Răspuns pentru GHEORGHE CIOMAGA - Vaslui, F. AS nr. 1122 - "Vreau un sfat avizat pentru diverticuloză colonică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cred că s-a exagerat atunci când vi s-a spus că nu există tratament medicamentos pentru diverticuloză colonică, chiar dacă, în general, pentru formele asimp­tomatice (nu e cazul la dvs.), tra­tamentul nu este, de obicei, nece­sar. Așa cum există cazuri în care ali­mentația bogată în fibre și consumul de lichide în cantitate suficientă pot reduce riscul complicațiilor și pot împiedica dezvoltarea altor diverticuli, la fel de bine pot exista și situații în care tratamentul diverticu­lo­zei presupune, adeseori, repaus la pat, administrarea de laxative sau de antibiotice pe cale orală, în mă­sura în care inflamația este ușoară și diver­ticulul nu s-a rupt. În caz de ruptură a diverticulului sau de infec­ție larg răs­pândită, tratamentul devine obliga­toriu și este, de obicei, efectuat în spital, prin admi­nistrarea intravenoasă de substanțe antibiotice.
În altă ordine de idei, vă informez că boala di­ver­ticulară apare, cel mai probabil, la nivelul por­țiunii inferioare a colonului (sigmoid) și poate fi cauzată de alimente nedigerate și de acumularea bacteriilor la nivelul diverticulului. Efectul acestui proces patologic poate varia, de la un abces de di­men­siuni reduse, până la infecție masivă sau per­forație, situație asemănătoare apendici­tei, cu excepția faptului că se produce, așa cum spuneam, la nivelul porțiunii inferioare stângi a colonului.
Riscul de boală diverticulară crește cu vârsta, deoarece peretele muscular extern al colonului se îngroașă în de­cursul anilor, îngustând lumenul colo­nic și crescând astfel presiunea intra­co­lonică. Totodată, presiunea asupra peretelui colonic poate fi crescută de efortul efectuat în timpul expulziei unor fecaloame (materii fecale dure), care pot fi consecința unui aport redus de fibre alimentare.
Mai trebuie menționat că există și situații în care tratamentul chirurgical poate fi de asemenea necesar, pentru a îndepărta segmentul afec­tat al colonului. În cazul semnelor și simpto­melor severe, o colostomie temporară poate fi ne­cesară până la vindecarea colonului. Ulterior, după ce vindecarea s-a produs, este efectuată o altă in­tervenție chirurgicală, pentru repunerea colonului în circuit.
Nu menționați ce tip de tratament naturist vi s-a recomandat ca alternativă la tratamentul alopat, dar, în opinia mea, un astfel de tratament trebuie să in­cludă remedii cu proprietăți antiinflamatoare, anti­biotice și laxative capabile, în același timp, să redu­că atașarea bacteriilor patogene de celulele mucoa­sei intestinale.
De la caz la caz, aceste remedii pot fi: Chito­sanul, Curcumina, Gheara-mâței, Boswellia, uleiul de In, Spirulina, produsele cu conținut important de lactobacili și L-glutamina, un aminoacid semi­esențial cu rol important în protecția sistemului digestiv, indicat, printre altele, în colite, sindromul de permeabilitate intestinală, boala Crohn, infecții gastro-intestinale și, desigur, boala diverticulară.
Să auzim numai de bine!

Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63


"Oare ADHD se poate diagnostica de la 6 luni?"
(Răspuns pentru ELENA TILIOIU - Râmnicu Vâlcea, F. AS nr. 1112)


Copilul dvs. nu are ADHD. Pentru liniștire, vă recomand să îi faceți un ceai din următoarele plante: busuioc, sunătoare și roiniță și să i-l dați zilnic cu biberonul.

"Ce antibiotic cu spectru foarte larg cunoașteți, dragi farmaciști?"
(Răspuns pentru Dr. SILVANA MAGIRESCU, F. AS nr. 1112)


Doamnă doctor, vă sfătuiesc ca fetiței dum­neavoastră să îi recoltați o probă (exudat) din zona afectată și să îi faceți antibiograma. Antibiograma este cea mai sigură metodă de stabilire a unui tratament adecvat cu antibiotice. În lipsa acesteia, fe­tiței dumneavoastră îi puteți admi­nistra nenumărate antibiotice rezis­tente la bacteria patogenă.

"Vreau un leac pentru ficat gras"
(Răspuns pentru IOAN PĂTRUI - Mediaș, F. AS nr. 1112)


Pentru ficat gras vă recomandăm produsul An­ghinare - comprimate de la "Dacia Plant" (câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, administrate pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei) asociat cu un regim alimentar strict (hipolipidic și hipoglucidic).

"Fetița mea răcește foarte des"
(Răspuns pentru GABRIELA D., F. AS nr. 1112)


Fetiței dumneavoastră îi recomandăm siropul Imunostimulent, din gama pentru copii "Îngerașul de la Dacia Plant". În caz de amigdalită, vă reco­mand să duceți copilul la medic, doar un tratament naturist nefiind suficient pentru vindecarea bolii.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Din cauza durerilor provocate de sindromul diareic acut, viața soției mele e un chin"
(Răspuns pentru ION BRĂNIȘTEANU - Târgoviște", F. AS nr. 1121)


Colonul iritabil se datorează mai multor factori, dar cauza principală este dezechilibrul de floră intestinală. Acest lucru nu se vede la colonoscopie, decât ca niște mici iritații. O altă cauză este microvascularizația afectată din cauza diabetului, ceea ce face ca mai toate organele să funcționeze defectuos, și mai apoi ca un rezultat și cerc vicios mai este și lipsa de fibre ali­men­tare. Mai exact, la în­ce­put, ele au lipsit din ali­mentație și acest lucru a dus la distru­gerea florei intestinale, mai ales că per­soanele cu dia­bet se feresc în mod eronat de legume și fructe și mă­nâncă predo­minant pro­teine. Iar ulte­rior, din cauza sindromului iritabil, și dacă vrei nu mai poți să le mănânci, ca ur­mare a intoleranței apă­rute. Nu sunteți primul caz cu astfel de probleme, care, din fericire, au și rezolvare. Trebuie resta­bi­lită dieta, ast­fel încât, ușor-ușor, să poată fi reintrodu­se fibrele alimentare și o com­pletare cu integratori alimentari de refa­cere a florei intestinale. Pentru a restabili corect dieta, este bine să ne vedem, pentru a discuta și a hotărî ce anume tolerați, astfel încât să putem trece încet, încet, la reglarea digestiei. Până atunci, consumați ceaiuri de afin, rozmarin, răchitan și mur. Dacă puteți, beți apă de orez.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut tratament pentru otită purulentă"
(Răspuns pentru SILVIU G., F. AS nr. 1115)


Otita medie supurată cronică este o afecțiune in­flamatorie a mucoperiostului urechii medii, carac­terizată prin existența unei perforații timpanale și a unui proces supurativ microbian. Se clasifică în otită supurată cronică simplă (beneficiază de trata­ment medicamentos și naturist) și otită medie su­purată cronică colesteatomatoasă, care necesită, ­pen­tru vindecare, tratament chirurgical. Otita metie supurată cronică simplă se caracterizează clinic printr-o otoree sero-mucoasă recidivantă, cu peri­oade de suprainfecție bacteriană, cu scur­gere purulentă și o moderată hipo­acuzie (scădere de auz). Tratamentul în otita medie supurată cronică simplă este complex (local, locoregional, ge­ne­ral) și insistent. Planul terapeutic se poate schematiza astfel:
* Recoltarea secreției otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Tratament local cu aspirația secrețiilor, toaletă cu alcool boricat 4%, instilații de soluții antiseptice (Betadine diluată), Propolis (soluție 10%, cu acțiune antimicrobiană, antifungică, antiinflamatorie și imunostimulentă).
* Efectuarea a 10 ședințe de unde scurte (doza 2, câte 10 minute, regiunea mastoidiană).
* Tratament loco-regional patogenic: asanarea medico-chirurgicală a focarelor infecțioase din căile aeriene superioare, dezobstrucție nazo-faringiană cu Biorinil (câte 2 puf-uri de 3 ori pe zi), corectarea disfuncției tubare (trompa Eustache), prin aerosoli medicamentoși.
* Aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (soluție salină, cu extract din 8 plante medicinale aromatice. Se poate comanda la tel. 0733/67.87.85).
* Tratamentul general, care constă în terapia alergiei (coacăz negru, monodoze buvabile Hofigal și ceai din Trei-frați-pătați), susținerea terenului imunologic cu Sirop Imu­nitate "Fares" (miere, vita­mina C și propolis), al hi­povitaminozelor cu sirop vitaminizant "Fares" (ex­tract natural de măceșe și cătină) și complex de vita­mina B.
* În cazurile apariției complicațiilor (otomastoi­di­ta), tratamentul este chi­rur­gical, urmat de pansa­mente locale și controale periodice la medicul spe­cialist ORL, până la vinde­carea completă.