La finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 17 mai, va avea loc cea de-a zecea ediție a Nopții Europene a Muzeelor. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, acest eveniment a prins și la noi și are numeroși adepți. Timp de câteva ore, chiar și acele muzee care nu reușesc să atragă prea mulți vizitatori peste an, vor fi invadate de iubitori de cultură, dar și de oameni care nu pot avea altfel acces la ea.
Poezie și muzică
Anul acesta, evenimentul atrage muzee din 23 de județe din țară și București. În timp ce unele dintre ele vor scoate la vedere doar ce au ascuns în lada de zestre, altele, mai întreprinzătoare, care au știut să-și atragă sponsorizări și colaborări, vor oferi și surprize menite să atragă cât mai mulți vizitatori. Este și cazul Muzeului Național al Literaturii Române din București (b-dul Dacia nr. 12) unde sâmbătă, la orele 21, se dă startul Maratonului de poezie și jazz, un eveniment "energetic", întins pe cinci ore de versuri și muzică. 34 de poeți români contemporani, din generații și geografii literare diferite, vor susține lecturi publice, într-un dialog artistic cu Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Cătălin Milea (saxofon). Amfitrionii acestui eveniment sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu (directorul Editurii "Tracus Arte" și, mai nou, al Muzeului Național al Literaturii Române), iar dintre scriitorii participanți îi amintim pe: Daniel Bănulescu, Ruxandra Cesereanu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Marian Drăghici, Teodor Dună, Horia Gârbea, Florin Iaru, Ion Mureșan, Viorel Mureșan, Cosmin Perța, Nicolae Prelipceanu și Pavel Șușară. (Spectacolul va fi înregistrat integral de Radio România Cultural și va fi difuzat într-un program special, în vacanța de vară.)
Istorie în fotografii
Un alt eveniment interesant este cel pregătit de Arhivele Naționale ale României (b-dul Regina Elisabeta 49, sector 5), care scot la lumină expoziția documentară "România între 1914-1916". Amatorii de istorie pot afla aspecte inedite din scurta perioadă de neutralitate a României, care a precedat revoluția bolșevică și prăpădul primului război mondial. Farmecul expoziției constă mai ales în incursiunile în viața personală a mai marilor vremii, bogat ilustrată cu imagini de epocă: "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război". Tineri ai protipendadei bucureștene, surprinși în clipe de relaxare, la tenis, rugby și la plimbări cu barca în Cișmigiu, pentru ca apoi să îi regăsim în uniforme militare și în pregătiri pentru front. Societatea românească se pregătea de război, dar își cultiva optimismul, mergând și la teatru, la partide de călărie sau la seratele muzicale organizate de Martha Bibescu în palatul ei de la Mogoșoaia. O adevărată lecție de istorie în fotografii.
Tutti Frutti
Și la Muzeul Național "George Enescu" (Palatul Cantacuzino) din Calea Victoriei nr. 141, oaspeții sunt așteptați cu tot felul de surprize. La ora 19, se va da startul unui spectacol feeric de muzică și dans, cu Irinel Anghel, Paul Dunca, Raluca Ghideanu, Diana Rotaru, Raluca Stratulat, Valentina Chiriță, Ana Barbu, Cristina Lilienfeld, Georgiana Dobre, Ana Costea, Smaranda Găbudeanu, Elena Apostol și Alexandra Sutru. Sunt invitați și Elena Copuzeanu (dans-performance), Delia Herman și Cristian Oprescu (artiști fotografi), Rufi (sound design) și Andrei Popa (video). În curtea Palatului Cantacuzino vor exista o expoziție de artă vie, dar și un atelier de origami, organizat de compania ACTOR.
Și dacă nu veți rezista să stați la coada de la Muzeul Antipa, ca să vedeți gratuit extraordinara expoziție permanentă, puteți să traversați strada, la Muzeul Național de Geologie, care abia așteaptă să vă surprindă cu "Istoria unei descoperiri!" (Șoseaua Kiseleff nr. 2, sector 1, de la ora 19 la 23.30). Este vorba despre "Viața și opera lui G. M. Gheorghe Munteanu Murgoci", întemeietor al Școlii românești de pedologie și promotor al științei solului în lume.
Și Foișorul de Foc (b-dul Ferdinand nr. 33, sector 2) își deschide ușile sâmbătă. De peste 50 de ani, această pecete a Bucureștiului vechi găzduiește Muzeul Național al Pompierilor. Acesta prezintă cea mai mare colecție de echipamente și tehnici de luptat cu focul, dar și documente importante, ce descriu momente-cheie din istoria pompierilor români. Și cum focul ne încearcă și astăzi vigilența, în parcul din fața muzeului vor fi expuse câteva mașini de intervenție moderne, împreună cu echipaje complete, gata "de atac". Fanfara pompierilor militari din Capitală va susține, în același parc, un concert cu un repertoriu adecvat evenimentului (între orele 18.00 și 22.00).
Cei care doresc să afle amănunte și programul complet al Nopții Europene a Muzeelor pot accesa site-ul noapteamuzeelor.ro