Lupta cu vârsta de pe obraz

Gilda Fildan
- Creme sau chirurgie estetică? Lasere sau chimicale? Un întreg arsenal le stă femeilor la îndemână pentru a-și ascunde semnele exterioare ale îmbătrânirii. Dar oare promisiunile medicilor și cosmeticienelor sunt sigure? Încercăm să vă fim de folos, oferindu-vă o trecere în revistă a celor mai utilizate metode, cu avantajele și riscurile lor -

Creme și peeling-uri

Creme hidratante
Cremele de acest tip pot îmbunătăți aspectul pielii, făcând-o să arate mai netedă. Unele formează la su­pra­­fața ei o peliculă ce împiedică evaporarea apei. Al­tele păstrează umiditatea în interiorul pielii, ori dau mai multă fermitate epidermei. Numeroase creme hidra­tante conțin colagen. Acesta reține umiditatea sau dă naștere unei pelicule datorită căreia pielea arată mai întinsă. Totuși, cremele respective nu pot substitui fibrele de colagen produse de organismul nostru. Efec­­tul lor se menține doar pentru câteva ore, la fel ca și al celorlalte substanțe cu acțiune hidratantă.
Riscuri: Una din substanțele amintite mai sus este lanolina. Deși bine tolerată în general, ea poate de­clan­șa uneori reacții alergice.

Creme cu vitaminele A (retinol), C (acid ascorbic) sau E (alfa-tocoferol)
Folosite cu regularitate, ele pot reduce într-o oa­re­care măsură ridurile fine. Retinolul accelerează înnoi­rea epidermei, ca și producția de colagen la nivelul der­­mei. Vitamina C împiedică distrugerea colagenului și favorizează producerea lui. Vitamina E blochează enzimele din piele care descompun colagenul.
Riscuri: Vitamina C și retinolul pot provoca o sen­zație de arsură sau înroșirea pielii.

Creme cu tretinoin (acid retinoic)

Tretinoinul este de fapt un remediu împotriva acneei și se întrebuințează numai cu permisiunea me­di­cului. El exfoliază straturile superioare ale pielii, gră­bește înnoirea lor și stimulează formarea de fibre de colagen în interiorul dermei. După câteva luni de utilizare, pielea capătă un aspect mai neted, ridurile superficiale se reduc.
Riscuri: Sunt posibile uscarea și înroșirea pielii. De reținut că este necesară evitarea radiațiilor ultra­violete intense, deoarece există riscul apariției unor pete colorate pe piele. Întrucât tretinoinul poate dăuna fătului, tratamentul este cu desăvârșire interzis în timpul sarcinii.

Microabraziunea dermică
Este o metodă relativ blândă de combatere a ridu­rilor: o pulbere de cristale sterile de oxid de alu­miniu e proiectată cu forță pe piele, cu ajutorul ae­rului com­primat și apoi imediat aspirată. Astfel, se înde­părtează straturile cutanate superficiale. În general, sunt nece­sare mai multe ședințe de tratament.
Riscuri: Jetul de particule dure poate provoca mân­cărimi pe piele, ca și înroirea ei pentru câteva ore. După tratament, este necesar să se evite expunerea la razele ultraviolete.

Proceduri contra ridurilor

Terapia cu laser (Skin-resurfacing)
Laserul acționează cu unde luminoase. În funcție de lungimea acestor unde, ener­gia lor este captată de diverse straturi ale pielii. Astfel, celulele sau țesutul din jurul lor pot fi arse și obliterate. Skin-resurfa­cing e o metodă eficientă, dar ne­plăcută, prin intermediul că­reia se pot elimina ridurile pro­funde: în timp ce pacientul se află sub anestezie generală sau locală, sunt tratate cu laser celu­lele epidermei și ale stratului superior al dermei. După tera­pie, aceste straturi de celule sunt îndepărtate, pielea trebuie în­grijită ca o rană și roșeața poate persista luni de zile. Efectul de­vine vizibil după minimum șase săptămâni de la "tor­tură": pacientul pare întinerit cu zece ani.
Riscuri: În cazul unor eventuale erori de trata­ment sau infecții, pot apărea cicatrici sau pete colorate pe piele.

O altă variantă a terapiei cu laser (Skin-subsurfacing)

E mai blândă decât cea descrisă anterior, în schimb, nu acționează decât asupra ridurilor super­ficiale și a pielii încrețite. Pielea este astfel tratată încât epiderma nu e lezată, iar derma aflată dede­subtul ei se încălzește. Aceasta stimulează for­marea fibrelor de colagen.
Riscuri: Deși bine tolerată, poate provoca totuși înroșiri ale pielii și apariția unor bășicuțe.

Injectarea cu "materiale de umplutură": colagen, botox, grăsime
Pentru netezirea ridurilor mai profunde, cum ar fi cele dintre nas și gură, medicii injectează diverse "materiale de umplutură": gelurile cu acid hialuro­nic sunt cele mai răspândite și bine tolerate. Și efi­ca­citatea colagenului e acceptată. Mai complicată este metoda injectării cu grăsime proprie, care trebuie în prealabil extrasă, de exemplu, din zona șoldurilor. Efectele injectării se mențin de la un număr de luni la câțiva ani. Foarte rar se apelează la materiale permanente (pe care organismul nu le mai elimină), de pildă, acrilat sau derivați de silicon.
Riscuri: Injectarea cu materiale de umplutură poate declanșa inflamații locale, ce dau naștere unor noduli inestetici. Dacă s-au întrebuințat materiale permanente, aceștia nu vor mai dispărea. Iar colagenul recoltat de la bovine riscă să declanșeze reacții alergice.

Injecțiile cu botox
Pentru tratarea ridurilor profunde de pe frunte sau dintre nas și buze, se injec­tea­ză, cu un ac fin, sub piele, to­xină botulinică într-o doză ex­trem de redusă. Ea pa­rali­zează mușchiul care face să apară ridul pe pielea de deasu­pra sa. Efectul durează între două săptămâni și opt luni.
Riscuri: Dacă doza de to­xină botulinică a fost prea ma­re, fața va arăta ca o mască. De asemenea, există pericolul să fie blocați și alți mușchi ai feței, aflați în proximitate - și, în consecință, pacientul să aibă, de exemplu, pleoapele căzute timp de săptămâni sau luni. În anul 2008, cercetătorii au descoperit, cu prilejul experimentelor efectuate pe animale, că boto­xul poate ajunge prin nervi până la creier.

Intervenții chirurgicale

Întinderea pleoapelor
Se pot întinde atât pleoapa superioară, cât și cea inferioară, iar această intervenție este una dintre cele mai solicitate operații estetice. Ea se efectuează cu anestezie locală sau generală.
Riscuri: Printre consecințele nedorite se nu­mără inflamațiile, durerile, hematoamele, vinde­carea difici­lă a rănilor, lezarea unor nervi (și de aici senzația de amorțire), sau formarea unor cicatrice în relief. Dacă ope­rația n-a fost exe­cutată corect, s-ar putea ca pleoa­pele să nu se mai închidă normal. În cazuri foarte rare, apare un hematom care apasă pe nervul optic, așa încât pacientul este amenințat de orbire.

Liftingul
Pentru un lifting clasic, chirurgul estetician face o tăietură pornind de la mijlocul frunții și mer­ge cu ea pe la rădăcina părului, până în spa­tele pavilionului urechii. Apoi desprinde pielea, îndepărtează excesul de grăsime de pe gât, băr­bie și obraji și întinde mușchii și țesutul con­junc­tiv.
Riscuri: Sunt posibile inflamații, dureri, he­ma­­toame, infecții, dificultăți de vindecare a leziunilor, tulburări de sensibilitate, formare de cicatrice ineste­tice, precum și eventuale tromboze sau embolii. În zo­na operată se află nervi, vase de sânge și mușchi, care pot fi afectați pentru o lungă perioadă de timp.

Proceduri contra modificărilor pielii


Terapia cu laser pentru vinișoarele dilatate
Cu ajutorul laserului se face obliterarea micilor vase de sânge cu aspect neplăcut, fără ca pielea din jurul lor să aibă de suferit. De obicei, sunt necesare mai multe ședințe de tratament până când vinișoarele devin invizibile. Rezultatul se menține minimum un an.
Riscuri: Manevrele greșite pot provoca apariția unor pete colorate pe piele sau cicatrice.

Terapia cu laser pentru pete maronii și negi
Petele nedorite de pe piele sunt făcute să dispară cu această terapie, care fie distruge pigmenții, fie îi înde­părtează, împreună cu porțiunea respectivă de epider­mă. Și petele "de bătrânețe" pot fi înlăturate cu laser.
Riscuri: O aplicare necorespunzătoare poate duce la formarea unor pete albicioase ori de cu­loare închisă pe piele, ca și a unor cicatrice. Aten­ție: pentru înde­păr­tarea petelor maronii, ape­lați numai la un medic der­ma­tolog. Fiindcă terapia cu laser nu se folosește atunci când există suspi­ciu­nea de melanom sau de aluniță malignă.

Celulita

Creme, masaje, raze, hormoni
Pentru celulită nu există o metodă minune, sunt posibile doar succese mici. Cele mai eficiente sunt com­­binațiile între mișcare, o alimentație sănătoasă, cre­me cu retinol, cofeină, iederă sau castane, masaje care să elimine depozitele de apă și tratamente cu infraroșii.
Riscuri: La tratamentele cu hormoni se poate în­tâmpla ca vocea să se îngroașe și să devină bărbă­tească.

Corecturi corporale

Întârirea sânilor prea mari
Pentru a micșora volumul exagerat al sânilor, me­dicul face o incizie pe sub linia lor și micșorează pie­lea. Mameloanele sunt repuse la locul lor.
Riscuri: Dureri, vânătăi, infecții, tromboze sau em­bolii, după intervenția chirurgicală. Se pot naște ci­catrice late, care ulterior trebuie corectate. Mame­loa­nele pot deveni extrem de sensibile sau, dimpotrivă, "moarte". Uneori, chiar se retrag.

Absorbția de grăsime
Pentru ca grăsimea că fie extrasă din țesut, medicul introduce, prin mici tăieturi în piele, o canulă lungă, pe care o mișcă continuu înainte și înapoi, eliminând astfel celulele de grăsime. O pompă absoarbe apoi lichidul injectat în prealabil, împreună cu grăsimea de pe coapse, pântec, șolduri sau talie.
Riscuri: Dureri, sângerări, infecții. În până la 9% din cazuri se ajunge la complicații chiar și mortale (când substanțele anestezice din lichidul introdus în țesut pătrund în circuitul sanguin). De asemenea, pot fi vătămate nervi și vase de sânge, iar pielea devine în unele locuri insensibilă.