ALGA CALCAROASĂ (Lithothamnium calcareum)

Ilie Tudor
- În apele reci ale mărilor trăiește o ființă ciudată - pe jumătate plantă, pe jumătate piatră. Suprafața sa este îmbrăcată în minunate nuanțe de roșu, iar interiorul său este compus dintr-un amestec de oligoelemente și minerale, între care predomină calciul, de unde îi vine și numele. Testele făcute de medici și biologi cu această algă au avut rezultate terapeutice deosebite, imposibil de reprodus cu vreun alt remediu, natural sau de sinteză -

Denumirea sa științifică este Lithotham­nium calcareum, ceea ce ar însemna fruc­tul din piatră calcaroasă, aluzie la cu­loarea sa roșie la exterior, asemeni unui fruct, și la corpul său atât de mineralizat, încât aduce cu o piatră. Multă vreme, despre această algă s-a crezut că este o specie de coral - un animal marin spe­cific apelor calde. Asta până în anul 1837, când biologul chilian de origine germană Rodolfo Philippi și-a dat seama că ciudata ființă este de fapt o plantă, o algă și nu un ani­mal. El a denu­mit-o inițial alga-coral, denumire sub care mai este întâlnită și astăzi. Diverse varietăți ale ei sunt întâlnite în Oceanul Atlan­tic, în Marea Nordului, în anu­mite zone ale Mării Mediterane și în Marea Mânecii. Este o plantă cu o rezistență și o adaptabilitate extraor­dinară, trăind la 100-200 de metri adâncime, acolo unde razele soare­lui abia răzbat. Cele mai valoroase în terapie sunt varietățile care conțin mari cantități de fier - un oligo­element extrem de rar în lumea vegetală și foarte valo­ros pentru organismul uman.

Carte de vizită
Alga calcaroasă are o dimensiune de doar 2-10 centimetri și o creștere extrem de lentă - într-un an, de abia dacă ajunge să crească un milimetru. În schimb, deși crește lent, o face temeinic! Este atât de rezistentă și adaptabilă, încât diferitele sale varietăți au cucerit mările, mai ales cele reci. Se așează pe fun­dul mării, pe coca vaselor, iar unele rude ale sale se fixează chiar pe corpul balenelor și al altor animale marine. Culoarea sa variază de la roz-pal până la roșu-intens, cu nuanțe de purpuriu. Ecologiștii știu încă puține despre rolul său în natură, dar se pare că fără ea, echilibrul mărilor și al oceanelor, dar și al planetei, pe ansamblu, ar fi compromis. Ea este cea care filtrează și curăță apele mărilor, care sudează recifurile, care păstrează pH-ul normal al apei, creând un mediu propice pentru celelalte viețuitoare marine.

Depozit de minerale
Diferitele varietăți de algă calcaroasă recoltate și analizate au relevat prezența în organismul său a unei varietăți nemaiîntâlnite de minerale și oligoelemente: între 32 și 70 de elemente chimice diferite, într-o sin­gură plantă. O algă calcaroasă de calitate superioară conține:
* Fier - este esențial pentru oxigenarea celulară, susține funcțiile creierului și ne asigură energia. Un singur gram dintr-o asemenea algă de calitate superi­oară conține aproximativ 20% din necesarul de fier pentru o zi.
* Calciu - alcătuiește structura de rezistență a cor­­pului uman, asigurând în același timp transmi­terea impulsurilor nervoase, reglarea glicemiei, a metabo­lis­mului pe ansamblu. Alga calcaroasă este constituită în proporție de 32% din calciu.
* Magneziu - este esențial pentru somn, pentru men­ținerea echilibrului psihic, pentru sănătatea oa­se­lor și a dinților.
* Mangan - deși prezent în mici cantități în orga­nismul uman, la fel ca și în această algă, el este vital pentru echilibrul hormonal, pentru funcția de pro­creare, pentru asimilarea altor minerale.
* Fosfor - este unul dintre elementele-cheie pen­­tru sănătatea oaselor, a sistemului nervos, precum și pentru metabolismul grăsimilor.
* Seleniu - are un puternic efect antioxidant, apărându-ne de can­cer, asigurând buna funcționare a sistemului imunitar.
Totuși, dincolo de fenomenalul său conținut de minerale, cea mai in­te­resantă și totodată cea mai enig­matică parte a algei sunt substanțele organice pe care le conține. Acestea sunt pe cât de puțin studiate, pe atât de valoroase în terapie. De exemplu, pigmen­tul roșu care acoperă corpul algei, deși este în can­tități infime, îi asigură acesteia proprietăți antitumo­rale, antioxidante și imunosti­mu­lente.

Mod de administrare
În magazinele noastre naturiste se găsesc capsule cu pulbere de algă calcaroasă. Cele mai complete ca efect sunt varietățile de algă cu conținut ridicat de fier, element specificat de regulă pe ambalajele pro­duselor. Doza zilnică recomandată este de 1,5-3 grame pe zi. De regulă, alga se ad­ministrează în cure de minimum 30 de zile și de maximum 90 de zile, ur­mate de o pauză de măcar două săptămâni. Capsulele cu pulbere de algă se administrează pe stoma­cul gol, cu minimum 60 de minute înainte de a mânca, așa încât organismul să asimileze complet mineralele și oligoelementele din alga calcaroasă.

Tratamente interne

Reumatism

Mai multe studii făcute pe pa­cienți cu diferite forme de reuma­tism (osteoartrită, artrită reumatoi­dă, spondilită anchilozantă, artroză etc.) au arătat că alga calcaroasă este foarte eficientă în tratamentul aces­tei categorii de afecțiuni, fiind un ajutor extraordinar pentru pa­cienții cu boli reumatice. O cură de două­spre­zece săptămâni, timp în care se administrează câte 2-3 gra­me pe zi din acest remediu, duce la di­mi­nuarea durerilor articulare, îm­bu­nătățește treptat mo­bilitatea mem­brelor și crește capacitatea de efort. De exemplu, în cazul pacienților cu osteoartrită la ge­nunchi, capacitatea lor de deplasare s-a mărit la sfâr­și­­tul curei cu algă calcaroasă, în medie cu 90%. În plus, datorită diminuării durerii, aceiași bolnavi de reu­matism au reușit și reducerea dozei de analgezice și antiinflamatoare cu 50-100%, au arătat o creștere a mobilității articulare, precum și a capacității de efort a membrelor afectate. Așadar, curele cu algă cal­caroa­să sunt un ajutor extraordinar în foarte multe forme de reumatism, redând funcționalitatea articu­lațiilor afec­tate.

Menopauză și osteoporoză

Datorită conținutului bogat de minerale și oligo­elemente, alga calcaroasă, mai ales varietățile bogate în fier, este un agent anti-îmbătrânire. Admi­nistrată în perioada de premenopauză și post-menopauză, pre­vine afecțiuni și tulburări cum ar fi aritmia car­diacă, prolapsul diverselor organe, anumite tulburări ner­voa­se sau psihice. Însă cel mai spectaculos efect îl are în cazul osteoporozei - o afecțiune caracterizată de pierderea de substanță osoasă și fragilizarea sche­le­tului, care devine mult mai susceptibil la fracturi. Du­pă o cură de 9 luni cu acest produs marin natural, la peste 70% dintre paciente se constată o ameliorare a osteoporozei, atât analizele de sânge (markerii osoși) cât și cele imagistice (osteodensimetria) ară­tând acest rezultat pozitiv.

Sarcină și lactație

Câte 2-4 grame de algă calcaroasă, administrate în timpul sarcinii, sunt un ajutor prețios, atât pentru viitoarele mămici, cât și pentru făt. În primul rând, apor­tul de fier biologic previne anemierea, asigură oxigenarea celulară și contribuie la menținerea stării de vitalitate pe ansamblu. Apoi, aportul masiv de cal­ciu ajută la dezvoltarea normală a foetusului și - foar­te important - previne demineralizarea gravidei, care adesea se traduce prin deteriorarea danturii, fra­gili­zarea unghiilor etc. Magneziul biologic ajută la ți­ne­rea sub control a tensiunii arteriale, dar și la men­ți­ne­rea echilibrului emoțional și a echilibrului hor­mo­nal al viitoarei mame.
În fine, în timpul lactației, administrarea algei cal­caroase (4-6 capsule pe zi) ajută la menținerea unei mineralizări corespunzătoare a laptelui.

Bolile copiilor

După vârsta de trei ani, această algă poate fi admi­nistrată fără restricții copiilor, ajutându-i în procesele de creștere și dezvoltare. Varietățile bogate în fier îi vor feri pe cei mici de anemie, vor ajuta la dezvol­tarea lor musculară și nervoasă. Apoi, calciul, mag­neziul și fosforul vor asigura dezvoltarea normală a sistemului osos, dar și a danturii. În mod special, alga calcaroasă le este recomandată copiilor cu intoleranță la lapte și produse lactate (alergii la lactoză sau ca­zeină). Nu în ultimul rând, alga calcaroasă este reco­mandată pentru copiii care au avut sau au multe ali­mente cu zahăr în dietă, acest produs compensând parțial pierderile de minerale, dereglările glicemiei și alte tulburări produse de dulciuri.

Anemie

Conform studiilor exis­tente până în prezent, a­ceas­tă viețuitoare marină este planta cea mai bogată în fier de pe Terra. Pe de altă parte, așa cum am mai spus, acest oligoelement este prezent doar în anumite varietăți de algă calcaroasă, motiv pen­tru care este bine să citiți pe ambalajul produselor dacă ele conțin sau nu fier. A­ceastă algă ajută și la corec­tarea altor tipuri de anemie, nu doar a celei produse de lipsa de fier. Aceasta s-ar da­tora unor pigmenți care ajută la reglarea reacției sis­temului imunitar și stimu­lează producerea de eritro­cite (globule roșii) în orga­nism.

Lipsă de calciu

Studii recente afirmă că în momentul de față al­gele calcaroase sunt cea mai bună sursă de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. În lipsa lui, apar simptome cum ar fi starea de obo­sea­lă generalizată, asociată cu irascibilitate și cu dificul­tatea în controlul emoțiilor. În faze avansate ale lipsei de calciu, apare insomnia, scade capacitatea de efort, forța musculară este diminuată și apar frecvent cârceii (crampele musculare), iar starea de oboseală se insta­lează mult mai repede. Atunci când se cronicizează, lipsa de calciu are efecte mult mai grave: dantura se ca­riază rapid și gingiile slăbesc, oasele își pierd din densitate și devin mai fragile, apa­re o predispoziție spre afecțiuni renale, hipertensiune și boală corona­riană, dar și spre anumite forme de cancer.

Performanțe intelectuale

O cură de trei luni cu alge calcaroase, timp în care se administrează zilnic câte 2-3 grame, ajută la îmbu­nătățirea anumitor funcții cognitive. În primul rând, crește capacitatea de efort intelectual, subiectul fiind capabil să rămână mai mult timp concentrat pentru a învăța sau a rezolva o anumită problemă. Apoi, cura cu algă calcaroasă va contribui și la îmbunătățirea memoriei și a atenției, datorită aportului de magneziu și calciu. Nu în ultimul rând, vor fi îmbunătățite rela­xarea și somnul, două procese fundamentale pentru cei care vor să depună eforturi intelectuale de lungă durată, încununate de succes.

Cură de slăbire și de detoxifiere

Deși efectele sale de scădere a greutății corporale sunt destul de reduse, alga calcaroasă este salvatoare în mai toate regimurile de slăbire. De ce? Pentru că ma­rea majoritate (mai mult de 70%!) a curelor nu pot fi duse la bun sfârșit. Și aceasta, datorită tulburărilor or­ganice și, mai frecvent, emoționale, care apar și care sunt o consecință directă a lipsei de nutrienți. De exemplu, foamea viscerală, care ne face să abando­năm subit o cură, apare atunci când scade nivelul calciului și magneziului, implicate în reglarea glice­miei, iar stările de slăbiciune cronicizată sunt o con­secință a scăderii fierului. Apoi, stările de depresie și/sau anxietate care apar, în anumite momente, la aproa­pe toate persoanele care țin o cură de slăbire, sunt adesea o consecință a scăderii nivelului magne­ziu­lui și al unor oligoelemente din sânge (zinc, man­gan). De aceea, este foarte indicat ca, atunci când în­ce­pem o cură de slăbire, să începem simultan și o cură cu algă calcaroasă, din care să luăm câte 1-2 capsule, de trei ori pe zi. Cura le este foarte utilă și persoanelor care apelează la detoxifiante pentru a slăbi, mai ales la cele cu efect laxativ, cum ar fi aloe ferox, fructele de soc, tărâța de psyllium, frunzele de senna etc. Pier­derile de minerale produse de aceste laxative sunt în mare măsură compensate de alga calcaroasă, care aju­tă la menținerea echilibrului nervos, cardiac, hor­mo­nal etc. în timpul curelor de detoxifiere.

Cancer

Studii de dată recentă arată că un aport mărit de cal­ciu biologic, administrat vreme de ani sau zeci de ani, reduce cu aproape jumătate ris­cul apariției sau al reci­di­velor bolii canceroase. Ace­leași efecte se con­stată și la suplimentarea altor minerale prezente în alga calcaroasă, cum ar fi seleniul, magneziul sau zincul. Formele de can­cer cele mai receptive la un aport masiv de calciu biolo­gic din această algă sunt:
* Cancerul de colon și de rect - studii făcute pe mii de oameni arată că o die­tă cu mult calciu reduce foar­te mult probabilitatea apa­riției tumorilor intesti­na­le și chiar încetinește evolu­ția cancerului deja exis­tent. Explicația ar fi aceea că un mediu preponderent alcalin, creat de aportul constant de calciu, ajută sistemul imunitar să elimine celulele canceroase, împiedicând proliferarea acestora.
* Cancerul la sân - femeile cu vârsta peste 21 de ani, care consumă constant calciu și magneziu bio­logic, se bucură de o anumită imunitate la formele de cancer de sân hormono-dependente. Se pare că aceste două minerale alcaline ajută la reglarea secreției en­do­crine a ovarelor, dar și a altor glande implicate în ți­nerea sub control a acestei forme de cancer.
* Cancerul gastric - prevenirea și combaterea țin atât de administrarea calciului organic, cât și de așa-numitele diete alcaline, cu multe zarzavaturi și le­gume crude, bogate în clorofilă. Acești doi factori, terapeutic conjugați, previn apariția mutațiilor malig­ne la nivelul epiteliului gastric și instalarea cance­rului. Dar dincolo de acțiunea sa antitumorală, această algă asigură un aport de nutrienți necesar pacientului bolnav de cancer, pentru întreținerea funcțiilor sale vitale și pentru a putea face față diverselor terapii (chimio- și radioterapie, intervenții chirurgicale etc.).

Precauții
Singura precauție legată de administrarea algei calcaroase se referă la persoanele care sunt alergice la anumite produse marine (crustacee, pești, fructe de mare etc.). În acest caz, cura va începe cu prudență, administrându-se, în primă fază, câte jumătate de capsulă pe zi, și crescând gradat doza, dacă nu apar fenomene alergice (mâncărimi de piele, rinită, difi­cultate în respirație etc.).

Contraindicații
Cu condiția să nu fie supradozată și să nu avem alergie la acest produs marin, nu se cunosc nici un fel de contraindicații. În cazul în care se depășește de 5-6 ori doza zilnică, se pot produce tulburări la nivel renal. Practic, rinichii sunt obligați să excrete tot mai mult calciu și, la un moment dat, pot intra în colaps, apărând insuficiența renală, cu consecințe deosebit de grave.

ALGA CALCAROASĂ - un medicament veterinar uimitor

În momentul de față, varietățile de algă calca­roasă bogată în fier sunt printre cele mai folosite medicamente veterinare naturale din lume. Se pare că totul a pornit de la un experiment medical făcut de jocheii britanici, care au ca boală profesională osteoartrita la genunchi. Aceștia au încercat, mai în glumă, mai în serios, remediul pe care îl luau și pe bidivii pe care-i călăreau, iar rezultatele terapeutice au fost impresionante: durerile cailor de competiție se diminuau, capacitatea lor de efort creștea, la fel ca și mobilitatea articulațiilor afectate. Pornind de la aceste constatări, s-a ajuns ca, treptat, alga calca­roasă să fie la fel de folosită în medicina veterinară ca în cea umană. De la caii pursânge arab, până la pi­sicile și cățeii care au suferit operații, acest re­mediu și-a dovedit eficiența și lipsa de efecte ad­verse. Mai mult, pe măsură ce trece timpul, aria de utilizare a acestei plante marine se lărgește. Iată în continuare doar câteva din utilizările algei calca­roase:
* Intervenții chirurgicale - la toate speciile de mamifere s-a remarcat o mărire a vitezei de vin­de­care și o diminuare a ratei complicațiilor post-ope­ratorii în urma administrării algei calcaroase. Doza recomandată este de o capsulă (600 mg) pen­tru fiecare 10 kg în greutate ale animalului tratat.
* Afecțiuni reumatice la căței - se reco­mandă un tratament cu o combinație între alga cal­caroasă și cartilajul de rechin, câte o capsulă din fiecare, zilnic, pentru un cățel de 10 kilograme (do­za se ajustează în funcție de greutate).
* Tulburări digestive (vomă, diaree) la căței și pisici - se administrează alga calcaroasă, pe stomacul gol. Normalizează tranzitul intestinal, are efect anti-emetic (oprește voma) și compen­sea­ză pierderea de minerale. Este cunoscut în lumea iu­bitorilor de animale că acest remediu natural func­ționează atunci când nimic altceva nu mai dă re­zultate.
* Tulburări de creștere la puii de cățel și pisică - la puii care prezintă o creștere lentă sau o deformare a oaselor, care se datorează de cele mai multe ori unei lipse de calciu, se recomandă ad­mi­nistrarea unui supliment zilnic de 0,5-2 grame de algă calcaroasă pe zi. Aceasta accelerează dezvol­ta­rea scheletului și a danturii, previne apariția bolilor metabolice, reumatice sau tumorale de mai târziu.
* Afecțiuni reumatice la ierbivore - se admi­nistrează alga calcaroasă, câte jumătate de gram pen­tru fiecare 10 kg ale animalului. Alga di­minuează inflamația, ajută la redobândirea mobi­lității articulare și crește capacitatea de efort. Pentru efecte mai bune, se poate combina cu așa-numita aspirină biologică, obținută din extracte de salcie (dozate în salicilați), care au un efect anti-durere rapid și puternic.
* Tumori maligne la căței și pisici - în tim­pul zilei, se administrează alga calcaroasă, câte 1 capsulă (600 mg) pentru fiecare 10 kilograme în greutate ale animalului. Tratamentul funcționează, ca și la oa­meni, mai ales în cancerul digestiv sau cu determinare hormonală. Pentru o acțiune antitu­morală mai largă, se completează cu un alt remediu natural: seara, se administrează așa-numitul zeolit silicic - o varietate de zeolit foarte bogată în siliciu și cu particule de dimensiuni foarte mici (de ordinul micronilor), care are efecte antitumorale foarte puternice, mult mai puternice decât zeolitul obiș­nuit. Se ia câte o capsulă de 500-600 mg de zeolit silicic pentru fiecare 10 kilograme în greutate ale animalului.