Pentru majoritatea femeilor, hormonii reprezintă un "mister", deși multe din suferințele cu care se confruntă întreaga viață li se datorează, integral, acestor "peregrini" produși, în mare măsură, de glande, și care se amestecă în toate funcțiile corpului omenesc. Cercetătorii apreciază că prin trupul nostru circulă permanent circa 1000 de hormoni, un du-te-vino perpetuu, care naște adeseori busculade și probleme de "trafic". Când sunt produși în exces, corpul își pierde controlul, exact ca o mașină cu aceelerația apăsată la maximum și care zboară pe o autostradă, cu risc permanent de accident. Dimpotrivă, când producția de hormoni scade, motorul nostru își pierde puterea și începe să dea rateuri. Din nefericire pentru delicatele și frumoasele reprezentante ale sexului slab, dezechilibrele hormonale le lovesc mai dur decât pe bărbați, începând chiar cu anii tulburi ai pubertății și până la apariția menopauzei, care pentru multe din ele înseamnă un "final de viață", manifestat, nu doar prin încetarea fertilității (semnul implacabil al "bătrâneții"), ci și prin scăderea densității osoase (groaznica osteoporoză), atacuri cerebrale, tromboză, infarct, depresii... Prinse în caruselul modificărilor hormonale, femeile se năpustesc, adesea, către medicamentele de sinteză, apelând la hormonii sintetici, în ciuda avertismentelor legate de riscul instalării cancerului de sân. Un gest pripit, având în vedere că și în zona dereglărilor hormonale, medicina naturii a descoperit o soluție optimă de lungă durată și fără efecte secundare fatale: PLANTELE BOGATE ÎN FITOESTROGENI. Temă de studiu în laboratoarele întreprinderii sebeșene "Dacia Plant", aceste noi "minuni" din farmacia naturii au fost transformate în câteva preparate de excepție, menite să disciplineze hormonii, atunci când își fac prea tare de cap. Așezate, simbolic, într-o serie numită SUBLIMA, remediile cercetătorilor transilvăneni se vor a fi și o reverență omagială, în fața frumosului feminin.
- Domnule doctor, vă propun să pornim acest interviu de la "cheia" succesului preparatelor "Dacia Plant", dedicate problemelor hormonale: fitoestrogenii. Ce sunt, de fapt?
- Fitoestrogenii sunt substanțe bioactive de origine vegetală, cu o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, secretați de corpul uman. În organism, fitoestrogenii din plante se fixează pe receptorii specifici ai hormonilor sexuali feminini, printr-un mecanism competitiv, putând să îi înlocuiască pe aceștia și declanșând, astfel, fie un efect estrogenic, fie un efect reglator hormonal. Ce trebuie să reținem este că au efect asemănător hormonilor din organismul femeii și au rezultate foarte bune în echilibrarea hormonală, fără efectele secundare ale hormonilor de sinteză, care de multe ori sunt fabricați din urină de iapă și nu sunt, în totalitate, compatibili cu organismul feminin, atât de sensibil.
- Ce proprietăți au plantele care conțin fitoestrogeni?
- Plantele care conțin fitoestrogeni îmbunătățesc funcția reproductivă la femei. Au, de asemenea, capacitatea de a bloca sau contracara efectele hormonilor de sinteză. Sunt perfecte pentru reducerea efectelor sindromului premenstrual și pentru reglarea menstruației, după naștere. Unele dintre ele sunt o adevărată mană cerească pentru femeile care vor să alăpteze cât mai mult, deoarece cresc secreția de lapte la lăuze (mărar, fenicul, anason, shatavari). Mai târziu, femeile aflate la menopauză pot lua cu încredere plante estrogenice, deoarece ameliorează simptomele menopauzei (bufeurile, transpirația excesivă, uscăciunea vaginală, stările de anxietate, iritabilitatea, depresia etc.).
- Care sunt principalele afecțiuni care răspund la fitoestrogeni?
- Diferitele tulburări hormonale, cum ar fi tulburările menstruale prin deficit (amenoreea, hipomenoreea, oligomenoreea), menopauza, menopauza prematură, infertilitatea, hirsutismul, hipoplazia mamară, estomparea caracterelor masculine și amplificarea feminității.
- Care sunt avantajele administrării fitoestrogenilor față de hormonii de sinteză?
- În tulburările hormonale sau bolile datorate carențelor de estrogeni este necesară realizarea unui tratament de substituție. Când el este realizat cu hormoni de sinteză, de obicei are loc o agravare a afecțiunilor cronice preexistente (boala coronariană ischemică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, migrenele, accidentele vasculare cerebrale, varicele hidrostatice, flebitele și/sau trombozele venoase). În ce privește fitoestrogenii, ei concurează estrogenii de sinteză prin mecanism competitiv asupra receptorilor estrogenici, ajutând astfel la eliminarea reacțiilor adverse și a toxicității îndreptate împotriva organismului, motiv pentru care, din acest punct de vedere, fitoestrogenii reprezintă o alternativă benefică la terapia cu hormoni de sinteză.
Spre deosebire de hormonii de sinteză, fitoestrogenii prezintă nu doar un efect estrogenic, ci și unul reglator hormonal. Studii științifice au demonstrat că incidența cancerului mamar și genital la femeile din Asia, este cu mult mai mică decât în celelalte zone geografice, datorită consumului ridicat de soia, care este un estrogen.
- Care sunt cele mai active plantele estrogenice?
- Printre cele mai cunoscute plante care conțin fitoestrogeni sunt DongQuai (Angelica sinensis), Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra), Mărarul (Anethum graveolens), Feniculul (Foeniculum vulgare), Anasonul (Pimpinella anisum), Shatavari (Asparagus racemosus) și Soia (Glycinemax).
- În ce situații nu se recomandă administrarea plantelor estrogenice?
- Plantele estrogenice sunt contraindicate în sarcină (au efecte abortive), precum și în afecțiunile în care sunt prezente niveluri crescute de hormoni estrogeni: mastopatii chistice sau nodulare, chisturi ovariene, fibrom uterin, tumori benigne și maligne, mamare sau genitale.
- Ce produse oferă "Dacia Plant" pentru problemele hormonale ale femeilor?
- "Dacia Plant" a creat o gamă specială, dedicată exclusiv femeilor. A intitulat-o sugestiv Sublima, deoarece fiecare femeie este unică și specială. Produsele din această gamă se adresează celor mai des întâlnite probleme de sănătate ale femeilor, de la tulburări hormonale, infertilitate și până la simptomele neplăcute ale menopauzei.
- Ați menționat infertilitatea. Poate fi ea tratată cu plante?
- La femei, infertilitatea este consecința unor carențe sau dezechilibre hormonale, care odată apărute, afectează în mod negativ raportul estrogen/ progesteron. Ca urmare, în vederea conceperii unui copil, este necesară corectarea atât a deficitului estrogenic, cât și a carenței de progesteron, hormon direct implicat în menținerea sarcinii. De aceea, pentru tratamentul infertilității feminine se recomandă administrarea de plante care au câteva efecte speciale: * stimulează secreția de hormoni sexuali (Brânca-ursului - Heracleum sphondylium); * corectează carențele estrogenice ce apar în cazul infertilității (Angelica - Angelica sinensis); * susțin secreția de progesteron (hormon implicat în menținerea sarcinii) prin stimularea corpului luteal (Vitex - Vitexagnus castus).
"Dacia Plant" are în portofoliul său câteva superproduse naturale pentru stimularea fertilității: BRÂNCA-URSULUI (stimulează aparatul reproducător), ESTROGEN NATURAL (produsul cu cea mai mare concentrație de fitoestrogeni, se folosește pentru corectarea carențelor estrogenice), VITEX (acționează ca reglator hormonal în disfuncții ale aparatului reproducător feminin).
- Cum se administrează aceste plante? Au contraindicații?
- Se recomandă administrarea produselor în cure de 3 luni, cu 1-2 luni pauză, timp în care se urmărește procrearea. Unele plante se consideră că au efect abortiv, și din acest motiv se recomandă ca în momentul în care s-a reușit concepția, să se întrerupă tratamentul cu ele.
- Referitor la problemele cauzate de menopauză, cum pot ajuta produsele "Dacia Plant"?
- Odată cu înaintarea în vârstă, femeile încep să resimtă o serie de probleme de sănătate. În general, acestea încep cu mult înainte de instalarea menopauzei și sunt semnalizate de o serie de simptome clasice: bufeuri, transpirații nocturne, depresie. Pentru ameliorarea acestor simptome, a fost creat HormonBalance 45+, pe baza unei combinații speciale de plante. Datorită creșterii nivelului estrogenic, plantele cu conținut ridicat de fitoestrogeni pot realiza un efect de contracarare a modificărilor de degenerescență apărute la menopauză, cum ar fi reducerea pierderii de masă osoasă (osteoporoză), prin inhibarea activității celulelor osteoclastice, reducerea procesului de îmbătrânire a pielii, prin creșterea activității antioxidante, reducerea numărului și a intensității bufeurilor și uscăciunii vaginale, ameliorarea stării psihoemoționale etc.
Legată direct de menopauză este osteoporoza, definită prin faptul că oasele devin mai poroase. În perioada menopauzei, femeile pierd 10% din masa osoasă. "Dacia Plant" a creat un produs revoluționar, care combină mineralele cu plantele estrogenice. Astfel, OSTEONAT pulbere conține, pe lângă calciu organic, perfect asimilabil (spre deosebire de alte forme de calciu aflate pe piață), și vitamina D, plante estrogenice: soia (Glycine hispida) și shatavari (Asparagus racemosus), care echilibrează nivelurile hormonale fără efectele secundare aferente estrogenilor chimici de sinteză.
Osteonat conține și minerale organice provenite din complexul Aquamin. Aquamin este un produs obținut din alge marine calcaroase, aparținând speciei Lithothamnion, bogat în săruri solubile de calciu, magneziu, precum și în alte 74 de oligoelemente (printre care fosfor, potasiu, sulf, fier, bor, sodiu, mangan, cobalt, cupru, zinc, seleniu). Principalele atuuri ale produsului Osteonat sunt date de absorbția foarte bună a calciului organic și de combinația originală dintre calciul organic și plantele estrogenice.
- Ce produse conține gama Sublima?
- Estrogen natural (pentru normalizarea funcției reproductive), HormonBalance 45+ (pentru combaterea simptomelor menopauzei), Mami (pentru stimularea lactației lăuzelor), Vitex (susține secreția de progesteron), 906090 Silueth (ajută la slăbire), Zveltaform pulbere (produs destinat modelării siluetei).
- Vă mulțumim!