După laudele tot mai apăsate venite dinspre Bruxelles pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și după valul de condamnări curajoase din ultima vreme, care au vizat personaje-cheie ale scenei publice din România (fostul premier Adrian Năstase, celebrul lot din Dosarul Transferurilor, iar acum fostul ministru Codruț Șereș, care tocmai a primit, săptămâna aceasta, o condamnare la 4 ani de închisoare, ce urmează a fi atacată cu recurs, n.r.), recentul bilanț al Serviciului Român de Informații (SRI) a adus în prim-plan încă una dintre organizațiile care tac și fac, și cărora le datorăm bruma de echilibru instituțional într-o țară pe care, de câțiva ani încoace, politicienii încearcă parcă dinadins să o dea cu totul peste cap. Formal, dar mai ales informal, cancelariile occidentale au confirmat că de fiecare dată când a apărut în ultimele luni o criză instituțională în România, de fiecare dată când noii lideri de la București și-au tratat "în stil Antena 3" partenerii de dialog din Uniunea Europeană - Washington-ul, Parisul și Berlinul au găsit la DNA, la DIICOT și la SRI oameni responsabili, pe care s-au putut bizui că vor putea face față derapajelor politicianiste de tot felul.
"Avem exemple demne de tot respectul - SRI, DNA, DIICOT. De ce funcționează bine? Pentru că nu a mai venit nimeni să spună că în județul Botoșani avem un ofițer extraordinar, hai să-l punem șef. Asta nu a mai mers, iar instituția, nemaifiind afectată de politic, funcționează excelent", a remarcat președintele Băsescu, ca unul care, de-a lungul carierei, a renunțat el însuși prea ușor la adevărații profesioniști depolitizați în detrimentul unor "yesmeni" cu carnet de partid.
Sunt pline companiile de stat și agențiile guvernamentale de politruci cățărați pe scaune comode și pe salarii babane. Guvernanții au ajuns să-și numească apropiații ca experți până și la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), ministerele colcăie de nechemați, miniștrii sunt schimbați cu nonșalanță, de la Sănătate la Finanțe, ajung la Transporturi oameni a căror singură competență cu domeniul sunt excursiile cu charterul, în destinații exotice, și ne mirăm apoi că se întâmplă nenorociri precum accidentul aviatic din Munții Apuseni. Nu zice nimeni că, automat, o anumită apartenență politică te descalifică profesional. Șeful SRI, George Maior, fost PSD-ist, e doar un exemplu în acest sens. Însă atâta vreme cât, în pur stil dâmbovițean, politizarea e dublată de cumetrie și de obediența oarbă față de interesele șefului de partid - și sunt atâtea cazuri la cel mai înalt nivel în România! -, cazuri precum cele ale DNA, DIICOT sau SRI vor continua să rămână, din păcate, excepții de la regulă.