Nu-i de mirare că mai multe firme cosmetice de prestigiu l-au inclus ca ingredient în produsele lor de înfrumusețare. Cremele și loțiunile cu vin au ca rezultate prevenirea și stoparea îmbătrânirii, reducerea ridurilor fine, redarea fermității, supleții și strălucirii pielii, precum și un pronunțat efect antibacterian, antiviral, calmant, antiinflamator. De asemenea, "vinoterapia", tratamentele cu vin și băile în vin sunt la loc de cinste în saloanele de cosmetică de lux. Dar cum vinul este un aliment la îndemână, el poate fi transformat foarte bine și acasă, în laboratorul bucătăriei, în produse miraculoase pentru frumusețea femeilor.
Iată câteva rețete naturale cu vin, pe care dacă le aplicați regulat, veți avea piele întinsă, catifelată și fermă. Folosiți doar vin natural, de calitate, din surse de încredere.
Loțiune tonică cu vin și ceai de busuioc
Ingrediente: 3 linguri de vin alb sau roșu, 2 linguri de infuzie de busuioc (preparați un ceai concentrat de busuioc din 2 linguri de busuioc, fierte un minut în jumătate de cană de apă; se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară).
Mod de preparare și folosire: amestecați 3 linguri de vin cu 3 linguri de infuzie de busuioc. Se poate păstra la frigider 3-4 zile, într-un recipient de sticlă. Loționați fața, gâtul și decolteul în fiecare seară, după spălare. Are efect excepțional asupra pielii, revigorant, energizant, îi dă o strălucire și luminozitate aparte, stimulează circulația și tonifică.
Mască cu vin, miere și germeni de grâu
Ingrediente: 2 linguri de vin roșu, 2 linguri de miere, 2 linguri germeni de grâu.
Mod de preparare și folosire: amestecați ingredientele și întindeți-le pe fața și gâtul proaspăt curățate. Lăsați să acționeze 30 de minute, clătiți cu apă rece, apoi tamponați cu ceai de salvie. Are efect antibacterian, cicatrizant, astringent, regenerează și revigorează pielea și se potrivește oricărui tip de ten.
Mască cu vin și argilă
Ingrediente: 3 linguri de argilă, 3 linguri vin roșu.
Mod de preparare și folosire: amestecați ingredientele până se transformă într-o pastă groasă. Întindeți-o pe fața și pe gâtul proaspăt spălate. Lăsați să acționeze 20-30 de minute, apoi spălați-o și aplicați o cremă hidratantă. Este indicată mai ales pentru tenul gras sau mixt. Curăță, este astringentă, vindecă acneea și coșurile.
Mască cu vin, iaurt, miere și făină
Ingrediente: 4 linguri de vin roșu, 2 linguri de miere, 2 linguri de făină, 4 linguri de iaurt.
Mod de preparare și folosire: amestecați ingredientele, aplicați-le pe față, gât și decolteu, lăsați să acționeze 20-30 de minute, după care vă spălați. Veți avea un ten, gât și decolteu de porțelan.
Exfoliant cu vin, tărâțe și mălai
Ingrediente: o jumătate de ceașcă de tărâțe, o jumătate de ceașcă de mălai, vin alb.
Mod de preparare și folosire: amestecați tărâțele și mălaiul, apoi adăugați vinul alb, până la consistența unei creme. La duș, aplicați mixajul pe corp și masați cu mișcări circulare, timp de câteva minute. Clătiți-vă, apoi, abundent. Pielea devine mai curată, mai luminoasă. Se poate folosi și pentru față.
Vin roșu împotriva părului alb și a varicelor
Pentru a întârzia și a încetini apariția firelor de păr alb și pentru a preveni și a reduce varicele, beți de două ori pe zi, înainte de mese, câte 30 ml de vin roșu (dar nu mai mult).
Loțiune pentru păr
Dacă vă doriți un păr bogat și strălucitor, aplicați după fiecare spălare loțiunea cu vin.
* Pentru păr închis la culoare
Ingrediente: o jumătate de litru de decoct de rozmarin, o jumătate de cană de vin roșu.
* Pentru păr deschis la culoare
Ingrediente: o jumătate de litru de decoct de mușețel, o jumătate de cană de vin alb.
Mod de preparare pentru ambele rețete: Se fierbe rozmarinul sau mușețelul 5-6 minute în apă, se lasă să stea acoperite 20 minute, apoi se strecoară. Infuzia se amestecă cu vinul și se clătește părul cu ea, după ultima spălare, de la rădăcină până la vârfuri.