De ce iubim femeile

Ciprian Rus
"Dacă și bărbații de stat din România ar fi fost la înăl­țimea femeilor pe care le aveți, țara dumneavoastră ar fi fost acum mult mai mult decât ce este azi".

Observația îi aparține unui fost înalt oficial occidental la București. E o mărturisire făcută în privat unei colege de presă, una dintre acele femei pe care nu le prețuim în­deajuns pentru ceea ce fac, zi de zi, pentru ca România să fie o țară în care mai merită să-ți investești visurile. E o fe­meie curajoasă colega mea, iar oficialul occidental a in­sistat să o cunoască, pentru a-i putea spune personal cât de mult admiră atitudinea ei și pentru a o încuraja în lupta ei împotriva unui sistem absurd și abject. Cu acel prilej, i-a povestit despre cât de mult l-a impresionat curajul fe­meilor din România. I-a vorbit elogios și extrem de per­tinent des­pre Monica Macovei, despre Mona Muscă, despre Laura Codruța Kovesi și despre multe alte femei pe care nu le veți vedea niciodată la televizor altfel decât făcute troacă de porci de către "bărbații" din presă sau politică, amane­tați unor interese de gașcă.
Mi-am amintit observația înaltului reprezentant occi­dental la București când, zilele trecute, Ambasada Statelor Unite ale Americii în țara noastră a acordat, în premieră la noi, premiul "Woman of Courage" ("Femeie curajoasă"). Șefa Departamentului Național Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a fost prima femeie din România, onorată cu premiul instituit în 2007 de fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, pentru a celebra activitatea fe­me­ilor curajoase din întreaga lume. Într-o ceremonie desfă­șurată la ambasadă, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a vorbit despre faptul că "Laura Codruța Kovesi a demonstrat un curaj extraordinar, luptând împotriva infracționalității și corupției. Ea este o forță care luptă pentru reforma justiției și a statului de drept".
La 40 de ani, Laura Kovesi are un CV impresionant. Din mai 2013 deține funcția de procuror-șef al DNA, după ce, anterior, a fost reprezentant al Ministerului Jus­tiției pentru relația cu Comisia Europeană și procuror-ge­neral al României. Sub conducerea sa, DNA a inițiat dosare importante de corupție la nivel înalt, cele mai recente fiind cele ale lui Nicușor Constantinescu, Adrian Duicu și Radu Ma­zăre. Puneți lângă numele Laurei Kovesi numele Mă­dălinei Alexandrescu și al Codruței Strîmb, cele două ju­decătoare care și-au asumat verdictele extrem de dure din "Dosarul Transferurilor", și veți înțelege că avem dreptul la speranță. Puneți lângă numele Laurei Kovesi, numele Mo­nicăi Macovei, și veți vedea că putem fi o voce pu­ter­nică și distinctă în Europa. Puneți numele Monei Muscă și veți înțelege că mai există verticalitate și onoare în țara aceas­ta. Puneți numele Lyei Benjamin, un istoric de re­nume in­ternațional, puneți numele poetei și dizidentei anti-co­mu­niste Ana Blandiana, puneți numele reporterului On­dine Gherguț, cea care a demascat rețele infracționale din po­litică și din serviciile de informații, al Vioricăi Ma­rincaș, un sclipitor comisar-șef de poliție, sau al Feliciei Ien­cu­lescu-Popovici, antreprenoare și ecologistă, toate pre­miate recent de ambasada SUA, alături de Laura Ko­vesi, și îi veți da dreptate oficialului occidental. Dacă ar fi și băr­bații de stat din România la înălțimea femeilor noastre...