"Noaptea Europeană a Muzeelor"

Dana Ene
- O dată pe an, Bucureștiul devine o noapte întreagă, un oraș al luminilor -

La finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 17 mai, va avea loc cea de-a zecea ediție a Nop­ții Europene a Muzeelor. Inițiat de Mi­nisterul Culturii și Comunicării din Franța, acest eve­niment a prins și la noi și are numeroși adepți. Timp de câteva ore, chiar și acele muzee care nu reușesc să atragă prea mulți vizitatori peste an, vor fi invadate de iubitori de cultură, dar și de oameni care nu pot avea altfel acces la ea.

Poezie și muzică

Anul acesta, evenimentul atrage muzee din 23 de județe din țară și București. În timp ce unele dintre ele vor scoate la vedere doar ce au ascuns în lada de zestre, altele, mai întreprinzătoare, care au știut să-și atragă sponsorizări și colaborări, vor oferi și surprize menite să atragă cât mai mulți vizitatori. Este și cazul Muzeului Național al Literaturii Române din Bucu­rești (b-dul Dacia nr. 12) unde sâmbătă, la orele 21, se dă startul Maratonului de poezie și jazz, un eveniment "energetic", întins pe cinci ore de versuri și muzică. 34 de poeți români contemporani, din generații și geografii literare diferite, vor susține lecturi publice, într-un dialog artistic cu Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Cătălin Milea (saxofon). Am­fitrionii acestui eveniment sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu (directorul Editurii "Tracus Arte" și, mai nou, al Muzeului Național al Literaturii Române), iar dintre scriitorii participanți îi amintim pe: Daniel Bănulescu, Ruxandra Cesereanu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciu­nescu, Marian Drăghici, Teodor Dună, Horia Gâr­bea, Florin Iaru, Ion Mure­șan, Viorel Mureșan, Cos­min Perța, Nicolae Prelip­ceanu și Pavel Șușară. (Spec­tacolul va fi înregistrat in­tegral de Radio România Cultural și va fi difuzat într-un program special, în vacanța de vară.)

Istorie în fotografii

Un alt eveniment interesant este cel pregătit de Arhivele Naționale ale României (b-dul Regina Elisabeta 49, sector 5), care scot la lumină expoziția documentară "România între 1914-1916". Amatorii de istorie pot afla aspecte inedite din scurta perioadă de neutralitate a României, care a precedat revoluția bolșevică și prăpădul primului război mondial. Far­mecul expoziției constă mai ales în incursiunile în viața personală a mai marilor vremii, bogat ilustrată cu ima­gini de epocă: "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de răz­boi". Ti­neri ai protipendadei bu­cu­reștene, surprinși în clipe de relaxare, la tenis, rugby și la plimbări cu barca în Ciș­mi­giu, pentru ca apoi să îi re­găsim în uniforme militare și în pregătiri pentru front. So­cietatea româ­nească se pregă­tea de război, dar își cultiva optimismul, mer­gând și la tea­tru, la partide de că­lă­rie sau la sera­tele muzicale or­ga­nizate de Mar­tha Bi­bes­cu în pa­latul ei de la Mo­go­șoaia. O adevă­rată lecție de is­torie în foto­gra­fii.

Tutti Frutti

Și la Muzeul Na­țional "Geor­­ge Enescu" (Pa­­latul Canta­cu­zi­no) din Calea Vic­toriei nr. 141, oas­peții sunt aș­teptați cu tot felul de sur­prize. La ora 19, se va da startul unui spectacol feeric de muzică și dans, cu Irinel Anghel, Paul Dun­ca, Raluca Ghi­­deanu, Diana Ro­ta­ru, Raluca Stra­tu­lat, Valentina Chi­riță, Ana Bar­bu, Cristina Lilien­feld, Georgiana Dobre, Ana Costea, Smaranda Gă­budeanu, Elena Apostol și Alexandra Sutru. Sunt in­vi­tați și Elena Co­puzeanu (dans-performance), Delia Herman și Cris­tian Oprescu (artiști fotografi), Rufi (sound de­sign) și Andrei Popa (video). În curtea Pa­latului Cantacuzino vor exista o expoziție de artă vie, dar și un atelier de origami, organizat de compa­nia ACTOR.
Și dacă nu veți rezista să stați la coada de la Mu­zeul Antipa, ca să vedeți gratuit extraordinara expo­ziție permanentă, puteți să traversați strada, la Muzeul Național de Geologie, care abia așteaptă să vă sur­prin­dă cu "Istoria unei des­cope­riri!" (Șoseaua Kiseleff nr. 2, sector 1, de la ora 19 la 23.30). Este vorba despre "Viața și opera lui G. M. Gheorghe Munteanu Mur­goci", întemeietor al Șco­lii românești de pedologie și promotor al științei solului în lume.
Și Foișorul de Foc (b-dul Fer­­­dinand nr. 33, sector 2) își deschide ușile sâmbătă. De pes­te 50 de ani, a­ceas­tă pecete a Bu­cureștiului vechi găzduiește Muzeul Națio­nal al Pompie­ri­lor. A­cesta pre­zin­tă cea mai ma­re colecție de echipamente și tehnici de luptat cu focul, dar și do­cumente im­por­­tan­te, ce de­scriu momente-cheie din istoria pom­pie­rilor români. Și cum fo­cul ne în­cearcă și astăzi vigilența, în parcul din fața mu­zeului vor fi expuse câteva ma­șini de in­tervenție moderne, împre­ună cu echi­paje com­ple­te, gata "de atac". Fanfara pom­pierilor mili­tari din Capitală va sus­ține, în același parc, un concert cu un repertoriu adecvat eveni­mentului (între orele 18.00 și 22.00).
Cei care doresc să afle amănunte și programul com­plet al Nopții Europene a Muzeelor pot accesa site-ul noapteamuzeelor.ro