Ceaiul negru

Iulia Vlad
Prepararea și degustarea unei cești de ceai negru poate fi un ritual relaxant și plăcut pentru fiecare dintre noi.

Dar pe lângă aroma sa unică și rolul revigorant, el mai are câteva calități. Bogat în tanin, cofeină, uleiuri esențiale, polifenoli, vitamine și mi­nerale, ceaiul negru are nebănuite și nenumărate efecte benefice asupra pielii și părului. El întârzie îmbătrâ­nirea și stimulează regenerarea, îmbu­nătățește circulația, estompează ridu­rile, coșurile și calmează iritațiile. Iată câteva moduri în care puteți folosi cea­iul negru în rutina zilnică de înfru­mu­sețare.

Loțiune pentru păr
(șaten, brunet și roșcat)

Ingrediente: 5 linguri ceai negru, 1,5 litri de apă.
Fierbeți ceaiul în apă timp de 10 minute. Acoperiți și lăsați să stea 3-4 ore. Strecurați apoi și clătiți de câteva ori părul proaspăt spălat. Revitalizează părul tern și deteriorat, dându-i stră­lu­cire.

Baie cu ceai negru

Preparați ceaiul ca mai sus. Stre­curați lichidul și turnați-l în cada cu apă. Stați în cadă cel puțin 15 minute. Dacă faceți o astfel de baie de două ori pe săptămână, pielea corpului va fi mai întinsă și mai fermă și veți reduce celulita în mod natural. De asemenea, în timp, vindecă acneea și coșurile de pe corp.

Loțiune tonică

Ingrediente: o ceaș­că de apă, 1 lingură de ceai negru.
Puneți apa la fiert și când cloco­tește, adău­gați ceaiul. Lăsați să dea în 2-3 clocote, apoi trageți ibricul și pu­neți-i un capac. Când s-a ră­cit, stre­cu­rați și loțio­nați fața proaspăt spă­lată, dimineața și seara. Lăsați să se usuce la er. Când aproape s-a zvân­tat, aplicați crema de zi sau de noapte. Se poate păs­tra la frigider 2-3 zile. Tonifică, hidratează, închide porii și netezește pielea. Efectele se observă după 3-4 zile de aplicări. Preparatul este benefic mai ales pentru tenul mixt și gras.

Calmant după epilare

Dacă, după ce v-ați epilat, pielea se înroșește și se irită, aplicați comprese înmuiate în ceai rece negru concentrat și lăsați-le să acționeze 10-15 minute.

Contra cearcănelor sau a ochilor umflați

Aplicați pe ochi și în zona cear­cănelor pliculețe cu ceai negru proas­păt folosite și răcite, sau tampoane de tifon sau vată înmuiate în infuzie con­centrată rece de ceai negru. Lăsați-le 10-15 minute să acționeze. Repetați procedeul de două ori pe zi. Dezumflă, decongestionează, reduce cearcănele și ridurile din jurul ochilor.

Mască pentru buze

Țineți 2-3 minute în apă clocotită un pliculeț de ceai negru, apoi, când e călduț, aplicați-l pe buze. Lăsați să acțineze 5-10 minute. Buzele vor fi mai fine și mai hidratate, de asemenea, vor părea mai pline, cu mai mult vo­lum.

Bronz cu ceai negru

O modalitate care înlocuiește cu suc­ces loțiunile de bron­zare din comerț, foarte accesibilă și fără niciun fel de efecte se­cundare, este folosi­rea ceaiului negru pe post de autobronzant. Aveți nevoie de: 8 pliculețe sau 6 linguri de ceai negru, 1 cană de apă, 1 sticlă cu pulverizator.
Se infuzează ceaiul negru în apă, timp de 20 de minute. Se pune lichidul obținut în sticla cu pulverizator. După ce ați făcut duș și v-ați uscat, vă așezați în cadă și vă pul­verizați ceai, uniform, pe tot corpul, îl întindeți cu un burete, apoi îl lăsați să se usuce. Dacă doriți o culoare mai închisă, repetați procedura de mai multe ori, până când obțineți nuanța dorită.
Asigurați-vă că pielea este complet uscată înainte de a vă îmbrăca, altfel pătați hainele. Bronzul astfel obținut durează cam 3 zile.