În mitologie, ea e reprezentată de Cupidon, zeul amorului, care te țintește cu o săgeată. Francezii îi spun "coup de foudre", lovitură de fulger. Românii, mai hâtri, îi spun "orbul găinii", vremea în care omul umblă buimac de cap, stăpânit complet de "iubirea cu năbădăi". Psihologia certifică imaginația populară. Dintre câte forme de atracție există între un bărbat și-o femeie, "dragostea la prima vedere" are șanse optime să devină o iubire pentru toată viața. Dar șansa asta trebuie așteptată, iar în lumea electronizată de astăzi, răbdarea e înlocuită de ofertele "sentimentale" ale internetului: pui degetul și alegi.
Despre toate aceste probleme și multe altele ne răspunde într-un interviu d-na NORICA FISCHER POPA, psiholog, specialist în terapia de cuplu.
"Lumea nu mai are timp pentru dragoste"
- Trăim într-o epocă în care oamenii par să aibă timp de orice, în afară de dragoste. Credeți, totuși, că există iubire eternă?
- Da, dar ea arată cu totul altfel decât clișeul pe care-l cunoaștem cu toții astăzi. Noi vrem să primim cadou această fericire fără limite, dar dragostea nu-i cade nimănui în poală. O relație adevărată de dragoste cere timp și angajament serios din partea ambilor parteneri.
- Acesta este motivul pentru care eșuează, astăzi, așa de multe cupluri?
- Cauzele căderii din al șaptelea cer în iadul de pe pământ sunt multiple. Cea mai importantă din ele constă în aceea că partenerii nu pot răspunde așteptărilor pe care le presupune o relație viabilă. Nu au timp. Atenția lor principală e îndreptată în altă parte. În ziua de azi, prioritatea absolută o reprezintă cariera. Existența materială. Bărbatul și femeia se străduiesc să funcționeze bine profesional, să promoveze cât mai sus la locul de muncă, să dezvolte afaceri proprii și relații sociale avantajoase, să se cultive fizic, pentru a fi, și ca înfățișare, la înălțimea aspirațiilor mărețe. Stresul și oboseala produse permanent de aceste solicitări se "colectează" în relația de cuplu, în care apar înstrăinarea, lipsa dialogului intim și, mai ales, lipsa afecțiunii, pe care fiecare o așteaptă de la celălalt, dar nu este capabil să o dea el însuși. Asta este marea problemă, că nici unul, nici celălalt, nu au timpul și forța necesare să mai ofere ceva, dar așteaptă, totuși, de la partener, dragoste necondiționată, ceea ce produce, evident, frustrare.
- Așteptările noastre față de dragoste sunt prea mari?
- Nu prea mari, dar greșite. Pe de-o parte, ne dorim o armonie totală, marea iubire din filme, dar pe de altă parte, ne este frică să ne manifestăm și să îngăduim sentimente prea profunde, de teamă să nu ne pierdem independența. Nimeni nu mai vrea să suporte și să împartă cu partenerul durerea, neputința, decepția și nesiguranța. Dar aceste sentimente sunt parte integrantă a unei relații. O cimentează la fel de tare ca și bucuriile. De aceea, când relația amenință să devină prea intimă, prea emoțională sau prea dureroasă, fugim, pur și simplu. Majoritatea mariajelor de azi sunt mai degrabă bazate pe prietenie, mici asocieri în care fiecare își vede de treaba lui.
- Și totuși, se spune că dragostea orbește.
- Orbește rațiunea, dar ne deschide sufletul. Iubirea trebuie să treacă prin el mai întâi, și-apoi prin cap. În primele minute, îndrăgostiții află totul unul despre celălalt: trecutul, amintirile marcante din copilărie, toate relațiile trăite până acum, spaimele, vulnerabilitățile, punctele forte și preferințele, proiectele de viitor și visele.
- Dar nu putem cunoaște și iubi un om în doar câteva secunde...
- Ba da, atunci când se aprinde scânteia puternic. În 90% din cazuri, lucrul acesta se petrece inconștient, intuitiv. Semnalele receptate reciproc sunt numeroase: aspectul fizic, îmbrăcămintea, mirosul, gesturile, vocea, privirea etc. Din toți acești factori, inconștientul construiește o imagine vastă. Cu cât sunt mai numeroase calitățile partenerului care fac să ne vibreze coarda sufletească, cu atât mai puternică este atracția reciprocă. Noi ne îndrăgostim întotdeauna doar de persoanele a căror structură generală ne completează, în mod ideal, propria personalitate.
- Înseamnă că în toate cuplurile ar trebui să existe armonie...
- Completarea perfectă nu înseamnă liniște, bucurie, deserturi copioase, ci șansa deosebită de a ne dezvolta optim alături de omul acela deosebit, care are propria lui personalitate. Dar pentru că aceste procese sunt adeseori dificile și dureroase, înțelegerea și atracția reciprocă trebuie să fie extrem de puternice. Doar în această situație este posibil ca doi oameni să se bizuie atât de intens unul pe celălalt și să se abandoneze reciproc. Pentru că în viața obișnuită a unui cuplu, cei doi parteneri nu funcționează doar ca un stâlp de consolidare a calităților celuilalt, ci și ca o oglindă fidelă pentru acele părți de personalitate care nu ne plac nici nouă înșine, pe care încercăm să le reprimăm și de care chiar ne temem.
"Fără îngrijire, dragostea se veștejește și moare"
- Se spune că în primele trei minute sunt trasate traiectoriile pentru întreaga relație. Cum este cu putință?
- În momentul recunoașterii reciproce, noi nu vedem doar potențialul partenerului, ci și potențialul nostru și al relației comune. Și ne dăm seama - într-o clipă, care pare o veșnicie - cât de minunat ar putea fi el, dar și noi, în viața în doi. Această imagine ideală a perechii pe care o formăm, dublată de iubirea necondiționată și de acceptare, este germenul unui parteneriat viitor. Conține toate potențialele care se pot dezvolta, treptat-treptat, în viața comună. În prima fază, în care nu ne putem striga suficient fericirea, sămânța se află în pământ. Ulterior, ea prinde rădăcini, formând o bază puternică pentru relația de cuplu. Mai târziu, ambii parteneri vor trebui să aibă grijă ca această plantă să se dezvolte. Căci fără atenție și îngrijire, dragostea se veștejește și - în cel mai rău caz - moare.
- Cum trebuie îngrijită o relație?
- Cel mai important lucru este comunicarea permanentă. Trebuie să ne spunem iar și iar ce ne preocupă, cum ne simțim, cum vedem și cum trăim relația noastră. În mod fals, mulți cred că, într-o relație, sentimentele rămân ca la început, la fel de proaspete, de fierbinți. Eroare! Sentimentele sunt legate de felul în care ne dezvoltăm fiecare în parte, de felul în care ne maturizăm. Jarul iubirii trebuie întreținut. Pentru asta e nevoie să vorbești despre dragoste.
- Majoritatea femeilor vorbesc mult, în vreme ce bărbații preferă să tacă...
- În general, femeile sunt mai comunicative, dar aceasta nu înseamnă că ele le comunică partenerilor ceea ce trebuie. În majoritatea cazurilor, ele se plâng, își acuză convivii că nu mai sunt ca altădată, că au devenit indiferenți. Bărbaților le e groază să fie acuzați, să le fie pusă la îndoială perfecțiunea erotică sau afectivă. Fac urechea surdă și se gândesc la ale lor. Dialogurile despre viața în cuplu trebuie purtate la "masa verde", sub formă de tratative, în care problemele dureroase să fie discutate pe față, relaxat, cu bunăvoința de-a ajunge la o concluzie. Tonul justițiar sporește încrâncenarea și nemulțumirea existente deja. Bărbații, mai ales, sunt obișnuiți să vorbească doar despre lucruri concrete, despre fapte imediate și le vine greu să-și exprime sentimentele, îndoielile și dorințele. Dar pot să învețe să o facă, dacă descoperă că partenerele lor nu îi acuză când își declară deschis toate nemulțumirile.
"Crizele se rezolvă vorbind"
- Cum pot fi depășite crizele?
- Vorbind și ascultându-l pe celălalt. Cel puțin 60 de minute pe săptămână. Problemele nu se rezolvă într-un singur dialog. Ambii parteneri trebuie să învețe să se re-perceapă reciproc, să redevină curioși cum trăiește, gândește și simte celălalt - dar fără aprecieri negative și invective. Și, pentru că mulți au uitat cum s-o facă, în unele țări europene se organizează seminarii în acest sens.
- Oare sunt numeroase cuplurile care trebuie să reînvețe comunicarea?
- Da. Conform ultimelor statistici, un cuplu tânăr (30-40 de ani) vorbește în medie mai puțin de 5 minute pe zi. Și atunci, doar pentru a-și comunica lucruri concrete. În schimb, bărbații se uită la televizor sau stau la computer cam cinci ore zilnic. Mulți cunosc mai bine vedetele de televiziune decât pe propria lor parteneră.
- În multe cupluri, unul din parteneri trișează. A cui este vina?
- De obicei, a ambilor parteneri. Cel care face pasul greșit trăiește deplin ceea ce ar dori să facă împreună cu partenerul său. De exemplu: să-și dăruiască mai multă afecțiune, activități comune de interes real, mai multă participare, dragoste mai intensă, mai puțin convențională. Dacă cei doi devin conștienți că răspunderea pentru drumul greșit pe care a apucat-o relația lor le aparține în mod egal, infidelitatea poate aduce impulsuri fructuoase în respectiva relație.
- Cum ne putem "vindeca" de gelozie și cum putem trece peste jigniri?
- O cantitate mică de gelozie este absolut normală, face parte din toate relațiile de dragoste. Cu asta trebuie să ne obișnuim. Dar trebuie să luptăm, în schimb, împotriva geloziei extreme, fie ea întemeiată sau nu.
- Credeți că orice relație poate fi salvată?
- Teoretic, da. Dar numai dacă ambii parteneri sunt dispuși să se preocupe mai intens de ei înșiși și de relația lor. Nu este simplu, dar merită. Pentru că partenerii care se despart rămân adeseori legați unul de celălalt ca într-un război al rozelor. Sau recreează în viitoarea relație aceeași dramă.
"Alarma sună când relația sexuală începe să scârțâie"
- Experții susțin că marea dragoste moare după 5-6 ani. Un fenomen biologic căruia nu ne putem opune. Este adevărat?
- Adevărat este că, după 4-5 ani, dragostea spontană cedează. Atracția aceea inițială, care ne face să simțim că zburăm. Și dacă partenerii nu vorbesc deschis despre această problemă, viețile lor încep să se despartă. Și apare senzația că te trezești dimineața lângă un străin, deși în realitate este partenerul pe care l-ai iubit și l-ai dorit cândva. Nu-l mai recunoști, pentru că nu-ți mai dai osteneala să-l privești cu-adevărat, să-l înțelegi, să-l accepți.
- Nu este normal ca, după un număr de ani, relația să nu mai funcționeze, să devină plictisitoare?
- Nu este normal! Sexul nu este o problemă de vârstă sau de durată a unui cuplu, ci expresia însuflețirii, a bucuriei de a trăi alături de cel iubit. Erotismul și plăcerea sunt sufocate de grijile zilnice, care devin prioritare, de solicitările profesionale în exces, de teamă și de lipsa de comunicare. Alarma sună când relația sexuală începe să scârțâie. Atunci este timpul ca partenerii să-și vorbească. Să se destăinuie unul celuilalt, să-și spună deschis cum și-ar dori să facă dragoste sau să fie mângâiați. Firește, este destul de greu să te deschizi astfel, devii nesigur, vulnerabil. Dar acceptarea vulnerabilității, a sentimentelor contradictorii, creează din nou intimitatea și dragostea mult dorită.