Salcâmul

Iulia Vlad
Înflorirea salcâmilor, pri­măvara, e unul dintre mi­­racolele naturii.

Cior­chi­nii de flori albe și parfumate, atârnați ca niște lampioane în copaci, transformă lumea în sărbătoare. Și ca și când pre­zența lor n-ar fi un prinos de frumos, gingașele flori dăru­iesc din frumusețea lor și fe­meilor care știu să le transforme în lea­curi pentru obraz. Cu un conținut pu­ter­nic de substanțe ete­rice, ele au efect emolient și calmant asupra pielii, pe care o întineresc și o fac să împrumute ce­va din luciul primă­verii.

Miere cu salcâm

Ingrediente: 4 linguri de miere, 4 linguri de flori de salcâm proas­pete sau 3 lin­guri de flori de salcâm uscate și mărunțite.
Mod de pre­parare: se a­mes­tecă bine mie­rea cu florile de salcâm și se pune la ma­cerat 3-4 zile, după care se în­tinde pe față și pe gât, cu un masaj ușor. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se spală cu apă rece. Dă elas­ti­citate și suplețe oricărui tip de ten, estompează ridurile, înviorează obra­zul palid.

Loțiune tonică cu salcâm

Ingrediente: 40 g flori de salcâm us­cate, 100 ml al­cool etilic de 40-70 de grade - pentru tinctură; apă dis­ti­lată.
Mod de pre­pa­rare:
Tinctură de flori de sal­câm: se ames­tecă florile bine mă­runțite cu al­coolul și se lasă la macerat timp de 10 zile. Se filtrează și se ames­tecă în părți egale tinctura de salcâm cu apă distilată (1:1). Se păstrează la frigider, în reci­pient de sticlă. Aplicată după cu­rățarea obrazu­lui, împrospătează tenul.

Apă de salcâm

Ingrediente: 4 linguri flori de sal­câm, apă.
Mod de preparare: se pun la mace­rat de seara două linguri de flori de salcâm, în jumătate de ceașcă de apă. A doua zi se filtrează și se pune lichidul deoparte. Peste florile de salcâm se toar­nă o jumătate de ceașcă de apă cloco­tită. Se acoperă, se lasă din nou la infu­zat 20 de minute, apoi se strecoară. În final, se amestecă cele două lichide, maceratul și infuzia de salcâm, și se păstrează la frigider (până la 4 zile). Se loționează tenul, gâtul și decolteul cu­rățate în prealabil, în fiecare seară. Se pot face și comprese calde, care se apli­că pe față și pe gât, timp de 15 mi­nute. Calmează, tonifică și catifelează tenul. De asemenea, apa de salcâm e emolientă și decongestionantă, în cazul cuperozei (vinișoare pe nas și pe po­meți).

Mască cu salcâm, lapte și tărâțe

Ingrediente: 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3 linguri flori uscate, o jumătate de ceașcă de lapte, tărâțe de ovăz sau de grâu.
Mod de preparare: se fierb florile de salcâm la foc mic în lapte, timp de 3 minute. Se trage vasul deoparte, se acoperă și se lasă 15 minute. Se fil­trea­ză, iar laptele se amestecă cu tărâ­țele, până la consistența unei paste. Se apli­că pe față și pe gât. Se lasă să acționeze o ju­mătate de oră, apoi se clătește cu apă căl­duță. Curăță, hră­nește, înviorează, es­tom­­pea­ză ridurile.

Ulei de salcâm

Ingrediente: flori de salcâm proaspete sau us­cate, bine mă­run­țite, ulei de floarea-soarelui, de su­san sau de măsline, pre­sat la rece.
Mod de preparare: umpleți o sticlă cu flori de salcâm, apoi turnați uleiul, până le acoperă. Închideți recipientul ermetic și lăsați compoziția la macerat vreme de două săptămâni, la lumină. Filtrați și mutați uleiul într-o sticlă în­chisă la culoare, pe care o păstrați la frigider. Uleiul a­pli­cat pe piele are ac­țiune emolientă, hră­nitoare, protec­toare, antiin­fla­ma­toare, cicatrizantă. Se poa­te folosi și pen­tru grăbirea vin­de­cării rănilor și a arsurilor.