Răspuns pentru DUMITRU B. - București, F. AS nr. 1110 - "Dorim sfaturi pentru stoparea agravării glaucomului"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși pacienții cu glaucom trebuie monitorizați toa­tă viața, din fericire, numai un mic procent dintre aceștia riscă să își piardă vreodată vederea. În plus, dacă este detectat și tratat timpuriu, glaucomul nu ar trebui să producă degradări sem­nificative ale vederii.
Mai mult decât atât, nu este întot­deauna necesar să se trateze presiunea intraoculară ușor crescută, mai ales dacă nu sunt găsite semne evidente de afectare a ner­vului optic.
În schimb, dacă presiunea intraoculară este con­stant crescută, iar nervul optic prezintă semne de le­ziuni urmate de restrângerea câmpului vizual, tra­tamentul este în general necesar.
Așa cum, de altfel, vă este cunoscut, tratamentul pentru glaucomul cronic (cazul mamei dvs.) începe, de obicei, cu medicamente puse în picături de ochi, care ajută la diminuarea presiunii intraoculare.
Pentru o bună perioadă de timp, cele mai populare picături pentru tratarea glaucomului au fost cele care conțineau epine­frină sau pilocarpină (le folosiți în prezent) și aveau drept scop drenarea lichidului umoral. Dar, pentru că aceste medicamente dă­deau efecte adverse apreciabile, în prezent, alte tipuri de picături de ochi au fost promovate și pre­scrise pentru încetinirea evoluției glaucomului. În acest context, lista care urmează include atât picături de ochi, cât și medicamente administrate pe cale orală.
Beta blocante - aceste medicamente sub formă de picături pentru ochi sunt remarcabil de eficiente și în general sigure. Cele mai frecvent folosite sunt timo­lul (Betimol, Timoptic), betaxololul (Betoptic) și levo­bunololul (Betagan). Alte medicamente sub for­mă de picături pentru ochi includ agenții alfa-andre­nergici, cum ar fi apraclonidina (Iopidine) și brimo­nidina (Alphagan), inhibitorii anhidrazei car­bo­nice, cum ar fi dorzolamida (Trusopt), analogii de prosta­glandine (Xalatan) și prostamidele, ca bima­toprost (Lumigan). Aceste medicamente scad presiu­nea intraoculară, fie prin intensificarea drenajului flui­dului umoral, fie prin reducerea producției aces­tuia.
Medicamente cu administrare orală - anumite me­dicamente, cum este acetazolamida, pot scădea presiunea intraoculară prin diminuarea formării normale de lichid în ochi. Folosirea pe termen lung a acestor medicamente este, de obicei, evitată, pe motivul că pot produce efecte adverse cu caracter general.
Dacă tratamentul medicamentos nu are succes în scăderea presiunii intraoculare, există și opțiunea unor variante chirurgicale, cum ar fi, spre exemplu, deschiderea canalelor de drenaj blocate, din camera anterioară a ochiului, cu ajutorul laserului. Pentru cazurile mai severe, o operație cunoscută ca proce­dură de filtrare ar putea fi recomandată. În această procedură, este creat pe cale chirurgicală un culoar de drenaj între interiorul ochiului și conjunctivă, pentru a micșora presiunea intraoculară.
Deși nu pot controla singure evoluția glaucomu­lui, remediile naturiste pot contribui, în asociere cu tratamentele convenționale, la stoparea deteriorării retinei și nervului vizual, la scăderea presiunii intraoculare și refacerea parțială a câmpului vizual.
Se pot utiliza remedii precum Vision, Resveratrol, Gingko Biloba, vitamina C, produse oftalmice pe bază de miere, lăptișor de matcă și propolis, extract de mlădițe de vâsc și, în special, uleiul de Cânepă, care este capabil să scadă presiunea intraoculară la jumătate.
Totodată, un efect favorabil în controlul glau­comului este datorat manitolului găsit cu precădere în fructele de cătină.
Să auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Ajutați-mi soțul, care are țiuituri insuportabile în urechea dreaptă"
(Răspuns pentru ELENA C. - Dej, F. AS nr. 1097)


Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore, care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiec­tive nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele au o etiologie neuro­senzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), ver­tij, tulburări de echilibru, grețuri, văr­să­turi și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circula­torie vertebro-bazila­ră, diabetul zaharat sau expune­rea la zgomot și intemperii (din anamneză) pot fi cauza sau factorul favorizant în declan­șarea acufenelor și a tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei, din spondiloza cervicală, modi­fică și ea activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acu­fene, cefalee. Cu tratament, prognos­ticul acufenelor simptomatice, în cazul unui sindrom de coloană cervicală, este bun (dispariția sau atenuarea zgomo­telor), însă fără tratament, cu cât peri­oada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitu­sului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Sollux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală Fares - ceai) și Rivotril/Sedatif PC. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip training autogen, terapie comportamentală și aromaterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mușețel). Ocnasept poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufăr de nevralgie de trigemen. Există un specialist care mă poate ajuta?"
(Răspuns pentru NICOLAE TRĂNESCU - Buzău, F. AS nr. 1098)


Caracterizată prin crize dureroase foarte intense, ce persistă între câteva secunde și 2 minute, nevralgia de trigemen survine aproape exclusiv la adulți și persoanele în vârstă, fără a se putea preciza exact cauza declanșatoare.
Durerea cea mai violentă (paroxistică) apare ca o "descărcare electrică" - tic dureros, declanșată de stimularea involuntară, tactilă, a rădăcinii nervului trigemen, în trunchiul cerebral. Durerile intolerabile ating de obicei re­giuni ale feței (ramura maxilară și man­dibulară), buzele, obrazul și, foarte rar, teritoriul ramurii oftalmice.
Fiecare bolnav are o zonă de piele bine deter­minată care stimulează declanșarea durerii, "zona trigger", ce va fi protejată pe cât po­sibil tot restul vieții, dacă tratamentul medicamentos eșuează.
În general, înainte de tratament, medicul va încer­ca să afle unele din cauzele ce ar putea afecta nervul trigemen (scleroză multiplă, meningiom, neurinom acustic, anevrism, accident vascular, metastaze, boli de colagen, traumatisme, mastoidite, leziuni ale gan­glionului Gasser etc.
Tratamentul general este Carbamazepina. Numai la indicația medicului se mai folosește Lioresal, Ba­clofen AWD sau Rivotril. Pentru cine nu tolerează Car­bamazepina se recomandă Fenitoină, în doze de circa 300 mg/zi.
Iradierea rădăcinii trigemenului cu un cuțit cu raze Gama este frecvent folosită în practică.
Tratamentul naturist presupune:
* Acupunctură - 2 cure x 10 ședințe, ceai zilnic/ 3 căni de cimbru, coada-calului, sunătoare.
* Aromaterapie - ulei esențial de spilcuță, lămâie sau eucalipt - 2 picături în 30 ml apă, o dată pe zi.
* Masaj reflexogen pe degetul mare (haluce) al piciorului.
* Homeopat - Colocynthis 9CH/5 granule.
Dacă nu se obține un răspuns terapeutic eficient nici prin tratamentele naturiste, apelați la un medic specialist în vederea decomprimării nervului trige­men (V) prin gangliotomie sau craniectomie suboc­ci­pitală. Evitați frigul, stresul, umiditatea, curenții de aer. Consumați cereale integrale, pește - somn, ma­crou, ton, sardine, capsule Omega 3, fructe, ceaiuri - 1 litru pe zi, leguminoase. Multă sănătate!