- În timp ce majoritatea oamenilor se bucură de primăvară, alții sunt chinuiți de strănuturi, lăcrimări și senzații de sufocare. Cât plantele continuă să înflorească, cât timp consumăm alimente cu E-uri și folosim detergenți industriali, alergiile continuă să-și facă de cap. În paginile care urmează găsiți soluții practicate de medicina alternativă, ce le pot fi alergicilor de mare folos -
Trăim într-un ocean imens de aer și totuși unii semeni ai noștri suferă de sete de aer. Este tulburător să vezi pe cineva și cu atât mai mult să simți personal că nu-ți ajunge aerul și te cuprinde spaima de a te stinge... Suferința în forma ei severă e astmul bronșic alergic și poate începe simplu, într-o primăvară frumoasă, cu o rinită alergică sezonieră. La vremea aceasta, în timp ce majoritatea oamenilor se umplu de bucurie pe măsura creșterii zilei, altora le sporește în piept îngrijorarea față de perioada strănutului, a lacrimării, a dificultăților respiratorii. Suntem în plin sezon al alergiilor de primăvară.
Forma cea mai simplă, rinita alergică sezonieră, se caracterizează prin strănut și rinoree apoasă, ce se pot asocia cu senzație de obstrucție nazală și mâncărime locală. Apoi se poate însoți de lacrimație și roșeață a ochilor, ochi "cârpiți", în special dimineața. În timp, pot apărea durere de cap, ușoară oboseală, scăderea mirosului, simptome de sinuzită. Toate simptomele sunt mai pronunțate dimineața. La unele persoane se pot dezvolta, de regulă în câțiva ani, formațiuni de tip polipoid ori vegetații adenoide, amigdalite hipertrofice, adenopatie cervicală. Dificultățile respiratorii se pot agrava după ani de evoluție, cu coborârea manifestărilor spre arborele bronșic și instalarea astmului bronșic alergic.
Îngrijorător în anii din urmă este că a crescut frecvența alergiilor în general și a celor sezoniere în particular. Cu deosebire în societatea modernă occidentală, dar și la noi, după ce a pătruns același stil de viață și alimentație. Principala cauză este aportul de felurite substanțe de sinteză chimică, pe mai multe căi.
Aditivii alimentari sunt cei mai incriminați. Aceste substanțe străine de corpul nostru și nefolositoare lui îl supun la un efort de debarasare, exprimat mai puternic la nivelul principalelor organe depurative, ficatul și rinichii. Dar până să ajungă acolo, circulă prin tot organismul și exercită efecte adesea toxice. Printre cele dintâi afectate este sistemul imunitar, unde se instalează dezordinea, ce poate îmbrăca mai multe feluri de manifestări. Una este alergia, adică reacția de respingere față de lucruri care în mod obișnuit sunt normale sau inofensive. Așa se face că unii oameni nu se pot atinge de savuroasele căpșuni, alții fac alergie la aspirină, la variate alimente, produse de igienă sau uz casnic ș.a. Sau sunt situații când imunitatea deranjată își îndreaptă atacul spre structurile proprii ale corpului și atunci apar boli auto-imune. La antipod, aditivii chimici alimentari pot determina scăderea imunității, cu apariția unor suferințe ca boli infecțioase sau tumori.
Să ne reamintim și de odorizantele pentru interior, care conțin numeroase substanțe toxice, între care unele alergizante, de exemplu butilfenil metilpropional, alfa-ionona, aldehida cinamică, alfa-pinen, limonen și linalol. Sau 2-etil-hexanol și acetaldehida cu efecte obstructive pe căile respiratorii.
Abuzul de antibiotice provenind din medicamente, dar și din alimente procesate, unde sunt adăugate contra bacteriilor, tulbură de asemenea imunitatea și conduce spre stări alergice. Antibioticele mai au un efect nedorit - distrug flora proprie din intestine. Toți factorii care deranjează flora intestinală dereglează sistemul imunitar și scad digestia. Între acești factori sunt antibioticele, alimentele denaturate prin hiper-procesare și aditivare, constipația.
Pe de altă parte, o digestie deficitară se reflectă finalmente și asupra fenomenelor respiratorii considerate de tip alergic, de la rinita alergică, trecând prin polipoze și ajungând la astmul bronșic. Consecința ei primară este apariția de produși de digestie incompleți, un fel de fluid mai vâscos, greoi, care absorbit în sânge va circula lent, este greu asimilabil de către celule și are tendința de a se depune și crea depozite sau obstacole. Seamănă cu un mucus, în opoziție cu produșii de digestie completă, care formează un fluid ușor, ce circulă facil și este utilizat satisfăcător de către celule.
Dar sunt și persoane cu digestie integră, care totuși prezintă căi respiratorii încărcate, printr-un consum excesiv de alimente ce produc mucus: carne și brânzeturi în primul rând, dar și iaurt, paste făinoase, dulciuri. În somn, datorită poziției orizontale, mucusul se depune în zona căilor respiratorii superioare de la nivelul capului. La trezire, omul simte capul mai greoi, poate avea chiar durere sau o senzație de "tulbureală" mentală. După ce începe să se miște și devine activ, se intensifică circulația sanguină și metabolismul. Acestea duc la fluidizarea secrețiilor depozitate, care încep să se scurgă. Apare rinoreea, dar și o ușoară iritare a mucoaselor respiratorii, ceea ce determină strănut. În paralel, scad senzațiile de greutate, durere și tulbure din zona capului.
Toate aceste lucruri ce par complicate prin complexitatea lor sunt de fapt lucruri firești, care se desfășoară zilnic în corpul fiecăruia. Digestia incompletă nu este descrisă ca fenomen în medicina convențională, dar e atent tratată în Ayurveda. Depinde de noi, atât prin ce aducem în corp, dar și prin cum facem acest lucru, să ne păstrăm sănătatea ori să o recuperăm când e deja dezechilibrată sau rătăcită. Dacă pacientul este și fumător, mucoasele respiratorii iritate de substanțele din fumul de țigară pot fi cu atât mai sensibile față de alți iritanți.
Măsuri de remediere a alergiei (stării hiper-reactive sezoniere)
Medicamentele administrate uzual se adresează efectelor instalate după eliberarea de histamină, adică doar simptomelor. Se indică antihistaminice, ca să împiedice apariția manifestărilor respective, antiinflamatoare corticoide, eventual bronhodilatatoare și fluidizante ale secrețiilor. Din păcate, nu pot vindeca starea bolnavului și, adesea, nu reușesc nici să țină sub control fenomenele respiratorii sezoniere, chiar dacă administrarea ajunge să se facă pe termen lung, în schimb au efecte adverse care pot aduce alte suferințe.
Din perspectivă naturistă, terapia privește întregul complex patologic descris: urmărește stabilizarea sistemului imunitar, înlăturarea cauzelor și corectarea tulburărilor din organism care întrețin fenomenul.
Polenul crud
Polenul crud apicol, în special poliflor, contribuie la scăderea reactivității alergice față de polenuri. El are efecte intens nutritive și general reglatoare asupra organismului, susține în mod deosebit ficatul, care este principalul organ detoxifiant. Conține atât lactobacili, cât și hrană pentru flora intestinală, atât de implicată în buna funcționare a imunității și menținerea unui tranzit intestinal corect. În plus, combate constipația și prin conținutul său de fibre. O doză minimă utilă este de 2-3 lingurițe pe zi, administrat dimineața cu pre-suspendare (dizolvare), așa cum am descris alte dăți.
Trei-frați-pătați
Nu insistăm asupra plantelor medicinale utile, căci subiectul a fost deja dezvoltat. Menționăm doar, din experiență proprie, că ceaiul de Trei-frați-pătați s-a dovedit un bun calmant pentru sistemul imunitar supra-activat, fiind totodată și detoxifiant, în special hepatic. Îl preparăm ca infuzie, dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă fiartă. Se beau 2-3 căni/zi, în cure de câte 3-4 săptămâni, cu pauză de una-două între ele.
Propolisul
E cunoscut drept anti-alergic, anti-inflamator, protector pentru mucoase, detoxifiant. Are și efecte anti-virale, anti-microbiene, utile în cazul asocierii cu viroze sau infecții bacteriene respiratorii. Noi utilizăm tinctura de propolis cu 30% concentrație. Pentru un adult sunt utile doze de 2-3 ml de două ori pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol, amestecată cu miere. La cei care iau prima dată, începem cu 0,5 ml la fiecare din cele două prize pentru câteva zile, creștem la 1 ml pentru câteva zile, apoi la 2, respectiv 3 ml.
Cum sfera de manifestare a fenomenelor alergice sezoniere e dominant respiratorie, este utilă administrarea propolisului și sub formă de aerosoli. Folosirea unui aparat Propolizator în camera de lucru, dormitor sau în mașină, pe durata călătoriilor, asigură o bună inhalare și o îmbunătățire a respirației.
Aparatul Salin
Un alt dispozitiv de tip aerosoli este aparatul Salin. Deși deja cunoscut, merită reamintit că imită atmosfera de salină, binecunoscută ca eficientă în astmul bronșic, alte suferințe respiratorii, dar și în alergii în general. Inhalarea aerosolilor de sare fluidifică secrețiile prea aderente și ajută la eliminarea lor, eliberând căile respiratorii.
Zeolitul
Cum alergiile apar frecvent prin intoxicarea cronică cu aditivi alimentari, odorizante și compuși chimici din alte surse (ex: cosmetice, produse de igienă, agricultură, mediu profesional toxic), noi utilizăm zeolitul pentru efectele sale detoxifiante. Totodată este un reglator imunitar. În funcție de severitatea intoxicării și a manifestărilor alergice, administrăm câte 1-2 lingurițe de pulbere pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol, luată cu apă. Cure de 3-4 săptămâni, cu pauze de o săptămână între ele. De menționat că la începutul terapiei, prin efectele puternic depurative, pot apărea transpirații, urină mai închisă la culoare și urât mirositoare, scaune intens fetide. Aceste efecte sunt tranzitorii - ele se diminuează și dispar pe măsura eliminării toxinelor.
Seven
Un produs care întrunește calitățile mai multor remedii este Seven, eficient și în alergii. El conține pulbere de zeolit, un extract de polen și alte componente ce manifestă efecte intens detoxifiante și modulatoare pentru sistemul imunitar. Pentru un adult cu greutate de 50-70 kg sunt utile, în principiu, câte 2 capsule de două ori pe zi, luate câte 5 zile, cu pauză de 2 zile, pentru o durată ce depinde de manifestările alergice.
Desensibilizarea
Procedura este cunoscută în medicina convențională drept imunoterapie alergen specifică sau, mai popular, vaccinare alergică. Medicii alergologi o recomandă în unele cazuri, cu condiția să se cunoască precis care este alergenul cauzator, lucru adesea dificil. De regulă se recomandă în cazurile grave și prelungite, când medicația obișnuită nu poate stăpâni simptomele. Se poate realiza pe două căi, sublingual și injectabil. Calea sublinguală e mai limitată în practică, indicată de obicei copiilor. În varianta injectabilă se administrează cantități extrem de mici din antigen, în doze progresiv crescătoare. În mod normal injecțiile se fac doar dacă pacientul este asimptomatic, strict sub supraveghere medicală, la cabinetul alergologului, unde omul trebuie să rămână sub observație încă 30 minute. Durata tratamentului este între 3 și 5 ani. Reprezintă în fapt singura terapie adresată cauzei alergiei, dar incomodă și cu un preț foarte ridicat.
Etaminys
Prof. Roch Domerego, fostul vicepreședinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, a avut prin anul 2000 ideea de a crea un produs natural, ușor de administrat, și care să combată mai multe aspecte implicate în declanșarea acestor alergii. Rezultatele au fost pozitive în 87% din cazuri. Produsul se numește Etaminys și se administrează oral, în picături. El duce la limitarea reacțiilor alergice în ansamblul lor. Totodată, asigură diminuarea fenomenelor inflamatorii din alergii. Etaminys corectează până la eliminare hipersensibilitatea reactivă sezonieră și ajută la depășirea reacțiilor alergice provocate în special de polenuri, fân, praf și venin de albine. În practică s-a dovedit eficient și la cei cu prurit aquagen (mâncărimi ale pielii la contactul cu apa). Combate fenomenele inflamatorii asociate alergiei. Îmbunătățește capacitatea generală de apărare a organismului. Este activ atât pe termen lung, cât și în faze acute. Dacă se ia preventiv, anterior apariției polenurilor și alergiilor, simptomele dispar în cazurile mai simple. În situațiile cu manifestări anterioare mai severe, simptomele pot apărea, dar în formă atenuată, iar prin continuarea tratamentului adecvat, pot continua să scadă până la dispariție. Dozele sunt de 4-8 picături de 3 ori pe zi, în funcție de vârstă, greutate, severitatea manifestărilor anterioare. La copiii mici se poate începe cu 2-3 picături, de 3 ori pe zi. Dacă se demarează administrarea la apariția primelor semne de hipersensibilitate, se pot încă păstra aceste doze de întreținere. Are avantajul că poate fi luat și în faze acute, cu răspuns favorabil de regulă repede instalat. Atunci dozele recomandate sunt de 4-8 picături, de 3-6 ori pe zi.
După mai bine de un deceniu de urmărire a efectelor produsului, prof. Domerego afirmă că acțiunile benefice sunt resimțite rapid. În cazurile particulare, în care nu se observă îmbunătățiri, sau dacă apare o senzație de furnicătură locală după ce se ia, se reîncepe administrarea într-o schemă prestabilită, cu creșterea progresivă a dozelor. Atunci vor apărea efectele benefice așteptate. Nu s-au constatat efecte toxice. Nu au apărut reacții adverse dacă s-a administrat produsul în paralel cu terapii naturiste ori medicamentoase. Dimpotrivă, medicația convențională poate fi scăzută progresiv. De fapt, acționează precum un desensibilizator față de alergeni. Avem o nouă dovadă că natura ne poate oferi remedii pentru problemele de sănătate, mai adecvate stărilor reale și necesităților organice.
Produsul Etaminys este disponibil la Melidava (tel. 0740/20.50.40, 0768/19.29.39, 0256/200.105, www.melidava.ro, melidava@gmail.com)