Plante medicinale uitate - CIULINUL

Natasa Galche
- La sfârșitul lunii iunie, pe marginea drumurilor, printre alte buruieni neînsemnate la prima vedere, apar ciulinii. Cu capetele lor ciufulite, spinoase, aceste plante parcă încearcă să-și camufleze calitățile terapeutice deosebite, recunoscute, de altfel, din cele mai vechi timpuri. Faimosul medic și cercetător al tainelor naturii, Avicenna, recomanda mărăcinele ca pe un excelent hemostatic și anestezic, iar vracii Evului Mediu îl întrebuințau ca leac pentru bolile sistemului nervos și ale celui digestiv. În medicina modernă, ciulinul este prescris în combaterea tuberculozei pulmonare, în tratarea problemelor digestive, a hemoroizilor și a afecțiunilor ginecologice -

O istorie spinoasă
În timpuri străvechi, ciulinii erau folosiți în ritua­lurile magice, ca mijloc de alungare a duhurilor și spi­ritelor rele. Secole mai târziu, țăranii foloseau ciulini aprinși pentru dezinfectarea prin afumare a grajdu­rilor, prevenind în acest fel îmbolnăvirea animalelor domestice, iar cenușa rămasă o foloseau ca îngrășă­mânt în grădină. În ciuda aspectului său neprietenos, în China, mărăci­nele este simbolul pu­terii și al lon­ge­vității, iar în Sco­ția, este repre­zen­tat pe stema na­țională.
Legenda spune că în secolul al IX-lea, când vikingii, temuții stă­pâni ai mărilor nordice, au atacat Sco­ția, ciulinul, o banală buruiană, a fost planta care i-a salvat pe local­nici. Se poves­tește că o iscoadă din rândurile vi­kin­gilor a fost trimisă în picioarele goale spre a se infiltra în taină printre ostașii scoțieni. În întu­nericul nopții, spre ghi­nionul lui, spionul a călcat pe un ciulin țepos și a slobozit un țipăt de durere. Lup­tă­torii scoțieni, alertându-se, au por­­nit un atac fulgerător asupra vikin­gi­lor, pe care i-au surprins total nepregătiți, reușind astfel să îi învingă. Câteva secole mai târziu, în 1687, regele Scoției, Ia­cob al VII-lea, instituia, în semn de venerație pentru această plantă, "Ordinul Ciuli­nu­lui", cel mai impor­tant ordin cavaleresc din Scoția. Deviza acestui ordin glă­suieș­te: "Nimeni nu mă poate provoca fără să fie pedepsit" ("Nemo me impune lacessit"). Dar, dincolo de legende și superstiții, încă din Antichitate, în mai toate colțurile lumii, ciulinul a fost recunoscut ca plantă medicinală cu proprietăți terapeutice deosebite. Vechile tratate de medicină con­semnează că grecii antici foloseau decoctul din ciulini împotriva bolilor respiratorii și că romanii utilizau seva plantei în tra­tarea afecțiunilor hepatice. Vracii popoarelor slave recomandau extrasele din ciulini împotriva hemoroi­zilor și a rănilor ulceroase, iar călu­gării tibe­tani pre­parau din plantă remedii împotriva tumorilor maligne și chiar a cancerului de piele.

Ciulinul-laptelui - protectorul ficatului
Armurariul, cunoscut și sub denumirea de Ciu­linul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine este și cel mai utilizat în medicina tradițională. S-a dovedit că el conține silimarină, un complex de fla­vonoide care stimulează refacerea celulelor hepatice, reduce riscul apariției calculilor biliari, îmbunătățește func­țiile digestive, favorizează secreția bilei. De ase­me­nea, ciulinul conține aproape întreaga paletă de vita­mine: A, D, E, K, complexul de B-uri, saponine, dife­rite micro și macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

Culegere și păstrare
Pentru prepararea infuziilor, decocturilor, tinctu­rilor vindecătoare din frunze, flori și rădăcini de ciu­lini, planta trebuie recoltată în perioada ei de înflorire, începând de la finele lunii iunie și cel târziu până în august. După culegere, tulpinile, cu tot cu rădăcini, se clătesc sub jet de apă și se lasă la uscat, stivuite în strat subțire, pe hârtie sau pe pânză, într-o cameră aerisită. După uscare, țepii se îndepărtează cu un foar­fece, frunzele, florile și rădăcinile se mărunțesc și se usucă în cuptor, la temperaturi de 40-50 de grade Cel­sius. Pulberea din plante se poate conserva în săculeți de pânză, cel mult un an. Pentru colectarea se­min­țelor, ciulinii se culeg toamna, în august-sep­tembrie. Planta întreagă se lasă la uscat într-un loc ferit de cu­renții de aer, pentru ca semințele să nu se împrăștie. După uscarea completă, se scutură înceti­șor, pentru a-i colecta semințele. Acestea pot fi con­servate tot în săculeți din pânză, cel mult trei ani.

Tratamente cu ciulini

Insomnie și stări de nervozitate
O cană de apă cu o linguriță de in­florescență mărunțită de ciulin se toarnă într-un vas emailat și se pune pe foc. Se fierbe timp de cinci minute, după care se acoperă și se lasă la infuzat preț de o oră. Fiertura se strecoară și se bea cu înghițituri mici, câte o jumătate de ceaș­că, de patru ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul durează zece zile.

Tuse expectorantă, răceli
Fiertură - Peste o lingură de rădăcină mărunt tocată de ciulini se toarnă două căni de apă rece. Se fierbe la foc mic, timp de 15 mi­nute. După o oră de infuzat, se poate con­suma câte un sfert de cană, de trei-patru ori pe zi, călduț, după mesele principale ale zilei. Se poate îndulci cu miere, după bunul plac.
Sirop - Ingrediente: o cană plină cu apă, 150 grame de inflorescență de ciulini, 100 grame de zahăr. Se toarnă ingredien­tele într-un vas emailat și se pune la fiert, la foc mic, până ce compoziția scade la jumătate. Se strecoară și se administrează câte o linguriță, de cinci-șase ori pe zi, după masă, până la dispariția simp­tomelor. Siropul se poate păstra la frigider, dar nu mai mult de două săptămâni.

Bronșită
Peste rădăcina mărunțită a unui ciulin se toarnă 300 mililitri de apă, apoi vasul se pune pe foc. Când apa începe să clocotească, se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 8-10 de minute. Se strecoară și se bea câte o jumătate de ceșcuță, de trei ori pe zi, după mesele principale.

Împotriva hemoroizilor și a cistitei
Peste o lingură de frunze zdrobite, proaspete sau uscate, se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de aproximativ două ore. Se strecoară și se bea o jumătate de ceașcă, de trei-patru ori pe zi, după me­sele principale. Decoctul se adminis­trează timp de două săptămâni.

Probleme digestive, varice
Peste o linguriță de semințe măci­na­te (în râșnița de cafea), se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se stre­coa­ră și se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Ganglioni limfatici măriți
Într-un vas cu 20 de grame de flori uscate de ciulin se toarnă o cană cu apă rece. Se pune pe foc și, când apa începe să clocotească, se mai lasă timp de 10 mi­nute. Apoi se trage deoparte, se acoperă și se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale.

Erupții cutanate, herpes, eczeme
Se pun la fiert 200 de mililitri de apă. Când apa clocotește, se adaugă 15 grame de frunze mărunțite de ciulin. Vasul se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, după mesele prin­cipale, timp de zece zile.

În crizele de psoriazis
O linguriță de pulbere de semințe de ciulin se ia de trei ori pe zi, înainte de masă. Se administrează cu un pahar de apă. Tratamentul durează zece zile.

Efecte anti-toxice
În orice formă de otrăvire, este recomandată ad­mi­nistrarea imediată a infuziei de ciulin. Peste două linguri de flori mărunțite se toarnă o cană de apă clo­cotită. Se acoperă și se lasă la infuzat circa 20 de mi­nute. Se strecoară și se bea întreaga cană. După o oră, se administrează încă o cană din aceeași infuzie.

Afecțiuni hepatice
Semințele de armurariu sunt utilizate ca tratament împotriva hepatitei sau cirozei hepatice. Peste 30 de grame de semințe uscate se toarnă un litru de apă fier­binte și vasul se pune pe foc. Se fierbe timp de 20 de minute, se trage de pe foc, se acoperă, se lasă să se ră­co­rească și se strecoară. Se administrează câte 10 mililitri la fiecare două ore, fără a se depăși 80 de mililitri pe zi. După un tratament de 14 zile, dacă nu s-au constatat niciun fel de efecte adverse, tratamen­tul poate fi reluat încă o dată, după o pauză de 20 de zile.

Preparate din ciulin împotriva cancerului
1. Peste 30 de grame de semințe uscate se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se introduce într-un alt vas cu apă și se pune la fiert, pe baie de abur, până când preparatul scade cam la jumătate. Se strecoară printr-un tifon pus în trei-patru straturi. Se administrează câte o lingură pe zi, dimineața, pe stomacul gol.
2. Peste o lingură de frunze tocate de ciulin se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră și se strecoară. Se bea câte o ceașcă, de trei-patru ori pe zi, după mesele principale.
Atenție! Ambele preparate sunt diuretice!

Tinctură împotriva îmbătrânirii, detoxifiant
Într-un recipient de sticlă de culoare închisă, peste 50 de grame de pulbere de semințe de mărăcine, se toarnă o jumătate de litru de alcool, de 40-50 de grade. Se lasă într-un loc întunecos, timp de două săptămâni, agitând recipientul periodic, o dată la două-trei zile. Se administrează câte 20 de picături, cu un pahar cu apă, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.

Dureri de dinți
Peste o lingură de rădăcină mărunțită de mărăcine se toarnă o cană cu apă, se pune pe foc și se aduce la fierbere. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se clătește gura cu această infuzie.

Uleiul de ciulin

Prepararea uleiului acasă


1. O jumătate de litru de ulei de măsline și șase linguri de semințe de mărăcine se pun la fiert pe baie de abur. Se lasă pe foc până ce lichidul scade cam cu 30%. Se strecoară și se toarnă în sticle de culoare închisă. Se conservă la frigider.
2. O parte semințe de mărăcine, la două părți de ulei vegetal. Se amestecă bine, se toarnă în sticle de culoare închisă și se lasă într-un loc întunecos și răcoros, timp de 21 de zile. Se strecoară.

Rețete cu ulei de ciulin
Protejarea ficatului și prevenirea afecțiunilor hepatice
Se administrează câte o lingură de ulei de mărăcine, de trei ori pe zi, cu o ju­mătate de oră înainte de mesele principale. Durata tratamentului este de 40 de zile.

Cură de slăbire
Uleiul de mărăcine este ideal pentru pierderea în greutate. Se ad­mi­nistrează câte o lingură de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mân­ca. Se administrează o perioadă înde­lun­gată. În prima lună, organismul se va curăța de toxine și abia în următoarele două-trei luni se va sesiza pierderea în greutate.

Afecțiuni ginecologice
Vaginită atrofică - Trei mililitri de ulei de mărăcine se introduc în vagin cu ajutorul unei se­ringi fără ac. Întindeți-vă în pat, pe spate, îndoiți genunchii, ridicați șoldurile, rămânând în această poziție timp de cinci-șapte minute. Procedeul tre­buie repetat de 12 ori.
Răni ale colului uterin, tricomonas - 50 de mililitri de ulei de mărăcine se amestecă foarte bine cu o jumătate de linguriță de ulei de arbore de ceai. Se introduce în vagin, ca în rețeta precedentă. Tratamentul durează 12 ședințe.

Eczeme și leziuni ale pielii
Se tamponează zonele afectate în fiecare zi. În cazurile mai grave, se aplică o compresă pe regiu­nea afectată și se lasă să acționeze de seara până dimineața.

Atenție! Copiilor de până la zece ani și femeilor gravide le sunt contraindicate extractele din ciulin. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte un medic înainte de administrarea preparatelor. Nu s-au constatat efecte secundare ne­dorite, nici chiar în cazurile administrării prelungite. În doze mici, preparatele din ciulin au efecte afro­disiace.