Fiecare vârstă, cu energia ei

Gilda Fildan
- Important nu este cât îmbătrânim, ci cum îmbătrânim, spun psihologii. O mică diferență subtilă... Așteptările, speranțele și șansele care ne marchează existența se schimbă la 30, la 40 și la 50 de ani. Totuși, fiecare deceniu din viața noastră are calitatea sa proprie, ce trebuie descoperită. Astfel veți dobândi mai multă energie în toate etapele vieții -

30 de ani
Ora de vârf a vieții


Dacă la 20 de ani, viața ni se părea încă un joc, de la 30, ritmul se intensifică vizibil. Căci acum suntem confruntați cu o serie de opțiuni imposibil de evitat: copil? Carie­ră? Amândouă? Apăsăm pe acce­lerator și intrăm cu viteză maxi­mă în "ora de vârf a vieții", cum numesc so­cio­logii această vârstă. Poate că în continuare ne aflăm în căutarea sti­lului personal, a unui sens ori a iu­birii unice. Pen­tru prima dată ne comparăm se­rios cu alți oameni de aceeași vâr­stă cu noi și schițăm un bilanț al existenței noastre. Conclu­zia ar trebui să fie una optimistă: nimic nu este cu neputință. Arta con­stă în găsirea unui drum propriu.

Sentimentul de satisfacție
Faceți câte o pauză, din când în când


Și pentru a ne simți fericiți avem nevoie de ener­gie. Pentru asta avem absolută nevoie de insule de rela­xare, indiferent dacă e vorba de o seară la teatru sau un concert de muzică rock, de un weekend pe­tre­cut la țară, în compania prietenilor, sau, eventual, de împli­ni­rea unui vis mai vechi, ca acela de a porni într-o croazieră pe Dunăre. Oricum ar fi, este o abatere de la monotonia drumului drept. În loc de a ne strădui în permanență să facem față tuturor înda­toririlor, ar fi momentul să ne explorăm profunzimile sufletului, întrebându-ne: "Ce anume mă face să mă simt cu ade­vărat bine?". La urma urmei, aveți voie să răsu­flați și dvs. puțin: tehnicile de relaxare și exer­cițiile de respirație vă echilibrează me­tabolismul, reduc frec­vența bătăi­lor inimii și întăresc sistemul imu­nitar.

Vitalitatea
Găsiți-vă ritmul potrivit


Firește că ne mai permitem și câte o noap­te albă. Dar excese ca la 20 de ani? Mai bine nu. Avem în­drăzneala de a ne testa limitele - schim­băm scu­tece și, printre pi­cături, răspundem la 234 de e-mail-uri. Însă perfor­manțele obținute în mai multe acti­vități para­lele nu repre­zintă cea mai bună solu­ție. În perioada cu­prinsă între 30 și 40 de ani, vom ajun­ge cu bine la destinație numai dacă vom pune și o frână, atunci când e cazul. Soluții: pop-corn-ul (fă­cut chiar de noi, pe aragaz), nucile, roșiile, bananele, caisele ne întă­resc nervii, iar uleiul eteric de vanilie calmează - și combate accesele de foame. Un supli­ment cu fier (de la farmacie ori de la un magazin na­tu­rist) este de mare folos femeilor însărcinate sau ce­lor care alăp­tea­ză. Remediul optim împotriva ticăi­tu­lui nerăbdător al ceasului biologic: siguranța de sine și calmul.

Activitatea fizică
Aveți grijă de inima dvs.


În vreme ce sportivii ajunși la vârsta de 30 de ani încep să se gândească la o retragere în plină glorie, majoritatea oame­nilor abia pun piatra de temelie pen­tru o relație strânsă cu spor­tul. E perfect posibil, deoarece toți mușchii noștri se pretează la un antrenament ușor. Deci, va fi inutil să căutați un alibi. A venit primăvara, fie ea și capricioasă, deocamdată: scoateți bicicleta din boxa de la subsol sau încălța­ți-vă cu adidașii vechi și comozi. Un antrenament le­jer de re­zistență activea­ză circulația sângelui și pre­vine apari­ția unor afecțiuni ale sistemului cardio­vas­cular. Febra musculară nu trebuie să descurajeze pe nimeni: înce­pătorii necesită o perioadă de adaptare de până la opt săptămâni, pentru a se obișnui cu un pro­gram sportiv efectuat cu regularitate. Formula ideală este antre­namentul cât mai variat, constând în diverse tipuri de sport prac­ticate alternativ, pentru a supune corpul unor solicitări multiple. Treizeci de minute de stret­ching neagresiv pe săptămână ajută la păstrarea mo­bilității articu­la­țiilor. Cine în­cepe abia la 35 de ani un (nou) pro­gram sportiv ar trebui să-și con­­sul­te în prea­labil medicul de fa­mi­lie. Un efect revigorant se poate obține cu o cură de mi­nerale (de pildă, cu să­rurile Schüssler, o com­binație de minerale do­zate homeo­patic).

40 de ani
Marile decizii


Acum construim și remodelăm. După pubertate, aceasta este cea de-a doua fază de transformări esen­țiale. Suntem autentici, solid ancorați în realitate, dar câteodată ne simțim încorsetați. Să ne concentrăm asupra a ceea ce este de interes vital: dorințele și limitele noastre - propria noastră persoană. Nu mai suntem obligați să dovedim nimic nimănui. Vârsta subiectivă - care, potrivit studiilor, rămâne cu până la 15 ani în urma celei biologice - determină atitudinea noastră față de viață.

Sentimentul de satisfacție
Să ne păstrăm curiozitatea intactă


Știm cine suntem. Am trăit numeroase evenimente și am acumulat o anumită experiență de viață. Fără îndoială, au fost și momente neplăcute, dar ele ne-au ajutat să ne maturizăm. Incidentele neprevăzute nu ne mai descumpănesc, suntem capabili să reacționăm mai adecvat. Totuși, nu putem ocoli o întrebare funda­mentală: "Am obținut ceea ce doream?". E adevărat că am stabilit un traseu. Însă ce-i de făcut, dacă nu ne convine gara de la stația terminus? Schimbăm prio­ritățile, ne spun psihologii, niciodată nu e prea târziu ca să o iei pe drumul cel bun. 40 de ani e vârsta ma­rilor decizii. Acum se încep marile opere ale vieții. Cu o condiție: să le oferi prioritate, ținând neabătut dru­mul drept. Cine se joacă acum pierde. Cine nu se ține de coama calului cade jos de pe el. Acum acor­dăm atenție deosebită și temelor spirituale, pentru a satisface și nevoile sufletului: credința, lectura, viața culturală, așezate permanent în programul vieții, dau un sentiment de așezare și liniște.

Vitalitatea
Gestionarea corectă a eforturilor


Deși suntem cu adevărat încă tineri, la 40 de ani trebuie să ne gospodărim atent rezervele de energie. Psiholoaga Pasqualina Perrig-Chiello, de la Univer­sitatea din Berna, vorbește despre "multitasking bio­grafic" (termenul de multitasking, preluat din infor­matică, se referă la capacitatea de a exe­cuta mai multe acti­vități în paralel). "În nici o altă etapă a vieții nu purtăm atâ­ta răspundere pentru soarta celorlalți. Tre­­buie să ne ocu­păm de copii și, în același timp, ne în­grijim și de părinții noștri", spune spe­cialista. Dacă la toa­te acestea se adaugă și serviciul, stresul e pro­gramat din start.

Activitatea fizică
Jocuri ale mușchilor


Deoarece, în general, ne deplasăm cu mașina sau cu transportul în comun, nu avem ocazia să băgăm de seamă că mișcarea are darul de a ne stabiliza și psihi­cul. Producția hormonului de creștere, numit somato­tropină, se reduce treptat, motiv pentru care noi pier­dem anual aproximativ 250 grame de masă muscu­lară. Soluția constă într-o combinație activă de ardere a grăsimilor și dezvotare a musculaturii. Efecte opti­me se obțin cu sporturile de rezistență, ca plimbările cu bicicleta, mersul cu bețe sau înotul, asociate cu un antrenament (ușor) de forță. De altfel, o creștere a greutății corporale cu 2-5 kilograme în cursul acestui deceniu este considerată normală. Iar specialiștii din zona medicinei preventive ne dau speranțe: "Dacă fac suficientă mișcare, femeile se pot simți timp de două decenii la fel ca la 40 de ani". Mai bine să nu­mărăm kilometrii parcurși decât caloriile: depozitele de grăsime nu mai dispar atât de rapid, atunci când ne mulțumim "doar" cu mâncare puțină. E mai efi­cient să ne abținem pe termen lung de la orice excese alimentare și, totodată, să facem regulat mișcare. Și importanța vitaminelor crește în această perioadă! În ansamblu, organismul pretinde mai multă atenție în ceea ce privește alimentația, îngrijirea și activitatea fizică. El nu mai trece cu ușurința de altădată peste o noapte pierdută la o petrecere, oricât de agreabilă ar fi fost ea. Sugestie: în ziua următoare, vă puteți "dre­ge" cu o porție consistentă de vitamine și minerale.

50 de ani și peste
"Nu poți trăi a doua jumătate a vieții după modelul celei dintâi"


Categoria de vârstă cu 50+ este una extrem de numeroasă și, fiindcă în 1964 s-a înregistrat o cifră apreciabilă de naș­teri, 2014 va stabili un adevărat record al aniversărilor de 50 de ani. Am trăit jumă­tate de secol și ne aflăm la mijlocul vieții. Soluția: să acceptăm schimbările, încer­când să descoperim în ființa noastră teri­torii necunoscute. Viața va deveni capti­vantă și ne vom simți în stare să gestionăm cu calm orice situație. Pentru actuala gene­rație 50+, îna­in­tarea în vârstă nu mai în­seam­nă, obligatoriu, îmbă­trânire.

Sentimentul de satisfacție
E vremea dorințelor ascunse


"Nu poți trăi a doua jumătate a vieții după mo­delul celei dintâi", a spus psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung. E timpul să fiți sinceri cu dvs. înșivă. Să tăiați, pur și simplu, de pe listă, ceea ce nu mai e po­sibil și nu se mai potrivește cu noua vârstă. Asta vă va elibera. Doare un pic, dar pentru orice pierdere există un câștig. E timpul să vă întoarceți la lucruri pe care le-ați neglijat de o veșnicie. Să dezgropați dorințe ascunse: poate v-ar plăcea, de pildă, să faceți o călă­torie în jurul lumii, să urmați un curs de gastronomie, să vă dedicați unor activități umanitare, să adânciți mai mult credința în Dumnezeu, iar dacă sunteți încă activi profesional, s-o faceți cu aceeași dedicație ca în tinerețe. Mintea nu îmbătrânește, iar experiența vă face câștigători.

Vitalitatea
Încărcarea bateriilor


Bucurați-vă de viață: răsfățați-vă cu lucruri care vă plac, încărcați-vă bateriile și petreceți cât mai mult timp cu prietenii. În medie, ne cunoaștem prietenii apropiați deja de 24 de ani. Aristotel scria, cu peste 2000 de ani în urmă: "Prietenia înseamnă un singur suflet în două trupuri". O serie de studii efectuate în SUA arată că prieteniile fericite ne influențează starea de bine, fizică și psihică, la fel ca un antrenament practicat cu regularitate.

Activitatea fizică
Sport, dar fără exagerare


Să ne întărim mușchii și mintea, să ne păstrăm mo­bilitatea, să ne pro­tejăm articulațiile - acesta ar trebui să fie credo-ul nostru pentru începutul anilor de aur. Așa­dar, să ne creștem apetitul pentru "carpe diem" - trăirea intensă a fiecărei zile. Acti­vi­tatea pe toate planurile ne ajută să depășim și peri­oadele de secetă emoțională, pe care, deseori, obișnuim să le compensăm mâncând mai mult decât ar tre­bui. Miș­carea este tera­pia noastră profilactică gratuită și cu efecte multiple: ea acțio­nează atât con­tra stărilor depresive, cât și a bolilor cardiovasculare. Ideale sunt activitățile sportive care ne solicită mo­derat, având totodată o eficiență deo­sebită, de exemplu plimbările lungi, yoga, bicicleta ergome­trică și gimnastica la domiciliu.
Iar consecvența cu care le practicăm este mai im­portantă decât intensitatea efortului depus. Acum, creierul nostru își reduce treptat productivitatea. Dacă vom constata că ne slăbește memoria și pute­rea de concentrare, putem apela cu încredere la gingko biloba. De asemenea, exercițiile de gimnas­tică a minții și contactele sociale cultivate intens ne ajută să rămânem în formă. Rețineți un amănunt im­portant: carențele hormonale fac ca oasele noastre să devină mai poroase și mai fragile. O alimentație bogată în calciu și expunerea la razele ultraviolete stimulează producția proprie de vitamină D a organismului - însă trebuie evitat soarele puternic de la prânz. Cine nu stă destul la soare se poate ajuta cu suplimente nutriționale adecvate.