Tratamente cu flori și fructe verzi de cartofi

Elena Josan
Când apare o problemă de sănătate pe care vrem să o rezolvăm cu ajutorul leacurilor din cămară, în primul rând ne gândim la ceapă, usturoi, varză și mai puțin la cartofi, deși bulbii galbeni, roz sau violacei au, și ei, putere terapeutică, datorită celor 32 de microelemente pe care le conțin, între care la loc de frunte se află potasiul - baza sănă­tății inimii.

Mai conțin vitamina C, glucoză, zaharoză și amidon - "medicamentul" ulcerului duodenal.
În procesul de evoluție, plantele și-au format un sis­tem puternic de apărare împotriva dușmanilor: in­secte, șoareci, omizi, bacterii și viruși. Un adevărat armament chimic, sub formă de alcaloizi, se află în frun­ze, flori sau în semințe. Or, dacă alcaloizii ajută plantele în lupta cu bolile, e logic ca ei să lupte și cu agenții patogeni ai omului. Cercetătorii au obținut din plante mai mult de 10 mii de alcaloizi, printre care și solanina, prezentă în cartofi, roșii, vinete și în multe alte plante. În doze mici, chiar homeopatice, solanina (altfel toxică) are calități terapeutice cu un spectru larg de acțiune și cu rezultate sigure. Încă din anul 1965, savanții ruși din domeniul farmacologic au verificat rețetele populare cu flori de cartofi și au confirmat că ele reprezintă unul din cele mai eficiente remedii pentru procesele inflamatorii și îmbu­nătățirea tonusu­lui cardiac, tratarea ulcerului stomacal și a suferințelor ficatului. Ele întăresc și vasele sangvine și capilare, sunt un remediu bun pentru diminuarea durerilor, au capacități de întinerire a organis­mului.
Dacă respectați cu strictețe dozele, vă urmăriți atent reacțiile organismului și cereți sfaturile unui spe­cialist, tratamentele cu flori de cartofi pot deveni un aliat de folos.

Nu uitați că solanina este toxică!

La fel ca toate substanțele toxice, solanina se acumu­lează treptat în organism atunci când e folosită pentru o perioadă lungă de timp. Această acumulare nu se observă, nu sunt resimțite semne de intoxicație, dar datorită faptului că se elimină foarte lent din orga­nism, trebuie să facem câteva cure scurte, cu pau­ze suficiente pentru dezintoxicare. Solanina folosită în exces poate provoca intoxicații. Principalele simpto­me sunt: dureri abdominale, greață, vărsături, inhi­barea activității mentale și motrice, dificultăți de res­pirație, în cazurile severe - comă. Primul ajutor în cazuri de orice fel de intoxicare constă în spălături gastrice cu suspensie apoasă de cărbune medicinal sau soluție de permanganat de potasiu (de un roz deschis). Dacă este necesar, se trece la respirație artificială.

Tratamente cu fructe verzi de cartofi

Tinctură din fructe verzi de cartofi

Fructele ce apar după sfârșitul perioadei de înflo­rire a cartofilor se spală, se toacă și se pun într-un bor­can sau într-o sticlă cu gâtul larg, până aproape de gura vasului. Apoi se toarnă alcool dublu rafinat sau țuică, cât să acopere conținutul cu două degete, se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile, într-un loc cald și întunecos. Tinctura se filtrează prin filtru de cafea sau prin pânză topită și se păstrează în sticluțe de culoare închisă.
* Boli oncologice. În fitoterapia rusească, bolnavilor li se prescrie un sistem de tratament, aplicat sub supraveghere medicală, în care tinctura din fructe de cartofi se bea, începând cu o picătură la 150 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Zilnic, se adaugă câte o picătură și, în funcție de greutatea corporală sau de reacțiile organismului, se oprește la 15-25 picături. După această limită se reduce numărul de picături, tot cu câte una pe zi, până când ajungem la o singură picătură. Se recomandă două cure consecutive, apoi se face o pauză de 5 zile, în care se bea câte un litru de suc de fructe (la alegere) pe zi.
* Inflamații în gât și în cavitatea bucală. La 150 ml de apă caldă se adaugă 15-20 de picături de tinctură. De 2 ori pe zi se clătește gura sau se face gar­gară.
* Carii. În stadiul incipient, se adaugă 2-3 pică­turi de tinctură din fructe verzi de cartofi pe pasta de dinți de pe periuță, când se curăță dinții. Iar cavitatea bu­cală se clătește cu apă calduță, în care se adaugă o linguriță de tinctură preparată din flori de cartofi.
* Îmbunătățirea vederii. O lingură de fructe de cartofi, spălate și tocate, se macerează timp de 7 zile, în 250 ml de țuică de 40 de grade. Se bea câte o lin­guriță, de 3 ori pe zi, cu 100 ml de apă sau ceai din albăstrele sau din petale de trandafir.

Tratamente cu flori de cartofi

Poate ați observat, trecând pe lângă un ogor de car­tofi, că pe florile lor nu se vede nici o albină sau alte gângănii. Secretul con­stă în prezența solaninei, toxică în cantități mari și salvatoare în doze homeopatice. La fel ca fructele for­mate din ele, florile de cartofi sunt un remediu prețios pentru vindecarea unor boli grave, precum tumorile ma­ligne și benigne, tuberculoza, hiper­tensiunea. Preparatele din flori de cartofi sfidează aici concurența cu alte plante, în ce privește inhibarea activității patogene a unor ciuperci sau bacterii, în special a candidei și a stafilococului auriu.
Dacă se culeg într-o zi cu soare și temperatură înaltă, pot fi uscate pe o sită sau, în can­tități mari, pe o plasă de țân­țari, întinsă pe o ramă de lemn, pentru circulația bună a aeru­lui. Ca să le păstrăm culoarea și calitățile terapeutice, se usu­că la umbră sau la semiîn­tu­neric și se păstrează în săculeți de pânză sau de hârtie, nu mai mult de un an. Dacă situația vă obligă să culegeți florile ime­diat după ploaie sau în zile po­somorâte, și nu veți reuși să le uscați (florile se pot înnegri și se acoperă cu mucegai), procedeul salvator este să le treceți prin mașina de tocat și să umpleți cu ele pe treisferturi un borcan cu filet, pe care îl completați cu țuică. În 7 zile, maceratul este gata.
În situații când remediul trebuie folosit urgent, se infuzează florile timp de o oră, în apă fierbinte. Oame­nii norocoși, care au pământ la țară, pot să cultive câteva parcele ecologice, îngrășate cu cenușă de lemn și nămol din lac, și să stropească cartofii cu infuzii de pelin și ardei iute, ca să beneficieze de o materie primă ecologică.
(După rețeta prezentată la fructele verzi de cartofi, se prepară și tinctura din flori de cartofi.)

Tratamente
* Afecțiunile pielii. Se tamponează locurile a­fec­tate de mai multe ori pe zi. Pentru un efect mai puternic, se amestecă tinctură de fructe de cartofi cu vaselină farmaceutică sau cu unguent pentru copii. Aplicați un strat mai gros pe locul afectat. Tam­po­na­rea se folosește atunci când o alu­niță sau un nev începe să crească sau când apar diferite pete pe piele. De asemenea, se tamponează der­ma­titele de la degetele picioarelor sau opăreala, acneea, locurile unde se simte senzație de prurit sau mâncărime.
* Tumori benigne, miom, mastopatie, tu­ber­culoză, hipertensiune. O linguriță rasă de flori de cartofi proaspete sau uscate se infuzează timp de 3 ore, în 150 ml apă fierbinte (în termos sau sub pernă), și se strecoară prin presare. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 21 de zile, cu pauze de 10 zile între cure.
* Tumori maligne. O lingură de flori uscate se pune în termos, se toarnă peste ele 500 ml de apă clo­cotită și se lasă 3 ore, cu vasul închis ermetic. Se strecoară lichidul și se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30-40 minute înainte de masă. În funcție de starea sănătății și de greutatea corporală, doza poate fi mărită treptat, până la 3 linguri. O cură durează o lună, timp în care se beau aproximativ 4 litri de infuzie. Dacă apar senzații neplăcute sau semne de intoxicare, micșorați dozele sau faceți pauză de 7 zile și începeți să beți preparatul mai rar, o zi da, o zi nu.
Cu tinctură din flori de cartofi se pun comprese externe în zona tumo­rilor sau pe cancerele de piele. O bu­cată de țesătură moale și groasă se îm­bibă cu preparatul și se aplică, în primele 3 zile, pentru o oră. Treptat, timpul crește până la 8 ore. Pe­riodic, compresa se înlătură de pe piele și se răcește, deoarece, aplicată pe durată mai lungă, se încălzește puternic în con­tactul cu corpul.
* Amigdalită cronică. Se fierbe o lingură de flori, în 250 ml apă, timp de 3 minute după primul clocot. Cu decoc­tul obținut se face gargară, de 3 ori pe zi, timp de 10 zile. Se ia o pauză de 30 de zile și se re­petă cura.
* Răceală, simptome de gripă. Dacă vă chinuie stră­nutul, tusea, pruritul localizat în gură, nas și la­ringe, nu puteți respira pe nas, faceți inhalații cu tinc­tură din flori de cartofi. În 200 ml de apă clocotită adău­gați 50 ml tinctură și inspirați aburii alternativ, pe nas și pe gură, printr-un con confecționat din car­ton, ca să nu vă opăriți.
Atunci când mucoasele nazale se umflă și nu puteți respira, faceți spălături nazale cu apă fiartă și răcită la temperatura camerei, în care se adaugă puțină tinctură.
* Cataractă și alte afecțiuni ale ochilor. Într-o lingură cu apă distilată se pun 3 flori de cartofi proaspete. Se aprinde o lumânare și se ține lingura deasupra flăcării, până apa începe să fiarbă. Se lasă să se răcească, florile se înlătură cu o pensetă, iar lichidul se toarnă într-o sticluță mică, sterilizată cu apă cloco­tită sau cu alcool dublu rafinat. Se pun câte 1-2 pică­turi în ochi, dimineața și seara.
* Spondiloză, durerile nervului trigemen și sciatic. Tinctura din flori este un remediu excelent pen­tru diminuarea durerilor acute. Extern, se fac frec­ții pe locul cu pricina, iar intern, se bea o linguriță de tinctură, diluată cu puțină apă, de două ori pe zi. După frecții, locul se unge cu iod, se acoperă cu o bucată de sta­niol de calitate și se leagă cu un fular de lână.