În acest an, Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos este sărbătorit la Radio România Cultural prin redifuzarea documentarelor artistice realizate în anii 2009-2011 de regizorul Nicolae Mărgineanu și scenaristul Ion-Costin Manoliu, închinate Cuviosului Mărturisitor Arsenie Boca. Cele șase producții radiofonice (primele trei au fost transmise săptămâna trecută) vor putea fi ascultate atât dimineața - de la ora 5, sub genericul Biografii, memorii, cât și seara - de la ora 21, într-un spațiu de emisie destinat special acestora: vineri 18 aprilie - Suișul muntelui, sâmbătă 19 aprilie - Primii pași pe Cărarea Împărăției, duminică 20 aprilie - Taina Iubirii.
Cel care a dat glas și viață învățăturilor și trăirilor unui om îndumnezeit a fost actorul Mihai Bica. Echipa de creație: Stelică Muscalu - regia muzicală, Luiza Mateescu și Mirela Georgescu - regia tehnică, Milica Creiniceanu - regia de studio, Magda Duțu - producător.
Spectacolele de teatru-document surprind vremurile grele, de război și de instaurare a regimului totalitar comunist, perioada 1940-1948, în care Părintele Arsenie, prin lucrarea duhovnicească de la Mânăstirea Brâncoveanu, a atras mii de oameni spre o viață cu adevărat creștină. Despre acel răstimp de înălțare spirituală, Părintele Dumitru Stăniloae scria: "Programul Părintelui Arsenie? Prin ceea ce a făcut din sine și prin ceea ce propovăduiește este o vie restaurare a celui mai autentic duh ortodox. La noi credeau mulți că tradiția răsăriteană, cu duhul ei de înfrânare, e prin definiție ceva pasiv, lipsit de forță. Cine vrea să vadă gâlgâitul vieții celei mai cuceritoare și forța cea mai copleșitoare, n-are decât să meargă la Sâmbăta de Sus. Predica de la Sâmbăta de Sus are ca obiect principal combaterea păcatului prin trezirea gândului la prezența vie a lui Hristos. De aceea treapta în care culminează pregătirea pelerinului este mărturisirea. Te minunează acuta sensibilitate față de povara insuportabilă a păcatului ce se trezește în oameni la Sâmbăta".
Primele cinci scenarii radiofonice au pornit de la mărturia preotului Nicolae Streza (1926-2013), ucenic al Părintelui Arsenie, din 1942. Cel de-al șaselea a fost inspirat de memoriile preotului Petru Boldor, coleg de liceu și facultate cu marele duhovnic de la Sâmbăta și Prislop, martor al mișcării de înviere moral-spirituală de la Mânăstirea Brâncoveanu, în vara anului 1946. I-a dedicat Părintelui Arsenie poezia Sfântul, care se încheie cu o profeție:
"Cu Nicodim, Șofron sau Daniil Sihastru
Zugravul sfânt Arsenie luci-va ca un astru".