Anghinarea

Iulia Vlad
Pe lângă fap­tul că este bine­fă­că­toa­re în diverse boli, an­ghi­­narea aju­tă și la scă­derea în greu­tate.

Are efec­te puternic detoxifiante și diu­re­tice (de eliminare a apei în exces din țesuturi), scade nivelul zahărului din sân­ge, sca­de pofta de ali­mente dulci. Regimul de slăbit cu anghinare este efi­cient dacă este asociat cu o dietă sănă­toasă, în care se consu­mă legume, fruc­te, ouă, pește și lactate degresate. Eli­­mi­nați ali­men­tele prăjite și cu con­ținut ridicat de gră­sime, zahărul, sarea, redu­ceți con­­sumul de cafea și ceai negru.

Ceai de anghinare

Peste o lingură de frunze mărunțite de anghinare se toarnă o jumătate de li­tru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15-20 minute în vas acoperit, apoi se strecoară. O jumătate din cantitatea de ceai se bea dimineața, pe stomacul gol, iar restul în cursul zilei, înainte de mese. Este bine ca tratamentul să se facă pro­gresiv, începând cu doze mici, în pri­mele zile, ca apoi să se crească treptat.

Extract de anghinare

Păstrează cel mai bine principiile active ale anghinarei. Se găsește sub for­mă de capsule, la magazine naturiste sau plafaruri. Se iau 250-300 mg de extract, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese cu o jumătate de oră.

Tinctură de anghinare

Puteți folosi tinctură de anghinare cumpărată de la plafar sau să o prepa­rați acasă, în modul următor: ameste­cați 10 linguri de anghinare uscată, trans­for­mată în pulbere (cu ajutorul râș­niței) cu o ceașcă de alcool alimen­tar de 40-65 de grade. Lăsați preparatul la macerat, într-un recipient de sticlă închis erme­tic, timp de 2 săptămâni, după care fil­trați lichidul și depozitați în loc întu­ne­cos și rece. Din această tinc­tură luați de 3 ori pe zi, cu 15 mi­nute înainte de me­se, câte o linguriță, amestecată cu pu­țină apă.
O cură cu anghinare durează o lună, iar după o pauză de 2 săptămâni o pu­teți relua.