Roșia Montană își deschide porțile pentru sărbători

Ion Longin Popescu
Asociația Alburnus Maior împreună cu Aso­cia­ția București au lansat, pe 13 martie, oferta tu­ris­tică "Vizitați Roșia Montană!", sesiunea de pri­măvară, în cadrul căreia susținătorii "celebrei" localități din Munții Apuseni sunt invitați să petreacă sărbătorile de Paște (18-21 aprilie) și pe cele de 1 Mai (1-4 mai) la Ro­șia Montană.

Excursia, deja tradițională, se va desfă­șura sub îndemnul "Cunoașteți Roșia Montană așa cum este!". Practic, roșienii care nu și-au vândut pro­prietățile, rezistând eroic presiunilor corporatiste timp de un deceniu și jumătate, își deschid sufletul și casele pentru toți aceia care doresc să petreacă un sejur deo­sebit, bogat în excursii cu ghid, care vor purta turiștii printre vestigiile milenare, pe cele mai înalte vârfuri ale munților și până la binecunoscutele galerii romane. Pe parcursul celor patru zile, turiștii se vor putea bucura de nenumărate manifestări culturale, vor descoperi tra­dițiile, obiceiurile și legendele locului, la foc de tabără, în prezența localnicilor. Cele mai importante și repre­zentative obiective naturale și de patrimoniu ale Roșiei Montane sunt: satul vechi, unde multe case sunt decla­rate monumente istorice și de arhitectură; biseri­cile seculare: ortodoxă, unitariană, greco-catolică; monu­mentele naturale - Piatra Corbului, Piatra Despicată și Sfinxul; târgul țărănesc tradițional; peisajul, de o fru­musețe amețitoare; galeriile daco-romane, unice în Eu­ro­pa. De asemenea, programul sejururilor cuprinde și activități alături de localnici. Dacă, de Paști, turiștii au șansa de a participa la slujba religioasă și de a fi invitați la masa de sărbătoare în casele roșienilor, la 1 Mai vor avea ocazia de a viziona cele mai importante filme documentare închinate locului.
Programul "Vizitați Roșia Montană" își propune să promoveze turismul ca alternativă durabilă pentru dez­voltarea zonei. Pachetul promoțional cuprinde cazare și masă la localnici, și costă 250 de lei. Înscrierile se pot face până la data de 10 aprilie 2014 la adresa de e-mail: excursie@vizitatirosiamontana.ro. Mai multe informații sunt disponibile și pe site-ul www. vizitatirosiamontana.ro. Persoană de contact: Andrei Mihail, tel. 0725/74.34.24.