BREBU, o capitală a istoriei

Ciprian Rus
Trebuie doar să te lași dus de vânticelul entuziast al primă­verii ca să evadezi, în mai pu­țin de două ore, din nebunia cotidiană a Bucureștiului, într-un spațiu magic, un­de timpul, altfel curgător, îți îngăduie bi­necuvântate răgazuri pentru ochi și pen­tru suflet.

Un astfel de loc este ve­chea Casă Domnească de la Brebu, una dintre minunatele ctitorii ale lui Matei Basarab și ale martirului Constantin Brân­­coveau. La doi pași de București, în județul Pra­hova, pe Valea Doftanei, istoria e vie și senină, întocmai ca o zi de primăvară.
Sunt istorii și istorii. E istoria de ma­nual, schematică și rigidă, cel mai ade­sea fără subtilități și fără criterii, care mai mult te încurcă decât te ajută să în­țelegi ceva din trecutul nostru. Apoi, sunt istoriile recente, unele iconoclaste, altele de-a dreptul tabloidizate, care glo­rifică măruntul fapt divers, sacri­fi­când opere esențiale de dragul bio­gra­fiei. Le citești, dar nu rămâi cu altceva decât cu niște butade... Și mai sunt istoriile vii, pe care le descoperi pretu­tindeni prin țară, de îndată ce te abați de la drumul principal. Locuri împietrite, parcă, în melancolia veacurilor trecute, conser­vând, la propriu și la figurat, tocmai aerul de firească noblețe al unor oameni cărora le datorăm cu adevărat ceea ce suntem azi. Domni și domnițe, dregători și oameni de ispravă, cărturari și filan­tropi pe nedrept ignorați, despre care mai amintesc doar pisaniile de piatră și câte un tablou naiv, pictat pe un zid scorojit de biserică. Cu toții știm despre zecile de superbe ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar câți dintre noi am învățat din cărțile de istorie despre faptul că Matei Basarab este considerat "cel mai de seamă ctitor al neamului ro­mânesc", cu peste 53 de ctitorii laice și ecleziastice? Iarăși, am aflat cu toții sumedenie de episoade anecdotice, mai mult sau mai puțin "orto­doxe", despre Ștefan și despre Vlad Țe­peș, despre Mihai Viteazul și despre Alexandru Ioan Cu­za, dar unde să-și gă­seas­că locul în manuale is­torii despre marii erudiți care au con­dus țările româ­ne? Despre soția lui Matei Basarab, Doamna Elina, soră cu Udriște Năsturel, cel mai ma­re cărturar ro­mân al tim­pului, alături de care, în pri­ma jumătate a secolului al XVII-lea, a tradus pentru prima oară, din latină, în această zonă a Europei ortodoxe, "Imitatio Chris­ti", a doua și cea mai im­por­tantă carte a crești­nă­tății, după "Sfânta Scrip­tură"! Sau unde să-și gă­seas­­că locul amănuntul că dom­nitorul Șerban Canta­cu­zino însuși a contribuit, cu pa­gini întregi, la munca de traducere a Bibliei de la București, din 1688? Despre toate astea și despre atâ­tea alte povești și fapte care ne înno­bilează istoria poți afla vizitând muzeul găzduit de superba Casă Domnească de la Bre­bu, din județul Prahova, unul din­tre cele mai frumoase complexuri arhi­tectonice medievale de la noi, bise­rica și Curtea Dom­nească ctitorite de dom­nii mun­teni, Matei Basarab și Cons­tantin Brâncoveanu. Înconjurat de zi­duri puternice din cărămidă și piatră de râu, stilistica impresionantă a an­sam­blului poartă marca inconfundabilă a rafina­men­tului cultural, promovat de cei doi pa­troni spirituali ai locului, care ve­ghează curtea interioară, de la înăl­țimea soclurilor lor de piatră.
În secolele din urmă, după tumultul medieval căruia zidurile Brebului i-au fost martore, în secolele XIX și XX, numeroși artiști români de prestigiu au poposit la Casa Domnească, atrași de pitorescul peisajului și de frumusețea ctitoriei medievale. Ștefan Luchian, Sava Henția și Nicolae Grigorescu sunt doar câțiva dintre cei care au îmbogățit prin prezența și prin munca lor noblețea domnească moștenită de Brebu de la Matei Basarab și Constantin Brânco­vea­nu.
Dacă vreți să aveți o duminică în­cărcată de soa­re, dar și de bucurie spiri­tuală, urcați dealul Brebului de la Câm­pina în sus, pe cursul Doftanei. Răsplata nu va veni numai din fru­mu­sețea ne­știu­tă a locului, ci și din ghidajul "de înaltă clasă" al coordonatorului muzeului de la Casa Dom­nească din Brebu, Răzvan Radu, călăuză neîntrecută pe drumurile fascinante ale istoriei...

Fotografiile autorului