Femeile și bătrânețea

Gilda Fildan
- Câte bordeie, atâtea obiceie -

INDIA

Visul unei vieți cât mai înde­lun­gate este profund ancorat în cul­tura hindusă. Omul trebuie să atingă vârsta de 100 de ani, se spune în multe texte religioase. Pentru pre­venirea bolilor se apelează la ayur­veda. Mai ales indienii săraci se sus­trag tratamentelor alopate, în favoa­rea remediilor cu plante. Chiar și pătura mijlocie a so­cietății indiene practică ayurveda, în scopuri de sănă­tate. Părul cărunt deranjează impresia de vitalitate și este vopsit în negru. Dar, în general, indiencele așteaptă relaxat bătrânețea. După ce fac copii, femeile sunt res­pectate și stimate în familie. Podoabele pe care le poartă până la moarte sunt semnul bunăstării și al dorinței de frumusețe.

FRANȚA

Frumusețea franțuzoaicelor pălește cu vremea, dar șicul nu și-l pierd ni­ciodată. Și la vârste înaintate, ele se îmbracă elegant, poartă culori lumi­noase și nu fac economie la fond de ten și parfum. La mijlocul vieții mul­te franțuzoaice și-au atins țelul, și dacă copiii au părăsit cuibul părintesc, își împlinesc propriile interese. Vârsta înain­tată o privesc relaxat. În comparație cu alte țări, Franța nu-și disprețuiește bătrânii. Ei nu sunt resimțiți ca o povară socială. Exemplele personalităților publice -actori, scriitori, politicieni - celebrate și după 80 de ani sunt numeroase.

AFRICA

Negresele își acceptă cu indife­rență și părul cărunt, și ridurile de pe obraz. Li se pare ceva firesc. Cu cât este un om mai în vârstă, cu atât este mai de preț pentru comuni­ta­te. Cu fiecare an adăugat, acu­mulează carismă și autoritate. Ex­periența de viață este prețuită mai mult decât curajul tinereții. În majoritatea cazurilor, cei care iau deciziile pentru bunul mers al localităților în care trăiesc, sunt veteranii. Chiar și menopauza este pri­vită în Africa relaxat, ba adeseori, pozitiv, fiindcă abia odată cu instalarea ei femeile sunt considerate "curate" și pot lua parte la treburile obștești.

AMERICA

Este țara auto-perfecționismului. Să te desăvârșești, să-ți iei destinul în mâna proprie e ceva de la sine înțeles. Multe americance fac sport, iau suplimente alimen­tare și țin diete. Injecțiile cu botox contra ridurilor sunt acceptate de toată lumea, la fel ca și opera­țiile estetice. Dar numai în apa­rență e vorba de frumusețe sau perfecțiune. Multor femei adulte le e teamă că-și vor pierde slujbele în favoarea celor tinere, că vor ajunge sărace la bătrânețe, fiindcă nu există o pensionare legală. Idealul se nu­mește: "productive aging", capacitate îndelungată de mun­că pentru societate. În schimb, așa-numitele "active adult communities" (comunitățile de adulți activi) îi ajută pe cei ajunși la vârsta pensionării să se mențină în formă fizică bună și să se dezvolte spiritual.

CHINA

"Transformă-ți voința în drum și ceea ce faci, în virtute", spunea Con­fucius. "Cine respectă acest îndemn va trăi o viață senină și îndelungată", spunea filosoful chi­nez. Numai oamenii cu caracter pot atin­ge senectutea. Această viziune asupra lumii are pu­tere și azi. Fiecare zi de naștere e celebrată în China ca o piatră de hotar pe drumul înțelepciunii. Încă de la vâr­sta de 30 de ani, femeile recurg la o îm­brăcăminte de­centă și se fardează foarte puțin (cu ex­cep­ția tinerilor de la oraș, înnebuniți după ultima modă occidentală). Ceea ce își doresc cu adevărat este fru­musețea inte­ri­oară. Părul cărunt și ridurile de pe obraz nu le deran­jează pe chinezoaice. Nu merită să lupți cu vârsta, spun ele. De ce? Oamenii cu experiență sunt respectați și ono­rați, asta le conferă statutul.