ZODIACUL LUNII MAI

Tana Rosca
- După puternicele turbulențe ale lui aprilie, luna mai vine cu aspecte menite să ne liniștească, încă din prima parte a sa, când putem să punem la punct chestiuni materiale, pe termen lung. Poate fi vorba despre moșteniri, afaceri legate de resurse sau investiții comune. Cu condiția să fim reticenți în comunicare, pe 3, și să nu facem vreo criză de autoritate pe 11, perspectivele sunt bune. Opoziția Marte-Venus din 15 e urmată de contactul dintre micul benefic Venus și imprevizibilul Uranus, ceea ce ne poate aduce o iubire fulgerătoare (nu neapărat durabilă) sau o explozie de creativitate, dar pe un fond de agitație. Frustrările și iritarea de fond provocate de Marte retrograd încetează după 21, când planeta revine în mișcare directă, ocazie cu care putem lua decizii categorice privind situațiile pe care le considerăm apăsătoare, devenite de nesuportat. Cel mai bine ar fi să mai așteptăm două săptămâni, înainte de-a le pune în practică. Trigonul de la sfârșitul lunii, dintre marele malefic Saturn, în Scorpion, și marele benefic Jupiter, în Rac ne permite să acționăm dintr-o perspectivă moderată și realistă -

BERBEC
Aventură și risc


Cu toate că unele evenimente din a doua parte a lui aprilie v-au cam dat peste cap, dorința de risc și de aventură persistă. Evenimentele de acest gen, care se petrec între 4 și 29, pot fi de dorit, deoarece ele conțin ener­gia micului benefic Venus, care vă tra­versează zodia. Iar pe 16, când Venus se întâlnește cu Uranus, puteți să vă așteptați la evenimente neobiș­nuite, dar mai degrabă îmbucurătoare. Între 8 și 29, mintea vă funcționează de minune, mai puțin însă pe 11, 12 și 18, când puteți încurca lucrurile. În aceleași zile, v-am sfătui să vă abțineți de la șo­fat. Vă detensionați după 21, când Mar­te re­de­vine direct, dar tocmai din acest motiv pot ieși la suprafață multe frus­trări adunate. Fiți atenți cum le lăsați să iasă.
BANI: Exceptând zilele de 3 și 11, începutul de lună se arată potrivit pentru a vă consolida afacerile. Există inclusiv posibilitatea de-a o scoate la capăt cu o problemă litigioasă, dacă nu deveniți certăreți pe 3 și rebeli pe 11.
CARIERĂ: Relațiile dvs. cu șefii se pot îmbunătăți simți­tor la începutul lunii, cu condiția să vor­biți puțin și la obiect și să nu dați niciun semn că le contestați autoritatea.
DRAGOSTE: V-am sfătui să aveți răbdare cu nemulțu­mi­rile partenerului și să încercați să vedeți cum arată situația din perspectiva acestuia, până pe 21, deoarece după această dată situația se poate stabiliza.
SĂNĂTATE: Brațele și picioarele vă pot necăji pe 11-12 și apoi din nou pe 18.

TAUR
Vorbiți, dar mai și ascultați


Discuțiile purtate pe 3 pot scoate la iveală pro­ble­me vechi, pe care le-ați cre­zut uitate sau depășite. E bine să fiți sin­ceri în opiniile dvs., dar să dați cu­venita ascultare și in­terlocu­to­rilor, căci aceștia s-ar putea re­tra­ge definitiv din viața dvs., dacă simt că nu reușiți să le înțelegeți punctul de ve­dere. O dispu­tă privitoare la auto­ri­tate, care se poate isca în jurul datei de 11, poate fi evitată, dacă dați dovadă de recep­tivitate. Nu vă lăsați mânați de or­go­liu! Dacă izbutiți să treceți cu bine peste aceste do­uă zile, vă puteți alege cu o răs­plată sub forma creșterii presti­giu­lui dvs. Stăpânirea de sine și des­chi­derea de care dați dovadă vă pot aduce res­pec­­tul unor oameni puternici. Și re­la­­țiile cu străinătatea vă pot aduce sa­tis­facții, dacă respectați aceste aver­tis­mente. Pe 11, 12 și 18 v-am sfătui să nu puneți la inimă ceea ce unii dintre prie­te­nii dvs. mai tineri spun fără să gân­deas­că.
BANI: Nici sfaturile primite de la prieteni în legătură cu banii nu sunt cele mai bune în zilele mențio­nate mai sus, dar în restul intervalului (8-29) e indicat să negociați și să sem­nați contracte.
CARIERĂ: Informațiile primite de la o prietenă de la ser­vi­ciu, în jurul datei de 16, vă pot fi foarte utile, pe 21, pentru a restabili relații de lucru corecte cu colaboratorii dvs.
DRAGOSTE: Cu bunăvoință, pe 3, și respect, pe 6, relația de cuplu se poate reechilibra.
SĂNĂTATE: Gleznele, gambele și rinichii pot prezenta pro­­bleme, la mijlocul lunii. Durerile de cap încep să fie mai rare și mai slabe, după 21.

GEMENI
Crize pasionale


Viața dvs. socială se desfă­șoa­ră altfel decât v-ați imagi­nat în aprilie. Vă puteți împrieteni cu per­soa­ne ieșite din comun sau care pro­vin dintr-un mediu diferit de al dvs. Ori e posibil ca îm­pre­ju­rările în care vă cunoaș­teți să fie cu totul neașteptate. Sunt experiențe pe care merită să le trăiți, dar ar fi reco­man­dabil să păstrați o oarecare dis­tanță fa­ță de aceste personaje origi­nale, căci atracția inițală poate să se risipească destul de curând. Guver­natorul dvs., Mercur, își face rondul anual prin semnul dvs. între 8 și 29, deci sunteți în formă, atât la ca­pitolul comunicare, cât și la capitolul reflexe. Dar sunt și câteva zile în care întâm­pină obstacole, respectiv 11,12 și 18, când e mai bine să ascultați și să în­tre­bați, decât să vorbiți.
BANI: Eventualele pierderi su­ferite de la începutul aces­tui an pot fi recuperate, cu condiția să vă abțineți de la acțiuni pripite, la mijlocul lunii, în special pe 15 și 16, când se poate manifesta și o tendință de-a face cheltuieli impulsive.
CARIERĂ: Rivalitățile se ascut și nu înțelegeți de ce. Încercați să vă dați sea­ma cine vă lucrea­ză din cu­lise și veți putea depăși obstacolele în cea de-a doua parte a lunii.
DRAGOSTE: Crizele pa­sio­nale conti­nuă până pe 21, din pricina lui Marte retrograd. Rela­țiile care rezistă aces­tui asalt se vor armoniza după această dată.
SĂNĂTATE: În primele zile vă pot necăji umerii, dar în a doua parte a lunii, afecțiunile cro­nice se pot ameliora.

RAC
Energie constructivă


Marele benefic Jupiter, care tre­ce prin zodia dvs. este sus­ținut luna aceasta de marele ma­le­fic Saturn. Această combinație ener­getică este una constructivă. Aveți o perspectivă corectă și moderat-optimistă asupra viito­rului. Puteți lucra în­tr-un ritm susținut și cali­ta­tea muncii dvs. nu lasă cu ni­­mic de dorit. Atitu­dinea pon­­derată vă permite re­zol­va­rea problemelor concrete cu lucidi­tate și eficacitate. Cu priete­nii tineri ar trebui să evitați certurile, pe 3. Acestea pot apărea dacă dvs. sau ei sun­teți prea rigizi în opinii. În jurul datei de 11, disputele se pot isca pe tema exprimării autorității sau crea­tivității personale. Între 8 și 29 veți avea tendința de-a fi mai retrași, de-a vă preocupa de chestiuni mai puțin lumești.
BANI: Perioada de introvertire ar putea să vă fie de folos și practic, fiindcă pe parcursul ei vă pot veni idei cu privire la activități aducătoare de câștig material. Ori vă puteți documenta serios asu­pra unor situații financiare, ceea ce v-ar sluji de minune, începând cu 30.
CARIERĂ: Pe 11,12 și 18 se poate să fiți sur­prinși aflând că unele difi­cul­tăți pe care le întâmpinați în carieră au fost provocate de intrigi. Vestea bună e că după 29 le veți putea contracara.
DRAGOSTE: Poveștile de dragoste evoluează frumos: se consolidează, fără a-și pierde prospe­țimea.
SĂNĂTATE: În intervalul 8-29, dar mai cu seamă pe 11,12 și 18, e bine să aveți grijă de umeri, dar și de aparatul respirator su­perior.

LEU
Iubiri fulgerătoare


Începutul de lună se poate dovedi destul de solicitant pentru dvs., din pricina acumulării unor probleme cas­nice ori familiale. E posibil să fie vorba despre decizii care au tot fost amâ­nate, referitoare la o persoană mai în vârstă din familie, ori despre lucrări de consolidare, care ar tre­bui efectuate în casă. Oricare ar fi scenariul, circumstanțele vă obli­gă să treceți la fapte. La mij­locul lunii e posibil să plecați pe neașteptate la drum, la invitația unui prieten din străinătate sau să deveniți atât de pasionați de un domeniu al cu­noaș­terii, cum ar fi de exemplu psiho­lo­gia, socio­lo­gia sau artele, încât să vă dedicați se­rios acestui studiu. Unii dintre dvs. și-ar putea lăsa baltă cariera, pentru a se în­toar­ce pe băncile facultății.
BANI: Ar fi de dorit să nu semnați acte bancare sau acte referi­toare la afaceri ori investiții, în zilele de 12,13 și 18.
CARIERĂ: Vedeți cum vă po­zi­ționați față de șefii dvs., pe 3 și pe 11. Pe 3 poate fi vorba despre o deficiență în comunicare, pe 11 ar tre­bui să vă feriți să dați im­pre­sia că le desconsiderați au­torita­tea.
DRAGOSTE: Leii care că­lătoresc se pot îndrăgosti într-o clipă, la mij­lo­­cul lunii, când con­juncția din­­tre Venus și Ura­nus ne duce cu gândul la o dra­goste fulge­ră­toa­re.
SĂNĂTATE: Ficatul dvs. func­țio­nează mai bine și aveți mai multă putere în picioare, în cea de-a doua parte a lunii. Zona uro-genitală este încă predispusă la infecții.

FECIOARĂ
Onorați promisiunile


Luați lucrurile din urmă și re­zol­vați-le. Fie că este vorba des­pre vecinii dvs., cărora le-ați pro­mis o vizită sau un serviciu și n-ați apucat să vă onorați promisiunea, fie că aveați de gând să transmiteți di­ver­se mesaje pe care le-ați neglijat. Și în cazul în care aveți de sistematizat in­formații ori de pus la punct vreo do­cumentare și să re­ve­deți detaliile, tot acum este o perioa­dă potrivită pen­tru acest gen de ac­tivitate. Întâl­nirile cu prietenii devin din ce în ce mai inte­resante, în cea de-a doua parte a lunii. Discuțiile pot lua o tentă filozofică ori spirituală. Se poa­te să vă găsiți un men­tor sau cine­va vă va alege pe dvs. ca model de urmat.
BANI: Cel puțin până pe data de 21 ar fi bine să vă țineți departe de orice activi­ta­te cu caracter finan­ciar. Puteți arunca în schimb o privire re­tro­­spec­tivă asupra de­ci­zii­lor care v-au adus în acest punct.
CARIERĂ: Tran­zi­tul lui Mercur prin Gemeni fa­vorizează comuni­ca­rea cu șefii și vă dă cla­ritatea mentală ne­ce­sară pentru a distinge corect opțiunile de viitor, dar nu pe 11, 12 sau 18.
DRAGOSTE: Aceleași zile de 11, 12 și 18 pot fi însoțite de tulburări ale vieții de cuplu. În dragoste puteți avea o revelație, pe 4.
SĂNĂTATE: În jurul datei de 16 puteți avea o stare ne­o­bișnuită de bine, pe toate planurile.

BALANȚĂ
Cocktail energetic


Planeta guvernatoare a zodiei dvs., micul benefic Venus, pleacă în exil, între 4 și 29. Asta înseamnă că în acest in­terval va trece prin Berbec, zodia cea mai înde­păr­tată de semnul dvs. E ușor de înțeles că delicata și diplo­mata Venus nu se simte acasă pe câmpul de luptă al lui Marte. Și pentru că micul malefic Marte este și el în exil în zodia dvs, pe care o parcurge acum, cele două planete se vor găsi față-n față pe 15, dar niciuna dintre ele nu va fi în formă. Re­zul­tatul confruntării este complicat și de energia im­pre­vizibă a lui Uranus, care ne poate da prieteniile peste cap, dacă cedăm unor atracții fizice resimțite doar pe moment. Un alt mod de exprimare al acestui "cocktail" energetic este culti­va­rea originalității cu orice preț.
BANI: Evitați să vă asociați cu cineva cu care nu vă înțelegeți, doar pentru că dispune de banii de care aveți nevoie. După o lungă perioadă de stagnare, veniturile dvs. directe pot să crească.
CARIERĂ: În a doua parte a lunii puteți primi aprecieri la care probabil nici nu mai sperați și e posibilă și o promovare bine-meritată.
DRAGOSTE: Viața conjugală e plină de con­tra­dic­ții, când unul face avansuri, celălalt dă un pas înapoi, într-un ritm de atracție-respingere greu de înțeles, darămite de controlat.
SĂNĂTATE: 11,12 și 18 sunt zilele în care pi­cioa­rele sunt sensibile și limfa de-abia mai circulă.

SCORPION
Iluminări


În fine, a sosit luna în care scăpați de o parte dintre tensiunile, care s-au tot acumulat în ulti­mele luni, cât timp micul malefic Marte, unul dintre guvernatorii zodiei dvs., cât și marele malefic Saturn, în zodia dvs. s-au aflat în mișcare retrogradă. Această nefericită coordonare v-a blocat energia redutabilă și v-a făcut să rezolvați cu mai multă greutate și mai puțină eficiență problemele din viața dvs. Mai mult, ați fost, probabil fără să știți, la cheremul inamicilor dvs. din umbră. Dar Marte revine în mișcare directă pe 21 și vă redă capacitatea de-a lua decizii bune, legate de viitor. Tot în cea de-a doua parte a lunii, severul Saturn se însoțește cu Jupiter pentru a vă conferi un plus de prestigiu, eventual cu ajutorul relațiilor dvs. din străinătate sau permi­țându-vă să vă puneți în valoare cunoștințele.
BANI: Afaceri de mai multe feluri pot fi agreate și semnate în intervalul 8-29, excepție făcând doar zi­lele de 11, 12 și 18.
CARIERĂ: Unele dintre proiectele în ca­­re credeați că v-ați investit za­darnic timpul - și nu numai - se pot relua și pot duce la un statut mai înalt. O idee mai năs­truș­nică, care vă poate veni la mijlocul lunii, se poa­te dovedi inspirată.
DRAGOSTE: Partenerul dvs. vă poate enerva pe 3 și pe 11 și, la un moment dat, pu­teți izbucni, ceea ce nu este de dorit.
SĂNĂTATE: Sunteți dezenergizați, dar nervoși, până pe 21, după care vă reveniți, încet-încet.

SĂGETĂTOR
Protecție zodiacală


Marelui benefic, Jupiter, guvernatorul semnu­lui dvs., îi merge bine luna as­ta, ceea ce se va răsfrânge de­si­gur și asupra dvs. Maiestuoasa pla­netă portocalie se înțelege bine cu eficientul Saturn, marele malefic al astrologiei tradi­țio­nale, și împreună pot pune la cale și executa pla­nuri bine gândite, pe termen lung. Deci, ar fi impor­tant să vă clarificați cât mai devreme luna asta obiec­tivele pe termen lung și să faceți, de pre­ferință în cea de-a doua parte a lunii, primii pași pen­tru a vă con­cretiza aspirațiile. Gândiți-vă și la pro­iectele în care v-ați lansat, dar care nu au putut fi fina­lizate la vre­mea respectivă, deoarece contextul de acum permite reluarea unor planuri la care ați lucrat, ale căror rezultate s-au lăsat așteptate. Persoa­nele care v-au bârfit până acum nu vor mai putea să vă facă rău, deoarece își pierd credibilitatea sau își dau de gol intențiile.
BANI: În primele zile ale lunii există cea mai mare probabilitate să vă crească veniturile directe, iar în a doua parte a lui mai puteți să vă ca­nalizați investițiile foarte bine, poate în urma unor ponturi primite în secret.
CARIERĂ: O serie de obstacole care vă țineau pe loc în carieră pot fi ocolite sau dis­par în a doua parte a lunii.
DRAGOSTE: Comunicarea e vie și plăcută în cuplu, între 8 și 29, mai puțin însă pe 11,12 și 18, când discuțiile pot degenera.
SĂNĂTATE: Bolile cronice, mai ales cele ale sis­te­mului osos și al pielii se pot ame­lio­ra în a doua parte a lunii.

CAPRICORN
Schimbări în bine


Micul benefic Venus vă vi­zitează domiciliul și/sau familia, între 8 și 29. Aici s-au pe­trecut tot felul de lucruri greu de controlat, încă din 2012, fie că a fost vorba de mutări făcute în pripă, fie că natura relațiilor familiale s-a schimbat. Venus cea diplomată vine să facă pace, dar nu-l poate face să dispară pe Uranus, cel responsabil de multiplele întorsături de situații. Ce poate să facă însă este să aducă schimbări surprinzătoare în bine. Mai precis, poate contribui la crearea unor circumstanțe favo­ra­bile, dar păstrarea relațiilor în bună stare de func­țio­nare depinde în continuare de eforturile persoanelor implicate. Un rol hotărâtor îl pot juca prietenii, mai ales cei vechi și de nădejde.
BANI: E posibil să aveți parte de o adevărată pleașcă la mijlocul lunii, dar există și ris­cul să pierdeți banii la fel de repede, cum îi câștigați. Nu vă lăsați antrenați în speculații.
CARIERĂ: Porniți de la premisa că nu trebuie să dovediți nimic nimănui și că tre­bu­ie să vă respectați doar standardele autoimpuse. Res­pectați fără a crâcni deciziile șefilor, până pe 21.
DRAGOSTE: Compania prietenilor dvs. are un efect cum nu se poate mai bun asupra relației de cuplu și vă ajută să treceți peste reticențele care s-au reinstalat în sufletul dvs. la jumătatea lunii trecute.
SĂNĂTATE: Mercur vă face sprinteni și dornici de mișcare, între 8 și 29, dar nu vă solicitați prea tare umerii.

VĂRSĂTOR
Viață în familie


Deoarece se pare că veți pe­trece destul timp în familie luna aceasta, ar fi bine să evitați cer­turile cu juniorii familiei, pe 3, și cu seniorii, în jurul datei de 11. În rest, momentele alături de rude pot fi plăcute, în prima parte a lunii. Dacă aveți de făcut reparații prin casă, nu le pro­gramați pe 3. Dacă aveți de făcut lucrări de conso­lidare, 11 este o zi nepo­tri­vită. Venus vă trezește dorul de ducă, în pe­rioa­da 6-29, când nu doriți sub nicio formă să stați în casă sau să petreceți timpul singuri, doar că la mij­locul lunii, în special pe 16 și pe 8, v-am sfătui să nu vă însoțiți cu persoane mai agitate și nici să șofați. Ar fi riscant să vă lăsați antrenați de anturaj în activități genera­toare de adrenalină.
BANI: În cea de-a doua parte a lunii se pot în­truni condițiile necesare pentru a recupera niște pierderi și încă ceva în plus.
CARIERĂ: Dacă reușiți să nu vă contraziceți cu șefii pe 3 și să nu le contestați autori­tatea pe 11, în cea de-a doua parte a lunii se poate ca aceștia să renunțe la obiecțiile pe care le aveau față de ideea că meritați o promovare. Mai ales că vă bucu­rați și de popularitate în rândul colegilor.
DRAGOSTE: Aceia dintre dvs. care sunt în cău­ta­rea unor noi relații s-ar putea să aibă de unde alege, în intervalul cuprins între 8 și 29. Dar există și zile în care ați putea face alegeri nepo­trivite, respectiv 11,12 și 18.
SĂNĂTATE: Tonusul dvs. e bun, mai ales în cea de-a doua parte a lunii.

PEȘTI
Stabilitate emoțională­


Semnul dvs. zodiacal este privit cu bunăvoință de planete, judecând după aspec­tele blânde cu care acestea vă împre­soa­ră. Atât marele benefic Jupiter, cât și marele ma­le­fic Saturn, vin să vă stabilizeze emoțional și să vă ajute să depășiți trau­mele suferite în ultimii doi ani. Vă vine mai ușor să vă distanțați de suferințe și de trecut. Activitățile practice sunt cele mai folositoare pentru a vă face să mergeți mai departe. Activitățile familiale vă țin ocupați între 8 și 29 și în cea mai mare parte a tim­pului vă simțiți bine, doar pe 12,13 și 18 ar fi mai bine să vă petreceți altfel tim­pul liber.
BANI: Pe la mijlocul lunii se întrunește un as­pect care poate anunța o creștere neaș­tep­tată a veniturilor dvs. directe, dar trebuie să fiți atenți și conștiincioși pentru a transforma șansa oferită în ceva de durată.
CARIERĂ: Ar fi greșit să vă bazați pe noroc, dar la fel de greșit ar fi să nu îl exploatați, când acesta se ivește în viața dvs. 16 și 18 pot fi zile decisive.
DRAGOSTE: Treceți prin multe emoții diverse, asupra cărora nu aveți întotdeauna control. Pe parcursul celei de-a doua jumătăți a lui mai, veți putea câștiga încredere în viitorul unei po­vești de dragoste, care v-a pus de mai multe ori răb­da­rea la încercare, în ultimul timp.
SĂNĂTATE: La începutul lunii, drumurile scurte pot fi obositoare sau chiar riscante pen­tru sănătate. Pe sfârșit de lună, eforturile casnice sunt de evitat.