Învățăturile lui Petru cel Mare către stră-strănepotul său, Vladimir

Ion Longin Popescu
Ministrul rus al Apărării a anunțat re­cent că Moscova va suplimenta numărul submarinelor și al navelor de război din Ma­rea Neagră.

Ele vor staționa la Sevas­topol, portul unde se află sediul flotei rusești. Este limpede că deplasările de trupe și tehnică militară ale Kremlinului țintesc gurile Dunării. Știrea este de na­tură să alarmeze Europa și coman­da­mentul NATO. Istoricii caută febril în biblioteci documente de epocă, pentru a înțelege lucrurile care se întâmplă chiar acum, sub ochii noștri. Dintre acestea, Tes­tamentul țarului Petru I (cel Mare), elaborat în 1725, este cel mai bogat în învățăminte. Practic, mișcările actualului său urmaș, "țarul" roșu, Vladimir Putin, urmează îndeaproape învățăturile ma­relui său înaintaș. După un recul generat de căderea comunismului și destrămarea URSS, ambițiile imperialiste ies din nou la lumină. Cităm fragmente din celebrul Testament, așa cum apare la Editura "Ti­po­grafia Buciumului", din Iași, 1892 (pos­tat pe internet de jurnalistul George Căutișanu).
* * *
"În numele Prea Sfintei și Ne­des­părțitei Treimi, Noi, Petru I, către toți urmașii noștri. Marele Dumnezeu, de la care avem existența și Coroana noastră, luminându-ne, îmi arată mie a privi spre poporul rusesc, ca fiind chemat a stă­pâni în viitorime toată Europa. Eu pun temei acestei idei, că națiunile Europei au ajuns cele mai multe într-o stare de vechime, aproape de a lor cădere. Ur­mea­ză, dar, a fi ele subjugate de un po­por tânăr și nou, când va ajunge la în­tregimea creșterii sale și va căpăta toată a sa putere. ... Eu am găsit Rusia ca un pâ­râiaș și o las ca un râu mare. Iar moștenitorii mei o vor face și mai mare, întinsă, hotărâtă de a face să rodească Eu­ropa cea stârpită. Eu le las instruc­țiunile următoare, ca să le păzească cu statornicie: A ține nația rusească necurmat în stare de război... Războiul să ajute păcii, în interesul întinderii Ru­siei... A se amesteca în toate pricinile și dezbaterile din Europa, mai vârtos în acele țări care, fiind mai în apropiere, interesează mai cu seamă. A însoți prinții ruși întotdeauna cu prințese din Ger­ma­nia, spre a înmulți influența noastră acolo ... să se unească de la sine la pri­cina noastră. A căuta alianța de comerț cu Englitera, mai mult decât a oricărei alte Puteri... A se întinde neîncetat către Nord, pe marginea Mării Baltice, și către Sud, pe marginea Mării Negre. A se apropia cât mai mult de Constantinopole și de India, că acel ce va stăpâni acolo va fi adevăratul stăpânitor al lumii ... A stră­bate până la Golful Persic, a resta­tor­nici, de se poate, comerțul cel din ve­chime al Orientului ... A propune foarte tainic la curtea Franței, apoi la cea a Austriei, de a împărți cu ele imperia lumii, măgulindu-se ambiția și iubirea lor de sine... Rusia să se ajute cu ele pen­tru a le desființa pe urmă... Dacă amân­două aceste Curți vor refuza propunerea Rusiei, atunci trebuie să se știe cum să împartă între ele gâlceava și a le face să se slăbească una pe alta... Apoi Rusia, folosindu-se de un prilej hotărâtor, va năvăli asupra Germaniei, pornind toto­dată cu două flote mari, ce vor năpădi Franța. Aceste două țări biruindu-se, celelalte părți ale Europei vor trece lesne și fără împotrivire sub jugul Rusiei".
Te cutremuri la gândul că multe din­tre viziunile țarului s-au împlinit sau sunt pe cale să se împlinească! Un singur lu­cru n-a prevăzut crudul cuceritor de la Sankt Petersburg: existența NATO. Prin vrerea aceleiași Prea Sfinte și Nedes­păr­țite Treimi, România, Polonia, Bulgaria și Turcia - patru dintre "pohtele" cele mari ale lui Petru - se regăsesc azi sub scutul Nord Atlantic. Dar asta nu ne scu­teș­te cu totul de emoții: umbra Testamen­tului țarist ne obligă să fim cel puțin prudenți.