Majoritatea celor mici

Gilda Fildan
- Sunt modelele de succes ale evoluției speciilor, mai bătrâne decât dinozaurii, iar mulțimea lor populează munții, deșerturile și oceanele. Insectele, al căror număr îl depășește de 143 de milioane de ori pe cel al oamenilor, ocupă orice spațiu disponibil, printr-o adaptare continuă -

Fotograful și lăcusta

Stau privindu-se ochi în ochi, în mijlocul savanei afri­cane. Fotograful n-a mai văzut vreodată o ase­menea lăcustă: picioare posterioare puternice, antene scurte și sârmoase, spatele cu reflexe violet. Insecta își leagănă corpul încolo și încoace. Va face saltul din­tr-o clipă în alta.
Nici lăcusta n-a mai văzut vreodată un asemenea om: se apleacă deasupra ei cu apa­ra­tul de fotografiat, apoi rămâne în­cre­menit, parcă ar sta la pân­dă. În acest sector al Parcului Na­țio­nal Goron­gosa se în­tâl­nesc de obicei doar lei, bivoli și ele­fanți. Omul va apăsa pe de­clanșator din­tr-o clipă în alta.
Piotr Nascrekți a trăit de mii de ori întâlniri ca acestea, în zona sălbatică a Mozambicului - și totuși, are în vizorul aparatului său, de fie­care dată, un ani­mal diferit. Ca ento­molog, el lucrează pentru Muzeul de zoologie comparată al Univer­sității Harvard. Însă foto­gra­fiile lui nu sunt făcute exclu­siv în scopuri de cer­ce­tare. "Cine se uită la ele", spune Nas­crekți, "își dă seama cât de minunate și de com­plexe sunt aceste vie­tăți".
Le urmărește cam ju­mătate de an, călătorind în Costa Ri­ca, Noua Gui­nee sau Botswa­na, iar în bagaje își duce cortul și un studio fotografic mobil. "Insectele sunt niște mo­dele excelente, ne ajută să clari­ficăm multe din as­pec­tele evo­luției speciilor", spune foto­graful-cerce­tător. El le stu­diază de 25 de ani - o durată infimă, dacă o compari cu istoria animalelor.

Un trilion de insecte

Pe parcursul a peste 400 de milioane de ani, in­sectele au supraviețuit dinozaurilor, s-au dotat cu aripi și s-au înmulțit, formând populații uriașe. Spe­cialiștii apreciază că în zilele noastre trăiesc pe glob aproximativ un trilion de insecte - câte 143 de mili­oane pe cap de locuitor al Terrei. Extraordinarul suc­ces al supraviețuirii micilor viețuitoare se da­torează, înainte de toate, structurii lor ana­tomice. Ele își pot schimba relativ ușor for­ma de bază, adap­tându-și cor­pul la cele mai in­comode condiții de me­diu. Își gă­sesc adăpost în pădurile tropi­cale, în stomacul cailor, ca și în du­la­purile de bucătărie. Și, atunci când trec printr-o serie de transfor­mări, pro­ce­sul se desfă­șoa­ră, de regulă, foarte rapid. La cons­trui­rea me­troului londonez, în anul 1863, cer­cetătorii au desco­perit că în subte­ranele Londrei pătrunseseră niște țânțari, care au rămas să locuiască în tunele, su­ferind o mutație, și astfel dând naștere unei noi specii. Mai mult, în prezent s-au putut constata deo­se­biri genetice chiar între țânțarii loca­lizați pe diverse linii ale metroului.
Piotr Nascrekți cunoaște și micile viclenii ce fac parte din această excep­țio­­nală capacitate de adaptare: unii din subiecții fotografiilor sale știu să se camufleze atât de bine, încât devin, practic, in­vi­zibili. De pildă, insectele nu­mite călugărițe își iau une­ori în­făți­șa­rea unor cren­guțe sub­țiri și sunt în stare să atâr­ne ceasuri întregi într-un co­pac, cu capul în jos. Există și lăcuste pe care le poți con­­funda oricând cu frunzele veștede, colorate în maroniu și ver­zui, cu aspect scorojit și cu marginile crestate. Dar în lupta pentru supraviețuire nu e obli­ga­toriu să iei o formă nebă­tătoare la ochi. Și culorile stridente, ve­ninul sau com­por­tamentul agre­siv și grotesc le pot asi­gu­ra insec­telor un anu­mit avantaj în com­petiția pentru dobân­direa unui loc pe pă­mânt. De pildă, un flu­ture din Africa se hră­nește cu lacrimile prelinse din ochii bi­volilor și va­cilor. Masculul unei călu­gărițe africane îi ține închisă gura femelei în timpul împerechierii, ca să se asigure că nu va fi devorat după aceea.
14.520 de imagini - aceasta este recolta ento­mologului, după ultima sa expediție. Majoritatea sunt mișcate, însă fotografiile reușite dezvăluie detalii fas­cinante: antene de o finețe incredibilă, picioare mus­cu­loase, ochi supradimensionați, compuși din nenu­mărate fațete. Lucrările lui Nascrekți au o asemenea cla­ritate și precizie, încât i-au impresionat și pe producătorii unui film S.F., care au venit să-i facă o ofertă. "Aud mereu spunându-se că insectele arată ca niște extratereștri", comentează fotograful. "În re­a­litate, dacă e cineva străin pe pământ, noi suntem ace­­ia. Insectele au trăit aici cu mult înaintea noastră".
Spre norocul nostru, de fapt, deoarece fără ele n-am putea supraviețui. N-ar exista nici bumbac, nici mere sau căpșuni, nici cafea - cel puțin o treime din alimentele cunoscute și folosite de noi ar dispărea, dacă insectele n-ar asigura polenizarea plantelor. Lanțul trofic s-ar prăbuși. Iar lumea s-ar îneca în gu­noaie, fiindcă tot insectele descompun resturile de plante și cadavrele ani­ma­lelor. Numai coloniile de furnici distrug mai multă carne decât toate maniferele carnivore la un loc.
Specialiștii apreciază că mai există încă aproape 80 de milioane de specii de insecte necunoscute. De aceea, Nas­crekți are câteodată prilejul să trăiască acest moment special: când gă­sește o insectă pe care n-a mai vă­zut-o vreo­dată, când cercetează și con­stată că ni­meni n-o cunoaște. "E pur și simplu ex­traordinar să fii pri­mul om care desco­peră o nouă formă de viață", se entu­ziasmează el. "Iu­besc această parte a muncii mele". Până acum, a îm­bogățit nomen­cla­torul entomologiei cu peste o sută de specii noi, le-a în­ca­drat în ordinele și familiile existente, iar ultima parte a numelui are libertatea s-o aleagă el însuși. Așa se face că, un­deva în Afri­ca, sare prin ierburi o lă­custă deosebit de frumoasă, al cărei nu­me amintește de cel al soției lui Nascrekți: Acilacris kristinae.

Structura anatomică a insectelor

Cap - creier - antene;
Torace - canalul salivar - scheletul ex­tern;
Abdomen - sistemul nervos - pe­re­chea de aripi - tubulii lui Malpighi (co­­respund rinichilor) - inima - siste­mul di­gestiv - acul.
Oricât ar arăta de diferit unele față de altele - furnicile, fluturii sau lăcustele - toate insec­te­le au aceeași structură de bază. Ea se compune din trei părți: capul, toracele și abdomenul, care sunt di­vi­zate în seg­men­te prin crestături vizibile. O platoșă chitinoasă în­de­plinește rolul de schelet extern. În­tru­cât el nu poate creș­te, insectele sunt nevoite să nă­pâr­lească la intervale re­gulate. Toate insectele au șase picioare atașate de tora­ce. Unele posedă una sau două pe­­rechi de aripi. La cap, atrag atenția în primul rând ochii mari, alcătuiți dintr-o mul­titudine de fațete. In­sec­tele respiră prin trahee - tuburi care le străbat în­treg corpul, realizând aprovizio­na­rea orga­ne­lor cu oxigen.

Oameni și urși

- În China, îngrijitorii de animale intră în rolul de urși panda. Ei se deghizează în costume alb cu negru - o tactică menită să-i pregătească pe pui pentru viitorul lor transfer în sălbăticie -

Marele pan­­da se nu­mără printre spe­ciile de ani­male aflate pe cale de dis­pa­riție. Se apre­cia­ză că efec­tivele care mai trăiesc în libertate s-ar ridica la cel mult 1600 de exemplare. De aceea, angajații Parcu­lui Național Wolong din China se străduiesc să crească ursuleții panda pentru a le da apoi drumul în sălbăticie. O primă tentativă a eșuat în chip jalnic, în anul 2005. Un tânăr mascul pus în libertate a su­praviețuit doar pentru puțină vreme. Se presupune că a fost ucis într-o luptă cu semenii lui sălbatici. De aceea, directorul Zhang He­min a luat o decizie cu totul neobișnuită, chiar bizară, la prima vedere. Dorința lui este ca ursuleții să ajun­gă la matu­ri­tate sub îngrijirea oame­nilor, însă fără a avea ocazia să vadă cu ochii lor vreun om. Ca să nu ca­pete de­prin­­deri de ani­male do­mes­­tice. E de bun augur pentru urși, dar foarte ne­plăcut pen­tru angajați. Căci aceș­tia nu mai au voie să se apropie de puii de panda decât după ce s-au îm­bră­cat în costu­me nos­time, pu­foa­se și cu urechi, ca jucăriile de pluș, care îi fac să se simtă ca­raghioși, de parcă s-ar duce la un carnaval. Iar aspectul nu e singurul incon­venient. Pentru a crea o impresie totală de autenticitate, costumația de ca­mu­flaj este "parfumată" cu fecale de panda și cu urină "ori­ginală". Și, în tot acest timp, ce fac puii de urs? Până vor fi destul de mari și de puternici ca să poată trăi pe cont propriu în li­ber­tate, ei se lasă în­grijiți ca niște copii de per­sonalul Parcului Național, se joacă și apoi mai lenevesc ori trag un somn bun, dacă au chef.
În orice caz, ideea cu costu­mele alb-negre s-a dovedit sa­lu­tară. În 2012, masculul numit Tao Tao a fost transportat în ha­bi­tatul lui natural, unde vie­țu­iește și în prezent, ceea ce în­seamnă că a izbutit să găsească o cale de comunicare cu frații lui săl­ba­­tici. Și femelei Zhang Xiang pare să-i priască liberta­tea, de care se bucură de câteva luni. Noi, oamenii, facem adesea lucruri ridicole. Dar iată că, uneori, merită.