Ciorchinii de flori albe și parfumate, atârnați ca niște lampioane în copaci, transformă lumea în sărbătoare. Și ca și când prezența lor n-ar fi un prinos de frumos, gingașele flori dăruiesc din frumusețea lor și femeilor care știu să le transforme în leacuri pentru obraz. Cu un conținut puternic de substanțe eterice, ele au efect emolient și calmant asupra pielii, pe care o întineresc și o fac să împrumute ceva din luciul primăverii.
Miere cu salcâm
Ingrediente: 4 linguri de miere, 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3 linguri de flori de salcâm uscate și mărunțite.
Mod de preparare: se amestecă bine mierea cu florile de salcâm și se pune la macerat 3-4 zile, după care se întinde pe față și pe gât, cu un masaj ușor. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se spală cu apă rece. Dă elasticitate și suplețe oricărui tip de ten, estompează ridurile, înviorează obrazul palid.
Loțiune tonică cu salcâm
Ingrediente: 40 g flori de salcâm uscate, 100 ml alcool etilic de 40-70 de grade - pentru tinctură; apă distilată.
Mod de preparare:
Tinctură de flori de salcâm: se amestecă florile bine mărunțite cu alcoolul și se lasă la macerat timp de 10 zile. Se filtrează și se amestecă în părți egale tinctura de salcâm cu apă distilată (1:1). Se păstrează la frigider, în recipient de sticlă. Aplicată după curățarea obrazului, împrospătează tenul.
Apă de salcâm
Ingrediente: 4 linguri flori de salcâm, apă.
Mod de preparare: se pun la macerat de seara două linguri de flori de salcâm, în jumătate de ceașcă de apă. A doua zi se filtrează și se pune lichidul deoparte. Peste florile de salcâm se toarnă o jumătate de ceașcă de apă clocotită. Se acoperă, se lasă din nou la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. În final, se amestecă cele două lichide, maceratul și infuzia de salcâm, și se păstrează la frigider (până la 4 zile). Se loționează tenul, gâtul și decolteul curățate în prealabil, în fiecare seară. Se pot face și comprese calde, care se aplică pe față și pe gât, timp de 15 minute. Calmează, tonifică și catifelează tenul. De asemenea, apa de salcâm e emolientă și decongestionantă, în cazul cuperozei (vinișoare pe nas și pe pomeți).
Mască cu salcâm, lapte și tărâțe
Ingrediente: 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3 linguri flori uscate, o jumătate de ceașcă de lapte, tărâțe de ovăz sau de grâu.
Mod de preparare: se fierb florile de salcâm la foc mic în lapte, timp de 3 minute. Se trage vasul deoparte, se acoperă și se lasă 15 minute. Se filtrează, iar laptele se amestecă cu tărâțele, până la consistența unei paste. Se aplică pe față și pe gât. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se clătește cu apă călduță. Curăță, hrănește, înviorează, estompează ridurile.
Ulei de salcâm
Ingrediente: flori de salcâm proaspete sau uscate, bine mărunțite, ulei de floarea-soarelui, de susan sau de măsline, presat la rece.
Mod de preparare: umpleți o sticlă cu flori de salcâm, apoi turnați uleiul, până le acoperă. Închideți recipientul ermetic și lăsați compoziția la macerat vreme de două săptămâni, la lumină. Filtrați și mutați uleiul într-o sticlă închisă la culoare, pe care o păstrați la frigider. Uleiul aplicat pe piele are acțiune emolientă, hrănitoare, protectoare, antiinflamatoare, cicatrizantă. Se poate folosi și pentru grăbirea vindecării rănilor și a arsurilor.