Sfinții plutitori și alte vedenii miraculoase

Natasa Galche
Aerul transformat în cenușă

"Stăteam așezați pe pământ, mai mulți oameni, pe un singur șir. Prin fața noastră, cu pași domoli, se plimba Sai Baba. Deodată, s-a oprit în dreptul pro­fe­sorului Karlis Osis, a întins mâna dreaptă, cu palma deschisă în jos, către pământ și, cu degetele răsfirate, a început să realizeze în aer cu repeziciune mișcări cir­culare. În câteva secunde, sub pal­ma sa, ca de ni­că­ieri, a apărut o substanță cenușie, sub formă de gra­­nule, asemănătoare unui nisip. Cu toții priveam ulu­­iți cum particulele se transformau, treptat, în ce­nu­șă. Sai Baba a ridicat mâna și pulberea s-a disipat pes­­te capetele noastre. «Magicianul» stătea chiar în fa­ța ochilor noștri, la mai puțin de un metru, și pot con­­firma, fără putință de tăgadă, că cenușa se ma­te­ria­lizase doar din aer", povestea Erlen­dur Haraldsson, renumit cerce­tător, profesor de psihologie la Univer­si­tatea din Islanda. În anii '70, profe­sorul Haraldsson, împreună cu Karlis Osis, cercetător în domeniul pa­ra­nor­malului, au avut ocazia să îl întâl­neas­că pe faimosul mistic indian Sai Baba și, conform afir­ma­țiilor celor doi savanți, au fost martorii unor ade­vărate minuni.
Sathya Sai Baba, născut în 1926, într-un cătun în­de­părtat al statului Andhra Pradesh din sudul Indiei, este cunoscut în întreaga lume sub nu­mele de "Ava­tar", ceea ce în credința hindusă reprezintă încarnarea umană a Divinității. Despre el se spune că avea ca­pacități paranormale, fiind înzestrat cu darul clar­vi­ziunii și al telepatiei. Conform martorilor, gurul in­dian avea puterea de a transforma aerul, concre­ti­zân­du-l în mod mira­cu­los în diferite obiecte, în alimente sau în vibhuti, cenușa sacră, atot­vindecătoare. Sub privirile a mii de oameni, inclusiv maeștri ai iluzio­nismului sau oameni de știință, Sai Baba, prin puterea minții, făurea din aer bijuterii din aur, inele și lanțuri scumpe, pe care le oferea mulți­mii. Uleiuri parfumate se iveau ca de nicăieri, din văzduh, prelingându-i-se din degete.
Deși a fost un personaj extrem de controversat, ni­meni nu a reușit vreodată să dovedească că "mira­co­lele" săvârșite de Sai Baba sunt simple trucuri ilu­zio­niste. Capacitățile sale au fost socotite de unii demo­nice, dar câți oameni cu asemenea puteri miraculoase nu au fost considerați ca fiind în slujba diavolului, prigoniți, torturați, arși pe rug, chiar de către Biserica care, câteva secole mai târziu, i-a trecut în rândul celor sfinți?
Despre Marele Mucenic Ciprian de Cartagina ca­re, la finele vieții, a suferit o moarte martirică, pen­tru refuzul său de a se lepăda de Dumnezeu și a reveni la credința politeistă, se spune că în copilărie și adoles­cență a fost sub oblăduirea diavolului. Scrierile vechi po­vestesc că tânărul, încredințat unui vrăjitor, de­prinsese "meșteșuguri drăcești", reușind "a schim­ba văzduhul, a porni vântul, a slobozi tunete și ploi." Se pare că el avea puterea de a se ridica în văzduh, de a pluti printre nori, de a umbla pe ape. Dar oare aceste abi­lități miraculoase i-au dispărut Sfântului Ciprian odată cu primirea Tainei Sfântului Botez, sau Muce­nicul, ce fusese din naștere înzestrat cu haruri divine, doar își călăuzise forțele în slujba Celui de Sus, întru apărarea creștinismului?

Sfinții care plutesc în văzduh

În mai toate culturile și religiile lumii există le­gende și istorisiri despre personaje enig­matice care, doar prin puterea minții, reușeau să făurească din văzduh obiecte con­crete, materiale. În scrierile reli­gioa­se există multe referiri la călu­gări creștini care, asemeni lui Hristos, aveau puterea de a "produce din nimic" alimente, oferind astfel hrană celor nă­păs­tuiți de soartă. Unul din­tre primii călugări ai lavrei Pecerska din Kiev, Feo­do­sie, în veacul al XIII-lea, a umplut, de nenumărate ori, prin forțe mira­cu­loase, hambarele mânăs­tirii. Astfel de capacități au deținut mai mulți asceți ruși isihaști, printre care și Sfântul Serghie de Ra­donej, numit și "îngerul păzitor al Rusiei", despre care se spune că avea și darul de a se ridica în văzduh.
Se povestește că în chilia unde se ne­voia a fost adus odată un mujic ca­re căzuse grav bolnav. Sfântul Serghie a rugat oa­me­nii să iasă afară din odaie și, îngenunchind, s-a cufun­dat în molitvă. Deodată, mu­ribundul și-a venit în sim­țiri și l-a văzut pe Sfântul Ser­ghie stând în genunchi, doar că nu pe pământ, ci plutind în aer, deasupra po­delei.
Deși pare incredibil, asemenea ca­zuri nu sunt sin­gulare. Aproape toate re­ligiile lumii pomenesc despre feno­menul levitației. În credințele orien­tale, omul poate atinge această stare în mod conștient, prin di­verse practici, prin profundă meditație, prin stăpâ­nirea artei respirației sau controlul cir­culației energiei vitale. În creștinismul răsăritean există sute de exem­ple de sfinți care, prin puteri miraculoase, s-au înălțat în aer. Se spune că Serafim de Sarov, în timpul rugă­ciunilor, se desprindea de pământ, levitând minute în șir, iar Sfântul Vasili Blajenâi cel nebun întru Hristos, sub privirile a sute de oameni, s-a ridicat în văzduh, călcând pe apa râului Moscova.
Olivier Leroy, scriitor și teolog ro­mano-catolic, în celebra sa carte, "Le­vitația", susține că în catolicism au existat peste două sute de sfinți care, conform cronicilor și scrierilor reli­gioase, aveau capacitatea de a levita. Poate cel mai uluitor caz a fost cel al călu­gărului franciscan Iosif din Cuper­tino (Giuseppe Desa), cel care se avânta brusc în văzduhuri, plutind în aer ore în șir.

Călugărul cu aripi

Giuseppe Desa s-a născut în anul 1603, într-o fa­milie de țărani săraci din satul Cupertino, situat în su­dul Italiei. Încă din primii ani a fost un copil neobiș­nuit de pios, exprimându-și în nenumărate rânduri do­rința arzătoare de a îmbrăca rasa monahală. La 17 ani a fost primit, ca frate laic, într-o mânăstire de călugări din Ordinul Capucinilor și, la scurt timp, a fost trimis să studieze teologia. Se pare însă că tânărul Giuseppe nu era prea ager la minte și nici nu avea prea mult drag de carte, astfel că, după câteva luni, că­lugării i-au cerut să părăsească mânăstirea, con­si­derându-l nevrednic. Dar dragostea de Dumnezeu și spi­ritul său perseverent i-au dat tăria de a merge mai departe pe calea pe care de mic dorise să pășească. Călu­gă­rii franciscani de la mânăstirea de lângă satul natal l-au pri­mit în rândurile lor și, în 1628, a fost hi­ro­tonit. Se pare ca la scurt timp după aceasta, au în­ceput să se manifeste abili­tățile sale "suprana­tu­rale". Mărtu­riile epocii afirmă că se autoflagela pentru a atinge starea de extaz religios și apoi, în profundă rugă­ciu­ne, se ridica în aer. Prima oară când mulțimea l-a văzut plutind în văzduh a fost în ziua Săr­bătorii Sfântului Francisc de Assisi. Fratele Iosif participa la procesiune, alături de ceilalți călugări și credincioși, când, deodată, s-a des­prins de la pă­mânt, menținân­du-se în aer, deasupra mulțimii. Oa­me­nii îl priveau năuciți, cu gurile căscate, încremeniți de spaimă. Când a revenit pe pământ, Iosif parcă s-a dezmeticit și, realizând ce se întâmplase, a fugit, ascunzându-se în casa mamei sale.
După acest "incident", viața călugărului Iosif s-a schimbat cu desăvârșire. În timpul rugăciunilor, de câte ori cânta imnuri bisericești sau doar la auzul nu­melui Mântuitorului, fratele Iosif cădea într-o stare de semi-conștiență, se înălța în văzduh, plutind în aer deasupra confraților săi. Asemenea "zboruri" neaștep­tate au avut loc și în timpul slujbelor bisericești la care participau toți credincioșii comunității, tulburându-i. Astfel că episcopul mânăstirii s-a văzut nevoit să ceară ca fratele Iosif să fie mutat într-un alt așezământ duhovnicesc, mai retras, cu speranța că acolo sufletul său se va domoli.
Și așa a început periplul bietului frate Iosif, ce ajunsese să fie prigonit, mutat dintr-o mânăstire în alta, judecat pentru "îndeletniciri diavolești". A fost supus la interogatorii chinuitoare și suspectat de ere­zie. Scrierile religioase povestesc că fratele Iosif a ajuns până la Roma, în fața Suveranului Pontif Urban al VIII-lea. Se spune că atunci când s-a aplecat smerit să-i sărute picioarele vicarului lui Hristos, "călugărul cu aripi", așa cum fusese supranumit, s-a simțit deo­da­tă inundat de o venerație atât de profundă, încât s-a ridicat în aer. Pontiful a fost atât de profund impre­sionat de minunea pe care o văzuse cu ochii săi, încât a propus ca fratele Iosif să fie sanctificat, dar, din pă­cate, Papa Urban al VIII-lea a murit înaintea călu­gărului Iosif.
În 1663, după mai bine de 18 ani de peregrinări prin diferite mânăstiri, după ani de izolare completă, de cercetări și interogatorii interminabile, călugărul cu aripi și-a luat, în sfârșit, ultimul zbor către Slava Cerului, de data aceasta fără de întoarcere. În ultimele sale zile, deși suferea din cauza bolilor care îl năpă­diseră, părea fericit de călătoria care avea să urmeze. După taina spovedaniei, a spus cu zâmbetul pe buze: "Măgarul a început deja să urce pe munte!". Patru ani mai târziu, Giuseppe Desa a fost sanctificat, și astăzi Sfântul Iosif este patronul spiritual al călă­torilor, al aviatorilor, astronauților și al oamenilor cu deficiențe mintale.

Levitație sub lupa științei

Abia peste câteva veacuri abilitatea de a levita nu a mai fost socotită un instrument diavolesc și a în­ceput să fie atent studiată de cercetătorii din diverse do­menii. În 1868, comunitatea oamenilor de știință avea să fie zguduită de una dintre cele mai mari con­troverse ale secolului al XIX-lea. Ziarele britanice ale vremii titrau cu litere mari, pe prima pagină: "Cazul straniu al omului care zboară". În articolele co­tidianelor se relata cum mediumul scoțian Daniel Dunglas Home, sub privirile mai multor membri ai unei societăți filantropice, s-a desprins de pământ, fă­ră ajutorul vreu­nui mecanism, s-a ridicat în aer, a zbu­rat pe fereastra imo­bilului în care se aflau și, ră­sucin­du-se în aer, a re­intrat în zbor pe o altă fe­reastră.
Pentru a convinge că nu este nici șarlatan, nici ilu­zio­nist, Home a acceptat să ofere mai multe de­mons­trații, levitând sub atenta ur­mă­rire a medicilor, fizicie­nilor, jurnaliștilor. Iată ce scria editorul cotidianului american "The Hartford Times": "Deodată, când nimeni nu se aștepta, dom­nul Home s-a înălțat în aer. În acel moment, îl țineam de mână. M-am uitat ime­diat la picioarele lui: Home levita în aer, la 30 de cen­timetri de podea. Apoi a coborât pe dușumea și iarăși s-a ridicat în aer. Miș­carea s-a repetat de două ori, iar a treia oară, Home s-a urcat până la tavan!"
Se pare că martori la "zborurile" sale au fost și oameni celebri, ca Napoleon al III-lea, regina Țărilor de Jos, Sofia de Württemberg, scriitorul Mark Twain. Savanții nu au reușit să demonstreze că Dunglas Home a fost un farsor, ajungând la concluzia co­mu­nă că, dacă Home nu levitează, înseamnă că el este cel mai mare maestru al inducerii sugestiei hipnotice.

O confirmare neașteptată

În ciuda numeroaselor mărturii despre oameni care dețin abilitatea de a se înălța în văzduh, de a con­trola forțele aerului și de a-l transforma, concreti­zându-l în obiecte palpabile, asemenea cazuri au fost socotite, timp de decenii, ca fiind miracole sau feno­mene la granița dintre ficțiune și legile uneori contro­versate ale științei.
În anul 2012, însă, cercetătorii ruși de la Univer­sitatea din Celiabinsk, din Urali, au anunțat o posibilă descoperire senzațională, care ar putea explica aceste fenomene percepute ca fiind paranormale. Experții au emis ipoteza că gazele din care este compusă at­mos­fera Pământului își pot modifica numărul atomic, transformându-se în alte elemente chimice. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, aerul se poate meta­morfoza. Iar pentru aceasta, este nevoie doar de o descărcare electrică de o anumită putere. "Aerul se compune din gaze ușoare, ceea ce înseamnă că radia­țiile electromagnetice ar putea sintetiza din el diferite elemente. Astfel, cel puțin în teorie, se poate explica fenomenul materializării aerului și levitația. Ar putea fi vorba despre o compactare a aerului, în așa fel încât oamenii să poată merge, efectiv, prin văzduh", susține Serghei Godin, fizician, cercetător al Universității din Celiabinsk.

Furtunile îmblânzite

În cronica veche rusească intitulată "Poveste despre anii trecuți", ce datează din veacul al XI-lea, se povestește despre capaci­tă­țile uimitoare ale sla­vilor, nu numai de a se ridica în văzduh și de a călă­tori astfel prin spa­țiu, dar și despre puterile lor de a subjuga și dirija "duhurile" aerului. Se spune că știau să citească informațiile ascunse în forțele vân­tului, știau să inter­pre­teze mesajele transmise de na­tură. Conform credinței lor, aerul ascundea informații des­pre trecut și viitor, semne, aver­tizări, prorociri ce le erau trans­mise direct din Cer. Numai marii în­țelepți, magii și "citito­rii în stele" puteau să citească și să descifreze aceste mesaje. Se pare că slavii știau, de ase­me­nea, să controleze forțele naturii, folosindu-le, la nevoie, atât ca arme împotriva dușma­nilor, cât și ca metode de trata­ment sau prelungirea tinereții.
Încă din timpuri străvechi, oamenii au visat să poată stă­pâni vremea, folosind-o ca pe o armă. Con­form specialiștilor în meteorologie, în ultimele dece­nii ale acestui secol au existat mai multe taifunuri și uragane care s-au format în mod neobiș­nuit, brusc, de nicăieri, materia­lizându-se deodată și manifes­tân­du-se de parcă ar fi fost manipulate. Pe bună dreptate, oamenii de știință s-au întrebat cine ar putea provoca asemenea urgii și cine ar putea deține asemenea capacități? Astfel, s-a emis ipoteza neobișnuită că ma­nifestările atmosferice, vân­tu­rile, fronturile de aer, uraga­nele, furtunile ar putea avea in­te­ligență, acțio­nând după pro­pria voință.
Ideea pare desprinsă dintr-un film științifico-fan­tastic, și totuși, cum altfel s-ar putea explica mărturiile zecilor de aviatori care susțin că, de nenu­mărate ori, în special în timpul zborurilor lungi, au simțit că starea vremii acționează conform unui plan conștient, ca și cum ar fi vie?!
Un caz de acest gen a fost relatat în anul 2010, în ziarul "Moskovskie No­vos­ti", de către Ni­colai Gavri­lov, co­lo­nel în aviația rusă. Pilotul a povestit cum, în urmă cu câțiva ani, în timpul unui zbor, s-a con­fruntat cu o situație complet anormală. "Conduceam o ex­pe­diție în Antarcti­ca. Nimeni în lume, în afară de echi­pa noastră, nu a reușit să parcurgă cu eli­copterul un aseme­nea zbor riscant: de pe coastele Americii de Sud, până pe țăr­mul tărâmului în­ghe­țat", povestea pilotul la finalul expediției. Se pare că aventura piloților ruși a început pe drumul de întoarcere. "Totul se desfă­șurase normal. Deodată, când până la baza de aterizare mai rămăseseră doar 100 de kilometri, asu­pra elicopterului s-a abătut un vânt năprasnic, iscat ca din senin. Viteza elicop­terului a scăzut brusc la 20 de km/oră. Mai aveam combustibil pentru 40 de minute de zbor, ceea ce însemna că în 40 de minute vântul puternic ne-ar fi aruncat în apele Oceanului Pacific. Am înțeles atunci că nu mai există scăpare. Am transmis prin radio un mesaj către turnul de con­trol. Atunci, în clipele acelea de panică, s-a în­tâmplat ceva ce nu poate fi numit decât mi­racol: vântul ne-a ajutat! La altitudinea de maximum 100 de metri pe care o aveam, vântul a scăzut brusc, în timp ce de la turnul de control ni s-a comu­nicat că el con­tinua să bată la sol cu o viteză de peste 180 de km/oră. Viteza lui s-a modificat, ca și cum aerul ar fi vrut să ne salveze, ca și cum ar fi fost viu!"

Enigma templelor vechi

Cu toate cunoștințele pe care astăzi știința le deține, structurile gigan­tice din piatră, răspândite pe întreaga planetă, repre­zintă încă pentru savanți o enigmă. Cum au fost ri­dicate blocurile uriașe din piatră care alcătuiesc Pi­ramidele din Egipt? Care a fost tehnica de cons­truire a Templului lui Ju­piter din Liban, care este format din blocuri grele de peste 100 de tone? Și cum au deplasat băștinașii din insula Paștelui statuile ce cântăresc peste 70 de tone și au o înălțime de mai bine de zece metri? Con­form unei teorii, un răspuns posibil ar fi acela că îna­in­tașii noștri deți­neau cunoștințe și capacități deo­sebite, care le permi­teau să înfrunte până și gravitația. Oare omul modern va reuși vreodată să descifre­ze tainele aerului și, prin puteri acum neștiute, să se folo­sească de for­țele sale?!