Răspuns pentru CARMEN MOLDOVEANU - Brașov, F. AS nr. 1115 - "Cum să mă vindec de fibromialgie?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși durerea asociată fibromialgiei poate afecta personalitatea și calitatea vieții bolna­vului (depresie, tulburări de somn etc.), această afecțiune cronică nu are un caracter progresiv și mutilant, nu duce la incapacitate și, în general, nu determină apariția altor afecțiuni mai grave. Cercetările efectuate până în pre­zent nu consideră că există o sin­gură cauză pentru fibromialgie, mala­dia putându-se datora unui număr mai mare de factori favorizanți, incluzând și modificările chimice din creier, care afectează reglarea anumitor substanțe chimice cerebrale și, în mod particular, substanța P (o neuropeptidă a cărei principală funcție este de a transmite durerea în sistemul nervos central). Un exemplu de antagonist al substanței P este aprepitantul (folosit și în alte patologii), dar și capsai­cina, care îi reduce concen­trația în sistemul nervos cen­tral. Tratamentul fibromialgiei implică, în general, o combi­nație terapeutică formată din medicamente, fizioterapie și autoîngrijire.
Terapia medicamentoasă vizează creșterea valorilor de serotonină și îmbunătățirea som­nului, admi­nistrarea în doze mici de medicamente an­ti­de­presive ori antidepresive tricliclice, precum Amitrip­tilina și Nortriptilina. Totodată, se pot administra inhibitori selectivi de receptori ai seroto­ninei, cum ar fi Fluoxetinul (Prozac), Venlafaxin sau Sertralina (Zoloft), în asociere cu Acetaminofen ori antiin­fla­matoare nesteroi­diene, cum sunt Ibuprofenul sau Aspirina, menite să atenueze anumite simptome ale fibromialgiei.
Fizioterapia, care presu­pune exerciții pentru postură și mișcare, aplicarea de gheață și căldură sau utilizarea ultrasunetelor, poate ajuta, la rândul ei, la îndepărtarea disconfortului.
Autoîngrijirea presupune o activitate fizică regu­lată, importantă pentru ameliorarea durerii musculare și păstrarea tonusului fizic. Întotdeauna, înotul, mer­sul, întinderile, exercițiile aerobice sau mersul pe bici­cletă medicală sunt, toate, alegeri bune pentru controlul fibromialgiei. Totodată, stabilirea unui ritm regulat de somn și dormitul corespunzător în fiecare noapte sunt foarte importante. În sfârșit, dacă sunteți o persoană supraponderală, atingerea unei greutăți corporale adecvate poate contribui la diminuarea in­ten­sității episoadelor dureroase.
Tratamentul naturist al fibromialgiei se realizează prin administrarea unor remedii capabile să atenueze durerea musculară și să controleze manifestările depresive, stresul și puseele de anxietate. Se utili­zează remedii care au la bază Gheara-diavolului, Curcumina, Boswellia, unguente cu venin de albine (Apireven), toate cu acțiune terapeutică favorabilă în algiile de natură nervoasă sau musculară. Așa cum precizam la început, unguentele care conțin capsai­cină (extract de ardei iute) acționează asupra durerii prin inhibarea neuropeptidei P, a cărei concentrație la nivelul sistemului nervos central o reduce.
Produsele naturiste care conțin precursori de sero­tonină (triptofan), cum ar fi lăptișorul de matcă, 5-HTP, Censton etc., sunt indispensabile pentru ame­liorarea simptomelor fibromialgiei. Aceste remedii acționează atât prin inducerea confortului psihic, combaterea depresiei și anxietății, cât și prin hrănirea fibrei nervoase, propagarea optimă a impulsurilor nervoase și calmarea durerii. Din tratamentul fibro­mialgiei nu pot lipsi, de asemenea, magneziul și vita­mina B6, factori terapeutici importanți în controlul simptomatologiei.
Să auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Există vreun remediu naturist pentru cord cu ventricul mărit?"
(Răspuns pentru A.G.M. - Mediaș, F. AS nr. 1111)


În data de 9.02.2014, am ajuns la spi­tal, înso­țind-o pe soacra mea, care era bolnavă. Cu această ocazie, am so­li­ci­tat să mi se facă și mie o radiografie la plămâni. Rezultatul a fost bun pen­tru plămâni, dar doctorul mi-a spus că am aorta mărită și mi-a reco­man­dat Li­pantil Nano de 145 mg și Crestor de 20 mg.
Am hotărât să iau medicamentele, dar numai după ce voi ține regimul pentru boli de inimă, care constă în consumarea exclusivă de orez, grâu, lapte cu apă (50% lapte și 50% apă), unt sau untură, slănină crudă, în cantitate mică dimineața (cât prima falangă a dege­tului mare și nu mai mult), legume fierte (sfeclă, țe­lină, pătrunjel, gulie, ardei, morcov, păstârnac, praz, ceapă, castravete, varză, conopidă, roșii), supă de fa­sole, portocale, măr, lămâie, sucuri de fructe. Din regimul prezentat mai sus, regretatul inginer Valeriu Popa recomanda, cu insistență, consumarea de slă­nină crudă, zilnic. Pe perioada tratamentului, am res­pectat această indicație.
La data de 29.04.2014, am făcut o altă radiografie. Domnul doctor a comparat cele două radiografii și a declarat că situația s-a îm­bunătățit și aorta nu mai este mărită.
Stimate cititor al revistei "Formula AS", consider că, dacă eu m-am vindecat, puteți și dvs. să faceți tratamentul naturist descris mai sus, care vă va fi de folos și pentru ventriculul mărit. De-a lungul vremii, regimul alimentar pentru boli de inimă a dus la ameliorarea stă­rii bolnavilor de hipertensiune arte­rială, car­diopatie ischemică, tulburări de circulație, ate­roscleroză, arterită, insuficiență cardiacă.
(Acest regim a fost urmat de bolnavii: dr. Georgeta Dragotă, Mariana Iacob și ing. Petrică Dragu, care mi-au mulțumit în "For­mula AS" nr. 931, 944 și 1055, pentru că s-au vindecat de hipertensiune arterială, cardio­patie ischemică și boli de inimă.)
Cu speranța că veți obține ameliorarea suferinței dvs., vă doresc multă sănătate.

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Ce leacuri să iau pentru esofag Barret și hernie hiatală?"
(Răspuns pentru ELENA - Suceava, F. AS nr. 1103)


Hernia hiatală este trecerea unei porțiuni din stomac în to­race, printr-un orificiu din dia­frag­mă, (mușchiul care separă cavitatea toracică de abdomen) numit hiat. Hernia hiatală poate fi înnăscută sau dobândită. Cau­zele cele mai frecvente sunt: eforturile repetate de tuse, ridi­carea obiectelor grele, sarcina, obezitatea etc. Fiindcă o por­țiu­ne uneori destul de mare a stomacului este strangu­lată la nivelul orificiului din diafragmă, o parte dintre alimente rămân un timp mai îndelungat în stomac, împreună cu sucul gastric acid. Acest lucru duce la apariția, aproape întotdeauna, a refluxului digestiv și a pirozisului (întoarcerea alimentelor din stomac și senzația de arsură pe gât). Pe de altă parte, refluxul gastro-esofagian provoacă îngroșarea și scurtarea esofagului, care "trage" în sus stomacul prin orificiul hiatal. În afară de arsurile la stomac, există și alte simptome asociate care reduc calitatea vieții. Acestea include greața, creșterea producției de salivă, senzația de nod în gât, probleme de înghițire, respirație urât mirositoare, tuse, laringită, pneumonie, sinuzită, astm, otită medie, eroziune dentară, tulburări ale som­nului, sufocare nocturnă, răgușeală cronică, tul­bu­rări cardiace. Deși supărătoare, toate aceste simp­tome nu sunt atât de periculoase pe cât este esofagul Barret. El apare în urma unui reflux prelungit, care provoacă o inflamație a mucoasei esofagiene (stratul intern al peretelui esofagului), asociat cu ulcerații și cu o multiplicare anormală a celulelor din zona afec­tată. Esofagul Barret crește riscul de cancer esofa­gian. Medicamentele indicate în această afecțiune neutralizează sau reduc secreția de acid gastric. Uti­li­zarea lor îndelungată crește riscul infecțiilor intes­tinale și reduce absorbția substanțelor nutritive, cum ar fi calciul, magneziul, vitamina B12, cu consecințe periculoase pentru sănătate. Este, deci, justificată dorința dvs. pentru un tratament natural serios, pentru a nu ajunge la complicațiile menționate anterior. Tre­buie urgent reduse refluxul gastro-esofagian, in­fla­mația la nivel esofagian și gastric, refăcută mucoasa tubului digestiv, astfel încât celulele din zonă să se poată înmulți într-un ritm normal, și trebuie acționat și la nivelul musculaturii stomacului. Hernia hiatală, fiind o ruptură a unui mușchi, se poate corecta doar chirurgical, dar simptomele sale pot fi controlate și reduse semnificativ.
Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse importate de firma noastră de la producători interna­țio­nali de prestigiu, medicii Centrului de Consultanță SECOM(R) vă pot elabora un program de tratament natural complex, strict adecvat problemelor descrise, dar și altor probleme de sănătate (dacă există), res­pec­tând, totodată, indicațiile literaturii științifice de specialitate. Rezultate deosebite dau: Lactoferrin, Co­lostrum Prime Life și Saccharomices Boulardii.