Legende vechi despre munți misterioși și stânci enigmatice din România

Erica Negreanu
- Munții României sunt învăluiți nu doar în ceață, ci și în mister. Fenomene inexplicabile și legende străvechi contribuie la păstrarea elementului enigmatic care i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. În lipsa explicațiilor științifice, legendele țin loc de adevăr -

Misterele sacre ale Ceahlăului

Ceahlăul se numără printre cele mai misterioase masive muntoase din România. În primele ore ale dimineții, la răsăritul soarelui, deasupra masivului apar, în mod inexplicabil, niște jocuri de lumini. În trecut, se spunea despre acest masiv muntos că ar fi fost casa zeului dac Zalmoxis. În prezent, mulți susțin că Ceahlăul ar fi străbătut de cea mai puternică axă energetică existentă pe Terra. Sătenii care își duc traiul de zi cu zi în așezările de la poalele muntelui declară că au fost martorii unor apariții misterioase pe cer, în timp ce, în alte cazuri, găsesc pe pășunile de pe dealuri cercuri perfect rotunde, despre care susțin că ar fi opera unor ființe supranaturale sau a unor ființe venite de pe alte planete.
Geograful grec Strabon menționa, și el, în lucrările sale, muntele sacru numit Kogaion, unde se spunea că sălășluia Zalmoxis, un înalt preot al dacilor, de­venit apoi zeu. O legendă veche povestește cum fata lui Decebal, Dochia, s-a refugiat pentru a scăpa de ro­mani undeva în Ceahlău, rugându-se lui Zalmoxis, ca­re a transformat-o în stană de piatră. Stânca Do­chiei încă mai există și poate fi admirată de călători.
Tot în zona Ceahlăului, trecătorii pot admira și "Altarul lui Ghedeon” numit și "Piatra lată a lui Ghedeon”. În scrierile sale, istoricul roman Martial men­ționează muntele vestit din ținutul hiper­bo­ree­nilor, unde zeii din Olimp s-ar fi prezentat în fața al­tarului, pentru a încheia ju­ră­mântul de a lupta îm­po­triva ti­ta­nilor. Acest fapt este relatat și într-o legendă locală, care susți­ne că re­giunea ce se în­tinde la poa­lele Ceahlă­ului ar fi fost locuită de demult de uriași foarte înalți și foar­te pu­ternici, dar care, în final, au fost răpuși de vo­ința divină.
Deși nu se numără prin­tre cele mai înalte vâr­furi muntoase din România, Ceahlăul are o ampla­sare care îi permite să fie văzut de la kilometri depărtare și, în anu­mite zile, cu lumi­nozitate și vizi­bi­litate foarte bună, el poate fi ză­rit chiar de la malul Mării Negre. De asemenea, în fie­care an, în zona Ceahlăului au loc două fenomene optice care nu au putut fi explicate. La răsăritul soa­relui, în prima decadă a lunii august, o hologramă naturală uriașă, în formă de piramidă perfectă, denu­mită de localnici "Umbra Piramidei”, este for­mată timp de o oră și jumătate de vârfurile Piatra Cio­ba­nului și Toaca. Tot la răsărit și în aceeași perioadă, timp de câteva minute, are loc fenomenul denumit "Calea Cerului”. Este un fenomen optic care constă în apa­riția unui stâlp înalt, format dintr-o lu­mină foar­te intensă și stranie, mărginit în laturi de două benzi întunecate. Stâlpul luminos lasă impresia că se pierde în înălțimea spațiului ceresc. Explicația - necon­fir­mată - oferită acestor două fe­no­mene face referire la faptul că Ceahlăul ar fi ampla­sat exact pe una din axele energe­tice ale planetei.
Vârful Toaca este, și el, o enig­mă. Acesta are formă de piramidă cu ba­za pătrată, care se formează foarte rar în con­diții naturale. Lungimea laturilor ba­zei piramidei reprezintă de două ori lun­gimea piramidei lui Keops, iar unghiul pan­telor are doar 10 grade în plus față de cel al pi­ra­midei din Egipt. În apro­piere de Ceahlău, la apro­xi­mativ 30 de kilometri, arheologii au descoperit dovezi ale existenței culturii Cucuteni, din jurul anului 4.800 î.Hr. Unele obiecte ceramice, scoase la lumină în urma săpăturilor efectuate, cuprind reprezentări de piramide cu baza pătrată.
Alte fenomene inexplicabile din zona Ceahlăului sunt reprezentate de niște fâșii luminoase, care apar pe cer sau care străbat pădurile ce acoperă masivul. Uneori, în toiul nopții, pe cer apar și ploi de lumini mici, albastre, care coboară spre vârful muntos. În localitatea Trifești, situată la poalele Ceahlăului, în vara anului 2013, localnicii au descoperit cinci cercuri perfect rotunde, apărute peste noapte pe islaz, ca niște inele groase, cu un diametru de 20 de metri și o gro­sime de 50 de centimetri. Deși specialiști de la Pro­tecția Mediului au venit la fața locului și au luat mos­tre din solul ars, fenomenul a rămas în continuare ca­talogat ca fiind inexplicabil.

Enigma stâncii care noaptea se mișcă singură

În județul Neamț, la câțiva kilometri de Durău - o stațiune montană din Ceahlău - există o stâncă înfiptă pe un platou montan, care a fost numită de localnici "Pia­tra Dracului”. Localnicii declară că stânca își mu­tă poziția de fie­care dată, noap­tea. Semă­nând cu un turn, ea se află în locul cu­noscut sub denu­mirea de Gura Largului, aflat la con­flu­ența Bis­triței cu Bis­tri­cioara, din co­mu­na Po­ia­na Te­iului.
O legendă lo­cală spune că stânca ar fi re­zultatul unui pa­riu între diavol și Dumnezeu. Dra­­cul s-a fălit că poate fura o stâncă sacră din Ceah­lău, până la ră­să­ritul soa­re­lui, de­ve­nind ast­fel stă­pânul o­me­nirii. Dum­ne­zeu a accep­tat pariul, și diavolul a plecat, a desprins stânca din munte, a plutit puțin deasupra Masivului Ceahlău, dar răsări­tul a venit exact când piatra era dusă spre gura Bis­tri­ței. În acel mo­ment, diavolul a scă­pat piatra, care a că­zut pe pă­mânt. Oa­me­nii din zonă de­clară că ar fi văzut stânca mișcându-se singură noap­tea, fie spre dreapta, fie spre stânga, pe o distanță de câțiva centimetri.

Fenomenele inexplicabile de pe Vârful Gugu

La 25 de kilometri distanță de localitatea balneo-climaterică Poiana Mărului, din Caransebeș, în Mun­ții Țarcului, este localizat Vârful Gugu, unul dintre locurile cele mai stranii dintre Munții Retezat și Pa­râng, devenit celebru pentru fenomenele inexpli­cabile care au loc aici. La anumite ore ale zilei, muntele pur și simplu dispare, fără a mai putea fi văzut. Conform legendelor locale, zeul Zalmoxis ar fi locuit și pe acest munte, care a devenit sălaș sacru pentru daci, iar Decebal și-ar fi ascuns o parte din comoară aici.
Mulți căutători de comori din zonă încă mai sapă în jurul muntelui, în speranța de a găsi măcar o mică parte din comoara fabuloasă ascunsă de Decebal. Locuitorii de la poalele muntelui poartă și denumirea de "gugulani”, și sunt cunoscuți pentru longevitatea lor, pe care ei o consideră un rezultat al încăr­căturii energetice mari a muntelui în apropierea căruia tră­iesc. Uneori, cei care se plimbă prin zonă pot vedea explozii de lumină ieșind chiar din munte. Unii turiști au declarat că nu au putut dormi deloc din cauza unor energii inexplicabile pe care le-au simțit.
Alte fenomene enigmatice, frecvente în regiune, includ lumini plutitoare și fulgere globulare. Cu ceva timp în urmă, dispariția unui avion a fost semnalată în zona muntelui, așa că un grup de cercetători a venit la fața locului să investigheze. Dar pelicula aparatului nu a înregistrat absolut nimic din cele câteva ore bune de filmare. Cercetătorii au fost martorii explo­ziilor luminoase petrecute în partea de vârf a ma­si­vului, au avut în mod constant senzația că ar fi fost ur­măriți, au avut senzații de sufocare și s-au confruntat cu stări inexplicabile de teamă. În cartea sa, "Enig­mele mi­turilor astrale”, Victor Kernbach mențio­nea­ză Vârful Gugu, considerându-l unul dintre punctele energetice importante ale Terrei.

Grădina cu zmei

În Podișul Someșan, la baza dealului Dumbrava, există o zonă cu un ansamblu de stânci de forme bizare. Aria a fost declarată rezervație naturală și poartă denumirea de "Grădina Zmeilor”. Dintre stân­cile cu forme ciudate pot fi amintite Sfinxul, Zmeul, Zmeoaica, Călugării, Moșu', Fata Cătanii, Eva, De­gețelul, Dorobanțul, Căpitanul și Soldații. Forma­țiunile geologice par a fi rezultatul acțiunii aerului, supuse transformărilor cauzate de vânt, îngheț-dezgheț și temperatură. La formarea structu­rilor stâncoase au mai con­tri­buit și apa, prin șiroire și spă­lare, și procesele gra­vitaționale de surpare și prăbușire. Zona protejată cuprinde o arie de apro­ximativ două hectare și este localizată în bazinul Almașului, din partea vestică a satului Gâlgăul Almașului, în estul jude­țului Sălaj.
În lume nu există de­cât trei locuri de acest gen, rezervația din Ro­mâ­nia fiind unică în Eu­ropa. Conform u­nor legende lo­cale, demult, prin acele locuri ar fi trăit o fată îndră­gostită de o că­tană. Mama fetei a blestemat-o să se trans­­forme în stană de piatră, tânăra de­ve­nind astfel una dintre for­ma­țiunile stân­coase stra­nii. Până în anul 1971, când în zonă au avut loc niște alune­cări de teren, una din­tre stâncile din rezer­vație chiar avea, în mod vizibil, forma u­nei tinere cu părul lung, care părea că poar­tă în spate o doniță și în mâ­nă un ulcior.

Piramidele de la Șona

În apropiere de Făgăraș, pe malul stâng al Oltului, se întinde satul Șona, care este cunoscut în zonă pentru niște ciudate forma­țiuni de pământ aflate la mar­ginea sa, în formă de piramidă. Localnicii au denumit ridicăturile "guruieți” și au încercat să le deslușească misterul. N-au izbutit, pentru că ele își schimbă întruna înfățișarea. Oamenii care trăiesc în zonă susțin că apa așezată la o treime de baza pira­mi­delor dobândește pro­prie­tăți vinde­că­toare, în vre­me ce carnea pusă aco­lo nu putrezește. În plus, amplasarea unei la­me de ras în același loc, la o tre­ime de bază, o face să se ascută de la sine. Intri­gați de misterul "guru­ie­ților”, localnicii au vrut să sape în movile să vadă ce ar pu­tea fi înăuntru, dar au­to­ri­­tățile le-au interzis.
În satul Șona există în to­tal opt movile. Inițial, for­ma acestora era de pi­ra­mi­dă, dar trecerea vre­mii le-a erodat. Movilele se întind pe două linii pa­ra­lele, la marginea unei te­rase de un kilometru, și sunt înalte de 20-30 de metri. Legenda lo­cală spu­­ne că uriașii din tre­cut, ca­re au co­borât de pe Mun­ții Făgă­raș, au trecut Ol­tul, și încăl­ță­rile li s-au um­plut de noroi de pe fun­­­dul apei. Acolo un­de ei s-au scuturat de pământ s-ar fi format movilele care pot fi admirate și astăzi. O altă legendă sus­ține că oto­ma­­nii obiș­nuiau să care pă­mânt din țara lor în turba­ne, pe ca­re l-ar fi lăsat la Șona, for­mându-se astfel dâm­bu­ri­le. Cercetările arheo­logice desfășurate în zo­nă au scos la iveală ceramică veche de câteva mii de ani, da­tând din perioada Hallstat și din era târzie a bronzului.
În apropiere de Șona, la marginea satului Hăme­lag, există patru piramide simi­la­re. Acestea sunt foarte ero­date la vârf, nefiind prea bine contu­rate. Movile ase­mă­nătoare mai există și în apropierea satului Bunești. Acolo, arheologii au găsit dovezi ale culturii dacice și există o legendă locală care merge și mai departe. Ea spune că unind pe o hartă Vârful Omu, sanctuarul de la Racoș și zona piramidelor, aceasta din urmă for­mează vârful unui triunghi drept­unghic, care ar putea indica faptul că mormântul lui Decebal se află în zonă.

Zalmoxis și Peștera Polovragi

Peștera Polovragi se află în județul Gorj, pe malul stâng al Oltețului. Caverna se întinde pe mai bine de no­uă kilometri și se numără printre cele mai mari peș­teri din România. Ea include simboluri mis­te­rioase, coridoare secrete și locuri speciale de ritualuri și rugăciune, care țin de tradițiile pre-creștine. Denu­mirea peșterii vine de la termenul "Poleo”, care face referire la acele zone unde se întruneau vracii dacilor. Altă explicație etimologică menționează planta numită "polovra­gă”, despre care în ve­chi­me se credea că ar fi avut proprietăți mi­racu­loase de vinde­ca­re. În trecut, vracii dacilor o foloseau frecvent, dar, în prezent, planta nu se mai găsește.
Și peștera Polovragi este legată, în legende, de ze­ul suprem dac Zal­mo­xis. Surse locale susțin că peștera i-ar fi oferit adă­post zeului, ba undeva sub ea, în adâncuri, ar e­xista și un întreg complex de coridoare secrete, care i-ar fi oferit lui Za­lmoxis acces în mai multe zone ale Daciei, inclusiv la ce­tatea Sar­mizegetusa. În peș­teră chiar au fost des­co­perite urme impri­mate în sol, despre care ana­liza științifică a arătat că erau vechi de peste 2.000 de ani. Una din­tre cele mai cu­noscute galerii ale peș­terii adă­postește "Scau­nul lui Zalmoxis”, unde me­reu vizitatorii sunt cu­prinși de o stare de li­niște interioară de­să­vâr­șită, și "Izvorul Spe­ranțelor”, carac­te­rizat de faptul că nu își modifica niciodată de­bitul, indiferent de ano­timp sau de condi­ții­le climatice. Fiind vorba despre un adăpost al marelui zeu, există și legende care sus­țin că dacii ar fi îngropat undeva, în peșteră, comori fabuloase, care ar fi protejate de spirite străvechi. Mulți dintre cei plecați în căutarea acestor comori nu s-au mai întors niciodată, ca și cum blestemul și spiritele păzitoare ale aurului i-ar fi făcut dispăruți pe vecie. Un alt lucru inexplicabil se petrece și în apro­pierea peșterii. Au existat multe cazuri în care ani­malele din ogradă și mâncarea oamenilor de pe masă dispăreau în mod enigmatic. Acest lucru a fost pus tot pe seama spi­ritelor invocate de daci să păzească comorile peșterii, care aveau intenția de a-i speria pe oameni, ca aceștia să nu se încumete să caute aurul ascuns.