O nouă axă: SUA - Polonia - România

Ciprian Rus
Mai întâi, a venit în România vicepreședintele Joe Biden.

Apoi a fost rândul secretarului Apărării, Chuck Hagel. În fine, cu mai puțin impact la nivel diplomatic, dar cu mai multă transparență a mesajului, a fost vizita la Bucu­rești a celor trei congresmani americani, John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy. Între timp, Uniunea Europeană pare mai preocupată de micile reglări de conturi post-europarlamentare și de jocurile de culise pentru ale­gerea noului președinte al Comisiei Europene. Dacă asculți discursurile unora dintre liderii europeni, înțelegi că ade­vă­ratul pericol la adresa stabilității continentului îl repre­zintă emigranții români și bulgari, și nu imixtiunea fățișă a Rusiei în Ucraina, ori amenințările la adresa altor state foste membre ale URSS. În vreme ce marile puteri europene tratează criza din Ucraina de parcă s-ar petrece la Polul Nord, și nu la granițele Uniunii, Statele Unite ale Americii fac o demonstrație de implicare și de forță exact în mo­mentul când era mai mare nevoie de ea.
Reprezentanți ai SUA la cel mai înalt nivel, de la pre­șe­dintele Obama și vicepreședintele Biden, la o întreagă ar­mată de experți au făcut, în ultima vreme, turul capitalelor din estul Europei. Mesajul e dublu: întâi de toate, un sprijin intern adresat vectorilor pro-occidentali, într-un context în care Rusia își vâră mai mult ca oricând agenții de influență în regiune, apoi - transmiterea cât mai clară a mesajului că SUA nu își vor abandona aliații din cadrul NATO în cazul unui scenariu de agresiune din partea Rusiei. Mai e, spun analiștii, și un mesaj implicit către Rusia, acela că Statele Unite sunt capabile să fortifice, la nevoie, capacitatea de reacție militară a principalilor săi aliați din zonă, Polonia și România.
"Washingtonul și-a petrecut ultimele câteva săptămâni, indicându-și angajamentul față de două țări-cheie: Polonia și România. Președintele Barack Obama a mers în Polonia, în timp ce vicepreședintele Joe Biden a călătorit în Ro­mâ­nia, și ambii lideri au subliniat angajamentul absolut de la Washington față de securitatea națională a Poloniei și României. Statele Unite încep să adopte o strategie la Marea Neagră, centrată pe România. O strategie care îm­bu­nătățeste capacitatea navală a României și aduce avi­oa­ne americane în regiune va reprezenta o amenințare pen­tru flota rusă. Ar extinde, de asemenea, capacitățile de­fen­sive ale Georgiei și ar proteja traseul indispensabil pentru orice conducte care pleacă din Azerbaidjan", se arată într-o recentă analiză Stratfor, semnată de George Friedman.
Ceea ce președintele Traian Băsescu enunța de ani de zile, se petrece acum sub ochii noștri: parteneriatul cu America, celebra Axă București - Washington, criticată de mulți adversari ai președintelui, prinde contur de-adevăra­telea. Marea Neagră a devenit un punct strategic pentru SUA, iar România devine un jucător-cheie în regiune, alături de Polonia. Vizitele oficialilor SUA din ultima vre­me au întărit garanțiile de securitate la adresa țării noastre. Numai că - iar aici mesajul americanilor a fost tranșant - e important ca și noi să fim la înălțimea încrederii care ni se oferă. Iar pentru asta trebuie să începem prin a ne rezolva problemele interne. Orice derapaj de la principiile par­teneriatului cu SUA și cu UE înseamnă, în contextul ac­tual, un potențial factor de dezechilibru pentru întreaga regiune.