"Treizeci de secunde până la Marte"
Thirty Seconds To Mars a fost înființată la Los Angeles, în 1998, de frații Leto: Jared (azi în vârstă de 42 de ani - voce și chitară) și Shannon (cu doi ani mai mare - tobe). Cei doi cântă împreună încă din copilărie. Numele formației l-au ales chiar frații Leto. "«Treizeci de secunde până la Marte» e o traducere grosolană dintr-un manuscris rar, medieval, intitulat «Argus Apocraphex»... Mi s-a părut o idee interesantă, o metaforă a viitorului. În plus, Marte e și numele zeului războiului...", spunea Jared într-un interviu din 2005. "Ne doream un titlu plin de semnificații pentru trupa noastră... Aveam de ales între numele ăsta, «Treizeci de secunde până la Marte», și «Fiert tare» (Boiled Hard)", continua el, plin de umor. Deși au scotocit ani de zile, fanii formației nu au dat până azi de urma "misteriosului" manuscris medieval.
Trupa de rock alternativ Thirty Seconds To Mars a început să-și caute drumul prin universul muzical în cluburi. Majoritatea melodiilor pe care le cântau erau compuse de Jared. Ele se vor regăsi pe albumul lor de debut, intitulat chiar "30 Seconds to Mars", lansat în 2002, sub egida "Immortal Records". Discul s-a bucurat de un succes limitat. În 2003, chitaristul Solon Bixler va fi înlocuit de Tomo Milicevic (azi în vârstă de 34 de ani - chitară și clape). În prezent, după mai multe schimbări, trupa are trei componenți de bază: frații Leto și Tomo, un american cu origini croate din fosta Iugoslavie.
În drum spre Marte, escală pe covorul roșu
Chiar dacă și-a descoperit dragostea de actorie încă din timpul școlii (a studiat mai întâi pictura, la Universitatea de Artă din Philadelphia, pentru ca mai apoi să se mute la Școala de Arte Vizuale din New York), tânărul Jared Leto s-a mutat abia în 1992 la Los Angeles, hotărât să urmeze o carieră muzicală. "Mama noastră, Constance, a fost îndrăgostită de mișcarea hippie, pe care a și îmbrățișat-o. Așa că, la un moment dat, am crescut înconjurat de tot felul de artiști: muzicieni, fotografi, pictori și actori. M-a fascinat tot ce făceau ei", spunea el, într-un interviu recent.
Dar aici, în Orașul Îngerilor, tentația de-a juca cel puțin într-un film s-a dovedit irezistibilă. Așa că își face debutul în televiziune în 1994, în serialul TV "My So-Called Life", înainte ca visul lui muzical să prindă măcar contur. După ce a simțit gustul gloriei micului ecran, a hotărât să urmeze două cariere, una muzicală și una actoricească. A obținut mai multe roluri secundare în filme de succes, precum: "Legendele orașului" ("Urban Legend", 1998), "Tinerețe furată" ("Girl, Interrupted", 1999) sau "Sala de lupte" ("Fight Club", 1999) etc. Talentul i-a fost recunoscut cu adevărat în anul 2000, când a jucat rolul principal în filmul "Requiem pentru un vis", în regia lui Darren Aronofsky. Se remarcă și pentru motivația lui, nu doar pentru talent. Ca să-și joace personajul din film, un dependent de heroină, a slăbit 13 kg și a trăit pe străzile din New York, ca un vagabond. Dar, deși începuse să devină un personaj cunoscut la Hollywood, Jared nu a profitat de faima lui actoricească în promovarea propriei cariere muzicale. Ba mai mult, a încercat să-și țină cele două pasiuni artistice separate.
În 2005, cel de-al doilea album al trupei, "A Beautiful Lie", reușește să intre în topurile americane și europene, dar abia cel de-al treilea disc al lor - "This Is War" (2009) avea să-i propulseze pe orbita muzicală internațională. Albumul a fost produs într-o perioadă destul de tulbure pentru trupă. Vechiul lor contract cu "Immortal Records" (de acum falimentată) fusese preluat de "Virgin Records" (EMI), ai cărei boși au decis că trupa nu și-a respectat contractul inițial și nu a produs numărul de albume stipulate. Așa că i-au dat în judecată pentru daune de 30 de milioane de dolari. După lungi procese, avocați și tribunal, cele două părți au ajuns la un consens. Următoarele două albume produse de ei aveau să apară sub pălăria EMI. "Am muncit doi ani de zile la «This Is War» («Asta înseamnă război»). Eram noi împotriva tuturor. Au fost clipe copleșitoare, iar realitatea era brutală. Albumul e un act de supraviețuire", declara Jared, care a fost direct responsabil de succesul acestuia. Videoclipurile melodiilor "Kings and Queens", "Hurricane", "Closer to the Edge", premiate toate, au fost regizate chiar de el, uneori sub pseudonim. Turneul pentru acest album a intrat în Guinness World Record drept "Cel mai lung realizat vreodată de o trupă rock pentru un album". Ei au cântat 311 concerte, în 60 de țări. Jared a făcut și un documentar legat de întâmplarea lor neplăcută prin hățișul contractelor muzicale, intitulat "Artifact", care a câștigat, în 2012, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, "Premiul publicului pentru cel mai bun documentar".
Anul trecut, steaua norocoasă a lui Jared a început să strălucească precum o supernovă. Rolul trans-sexualului Rayon, din "Dallas Buyers Club", i-a adus, până acum, nu mai puțin de 38 de premii, în timp ce albumul "LOVE LUST FAITH + DREAMS" a înregistrat cel mai mare succes muzical din istoria trupei, clasându-se pe primele locuri în topurile mondiale. Turneul de promovare a discului este, după spusele actorului: "Cel mai mare și mai provocator de până acum... Vom cânta în concert atât piese de pe cel mai recent album, cât și de pe cele precedente. Vă așteaptă o seară nebună, plină de surprize și spectacol!"
(Bilete mai găsiți în rețeaua Eventim cu prețuri cuprinse între 161 și 257 lei.)