Pe scurt, dar cuprinzător: Ieșiți din priză!

Redactia
- Stresul ne pândește pretutindeni: pe scaunul dentistului, în ajunul unui examen, la serviciu, într-un blocaj de circulație. Următoarele exerciții de relaxare vă vor ajuta să vă eliberați de tensiuni într-un minut, oriunde v-ați afla -

Respirație abdominală

Puneți palma dedesubtul ombilicului, astfel încât să puteți simți ușoara înaintare și retragere a abdomenului, în timpul respirației. Inspirați profund și rețineți aerul în plămâni, numărând până la trei. Expirați și numărați din nou până la trei. Respirați în continuare în acest mod pe durata unui minut, și nu uitați să numărați până la trei, după fiecare inspirație și expirație. Altă variantă: așezați-vă undeva într-o poziție comodă, apoi inspirați și expirați lent de câteva ori. Pe inspirație, spuneți în gând: "eu sunt", iar pe expirație: "perfect liniștit". Repetați exercițiul de două sau trei ori. Veți simți cum întreg corpul vi se relaxează.

Numărătoare lentă

Numărați înapoi, de la zece până la zero. La fie­care cifră, inspirați și expirați profund. Când trageți aer în piept, spuneți "zece", după care expirați calm. La ur­mă­toarea inspirație spuneți "nouă" - și așa mai departe. Dacă aveți o ușoară senzație de amețeală, încetiniți ritmul numărătorii, pentru a lungi pauzele dintre inspi­rații și expirații. Când ați ajuns la zero, ar trebui să vă simțiți relaxat. Dacă nu, repetați exercițiul.

Rădăcini în podea

Întrerupeți pentru un mo­ment ceea ce faceți, re­ze­mați-vă comod de spătarul scaunului și cer­cetați-vă cor­pul în amănunt, pentru a descoperi punctele unde există încordare. Destindeți muș­chii feței, permițând ma­xi­la­rului inferior să coboare puțin. Lăsați umerii și brațele să cadă, relaxați mâinile, astfel ca de­ge­tele să se depărteze ușor unul de altul. Puneți picioarele alătu­rate pe podea. În vre­me ce coap­sele se detensionează, lăsați pi­cioa­rele să se depărteze de la sine, venind într-o po­ziție comodă. Veți simți cum gambele dvs. de­vin tot mai grele, iar tălpile "prind rădăcini" în podea. Acum inspi­rați și expirați lent.

Automasaj

Aplicați-vă pe corp lovituri foarte ușoare cu muchia palmei, cu mâinile puțin strânse, pentru a schița un "căuș" nu prea adânc. Presați cu degetele muș­chii con­tractați sau frământați corpul cu blân­dețe, de-a lungul mușchilor. Ma­sați-vă toate părțile corpului unde puteți ajunge, cu mișcări mân­gâie­toa­re, prelungi și line. Con­cen­trați-vă asupra ca­pului și a cefei: frământați cu răb­dare muș­chii cefei și ai umerilor, apoi, cu mâna făcută pumn, însă nu foarte strâns, "bateți toba" într-un tempo rapid, pe gât și ceafă. Cu degetele mari, des­crieți mici cercuri la ră­dăcina părului. Masați-vă încet pielea ca­pului cu vâr­furile degetelor, iar după aceea ta­potați capul cu dege­tele: începeți de la frunte, con­ti­nuați spre ceafă și la sfâr­șit mergeți cu acele bătăi ușoare pe latu­rile capului. Ma­sați-vă după aceea și fața, descriind mici cercuri cu buricele degetelor sau cu degetele mari. Masați nasul cu degetul mij­lociu, iar de acolo urcați la sprâncene și avan­sați către tâmple. În încheiere, închi­deți ochii, aco­periți-vă fața cu palmele și rămâneți o vreme așa, respi­rând calm. V-ați născut din nou!

Scurtă călătorie imaginară

Retrageți-vă într-un loc liniștit, unde vă puteți simți în largul dvs. Inspirați și expirați concentrat, timp de câteva minute. Apoi imaginați-vă un loc de care vă lea­gă amintiri frumoase. Ce mirosiți? Par­fumul îmbă­tător al trandafirilor, într-o zi înăbușitoare de vară? Aerul dens și răcoros al toamnei? Pâinea proas­păt coaptă și caldă încă? Și ce auziți? Contopiți-vă cu formele, culo­rile și aromele ce vă în­conjoară, în lumea dvs. plăs­mui­tă. Concentrați-vă asupra unor percepții plăcute: atin­gerea ușoară a unei pale de vânt, iarba moale și răco­roasă care vă gâdilă tălpile goale, izul sărat și foș­netul ritmic al va­lurilor mării. Dacă vi se strecoară în minte gân­duri neplăcute, nu vă chinuiți să le alungați, ci de­ta­șați-vă de ele cu luare-aminte, pentru a vă întoar­ce în universul creat de fantezia dvs.