O istorie spinoasă
În timpuri străvechi, ciulinii erau folosiți în ritualurile magice, ca mijloc de alungare a duhurilor și spiritelor rele. Secole mai târziu, țăranii foloseau ciulini aprinși pentru dezinfectarea prin afumare a grajdurilor, prevenind în acest fel îmbolnăvirea animalelor domestice, iar cenușa rămasă o foloseau ca îngrășământ în grădină. În ciuda aspectului său neprietenos, în China, mărăcinele este simbolul puterii și al longevității, iar în Scoția, este reprezentat pe stema națională.
Legenda spune că în secolul al IX-lea, când vikingii, temuții stăpâni ai mărilor nordice, au atacat Scoția, ciulinul, o banală buruiană, a fost planta care i-a salvat pe localnici. Se povestește că o iscoadă din rândurile vikingilor a fost trimisă în picioarele goale spre a se infiltra în taină printre ostașii scoțieni. În întunericul nopții, spre ghinionul lui, spionul a călcat pe un ciulin țepos și a slobozit un țipăt de durere. Luptătorii scoțieni, alertându-se, au pornit un atac fulgerător asupra vikingilor, pe care i-au surprins total nepregătiți, reușind astfel să îi învingă. Câteva secole mai târziu, în 1687, regele Scoției, Iacob al VII-lea, instituia, în semn de venerație pentru această plantă, "Ordinul Ciulinului", cel mai important ordin cavaleresc din Scoția. Deviza acestui ordin glăsuiește: "Nimeni nu mă poate provoca fără să fie pedepsit" ("Nemo me impune lacessit"). Dar, dincolo de legende și superstiții, încă din Antichitate, în mai toate colțurile lumii, ciulinul a fost recunoscut ca plantă medicinală cu proprietăți terapeutice deosebite. Vechile tratate de medicină consemnează că grecii antici foloseau decoctul din ciulini împotriva bolilor respiratorii și că romanii utilizau seva plantei în tratarea afecțiunilor hepatice. Vracii popoarelor slave recomandau extrasele din ciulini împotriva hemoroizilor și a rănilor ulceroase, iar călugării tibetani preparau din plantă remedii împotriva tumorilor maligne și chiar a cancerului de piele.
Ciulinul-laptelui - protectorul ficatului
Armurariul, cunoscut și sub denumirea de Ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine este și cel mai utilizat în medicina tradițională. S-a dovedit că el conține silimarină, un complex de flavonoide care stimulează refacerea celulelor hepatice, reduce riscul apariției calculilor biliari, îmbunătățește funcțiile digestive, favorizează secreția bilei. De asemenea, ciulinul conține aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, saponine, diferite micro și macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.
Culegere și păstrare
Pentru prepararea infuziilor, decocturilor, tincturilor vindecătoare din frunze, flori și rădăcini de ciulini, planta trebuie recoltată în perioada ei de înflorire, începând de la finele lunii iunie și cel târziu până în august. După culegere, tulpinile, cu tot cu rădăcini, se clătesc sub jet de apă și se lasă la uscat, stivuite în strat subțire, pe hârtie sau pe pânză, într-o cameră aerisită. După uscare, țepii se îndepărtează cu un foarfece, frunzele, florile și rădăcinile se mărunțesc și se usucă în cuptor, la temperaturi de 40-50 de grade Celsius. Pulberea din plante se poate conserva în săculeți de pânză, cel mult un an. Pentru colectarea semințelor, ciulinii se culeg toamna, în august-septembrie. Planta întreagă se lasă la uscat într-un loc ferit de curenții de aer, pentru ca semințele să nu se împrăștie. După uscarea completă, se scutură încetișor, pentru a-i colecta semințele. Acestea pot fi conservate tot în săculeți din pânză, cel mult trei ani.
Tratamente cu ciulini
Insomnie și stări de nervozitate
O cană de apă cu o linguriță de inflorescență mărunțită de ciulin se toarnă într-un vas emailat și se pune pe foc. Se fierbe timp de cinci minute, după care se acoperă și se lasă la infuzat preț de o oră. Fiertura se strecoară și se bea cu înghițituri mici, câte o jumătate de ceașcă, de patru ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul durează zece zile.
Tuse expectorantă, răceli
Fiertură - Peste o lingură de rădăcină mărunt tocată de ciulini se toarnă două căni de apă rece. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. După o oră de infuzat, se poate consuma câte un sfert de cană, de trei-patru ori pe zi, călduț, după mesele principale ale zilei. Se poate îndulci cu miere, după bunul plac.
Sirop - Ingrediente: o cană plină cu apă, 150 grame de inflorescență de ciulini, 100 grame de zahăr. Se toarnă ingredientele într-un vas emailat și se pune la fiert, la foc mic, până ce compoziția scade la jumătate. Se strecoară și se administrează câte o linguriță, de cinci-șase ori pe zi, după masă, până la dispariția simptomelor. Siropul se poate păstra la frigider, dar nu mai mult de două săptămâni.
Bronșită
Peste rădăcina mărunțită a unui ciulin se toarnă 300 mililitri de apă, apoi vasul se pune pe foc. Când apa începe să clocotească, se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 8-10 de minute. Se strecoară și se bea câte o jumătate de ceșcuță, de trei ori pe zi, după mesele principale.
Împotriva hemoroizilor și a cistitei
Peste o lingură de frunze zdrobite, proaspete sau uscate, se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de aproximativ două ore. Se strecoară și se bea o jumătate de ceașcă, de trei-patru ori pe zi, după mesele principale. Decoctul se administrează timp de două săptămâni.
Probleme digestive, varice
Peste o linguriță de semințe măcinate (în râșnița de cafea), se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară și se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
Ganglioni limfatici măriți
Într-un vas cu 20 de grame de flori uscate de ciulin se toarnă o cană cu apă rece. Se pune pe foc și, când apa începe să clocotească, se mai lasă timp de 10 minute. Apoi se trage deoparte, se acoperă și se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale.
Erupții cutanate, herpes, eczeme
Se pun la fiert 200 de mililitri de apă. Când apa clocotește, se adaugă 15 grame de frunze mărunțite de ciulin. Vasul se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de zece zile.
În crizele de psoriazis
O linguriță de pulbere de semințe de ciulin se ia de trei ori pe zi, înainte de masă. Se administrează cu un pahar de apă. Tratamentul durează zece zile.
Efecte anti-toxice
În orice formă de otrăvire, este recomandată administrarea imediată a infuziei de ciulin. Peste două linguri de flori mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat circa 20 de minute. Se strecoară și se bea întreaga cană. După o oră, se administrează încă o cană din aceeași infuzie.
Afecțiuni hepatice
Semințele de armurariu sunt utilizate ca tratament împotriva hepatitei sau cirozei hepatice. Peste 30 de grame de semințe uscate se toarnă un litru de apă fierbinte și vasul se pune pe foc. Se fierbe timp de 20 de minute, se trage de pe foc, se acoperă, se lasă să se răcorească și se strecoară. Se administrează câte 10 mililitri la fiecare două ore, fără a se depăși 80 de mililitri pe zi. După un tratament de 14 zile, dacă nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse, tratamentul poate fi reluat încă o dată, după o pauză de 20 de zile.
Preparate din ciulin împotriva cancerului
1. Peste 30 de grame de semințe uscate se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se introduce într-un alt vas cu apă și se pune la fiert, pe baie de abur, până când preparatul scade cam la jumătate. Se strecoară printr-un tifon pus în trei-patru straturi. Se administrează câte o lingură pe zi, dimineața, pe stomacul gol.
2. Peste o lingură de frunze tocate de ciulin se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră și se strecoară. Se bea câte o ceașcă, de trei-patru ori pe zi, după mesele principale.
Atenție! Ambele preparate sunt diuretice!
Tinctură împotriva îmbătrânirii, detoxifiant
Într-un recipient de sticlă de culoare închisă, peste 50 de grame de pulbere de semințe de mărăcine, se toarnă o jumătate de litru de alcool, de 40-50 de grade. Se lasă într-un loc întunecos, timp de două săptămâni, agitând recipientul periodic, o dată la două-trei zile. Se administrează câte 20 de picături, cu un pahar cu apă, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.
Dureri de dinți
Peste o lingură de rădăcină mărunțită de mărăcine se toarnă o cană cu apă, se pune pe foc și se aduce la fierbere. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se clătește gura cu această infuzie.
Uleiul de ciulin
Prepararea uleiului acasă
1. O jumătate de litru de ulei de măsline și șase linguri de semințe de mărăcine se pun la fiert pe baie de abur. Se lasă pe foc până ce lichidul scade cam cu 30%. Se strecoară și se toarnă în sticle de culoare închisă. Se conservă la frigider.
2. O parte semințe de mărăcine, la două părți de ulei vegetal. Se amestecă bine, se toarnă în sticle de culoare închisă și se lasă într-un loc întunecos și răcoros, timp de 21 de zile. Se strecoară.
Rețete cu ulei de ciulin
Protejarea ficatului și prevenirea afecțiunilor hepatice
Se administrează câte o lingură de ulei de mărăcine, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Durata tratamentului este de 40 de zile.
Cură de slăbire
Uleiul de mărăcine este ideal pentru pierderea în greutate. Se administrează câte o lingură de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Se administrează o perioadă îndelungată. În prima lună, organismul se va curăța de toxine și abia în următoarele două-trei luni se va sesiza pierderea în greutate.
Afecțiuni ginecologice
Vaginită atrofică - Trei mililitri de ulei de mărăcine se introduc în vagin cu ajutorul unei seringi fără ac. Întindeți-vă în pat, pe spate, îndoiți genunchii, ridicați șoldurile, rămânând în această poziție timp de cinci-șapte minute. Procedeul trebuie repetat de 12 ori.
Răni ale colului uterin, tricomonas - 50 de mililitri de ulei de mărăcine se amestecă foarte bine cu o jumătate de linguriță de ulei de arbore de ceai. Se introduce în vagin, ca în rețeta precedentă. Tratamentul durează 12 ședințe.
Eczeme și leziuni ale pielii
Se tamponează zonele afectate în fiecare zi. În cazurile mai grave, se aplică o compresă pe regiunea afectată și se lasă să acționeze de seara până dimineața.
Atenție! Copiilor de până la zece ani și femeilor gravide le sunt contraindicate extractele din ciulin. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte un medic înainte de administrarea preparatelor. Nu s-au constatat efecte secundare nedorite, nici chiar în cazurile administrării prelungite. În doze mici, preparatele din ciulin au efecte afrodisiace.