Răspuns pentru ECATERINA - Suceava, F. AS nr. 1116 - "Doresc recomandări avizate pentru tremor esențial”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie spus că tremorul esențial este o condiție întâlnită destul de frec­vent la mijlocul sau spre partea mai avansată a vieții, cu evoluție lent-pro­gresivă și simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este de repaus și se ame­liorează odată cu mișcările voluntare, tremorul esențial se produce atunci când are loc inițierea unei mișcări voluntare, de genul mâncatului sau scrisului. Spre exemplu, tremorul esențial poate îngreuna anumite mișcări coordonate, de genul atingerii vârfului nasului cu degetul, sem­nele și simptomele accentuându-se pe măsură ce activitatea desfășurată este mai intensă. Și, chiar dacă tremorul dispare în timpul som­nului, obo­seala și stresul accen­tuează această mani­festare, în­tâlnită, de altfel, și în patolo­giile tiroidiene sau ca efect se­cundar al admi­nistrării anu­mi­tor medicamente. Deși tre­morul esențial este o patologie care, ade­sea, constă doar într-o afec­tare ușoară, dacă se accen­tuează, se impun tratamente medicamentoase pentru ame­lio­rarea simp­tomatologiei.
Prima intervenție terapeu­tică în cazul tremorului esențial este folosirea unor me­dicamen­te cu acțiune pe sistemul nervos central. Acest tip de medicație, care poate di­minua cu 50-60% inten­sitatea tremoru­lui, este compusă, în general, din:
* betablocante - folosite adesea în tratamentul hipertensiunii arteriale (dintre ele, cel mai eficient este propranololul), cu capacitatea de a ameliora tre­morul.
* medicația antiepileptică - este reprezentată în special de primidone (Mysoline).
* tranchilizantele- această clasă de medicamente este reprezentată în special de Diazepam și Alpra­zolam (Xanax).
* inhibitorii anhidrazei carbonice - ex. Metha­zolamida.
Sigur că, în cazul în care medicamentele se do­vedesc a fi ineficiente, iar semnele și simptomele devin dizabilitante, există și opțiunea unor intervenții chirurgicale, cum ar fi talamotomia sau stimularea cerebrală profundă, proceduri care se pretează la per­soanele ce prezintă afecțiuni funcționale importante.
În ceea ce privește tratamentul naturist, o serie de remedii, folosite și în boala Parkinson sau în sindro­mul extrapiramidal, pot completa cu succes terapiile alopate sau le pot chiar substitui. Dintre aceste reme­dii aș aminti Resveratrolul, Melissa, Coenzima Q10, complexul vitaminic B, Magneziul, Valeriana și în special Acidul gama aminobutiric (GABA), care vi­zea­ză atât stările anxioase specifice bolii, cât și ma­ni­festările neuro-musculare (tremurături, fasciculații).
În sfârșit, produsul Censton-F (sirop sau capsule) are o notabilă acțiune antidepresivă și ajută la refa­cerea și întărirea tecii de mielină, cu implicații favo­rabile în tulburările neuromotorii funcționale.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ajutați-mă să scap de Helicobacter pylori”
(Răspuns pentru SPERANȚA ENACHE - Iași, F. AS 1066)


Stimată doamnă, vă mulțumesc pentru întrebarea dumneavoastră, căci oferă o cale prin care se pot spune câteva lucruri despre bolile infecțioase în general, ceea ce ar putea fi de folos și altora. S-a scris mult despre Helicobacter pylori de când a fost descoperit microbul, în 1983, de către Warren și Marshal. Este găsit peste tot în lume, aproximativ 50% din populația mondială fiind infectată cu el. Pare să fie mai frecvent întâlnit la negri și la hispanici decât la albi. Nu există o diferență între sexe în ceea ce privește rata infecției, însă femeile și copiii tind să se reinfecteze mai frecvent decât bărbații. Se consideră că infecția cu Helicobacter pylori are loc, în general, în copilărie, și că este transmisă prin calea oral-orală sau fecal-orală. Totuși, sunt destui biologi care privesc Helicobacter pylori ca fiind parte a ecosistemului normal al traiectului digestiv.
Majoritatea oamenilor infectați sunt asimpto­matici. Simptomele infecției sunt nespecifice, de la balonare, disconfort, la simptome de gastrită. Infec­ția cu Helicobacter pylori este asociată cu ulcere gastrice și duodenale, deși acesta nu le cauzează nea­pă­rat. Astfel, 90% din oamenii cu aceste ulcere sunt infec­tați cu Helicobacter pylori, însă doar 15% din cei infectați au ulcer. Infecția cu Helicobacter pylori este asociată, de asemenea, cu unele tipuri de cancer la nivelul stomacului și cu anemia feriprivă.
Unul dintre mecanismele de acțiune ale Helico­bacter pylori include stimularea producerii mediului acid din stomac, prin reducerea hormonului somato­statin (care acționează reducând cantitatea de acid) și creșterea hormonului gastrin (care acționează cres­când cantitatea de acid), printre altele.
Privită din punct de ve­dere naturist, infecția cu He­lico­bacter pylori probabil nu este o problemă, ci poate fi chiar o consecință a proble­mei. Infecțiile survin acolo unde microbul cauzator poate câș­tiga loc, conform teoriei ac­tuale. Locul există dacă exis­tă o susceptibilitate a or­ga­nis­mului. Prin urmare, nu toată lumea expusă va fi in­fectată. Privită din punctul de vedere al medicinei naturiste, sus­cep­tibilitatea cere un anu­mit tip de vibrație, care să per­mită ancorarea microbului. În plus, nu toate si­tuațiile în care se întâlnește microbul pot fi privite ne­ga­tiv. Microbul poate fi doar o parte a unei expri­mări a con­diției de mo­ment a corpului.
Pentru a înțelege mai bine, trebuie sa ne reîn­toarcem la chi­mia de bază. Astfel, ne rea­mintim faptul că toată ma­te­ria este com­pusă din atomi, care sunt electroni și protoni, deci toată materia este doar ener­gie. Fiecare lucru în ma­te­rie, inclusiv trupul nostru și microbii, are o semnătură energetică, care este suma tuturor vibra­țiilor din el. Ast­fel, dacă în starea neechili­brată sau bolnavă, trupul unui om emană o radiație care poar­tă o semnătură asemă­nă­toare sau identică cu semnătura energetică a unui mi­crob, susceptibilitatea există. Situația aceasta permite infecția cu microbul ce are semnătura respectivă sau chiar nașterea microbului acolo.
Acest lucru ar însemna că eliminarea unei infecții nu stă numai în medicamentele care să distrugă mi­crobii, mai ales dacă acestea suprimă și sistemul imu­nitar, ci poate, mai degrabă, în schim­barea omului, în așa manieră încât să nu mai emane semnătura energetică ce per­mite situația infecțioasă. Mai ales că acel microb ar putea face parte din eco­logia normală a organismului, cum este și cazul cu Helicobacter pylori.
Acestea fiind spuse, posibilele abor­dări naturiste ar include:
* Dacă nu sunt simptome, probabil mai bine nu vă tratați. Deși această recomandare ar putea fi controversată, o recomand, căci o mare pro­blemă a tratamentului cu Helicobacter pylori o constituie complicațiile lui, ce fac ca mulți pacienți să renunțe la tratament. În plus, statistic vorbind, ar tre­bui tratată jumătate din planetă, în mare asimpto­matică, pentru ceva care ar putea fi parte din ecologia normală a omului.
* Temperamentul agresiv, nervos, foarte ambi­țios, poate fi teren pentru ulcere și infecția cu Heli­cobacter pylori. Astfel, trebuie să învățăm un ritm mai calm de viață și să țintim spre lucrurile cu ade­vărat importante.
* Legat de sfatul nr. 2, gimnastica, adică mișca­rea fizică ajută la degajarea tensiunii din corp, ofe­rind trupului alt tonus.
* Exercițiile de relaxare, cum ar fi yoga, tai chi, chi qong, ajută la echilibrarea energiilor (vibrațiilor) organismului.
* Dieta regulată - ceea ce înseamnă a mânca la orele stabilite, fără grabă și cu mese echilibrate. Mân­carea însăși să devină o plăcere, nu o sarcină care trebuie îndeplinită în viteză.
* Plantele medicinale - infuziile de ghimbir (Zin­giber officinale) combat balonarea; infuziile de cim­bru (Thymus vulgaris) sunt bune pentru colici, gastri­tă și balonare, fiind considerate a avea efecte antibac­teriene; mușețelul (Matricaria chamomilla) este un calmant al stomacului și are efecte sedative generale.
* Acupunctura calmează focul ficatului, liniș­tește stomacul și intestinul gros, eliminând astfel simp­tomele de gastrită. Între meridiane, cele mai utile sunt Ficat, Stomac, Intestin gros, Vezica urinară.
* Homeopatia modifică vibrațiile organismului în așa manieră, încât să nu mai fie teren fertil pentru infec­ții. Acest lucru este valabil nu doar pentru infec­țiile cu Helicobacter pylori, ci și pentru alte tipuri de infecții. Remediile ce pot fi utile includ Ar­se­ni­cum album, Cha­mo­milla, Lycopodium, Na­trium muriati­cum, Nux vomica. Însă un medica­ment indi­vi­dualizat, de con­sti­tuție, este ideal.
Având în vedere fap­tul că infecția cu He­li­cobacter pylori este aso­ciată cu une­le tipuri de cancer de stomac, este recomandată și consul­tația medicală regulată, la un medic specialist.
Vă urez succes!