"Flori de tei" - trei cuvinte care sună ca muzica, stârnind imagini de vară, pline de zumzet și de arome. Parfumul lor e atât de puternic, încât în nopțile calde de iunie îl simți aievea, ceva viu și concret. Tot ce cuprinde arborele acesta este moale și blând: florile, care, transformate în ceai, îmblânzesc și odihnesc sufletul, mierea de tei, care vindecă toate angoasele lumii. Daruri dumnezeiești pentru cei ce cred în puterea vindecătoare a naturii, pe care o celebrează cu bucurie și încredere. În multe zone ale țării, ca tradiție și semn de prețuire pentru acest arbore, există "Sărbătoarea teiului", care are loc în duminica Rusaliilor, când ramuri tinere de tei, după ce au fost sfințite la biserică, se pun la poartă, unde se păstrează toată vara, gospodăria fiind astfel ferită de capriciile vremii: grindină, furtuni, inundații, trăsnete etc.
Teiul este un arbore apreciat atât în fitoterapie, este căutat de apicultori (pentru obținerea mierii), iar lemnul este folosit în tâmplărie.
Întâlnire în natură
În scopuri terapeutice, se folosesc în principal florile cu sau fără bractee (Flores tiliae) de la trei specii: Tilia cordata (teiul de pădure), Tilia grandifolia (teiul mare) și Tilia tomentosa (teiul argintiu). Se utilizează în medicină și partea internă a scoarței trunchiului, care în gospodărie se folosește frecvent pentru a înlocui rafia la legatul viței-de-vie.
Cele trei specii de tei se deosebesc în principal prin frunze și perioada de înflorire. Astfel:
Tilia cordata (teiul de pădure sau teiul pucios) este cel mai răspândit, are frunze de forma inimii și înflorește în a doua jumătate a lunii iunie, începutul lui iulie.
Tilia grandifolia (teiul mare) are frunzele mult mai mari decât celelalte specii și înflorește primul, începând cu prima jumătate a lunii iunie, fiind cel mai puternic mirositor.
Tilia tomentosa (teiul argintiu) are partea dorsală a frunzelor acoperită cu peri stelați argintii și înflorește cel mai târziu, în luna iulie.
Recoltare și uscare
Perioada de recoltare a florilor se face eșalonat, în funcție de specia de tei, la începutul înfloririi, când o parte din flori sunt încă boboci. Culegerea se va face numai pe timp frumos, la un interval de 1-2 zile după ultima ploaie, recoltându-se numai florile, evitându-se tăierea lăstarilor sau ruperea lor, care duc la mutilarea copacilor, ceea ce, din păcate, se întâmplă adesea în parcuri și grădini. Pentru partea internă a scoarțelor se folosesc ramurile de 2-3 ani, rezultate în urma toaletării coroanei de tei. Partea superioară a scoarței, de culoare cenușie, se îndepărtează, reținându-se numai partea internă, de culoare alb-gălbuie. Se fasonează sub formă de fragmente lungi, de 10-15 cm (ca niște scobitori) care se vor mărunți corespunzător înainte de procesare.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite sau în poduri cu ventilație puternică, naturală. Se evită uscarea lentă, deoarece produsul se brunifică ușor.
După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, mărunțirea înaintea utilizării nefiind necesară când se prepară ceaiul (infuzia). Randamentul de uscare este de 4:1, adică din 400 g flori proaspete rezultă, în urma procesului de uscare, 100 g flori uscate.
Același procedeu de uscare se aplică și scoarțelor, randamentul de uscare fiind de 3:1.
Compoziția chimică
Florile de tei conțin poliuronide (mucilagii), uleiuri volatile, în special farnesol, ce dă mirosul plăcut specific florilor de tei, flavone, iar scoarța are polifenoli, taninuri, heterozide.
Preparate din flori de tei
Pulberea
Scoarța de tei de culoare alb-gălbuie (adică fără partea exterioară, care este cenușie), uscată, se macină foarte fin, într-o râșniță de cafea, și se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop sau suc natural.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de flori de tei uscate, nemărunțite, se opăresc cu o ceașcă de 250 ml cu apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere.
Decoctul
Tehnica decoctului se folosește când dorim să obținem un ceai din scoarță de tei.
Mod de preparare: 4 linguri de scoarță uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală (aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă, înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde ca urmare a îmbibării filtrului din vată). Se îndulcește ca și infuzia.
Tinctura
Mod de preparare: 20 g flori de tei uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualele reziduuri depuse pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 g flori de tei uscate și mărunțite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduurile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Din cauza conținutului în alcool al tincturii și al vinului, aceste remedii nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Tratamente cu flori de tei
Farmacia Faltis folosește florile de tei în "specia pectorală'', alături de alte plante medicinale, pentru prepararea unui sirop antitusiv și bronholitic, iar mierea de albine din flori de tei, la prepararea "trochiștilor", străbunicii bomboanelor de supt de azi, folosite în durerile de gât.
Tratamente interne
Nota farmacistului: numeroase medicamente de uz oral, sub formă de comprimate sau drajeuri, pentru a putea fi înghițite, se administrează cu puțină apă sau ceai. Ceaiul de tei este cel mai utilizat în acest sens, având în vedere că este cel mai plăcut la gust dintre toate ceaiurile.
* Boli ale aparatului respirator (bronșite, bronhopneumonii)
Forma farmaceutică cea mai folosită în tratarea bolilor aparatului respirator este infuzia. Ea se administrează călduță, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere, la care se pun 2-3 feliuțe de lămâie, ca aromatizant și aport de vitamina C naturală.
* Bolile din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite) Infuzia călduță de flori de tei - se beau câte trei căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Nu se recomandă adăugarea de lămâie, având în vedere că aceasta creează un pH acid, care accentuează iritația mucoaselor faringo-laringiene.
Tinctura - se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de nalbă.
Vinul - se administrează trei linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Bolile de origine virală (răceli, gripe)
Se administrează infuzia de tei, câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Pentru potențarea efectului sudorific și diaforetic al preparatelor din tei, acestea se pot asocia cu scoarță de salcie și flori de soc, utilizând compoziția și tehnica descrise în continuare.
Compoziție: scoarță de salcie, flori de tei, flori de soc.
Mod de preparare: se prepară un decoct din două linguri de scoarță de salcie, la 200 ml apă, prin fierbere timp de 15 minute. Se adaugă apoi două linguri de flori de tei și două linguri flori de soc. Se lasă la infuzat 20 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere. Se bea călduț.
Tinctura - câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de măceșe sau gălbenele.
Vinul - se administrează 3 linguri, de două ori pe zi, toate după-masă.
La Farmacia Faltis, mierea de albine din flori de tei, amestecată cu glicerină în părți egale, se întrebuințează la prepararea de badijonaje (melite) ce se aplică pe mucoasa bucofaringiană.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, agitație, anxietate, îngrijorări, nervozitate)
Infuzia călduță: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere. În insomnii se potențează acțiunea infuziei, adăugând seara, la culcare, în cana de ceai, 30 de picături de tinctură de odolean, roiniță sau levănțică.
Tinctura - se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de salcâm.
Vinul - se administrează trei linguri, de două ori pe zi, toate după-masă.
* Boli neurologice (cefalee, distoniii neurovegetative, nevralgie de trigemen)
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel.
Vinul: se administrează trei linguri, de două ori pe zi, după-masă.
* Bolile aparatului cardio-vascular (insuficiențe cardiace, hipotensiune, nevroză cardiacă)
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu.
Vinul: se administrează trei linguri, de două ori pe zi, toate după-masă.
Pentru potențarea efectului terapeutic al preparatelor din tei în bolile aparatului cardio-vascular, se adaugă suplimentar tinctură de gingko biloba, saschiu sau păducel, câte 30 de picături la o administrare.
* Bolile aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, colici și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree)
Pentru aceste boli se recomandă folosirea pulberii sau a decoctului din scoarță de tei.
Pulberea: se administrează câte un vârf de linguriță, de 3 ori pe zi, după-masă, ca atare sau amestecată cu puțină miere sau sirop.
Decoct: se bea câte o ceașcă, de 3 ori pe zi, după-masă, îndulcit după gust.
* Bolile vezicii biliare - pentru efecte antispastice și coleretice
Ca și în cazul bolilor aparatului digestiv, se utilizează forme farmaceutice obținute din scoarță de tei (pulberea sau decoctul).
Pulberea: se administrează câte un vârf de linguriță, de 3 ori pe zi, după-masă. Se ia ca atare sau amestecată cu puțină miere sau sirop.
Decoct: se bea câte o ceașcă, de 3 ori pe zi, după-masă, îndulcit după gust. Efectul coleretic se potențează dacă în ceașca cu decoctul din scoarță de tei se adaugă 30 de picături de tinctură de mentă sau roiniță.
* Bolile sugarului
Infuzia din flori de tei este nelipsită în afecțiunile ușoare ale sugarului, precum colici, agitație, răceli, viroze, insomnii. Ea se administrează în doze de 5, 10, 15 ml, de 3 ori pe zi, în funcție de vârstă. De asemenea, la începutul alimentației diversificate la sugar, care de regulă începe cu introducerea unui biscuit clasic, acesta e bine să fie înmuiat în infuzie de tei. Se obține din această combinație, pe lângă efectul nutritiv al biscuitului, și efectul de calmare a bebelușului, indus de ceaiul de tei.
Decoctul din flori de tei, obținut după tehnica clasică prezentată mai sus, se folosește la îmbăierea celor mici (o cană din decoct, la o cădiță apă călduță).
Tratamente externe
Cataplasmele obținute din comprese cu infuzie de flori de tei sunt recomandate pentru față, seara, înainte de culcare (timp de câteva minute) pentru efectul calmant și emolient, care se datorează mucilagiilor din compoziția florilor. Se poate aplica apoi o cremă dermatocosmetică (antioxidantă sau antirid) sau cosmetică (pentru ten uscat, normal, mixt sau gras), preparate în laboratorul Farmaciei Faltis.
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.