Cei doi Băsescu și banii negri ai României

Cristian Curte
De câteva zile, ziarele dezbat acerb problema cârdășiei dintre Mircea Băsescu, fratele președintelui, și clanul lui Bercea Mondialu'.

Ultimul i-a dat primului un sac de bani (600.000 de euro, spune interlopul) pentru ca primul să in­tervină pe lângă președintele Băsescu, pentru a fi scăpat de brațul justiției. Infractorul își înjunghiase într-un bar un nepot minor, de față cu clienții îngroziți. Minorul a scăpat cu viață și l-a denunțat la poliție. Ce o fi fost în mintea lui Bercea Mon­dialu' când a făcut acest lucru îmi e greu să-mi ima­gi­nez. Se credea, probabil, un fel de Dumnezeu al infractorilor, mai presus de stat și legile lui. Din fericire, nu era. A fost arestat și amenințat cu puș­căria, așa că și-a trimis clanul la fratele lui Traian Băsescu, pentru a influența procesul și a scăpa cu o condamnare ușoară. O logică de mafiot - dacă vreau să mă pun bine cu judecătorii, musai să merg la că­petenia tuturor! Iar în Ro­mânia, în viziunea interlopilor, că­petenia tuturor e Traian Băsescu. (Capo di tutti capi! Ca la ei în "organiziație".) Pe el a încercat să-l prindă Mondialu' (o poreclă cât o definiție!) în plasă. Că nu i-a mers e, după mine, evident. Bercea e la pușcărie pentru tentativă de omor și va executa șapte ani. Deci, justiția și-a făcut datoria, Preșe­dintele țării, de ase­menea: dacă ar fi intervenit în favoarea Mondialului, îl scăpa basma curată, nu? Ce dovadă mai bună a imparțialității sale să avem?
Și atunci, de ce toată vânzoleala? De ce să își dea demisia președintele, așa cum o cer și premierul, și liberalii? Pentru că are un frate debil și hoț? Păi, și propriul frate e acum în pușcărie!, altă dovadă că Traian Băsescu e imparțial. Ce ar fi putut să facă președintele și nu a făcut? Să-l pună pe Mircea sub supraveghere? Să-i pună pază la ușă? Să-i numească o bonă, ca la preșcolari? George Maior, șeful SRI, a declarat săptămâna aceasta că Traian Băsescu nici nu a știut de ma­trapazlâcurile pe care fratele său le punea la cale cu Bercea Mondialu'. Deci e nevinovat.
Scandalul funcționează însă ca o hârtie de turnesol pe care apar toate petele societății noastre și, implicit, și zonele ei curate. Vedem că familia președintelui țării nu e albă ca ză­pada. Dimpotrivă. Dar în situația dată, cred că Traian Bă­ses­cu e mai degrabă de compătimit decât de acuzat. Apoi, mai aflăm despre un individ dubios, care e analfabet, dar are to­tuși permis de conducere, și care a făcut avere, dar nu e prea clar cum, și care a avut curajul să intre într-un bar și să în­jun­ghie un minor de față cu mulți martori. Din fericire, in­dividul e la pușcărie, deci petele negre ale țării noastre se pot spăla. Din nefericire, averea lui e încă suficient de mare încât în visele lui de borfaș a putut spera că-l va mitui chiar pe pre­ședintele țării. Și până când toți acești bani, ai lui sau ai altor infractori, nu se vor întoarce acolo unde le e locul - la buget, justiția se va lupta din greu să curețe petele de pe haina țării. Pentru că, atâta timp cât vor avea bani negri din belșug, acești indivizi vor crede mereu că se vor putea folosi de ei pen­tru a-și cumpăra orice pe pământ. Chiar și conștiința fra­telui președintelui. Nu e puțin.
Aceasta e adevărata problemă a României și despre ea ar trebui să discutăm mereu, nu despre demisia lui Traian Băsescu. Din păcate, despre legi care să permită confiscarea integrală a averilor obținute din furt se vorbește foarte rar în parlament sau în afara lui. Oare de ce? Nu cumva caracatițe ca a lui Bercea Mondialu' au tentacule prin toate instituțiile "respectabile" ale țării?