Ridică-te și luptă!

Ion Longin Popescu
Între 8 și 11 mai, la Roșia Montană s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Forumului Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse (FAUIMP).

Au luat parte peste douăzeci de grupuri de militanți din toată lumea, care se împo­tri­vesc unor megaproiecte la fel de distructive precum cel din inima Apusenilor. Precedentele ediții ale forumului au avut loc în Val di Susa (Italia), Notres Dame des Landes (Franța) și Stuttgart (Germania). Prin găzduirea acestei manifestări, Roșia Montană se alătură co­mu­ni­tăților din Europa și din lume care luptă împotriva aces­tui gen de proiecte, fie că e vorba de mine de aur, de cupru, uraniu sau fracturare hidraulică. Activiști și lo­calnici ai comunităților afectate din Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Turcia, România, Maroc, Tunisia, Ucraina, Bulgaria, Polonia și Slovacia s-au declarat solidari cu lupta comună, transfrontalieră, cu "sistemul po­litic și economic bazat tot mai mult pe profit și pe interesele marilor corporații". Mesajul organizațiilor prezente a străbătut deja mediul online: "Transmitem un mesaj de solidaritate cu toate comunitățile din Europa și din lume, care suferă la fel ca noi, și dorim să se știe că nu ne vom opri niciodată!" Vorbind despre situația de la Roșia Montană, despre "pauza" relativă observată în această perioadă, interpretată ca o "victorie" a societății civile, militanții din cadrul Campaniei "Salvați Roșia Montană" au avertizat că "nimeni nu consideră că se poate culca pe o ureche și că lupta noastră este înche­iată". La Forum au participat activiști cu multă expe­rien­ță, cu ani de lupte împotriva unor megaproiecte dis­tructive. "Pe lângă multe alte lucruri pe care le-am învățat de la ei sau le-am împărtășit cu ei este și ideea că o astfel de luptă nu poate fi considerată încheiată decât în momentul în care proiectul este respins de autoritățile de stat și în care, eventual, compania anunță că renunță la intențiile sale de exploatare a resurselor", ne-a declarat unul dintre membrii campaniei, Dina Vâlcu. "Chiar și atunci, un alt așa-numit investitor se poate ivi oricând, punându-ne în situația de a o lua de la capăt. Știm foarte bine că la Roșia Montană suntem încă departe de finalul luptei".
Găzduiți de Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, forumiștii au înțeles că rezistența miș­că­rilor anti-corporatiste nu se reduce la proteste în stradă și la lupte punctuale, legate de anumite proiecte. Miș­că­rile de acest gen sunt extrem de atente la docu­mentele emi­se de Uniunea Europeană. A fost expli­cat modul în care se iau deciziile la nivelul structurilor UE, dar și peri­colele unor proiecte europene sau acorduri comerciale cu SUA și Canada. O secție specială a fost rezervată discuțiilor privind gazele de șist, iar exemplele au venit de la grupurile românești R9TM și VIRA. A fost de față și reprezentanta mișcării "Frack Off" din Londra, Tisha Brown, care a vorbit despre mijloacele prin care co­munitățile britanice luptă împotriva fracturării hidraulice (de exemplu, nu își dau acordul pentru a se fora în subsol pe proprietățile lor, sau organizează o blocadă: "lock the gate" - "închide poarta"). Forumul s-a încheiat pe un ton optimist. Roșia Montană, devenită capitala luptei îm­po­triva megaproiectelor inutile, transmite întregii lumi următoarele: "Suntem hotărâți de a duce mai departe lupta noastră și vizăm, în continuare, întărirea rețelei noastre. Această rețea ne va permite să luptăm cu succes împotriva tuturor megaproiectelor și să construim o lume a egalității și solidarității. Mesajul nostru este: GET UP, STAND UP!" (Ridică-te și luptă!).