Cred că s-a exagerat atunci când vi s-a spus că nu există tratament medicamentos pentru diverticuloză colonică, chiar dacă, în general, pentru formele asimptomatice (nu e cazul la dvs.), tratamentul nu este, de obicei, necesar. Așa cum există cazuri în care alimentația bogată în fibre și consumul de lichide în cantitate suficientă pot reduce riscul complicațiilor și pot împiedica dezvoltarea altor diverticuli, la fel de bine pot exista și situații în care tratamentul diverticulozei presupune, adeseori, repaus la pat, administrarea de laxative sau de antibiotice pe cale orală, în măsura în care inflamația este ușoară și diverticulul nu s-a rupt. În caz de ruptură a diverticulului sau de infecție larg răspândită, tratamentul devine obligatoriu și este, de obicei, efectuat în spital, prin administrarea intravenoasă de substanțe antibiotice.
În altă ordine de idei, vă informez că boala diverticulară apare, cel mai probabil, la nivelul porțiunii inferioare a colonului (sigmoid) și poate fi cauzată de alimente nedigerate și de acumularea bacteriilor la nivelul diverticulului. Efectul acestui proces patologic poate varia, de la un abces de dimensiuni reduse, până la infecție masivă sau perforație, situație asemănătoare apendicitei, cu excepția faptului că se produce, așa cum spuneam, la nivelul porțiunii inferioare stângi a colonului.
Riscul de boală diverticulară crește cu vârsta, deoarece peretele muscular extern al colonului se îngroașă în decursul anilor, îngustând lumenul colonic și crescând astfel presiunea intracolonică. Totodată, presiunea asupra peretelui colonic poate fi crescută de efortul efectuat în timpul expulziei unor fecaloame (materii fecale dure), care pot fi consecința unui aport redus de fibre alimentare.
Mai trebuie menționat că există și situații în care tratamentul chirurgical poate fi de asemenea necesar, pentru a îndepărta segmentul afectat al colonului. În cazul semnelor și simptomelor severe, o colostomie temporară poate fi necesară până la vindecarea colonului. Ulterior, după ce vindecarea s-a produs, este efectuată o altă intervenție chirurgicală, pentru repunerea colonului în circuit.
Nu menționați ce tip de tratament naturist vi s-a recomandat ca alternativă la tratamentul alopat, dar, în opinia mea, un astfel de tratament trebuie să includă remedii cu proprietăți antiinflamatoare, antibiotice și laxative capabile, în același timp, să reducă atașarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei intestinale.
De la caz la caz, aceste remedii pot fi: Chitosanul, Curcumina, Gheara-mâței, Boswellia, uleiul de In, Spirulina, produsele cu conținut important de lactobacili și L-glutamina, un aminoacid semiesențial cu rol important în protecția sistemului digestiv, indicat, printre altele, în colite, sindromul de permeabilitate intestinală, boala Crohn, infecții gastro-intestinale și, desigur, boala diverticulară.
Să auzim numai de bine!
Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63
"Oare ADHD se poate diagnostica de la 6 luni?"
(Răspuns pentru ELENA TILIOIU - Râmnicu Vâlcea, F. AS nr. 1112)
Copilul dvs. nu are ADHD. Pentru liniștire, vă recomand să îi faceți un ceai din următoarele plante: busuioc, sunătoare și roiniță și să i-l dați zilnic cu biberonul.
"Ce antibiotic cu spectru foarte larg cunoașteți, dragi farmaciști?"
(Răspuns pentru Dr. SILVANA MAGIRESCU, F. AS nr. 1112)
Doamnă doctor, vă sfătuiesc ca fetiței dumneavoastră să îi recoltați o probă (exudat) din zona afectată și să îi faceți antibiograma. Antibiograma este cea mai sigură metodă de stabilire a unui tratament adecvat cu antibiotice. În lipsa acesteia, fetiței dumneavoastră îi puteți administra nenumărate antibiotice rezistente la bacteria patogenă.
"Vreau un leac pentru ficat gras"
(Răspuns pentru IOAN PĂTRUI - Mediaș, F. AS nr. 1112)
Pentru ficat gras vă recomandăm produsul Anghinare - comprimate de la "Dacia Plant" (câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, administrate pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei) asociat cu un regim alimentar strict (hipolipidic și hipoglucidic).
"Fetița mea răcește foarte des"
(Răspuns pentru GABRIELA D., F. AS nr. 1112)
Fetiței dumneavoastră îi recomandăm siropul Imunostimulent, din gama pentru copii "Îngerașul de la Dacia Plant". În caz de amigdalită, vă recomand să duceți copilul la medic, doar un tratament naturist nefiind suficient pentru vindecarea bolii.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37
"Din cauza durerilor provocate de sindromul diareic acut, viața soției mele e un chin"
(Răspuns pentru ION BRĂNIȘTEANU - Târgoviște", F. AS nr. 1121)
Colonul iritabil se datorează mai multor factori, dar cauza principală este dezechilibrul de floră intestinală. Acest lucru nu se vede la colonoscopie, decât ca niște mici iritații. O altă cauză este microvascularizația afectată din cauza diabetului, ceea ce face ca mai toate organele să funcționeze defectuos, și mai apoi ca un rezultat și cerc vicios mai este și lipsa de fibre alimentare. Mai exact, la început, ele au lipsit din alimentație și acest lucru a dus la distrugerea florei intestinale, mai ales că persoanele cu diabet se feresc în mod eronat de legume și fructe și mănâncă predominant proteine. Iar ulterior, din cauza sindromului iritabil, și dacă vrei nu mai poți să le mănânci, ca urmare a intoleranței apărute. Nu sunteți primul caz cu astfel de probleme, care, din fericire, au și rezolvare. Trebuie restabilită dieta, astfel încât, ușor-ușor, să poată fi reintroduse fibrele alimentare și o completare cu integratori alimentari de refacere a florei intestinale. Pentru a restabili corect dieta, este bine să ne vedem, pentru a discuta și a hotărî ce anume tolerați, astfel încât să putem trece încet, încet, la reglarea digestiei. Până atunci, consumați ceaiuri de afin, rozmarin, răchitan și mur. Dacă puteți, beți apă de orez.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut tratament pentru otită purulentă"
(Răspuns pentru SILVIU G., F. AS nr. 1115)
Otita medie supurată cronică este o afecțiune inflamatorie a mucoperiostului urechii medii, caracterizată prin existența unei perforații timpanale și a unui proces supurativ microbian. Se clasifică în otită supurată cronică simplă (beneficiază de tratament medicamentos și naturist) și otită medie supurată cronică colesteatomatoasă, care necesită, pentru vindecare, tratament chirurgical. Otita metie supurată cronică simplă se caracterizează clinic printr-o otoree sero-mucoasă recidivantă, cu perioade de suprainfecție bacteriană, cu scurgere purulentă și o moderată hipoacuzie (scădere de auz). Tratamentul în otita medie supurată cronică simplă este complex (local, locoregional, general) și insistent. Planul terapeutic se poate schematiza astfel:
* Recoltarea secreției otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Tratament local cu aspirația secrețiilor, toaletă cu alcool boricat 4%, instilații de soluții antiseptice (Betadine diluată), Propolis (soluție 10%, cu acțiune antimicrobiană, antifungică, antiinflamatorie și imunostimulentă).
* Efectuarea a 10 ședințe de unde scurte (doza 2, câte 10 minute, regiunea mastoidiană).
* Tratament loco-regional patogenic: asanarea medico-chirurgicală a focarelor infecțioase din căile aeriene superioare, dezobstrucție nazo-faringiană cu Biorinil (câte 2 puf-uri de 3 ori pe zi), corectarea disfuncției tubare (trompa Eustache), prin aerosoli medicamentoși.
* Aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (soluție salină, cu extract din 8 plante medicinale aromatice. Se poate comanda la tel. 0733/67.87.85).
* Tratamentul general, care constă în terapia alergiei (coacăz negru, monodoze buvabile Hofigal și ceai din Trei-frați-pătați), susținerea terenului imunologic cu Sirop Imunitate "Fares" (miere, vitamina C și propolis), al hipovitaminozelor cu sirop vitaminizant "Fares" (extract natural de măceșe și cătină) și complex de vitamina B.
* În cazurile apariției complicațiilor (otomastoidita), tratamentul este chirurgical, urmat de pansamente locale și controale periodice la medicul specialist ORL, până la vindecarea completă.