Vara marilor întâlniri

Dana Ene
A venit și căldura, iar numărul concertelor și al festivalurilor s-a triplat, odată cu apro­pie­rea vacanței. Profitând de faptul că pri­mele iubiri (fie ele și de natură muzicală) nu se uită ni­ciodată, producătorii de evenimente s-au zbătut să adu­că și în vara aceasta nume mari ale scenei muzi­cale internaționale. Chiar dacă acești artiști au trecut bine de prima tinerețe, farmecul nu le-a pierit, iar nu­mă­rul fanilor a crescut odată cu anii. E dovada clară că muzica bună poate să dăinuiască în timp. Așa că grăbiți-vă la casa de bilete, dacă doriți să nu ratați niște spectacole de zile mari.

Jethro Tull revine la București!

Pe 20 iunie, la Sala Palatului din București, vă dă întâlnire legendara trupă britanică Jethro Tull, în frunte cu faimosul Ian Anderson. Cu peste 3000 de concerte în întreaga lume, 30 de albume vândute în peste 60 de milioane de exemplare, 11 discuri de aur și patru de platină, englezii nu au nevoie de prea mul­te prezentări. Concepută inițial ca o trupă de blues-rock experimental, Jethro Tull și-a pus amprenta în istoria muzicală mondială, după ce a încorporat în stilul ei și elemente de jazz, folk, muzică clasică și chiar hard rock.
Spectacolul de anul acesta este inovator. Nu veți asculta doar cele mai bune melodii ale trupei, ci și materiale noi, cuprinse pe cel mai recent album solo al lui Ian Anderson - "Homo Erraticus", lansat în luna aprilie a acestui an. Fără îndoială, scoțianul este sufletul și "creierul" formației. El a compus muzica trupei încă de la începuturi, din 1968, și este cunoscut drept omul care a introdus flautul în muzica rock. Ian nu este la primul album solo, însă aceasta pare a fi direcția pe care o va urma de acum înainte. "Prefer ca acum, în anii mei de amurg, să-mi folosesc propriul nume... Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu 20 de ani ce regret cel mai mult în cariera mea artistică, răspun­sul ar coincide cu cel de azi - numele trupei. Cu cât avansez în vârstă, mă simt din ce în ce mai vinovat de furt de identitate", spunea artistul, în vârstă de 66 de ani, într-un interviu acordat luna trecută revistei "Billboard". Numele trupei Jethro Tull îi aparține unui agricultor englez, celebru prin anii 1700.
După multe schimbări ale trupei, azi, Jethro Tull este alcătuită din: Ian Anderson (flaut, voce, chitară acustică), Florian Opahle (chitară electrică), Scott Ham­mond (tobe), John O'Hara (cla­pe), Da­vid Goodier (bass), la ca­re se adau­gă și Ryan O'Don­nell, care dă o mână de ajutor în do­meniile vocal și teatral.
(Bilete la acest concert pu­teți găsi la sala de con­certe sau pe myticket.ro, cu prețuri cu­prinse între 50 și 250 lei.)

Bob Dylan - "The Never Ending Tour"

Tot la Sala Palatului, pe 25 iunie, vine unul din "granzii" scenei muzicale internaționale - Bob Dylan (73 de ani). El este la cel de-al doilea concert în țara noastră. Acum patru ani, a cântat în fața a peste 7000 de spectatori, pe Zone Arena din Capitală. Mu­zician, compozitor, scriitor de talent, ba chiar și pic­tor, Bob Dylan a influențat generații întregi de oa­meni, mi­lioane de "dependenți", cărora versurile și melo­diile lui le-au atins sufletele. După mai bine de cinci decenii de carieră muzicală, în care a scos 35 de albume de studio și 11 live, el a primit nu mai puțin de 11 Premii Grammy, un Oscar și un Glob de Aur.
A fost introdus în muzeul "Rock and Roll Hall of Fame" în anul 1988, iar în 2012, președintele ameri­can Barack Obama i-a decernat "Medalia Prezi­dențială pentru Libertate". Anul trecut, ministrul cul­tu­rii din Franța, Aurélie Filippetti, i-a acordat cea mai importantă distincție, ti­tlul de "Cavaler al Le­giunii de Onoare".
Deși cel mai nou album al lui, "Tempest", datează din 2012, artistul american nu s-a retras încă la pensie. El a mai scăzut doar puțin ritmul. Dacă în anii '90 susținea câte 100 de concerte pe an, acum, la senectute, s-a mai "cumințit" și a re­dus numărul la jumă­tate. În 2014, Bob Dylan are programate nu mai puțin de 51 de concerte în cadrul turneului "The Never Ending Tour" (Tur­­neul fără sfârșit) început încă din 1988. Primele nouă spec­tacole de anul acesta le-a sus­ținut în ca­pitala niponă, Tokyo, în­tre 31 martie și 10 apri­lie.
(Pentru concertul exclusiv Bob Dylan, de la Sala Palatu­lui, puteți găsi bilete în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 150 și 696 lei.)

Buena Vista Social Club spune "Adios!"

Cei mai iubiți muzicieni cubanezi din lume, membrii orchestrei Buena Vista Social Club, își vor lua adio de la fanii lor din România, pe 28 iunie, la Sala Palatului. După 16 ani în care au încântat pu­blicul din lumea în­treagă, in­comparabila Omara Portuon­do (83 ani), chitaristul cu pă­lărie de cowboy, Eliades O­choa (67 ani), trompe­tistul Gua­­jiro Mirabal (81 ani) și virtuozul instrumentului tradi­țional cubanez, laud - Barba­rito Torres (58 ani), conduși de Jesus Aguaje Ramos (63 ani), spun adio în pași de dans sce­nei muzi­cale internaționale. "Ne-am dorit ca mu­zica cuba­neză să mear­gă mai departe prin noi și credem că am reușit asta prin tur­neele noastre. A fost o perioadă incredibilă din cariera și din viața mea", de­clara marea doamnă Omara Por­­tuondo.
După o mulțime de Premii Grammy, o serie de albume foarte apreciate și nenumărate turnee și concerte cu casa în­chisă, a venit momentul ca minunații muzicieni cubanezi să pună capăt călătoriilor în jurul pămân­tului. Din 1996, de când a început odiseea lor mu­zi­cală internațională, Buena Vista Social Club a pier­dut, unul câte unul, artiști de mare valoare, ca: Ibra­him Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Com­pay Segundo, Manuel Galban, care au reușit să bu­cure milioane de oameni cu muzica lor.
Pe scena de la Bu­cu­rești, celor cinci mag­ni­fici Omara, Eliades, Gua­jiro, Bar­ba­rito și Jesus li se vor alătura colegi mai tineri, dar și vetera­nul cântăreț la "chitară tres", Papi Oviedo (77 de ani).
Turneul de adio Buena Vista Social Club debutează vara aceas­ta și, după ce va traversa patru con­ti­nente, se va încheia în toam­na anului 2015, cu un spectacol de gală la Havana.
(Pentru acest ultim concert al artiștilor cubanezi puteți găsi bi­lete în rețeaua Eventim și la casa de bilete a Săli Palatului, cu pre­țuri cuprinse între 100 și 300 lei.)