TIA ȘERBĂNESCU - "PSD aplică bine niște principii proaste, iar Dreapta aplică rău niște principii bune"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii APRILIE

"Oferta PSD pentru Parlamentul European este lupta contra lui Băsescu"

- Evenimentul principal al lunii trecute și al ce­lei prezente, pentru că e încă în desfășurare, este cam­pania electorală pentru Parlamentul European. De la începutul ei și până acum, ați observat să fi fost puse în discuție subiecte importante pentru noi toți, probleme care ne afectează și care ar motiva prezența electorilor la urne?

- Singurul lucru remarcabil este că din această cam­panie electorală lipsesc taman subiectele de in­teres european. Președintele Traian Băsescu a încer­cat, încă de la început, să introducă în dezbatere câ­teva teme cu rezonanță europeană, dar a fost refuzat cu hotărâre și somat să nu mai dea indicații. Așa încât cursa pentru Parlamentul European (PE) s-a trans­for­mat într-un turneu de calificări pentru alegerile pre­zidențiale din toamnă. Toate partidele își calculează cum să folosească mai eficient scorul pe care îl vor obține la PE, în bătălia pentru președinția României. Rezultatele din 25 mai vor schimba pesemne din nou harta de alianțe politice de la noi. Victor Ponta, liderul PSD, a anunțat că, în urma acestor alegeri, se va re­face USL - a cărei siglă o folosește abuziv în cam­panie - și, mai mult decât atât, a cerut înființarea unui front mai larg anti-Băsescu. Asta e oferta electorală PSD pen­tru PE: lupta contra lui Băsescu. De fapt, camu­flată, este o luptă anti-Justiție. O realitate pro­bată și de faptul că premierul s-a eschivat, recent, de la încă o întâlnire cu un emisar al SUA, la care au fost invitați liderii partidelor parlamentare. Victor Pon­ta a trimis-o pe Corina Crețu la întâlnirea cu ofi­cialul american, în condițiile în care celelalte partide au fost repre­zentate la vârf și ținând cont că mesajul SUA a fost: "Româ­nia trebuie să-i oprească pe oli­garhi în tentativele lor de a controla statul!". Or, Ponta a preferat să lip­seas­că, pentru a merge să se întâl­neas­că cu toți "baronii" locali - cum li se spune, deși nu au nimic nobil în ei -, cu toți oligarhii PSD, de spri­ji­nul cărora s-a asigurat în cursa pentru președinția sta­tului și pe care, la rându-i, i-a asigurat de pers­pec­tiva eliberării de sub jugul Jus­tiției, căci mai toți au pro­bleme cu ea. În acest sens a fost, de exemplu, în vi­zită la Radu Mazăre, un om cu dosare la Parchet mai multe decât anii de studii. Și i-a transmis public, în legătură cu Portul Constanța: "Facem ce-am vorbit". O frază după care judecătorul Stan Mustață ar fi tras apa, doar că magistratul tocmai a fost arestat de DNA, pentru că-și negocia tarifele pentru sentințe favorabile infractorilor și încerca să acopere discuțiile, la o eventuală înregistrare, trăgând apa la toaletă.

"În ciuda tinereții sale, care ar fi trebuit să-l apropie, teoretic, mai mult de valorile europene, Victor Ponta se dovedește, pe zi ce trece, tot mai anti-european"

- Premierul se referea la intenția guvernului de a ceda 13% din acțiunile Portului Constanța către Consiliul Local...

- Da, adică lui Mazăre, să nu ne amăgim! Asta, deși Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiției în guvernarea PDL, l-a avertizat pe Victor Ponta să nu semneze așa ceva, că intră în pușcărie. Dincolo de aspectele legale, o astfel de măsură nu se justifică nici economic. Cum să dai Portul Constanța pe mâna lui Mazăre, care nu e în stare să administreze nici orașul și e suspectat în atâtea dosare de corupție? În ciuda tinereții sale, care ar fi trebuit să-l apropie, teoretic, mai mult de valorile europene, Victor Ponta se do­vedește, pe zi ce trece, tot mai anti-european, prin co­co­loșirea corupților, prin încercarea de a pune sub con­trol politic Justiția și, nu în ultimul rând, printr-un me­saj retrograd de tip PRM. Apropo, devine și pe­nibil să defilezi cu sloganul "Mândru că sunt român", pe afișe ilustrate cu imagini din Ucraina sau Be­larus, ori să fii parlamentar de Gorj și să spui des­pre opera lui Brâncuși că se numește "Coloana infini­tă", în loc de "Coloana infinitului".

- PSD a copiat nu doar fotografiile de prin alte țări, ci și modelul de afiș. Este o nouă tendință a so­cialiștilor europeni de a juca pe cartea naționalis­mului, bănuind că asta le-ar putea crește popula­ritatea?

- Da, se poate spune, deși prin alte părți e mult mai bine strunit acest mesaj. Și François Hollande a fost surprins cu accente de acest tip, și Martin Schultz a avut anumite declarații... Se poate să fie o chestiune con­juncturală, dictată de problemele legate de emi­grația prea mare în UE. În tot cazul, nicăieri nu e ca la noi, unde Victor Ponta și-a dublat discursul na­țio­nalist cu declarații care trădează intenția de a mi­li­tariza guvernarea, stârnind fiori pe șira spinării ro­mânilor care mai știu puțină istorie. Domnia sa a anunțat că își va muta biroul la MApN, chipurile pen­tru a-i fi protejate discuțiile cu omologii străini. Pre­textul este năucitor: înseamnă că până acum nu au fost ținute în siguranță aceste întâlniri? Este de doi ani prim-mi­nistru și nu a apărut nimic public din con­ținutul în­tre­vederilor din biroul său. Și n-a fost vorba despre așa ceva nici înainte de domnia sa. Ce semnale dă în străi­nătate cu astfel de declarații? Și-apoi te întrebi: Victor Ponta vrea să înlocuiască re­gi­mul Băsescu cu un re­gim militarizat? Nu e o glumă, având în vedere plăce­rea sa de a se juca, până nu de­mult, alături de Crin Antonescu, de-a Fidel Castro și Che Guevara.

"Toți liderii Dreptei vorbesc de necesitatea unității, dar se atacă încontinuu"

- Crin Antonescu, liderul PNL, a devenit cel mai în­verșunat dușman al lui Victor Ponta și al PSD. Cred că nici președintele Băsescu nu a făcut acu­za­ții mai dure la adresa liderilor PSD și a guvernului.

- Da, cum a fost silit să iasă de la guvernare, a și văzut adevărata față a foștilor parteneri. Așa se face că a propus ca o eventuală unire a Dreptei să se facă pe o platformă anti-PSD. Adică, fără nici o le­gă­tură cu o persoană, ci motivată de împotrivirea față de modul în care guvernează PSD, de apărarea Justi­ției (până de curând acuzată și de Antonescu), de ma­nevrele prin care PSD încearcă să o sugrume, de lupta contra baro­ne­tului PSD, care se comportă dictatorial pe feudele din țară, de acțiunea contra stilului șantajist de a face presă al trusturilor Voiculescu și Ghiță... Și iată că, într-o cam­panie pentru alegerea par­lamen­tarilor români în PE, se confruntă, de fapt, două plat­for­me, una anti-Băsescu și una anti-PSD. Fără nici o le­gătură cu PE, dar cu o legătură dramatică cu destinul european al Ro­mâniei, pentru că de cei pe care îi vom trimite la Bruxelles depinde cum va fi văzută țara noas­tră în UE în următorii ani.

- Crin Antonescu propune o unificare a Dreptei în acțiune, dar lupta din sânul ei continuă, și nici o inițiativă de coagulare nu reușește. Aflăm că și noua Alianță DA, alcătuită din PNȚCD și FC, s-a des­tră­mat. În aceste condiții, despre ce platformă anti-PSD vorbim? Și dacă nu e decât o iluzie, cum mai poa­te Dreapta propulsa un candidat cu șanse la preșe­dinția statului?

- Da, toți liderii de dreapta vorbesc despre nece­sitatea unității, dar se atacă încontinuu. Dacă lucru­rile vor continua astfel, Victor Ponta poate ieși învin­gător din primul tur la prezidențiale. Dreapta nu are acum un candidat cu certe șanse să intre în turul doi al alegerilor. Ultimele sondaje arată că Ponta conduce în preferințele electoratului, cu vreo 30 de procente, iar următorii clasați sunt Crin Antonescu și M. R. Ungu­reanu, dar cu numai 14-15 %. Ceilalți nu există. Să sperăm, to­tuși, că liderii partidelor de dreapta vor reuși să acțio­neze împreună, până nu va fi prea târziu. Cu un preșe­dinte al României pus de PSD, acest partid va avea toate pârghiile pentru a duce țara înapoi în anii '90. Dacă nu luciditatea de ultim moment, poate ca măcar frica să-i facă pe liderii Dreptei să se unească.

"Partidelor le convine să nu votăm"

- Ne-am obișnuit să folosim această împărțire ideologică: "stânga" - "dreapta", dar oare există cu ade­vărat diferențe majore între cei care se declară de stânga și cei care se afirmă de dreapta? Vedem că și "stânga", și "dreapta" au o mulțime de lideri și dem­nitari corupți, care înfundă pușcăriile, și politi­cieni dis­puși la compromisuri majore, care afectează in­teresul național și care se decontează din buzu­na­rele noastre.

- În 25 de ani, partidele noastre au reușit să com­promită și diferența doctrinară dintre ele, și diferența din actul guvernării. PSD aplică bine niște principii proaste, iar Dreapta aplică rău niște principii bune. În această dezordine, important este să ne orientăm după ceea ce susțin partidele, măcar în parte. Dacă un partid are corupții lui, dar acceptă ca aceștia să fie deferiți Justiției și sprijină demersurile acesteia, e preferabil unui partid care declară că luptă contra corupției, dar când să fie cercetați corupții săi, se solidarizează cu aceștia și îi apără, încercând să pună opreliști Justiției. Nu sunt toți politicienii la fel și trebuie să cântărim mai bine cui dăm votul, ca să nu ieșim de tot păgubiți. Nu e bine să ne lăsăm demobilizați și să nu mai votăm, pen­tru că partidelor le convine asta. Dacă suntem scâr­biți de politică și refuzăm să mai mergem la vot, iar în locul nostru votează armatele lor de membri și simpa­tizanți, își vor adjudeca mai ușor puterea.

"Rusia nu va îndrăzni să atace direct România, o țară membră a UE și NATO"

- O ultimă întrebare, care vizează un alt subiect ce ar putea anima dezbaterile din campania pentru PE. Evenimentele din Ucraina pot duce la un război european, care să ne includă? Și care e situația Moldovei în context?

- Cert este că avem o criză care va afecta toată Europa, mai ales economic. UE nu a fost pregătită pentru asemenea conflict. A fost timorată și surprinsă de tupeul Rusiei, pe care, pe de altă parte, a încurajat-o până de curând să se manifeste. UE are doar mij­loa­ce economice pentru a sprijini guvernarea pro-euro­peană de la Kiev. Dar până să ajungă la acest pas, tre­bu­ie să stingă războiul civil, care deja a început. Și dacă nu e posibil, măcar să limiteze zona de extindere a conflictului. Este posibil ca, în toiul luptelor, să se mai arunce câte o sticlă incendiară și prin Transnistria sau Găgăuzia, unde UE, iarăși, n-are multe mijloace de intervenție, pentru că și aceste teritorii sunt în afara UE și a NATO. Rusia nu îndrăznește să atace direct o țară membră UE și NATO, cum e România, pentru că știe că funcționează principiul solidarității. Când o țară NATO e atacată, toate statele componente ripostează. Iar Rusia nu-și permite un război cu NATO. De aceea, declarațiile alarmiste ale premierului Ponta, cum că ne paște un război, sunt mincinoase și iresponsabile. Tot ce putem spera este ca acest conflict să rămână lo­ca­lizat, iar UE să ofere un suport consistent Republicii Moldova, pentru a o menține pe traseul european și pen­tru a rezista presiunilor economice puternice ale Ru­siei. Emisari din tot Occidentul merg la Chișinău, pentru a da asigurări în acest sens. De asemenea, li s-a dat dreptul cetățenilor Republicii Moldova să cir­cu­le fără vize în UE. Într-adevăr, candidații la PE ar tre­bui să discute despre cum ar trebui să se poziționeze UE în acest caz. Tema interesează întreaga UE, pune în discuție capacitatea ei de a reacționa în situații limită, îi pune în dezbatere și extinderea. Este, de aseme­nea, o temă pentru prezidențiale, pentru că po­litica ex­ternă a României depinde în mare măsură de preșe­din­tele statului. Vedeți, deci, de ce e primejdios ca Dreap­ta să-i lase drumul liber lui Victor Ponta la funcția supre­mă în stat.