Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Levănțica (Lavandula officinalis)

Redactia
Plante aromatice

Aromoterapia este partea fitoterapiei care tratează bolile umane cu preparate din plan­te ce conțin ule­iuri volatile, numite și uleiuri eterice. Uleiurile vola­tile sunt amestecuri de substanțe mirositoare produse de plante și localizate în diferite părți ale lor: hidro­car­buri, aldehide, cetone, esteri, eteri, toate acestea im­primând efectul terapeu­tic al acestor uleiuri. Le­vănțica împreună cu cimbrul, busuiocul, menta, roi­nița și rozmarinul fac parte din grupul plantelor me­dicinale folosite în aromoterapie, și care n-ar trebui să lip­sească din grădina casei, alături de diferite le­gume sau flori. În câteva nu­mere consecutive ale re­vistei vă vom face cunoștință cu ele. Prima la rând...

Levănțica

Descriere

Levănțica este un semiarbust care se dezvoltă sub formă de tufă globuloasă, ușor de recunoscut prin aspectul frun­zelor, care sunt subțiri și răsucite, ca un jgheab, de culoare verde ce­nu­șie. Coloritul florilor, așe­zate într-o inflorescență sub formă de spic, cuprinde nu­an­țe delicate, de la albastru violaceu până la albastru des­chis, răspândind o mi­reas­mă dulceag-amăruie, im­posibil de confundat. Înno­bi­lează grădina casei ca plantă ornamentală și aromatică, ne­fiind însă de neglijat nici multiplele ei proprietăți te­rapeutice. Se utilizează doar florile.

Recoltare și uscare

Recoltarea florilor de levănțică se face în lunile iunie-iulie, când aproximativ jumătate din ele sunt desfăcute. Pentru a mări randamentul la culegere, se taie toată inflorescența, separându-se apoi florile de pe axul lor. Recoltarea se face de regulă în prima jumătate a zilei, când florile conțin cea mai mare cantitate de uleiuri eterice.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea uleiului volatil este mare. Florile se răsfiră zilnic, pentru a se evita schimbarea culorii în maro. Randamentul la uscare este mic, de 7:1 adică din 100 g flori proaspete se obțin aproximativ 15 g flori uscate.
După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează ca atare până în momen­tul procesării, mărunțirea lor nefiind necesară, deoa­rece florile de Levănțică sunt mici și sfărâmicioase.

Preparate din Levănțică

Uleiul volatil
(Aetheroleum lavandulae)
Uleiul eteric de lavandă este greu de obținut în casă, deoarece necesită o aparatură specială de extrac­ție cu vapori de apă. În schimb, uleiul volatil de Le­vănțică se poate procura din magazinele cu produse naturiste sau din farmaciile care promovează aromo­terapia.

Infuzia
Mod de preparare: 1 linguriță de flori de Levăn­țică uscate și nemărunțite se opăresc cu o cană (250 ml) de apă fiartă, se lasă la infuzat timp de 30 minu­te, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura
Mod de preparare: 10 grame de flori de Levănțică us­cate se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventua­lul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe pe­ri­oada păstrării, se agită flaconul îna­in­te de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 grame flori de Levănțică uscate se pun la mace­rat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agi­tându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea re­ziduului, apoi se lasă la de­can­tat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul con­centrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la fri­gider. Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțet medicinal
Mod de preparare: 20 grame flori de Levănțică se țin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oțet ob­ținut din vin. Urmează apoi filtrarea și păstrarea în flacoane brune. Se utilizează extern.

Ulei terapeutic
Folosind uleiurile vege­tale la prepararea de forme farmaceutice din flori de Levăn­țică, obținem produ­se foarte bo­gate în princi­pii active, pentru că uleiul volatil din florile de Le­văn­­țică este solubil în ule­iurile ve­getale.
Mod de preparare: 10 grame flori de Levănțică uscate se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește ex­tern, mai ales în bolile dermatologice.

Tratamente interne

* Boli ale aparatului cardio-vascular (hipertensiune, nevroză cardiacă)
Se administrează infuzie de Levănțică, câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere. Se poate folosi și tinctura de Le­vănțică, câte 30 pi­cături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de ginkgo bilo­ba sau saschiu. Vinul se admi­nis­trează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toa­te acestea după masă.

* Boli ale aparatului respirator (bronșite, astm bronșic, pneumonii de natură virală)
Se bea infuzia de Levănțică, câte 3 căni pe zi, în­dulcite după gust cu zahăr sau miere. Alternativ: tinc­tură de Levănțică, câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adă­u­­gate într-o cană de ceai de tei. Vinul se admi­nis­trea­ză 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Nota farmacistului: Este arhicunoscut faptul că, printre cauzele afecțiunilor aparatului respirator, în special ale astmului bronșic, este și fumatul. El este acceptat ca formă de tratament în crizele de astm, dar numai cu țigări antiastmatice, care conțin, pe lângă frunze de beladona, podbal, laur, salvie, flori de sulfi­nă, și flori de Levănțică, precum și o substanță oxi­dan­tă care favorizează arderea. Fumul din aceste ți­gări excită centrii respiratori, mărind capacitatea și frec­vența respirației și suprimă spasmul bronșic. A­ceste țigări sunt recomandate fumătorilor înrăiți, care au crize de astm bronșic.

* Boli virale (răceală, gripă, guturai)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte 30 de picături de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de tei.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, colici, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree)

Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Boli ale cavității bucale (afte, gingivite)
Tinctură: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi intern sau extern, sub formă de gargară, adăugate într-o cană de ceai de mușețel sau salvie.
Vin: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli hepato-biliare (hepatite, colecistite acute sau cronice)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere, înainte de masă.

* Anemie (lipsa poftei de mâncare)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere, după masă.
Tinctură: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, într-o cană de ceai de pelin sau cicoare, după masă.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: se adaugă câte 30 de picături de 3 ori pe zi într-o cană de ceai de gălbenele.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Boli ale sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate, depresie)
Infuzie: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, într-o cană de ceai de tei.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Farmacia Faltis prepară pentru bolile siste­mului nervos central o combinație de tincturi din care face parte și tinctura de Levănțică.


* Boli de piele (dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite du­pă gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vin: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Afecțiuni alergice
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite du­pă gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte de 30 pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vin: se administrează 3 lin­guri, de 2 ori pe zi, toate a­ces­tea după masă.
Administrarea internă a pre­paratelor de Levănțică se poate asocia și cu uzul extern al oțetului și uleiului medi­ci­nal.

* Boli neurologice (cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte de 30 picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de tei.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

* Boli din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite)
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, în­dul­cite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului, salvie sau gălbenele.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Boli de natură inflamatorie de tip reumatic
Infuzie: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vin: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* În parazitozele intestinale, ca vermifug
Se folosesc 30 de picături din tinctură, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de crușin.

Tratamente externe

* Afecțiuni ale pielii de cauze diverse
Se folosește uleiul volatil de Levănțică, încor­porat în soluții alcoolice, ori creme. Se combate atât cauza (având efect antiseptic, antiiflamator, antimicotic) cât și efectul bolii, ca de exemplu pruritul.

* Răceală, gripă și afecțiuni reumatice
Se fac fricționări cu oțet și ulei de Levănțică.

* Boli ale aparatului respirator
Inhalații făcute cu ulei volatil (5 picături) sau tinc­tură (20 de picături) adăugate în ceai de muguri de plop, de mușețel sau de muguri de pin sunt recoman­date în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau cele virale, precum gripa.

Băi terapeutice

O baie reconfortantă, după o zi de lucru obositoa­re, se obține prin adăugarea în cada cu apă călduță a 20 de picături de ulei volatil sau o linguriță de tinctură de Levănțică. Se va instala o stare de bine, urmată de un somn liniștitor.

FRUMUSEȚE

Doamnelor care doresc să-și prepare o cremă cos­metică în casă le recomandăm ca parfumarea ei să se realizeze cu ulei volatil de Levănțică. Toate cremele cosmetice preparate de Farmacia Faltis (crema nu­tritivă pentru ten uscat, ten mixt, ten normal, ten gras, crema anti-îmbătrânire, cre­ma antirid, crema antiac­nei­că) sunt parfumate exclusiv cu ulei de lavandă.

Sfaturi practice

1. Persoanelor care au lân­gă casă o grădină cu flori sau legume și și-au amenajat un loc de odihnă și relaxare, dar sunt deranjate de țânțari, le re­comand să planteze 2-3 tufe de Levănțică și roiniță. Ele vor ține la distanță nesuferiții ata­catori, datorită conținutului bo­gat în uleiuri volatile.
2. Florile de lavandă uscate au o largă utilizare. În casă, pen­tru protejarea de molii a veșmintelor, se pun bu­chețele (legături) de flori, în șifonier, printre haine.

Într-un număr viitor al "Formulei AS", vom pre­zenta virtuțile terapeutice ale Cimbrului.



Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.