Observația îi aparține unui fost înalt oficial occidental la București. E o mărturisire făcută în privat unei colege de presă, una dintre acele femei pe care nu le prețuim îndeajuns pentru ceea ce fac, zi de zi, pentru ca România să fie o țară în care mai merită să-ți investești visurile. E o femeie curajoasă colega mea, iar oficialul occidental a insistat să o cunoască, pentru a-i putea spune personal cât de mult admiră atitudinea ei și pentru a o încuraja în lupta ei împotriva unui sistem absurd și abject. Cu acel prilej, i-a povestit despre cât de mult l-a impresionat curajul femeilor din România. I-a vorbit elogios și extrem de pertinent despre Monica Macovei, despre Mona Muscă, despre Laura Codruța Kovesi și despre multe alte femei pe care nu le veți vedea niciodată la televizor altfel decât făcute troacă de porci de către "bărbații" din presă sau politică, amanetați unor interese de gașcă.
Mi-am amintit observația înaltului reprezentant occidental la București când, zilele trecute, Ambasada Statelor Unite ale Americii în țara noastră a acordat, în premieră la noi, premiul "Woman of Courage" ("Femeie curajoasă"). Șefa Departamentului Național Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a fost prima femeie din România, onorată cu premiul instituit în 2007 de fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, pentru a celebra activitatea femeilor curajoase din întreaga lume. Într-o ceremonie desfășurată la ambasadă, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a vorbit despre faptul că "Laura Codruța Kovesi a demonstrat un curaj extraordinar, luptând împotriva infracționalității și corupției. Ea este o forță care luptă pentru reforma justiției și a statului de drept".
La 40 de ani, Laura Kovesi are un CV impresionant. Din mai 2013 deține funcția de procuror-șef al DNA, după ce, anterior, a fost reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană și procuror-general al României. Sub conducerea sa, DNA a inițiat dosare importante de corupție la nivel înalt, cele mai recente fiind cele ale lui Nicușor Constantinescu, Adrian Duicu și Radu Mazăre. Puneți lângă numele Laurei Kovesi numele Mădălinei Alexandrescu și al Codruței Strîmb, cele două judecătoare care și-au asumat verdictele extrem de dure din "Dosarul Transferurilor", și veți înțelege că avem dreptul la speranță. Puneți lângă numele Laurei Kovesi, numele Monicăi Macovei, și veți vedea că putem fi o voce puternică și distinctă în Europa. Puneți numele Monei Muscă și veți înțelege că mai există verticalitate și onoare în țara aceasta. Puneți numele Lyei Benjamin, un istoric de renume internațional, puneți numele poetei și dizidentei anti-comuniste Ana Blandiana, puneți numele reporterului Ondine Gherguț, cea care a demascat rețele infracționale din politică și din serviciile de informații, al Vioricăi Marincaș, un sclipitor comisar-șef de poliție, sau al Feliciei Ienculescu-Popovici, antreprenoare și ecologistă, toate premiate recent de ambasada SUA, alături de Laura Kovesi, și îi veți da dreptate oficialului occidental. Dacă ar fi și bărbații de stat din România la înălțimea femeilor noastre...