OFENSIVA RUSIEI PUTINISTE

Rodica Culcer
- După ce, la mijlocul lunii martie, imediat după es­cala­darea conflictului din Ucraina, liderul ultranaționalist rus Vladimir Jirinovski, vicepreședinte al Parlamentului de la Moscova, declara că soluția pentru liniștirea țării vecine este cedarea teritoriilor străine pe care aceasta le-a obținut de la Polonia, Ungaria și România, o nouă luare de poziție vine să arunce gaz pe foc în regiune. Premierul maghiar Viktor Orban și-a reînnoit apelul controversat privind autonomia minorității maghiare care trăiește în vestul Ucrainei, la mai puțin de o săptămână după ce a pro­vocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev și Var­șovia. Ce influență pot avea aceste provocări asupra Ro­mâniei? Este apreciată în acest context de către par­te­ne­rii occidentali poziția de echilibru a diplomației ro­mâ­ne? Servește ea intereselor comunității românești din Ucrai­­na?

- Recentele declarații provocatoare ale premierului ungar Viktor Orban au fost descrise de presa internațională ca un indiciu al diviziunilor din Estul Europei, în privința atitudinii față de neo-imperialismul Rusiei. În timp ce Polonia și statele baltice susțin respingerea fermă a tentativelor Krem­li­nului de a-și subordona Europa, Ungaria și Bulgaria s-au transformat în avanposturi ale intereselor rusești în interiorul UE. Dacă adăugăm și recentele afinități manifestate deschis între Moscova și partidele de extremă dreaptă din Europa, marcat populiste, eurosceptice, intolerante și xenofobe la limita nazismului, avem tabloul aproape complet al unei ade­vărate ofensive a Rusiei putiniste asupra civilizației occi­den­tale, civilizație pe care de altfel Vladimir Putin o consideră in­compatibilă cu Rusia pe care dorește s-o contruiască. Iar din partidele ostile cauzei europene, nu numai Frontul Națio­nal din Franța, ci și Jobbik din Ungaria s-au declarat adepte ale proiectului euroasiatic al Kremlinului și admiratoare ale "patriotismului" lui Vladimir Putin. Sigur că domnul Orban nu are același discurs cu Jobbik, dar, fie și indirect, susține același obiectiv al controlului asupra minorităților etnice si­tua­te în afara granițelor statale - fie că aceste minorități tră­iesc în Ucraina, Serbia sau România. Ungaria se face astfel nu numai ecoul Rusiei, care se proclamă apărătoarea legiti­mă a vorbitorilor de limbă rusă din țările limitrofe, ci și sus­ținătoarea subtilă a unei politici neo-imperiale în zonă.
Deși este de presupus că Ucraina nu-și va pierde terito­riile obținute de la țările vecine, în mare măsură prin voința lui Stalin, alimentarea tensiunilor interetnice pe teritoriul ei va face mult mai dificilă sarcina guvernului de la Kiev de a menține integritatea teritorială a țării și de a pro­mova un program de reforme menit s-o apropie de UE. Fie că sunt lansate de la Moscova sau de la Budapesta, sub pre­textul apărării intereselor minorităților lingvistice, acest gen de pro­vocări are același efect, urmărit asiduu de Krem­lin: să creeze diversiuni potențial destabilizatoare pentru statele din UE care refuză să fie agenți ai intereselor Rusiei - cum este România - sau pentru cele care, ca Republica Mol­dova și Ucraina, doresc să se integreze în UE.
În contextul destabilizării Ucrainei, România a dobândit o semnificație strategică deosebită prin poziția sa la frontiera estică a NATO, fapt demonstrat și de vizita vicepreședintelui SUA Joe Biden la București. Trebuie să spunem însă deschis că această calitate de aliat de nădejde este susținută în primul rând de atitudinea pro-atlantistă fermă a președintelui Băses­cu, nicidecum de incompetența diplomatică și ambi­gui­tățile din discursul premierului Victor Ponta. Cum Un­garia este și ea membră NATO, provocările sale nu vor putea merge prea departe. Iar românii din Ucraina nu pot avea decât de câștigat dacă vor trăi într-o țară care respectă nor­mele europene în pri­vința democrației, statului de drept și drepturilor mino­rităților.

- Campania electorală pentru alegerile europarla­men­tare din 25 mai s-a consumat într-o absolută apatie, con­flic­tele interne dintre președintele Traian Băsescu și guver­nanți, ca și pregătirea campaniei pentru prezidențiale mascând temele cu relevanță europeană. Cum ar putea un alegător indecis să își facă, în aceste condiții, o opțiune de vot? Ce criterii ar trebui să aibă în vedere pentru a se asi­gu­ra că va fi reprezentat onorabil la Bruxelles? De ce e im­­portant să meargă la vot și ce efecte poate să aibă votul său pentru viitorul Europei unite?

- Din păcate, alegerile europarlamentare au loc în Ro­mânia în același an cu cele prezidențiale și nici măcar pre­ședintele Băsescu nu a înțeles să oprească topirea campaniei electorale pentru PE, în abjecta noastră bătălie electorală internă. În epoca internetului, însă, nimeni nu mai poate spu­ne că nu are acces la informație, și ostatec al televi­ziu­nilor nu rămâi decât din vină proprie. Așadar, ca să fim repre­zen­tați onorabil la Bruxelles, putem să ne orientăm în funcție de cei care ne-au reprezentat cu cinste până acum: cine a pro­movat cu succes inițiative legislative (directive ale PE), cine a câș­tigat respectul colegilor europeni, cine a promovat interesele României în sensul combaterii corupției - această sursă per­ma­nentă și nerecunoscută a sărăciei - și promovării integri­tă­ții și statului de drept? O căutare rapidă pe internet ne va de­monstra că europarlamentarul român cu cele mai multe bile albe la toate aceste capitole este Monica Macovei, care și-a făcut o cauză din promovarea integrității în spațiul pu­blic și a obținut aprobarea directivei PE privind confis­carea extinsă a averilor obținute prin mijloace ilicite. Nici unul din europarlamentarii noștri nu se poate lăuda cu suc­cese asemă­nă­toare în organismele europene. Poate nici nu este întâm­plător că doamna Macovei face obiectul ostilității de­șănțate a majorității politicienilor români, a căror carieră și avere se bazează tocmai pe corupția nelimitată. Alt per­so­naj care ne-a reprezentat cu cinste este comisarul pentru agri­cul­tură Da­cian Cioloș, care s-a impus prin profesionalism și seriozitate. Nu este europarlamentar, dar ce bine ar fi fost să-l fi avut pe un loc eligibil pe o listă de candidați! La polul opus, al re­prezentării dezonorante, aflăm personaje ca Adrian Severin, demascat de ziariștii britanici când își negocia onorariul pentru susținerea unor proiecte în PE, sau ca Gigi Becali și Corneliu Vadim Tudor, care nu numai că nu au făcut nimic, dar și-au și legat numele de diverse scandaluri. Chestiunea participării la vot nici nu ar trebui să fie pusă, în condițiile în care Rusia amenință civilizația europeană, nu numai cu tancu­rile și cu arma economică a gazului metan, ci și prin războiul informațional și susținerea partidelor anti-europene, de tip Jobbik (și nu numai). O Europă divizată politic și frag­mentată economic este mult mai ușor de dominat și de sub­minat pentru Kremlin. Europa are acum ne­voie de un sem­nal politic clar pentru susținerea valorilor sale, care alcă­tuiesc fundamentul bunăstării și libertății noas­tre. Iar dacă noi, românii, mai avem nevoie de argu­mente suplimentare în acest sens, să ne amintim măcar cum arăta justiția românească înainte de UE, când un tânăr procuror nu a găsit altă soluție pentru a se opune pre­siunilor politice de­cât sinuciderea.