Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
Urinat în exces

Urinatul în exces și pierderile de urină sunt o boală foarte răspândită printre femei. În occident, se comercializează chiar niște "dopuri", care se introduc în orificiul de urinare, pentru a se evita pierderile în exterior. Oricum, foarte folositoare sunt băile calde cu coada-șoricelului sau coada-calului (100 g plantă la o baie). Într-o găleată de 6-8 litri se pun seara în apă rece, fie o jumătate de căldare de plante proaspete, fie 100 g plante uscate. Se lasă să stea peste noapte în apă, iar a doua zi se pun să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Se strecoară în apa caldă din baie, care trebuie să-i treacă bolnavului de rinichi. Baia durează 20 de minute. Apa nu trebuie să treacă peste inimă. După baie, pielea nu se șterge. Înveliți-vă într-un prosop mare sau într-un halat de baie și vârâți-vă așa, sub plapumă, vreme de un ceas. o În afară de asta, beți în fiecare zi pa­tru cești de ceai de crețișoară și un­geți-vă zona bășicii udului cu tinctură de traista-ciobanului (se umple o sticlă până la gât cu traista-ciobanului tăiată mărunt - planta întreagă, minus rădăcina - iar deasupra se toarnă rachiu de secară sau de fructe, care trebuie să acopere plantele. Se lasă să stea la soare sau la căldură 14 zile). Tinctura se găsește și la farmacie.
ELENA S. - Deva

Eczeme și mâncărimi ale pielii

Vă împărtășesc din experiența mea, în legătură cu vindecarea eczemelor și a mâncărimilor de piele. Am suferit și eu de o asemenea afecțiune (o por­țiune din pielea fesei, acoperită de o eczemă asemă­nătoare cu o pecingine) și am tratat-o cu succes cu ajutorul cea­iului negru, chinezesc. Se ia o priză de ceai (cât cu­prinzi cu trei degete) și se fierbe într-o cană de apă 2-3 minute. Se lasă să se infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se ia o bucată de vată, se îmbibă în ceai, se așează pe locul iritat de pe piele. Se acoperă cu o folie de plastic, se fixează cu leu­coplast pe margini și se lasă o oră. Compresa se pune de 2-3 ori pe zi, timp de câteva luni. Vinde­carea a fost sigură, fără recidive.
ALEXANDRINA MARINESCU - București

Boli de piele

Natura oferă nenumărate plante ale căror virtuți pot vindeca multe din bolile de­clarate de me­dici "nevinde­ca­bile". Cu o condiție: ca cel care s-a hotărât să se tămăduiască cu ele să aibă răbdare și să facă tratamentele conștiincios. Mul­te eșecuri în apli­carea meto­delor fitotera­peutice se explică prin faptul că bolnavii așteaptă re­zul­tate imediate și întrerup, înainte de vreme, tratamentele. În cazul când veți opta pentru una din plantele pe care vi le prescriu și pe care specialiștii (fitotera­peuți, farmaciști sau chiar medici) le reco­mandă în vindecarea ce­lor mai atipice boli de piele, nu aștep­tați rezul­tate înainte de 1-2 luni. Dar când vor veni, vor fi definitive. Drăgaica (Ga­lium verum) este o plantă pe care biologul german Richard Willfort o recomandă în cartea sa "Sănătate cu ajutorul plan­telor", pentru vinde­carea tuturor bolilor de piele, inclusiv a cancerului la limbă. În luna iunie, când planta se află la maturitate (se găsește pe toate dru­murile) culegeți-o și băgați-o întreagă și udă în centrifugă. O parte din sucul obținut se folosește ca atare (ungeți locul bolnav de mai multe ori pe zi), cealaltă se amestecă cu unt proas­păt și se obține o alifie care trebuie folosită permanent.
Pe cale internă, se recomandă două căni de ceai de drăgaică pe zi (o linguriță de plantă, opărită cu o cană de apă, infuzată 2-3 minute). Foarte bună este și alifia de gălbenele, care se găsește în far­macii. Folosirea ei se asociază cu ceaiul de găl­be­nele (300 g) + coada-șoricelului (100 g) + urzică vie (100 g), bine amestecate. Se bea o jumătate de litru pe zi, 2 lingurițe de amestec opărite cu apă în clocot, înghițitură cu înghițitură.
ION PANDURU - Târgoviște

Cistită

Intern, se recomandă o cură de muguri de plop. Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie cu 1-2 lingu­rițe la cană. Adăugați zilnic consumul a 120 ml de miere de albine de fâneață, ames­tecată cu suc de lămâie, din care luați doze de 30 de grame (o lin­guriță). La fiecare masă, beți un pahar de apă minerală, în care pu­neți 1-2 lingurițe de oțet de mere.
Extern. Pentru calmarea dure­rilor, puneți să fiarbă într-un vas de pământ, la foc mic, 6 tulpini de praz acoperite cu untdelemn de măsline și aplicați-le cât mai calde pe pântec, în locurile dureroase. Metoda este la fel de eficace în cazurile de retenție de urină.
ECATERINA AVĂDANEI - Botoșani

Ulcerații ale gâtului, angină

Amestecați sirop de mure și apă de orez în părți egale și faceți gargară de mai multe ori pe zi.
Faceți, de asemenea, gargară cât de des doriți, cu infuzie de muguri de rug, recoltați primăvara, pe care o îndulciți cu miere. Folosiți o priză de 10 g la o cană mare de apă clocotită.
CORINA VARLAAM - Bragadiru