Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Vestitorii primăverii - PANSELUȚELE

Redactia
- Preparate farmaceutice din panseluțe de grădină și de câmp -

Panseluțele (Viola tricolor) sunt foarte răs­pândite ca plante ornamentale, datorită gin­gășiei și coloritului lor care atrage și încântă privirea. Dar ele prezintă interes și ca plantă me­di­cinală.
Numele de pansea provine din franțuzescul pansée, care înseamnă gând, o asociere determinată de așe­zarea celor cinci petale ale flo­rii, care seamănă cu o față umană, iar în mijlocul verii, în perioada lor de maximă dezvoltare, florile se apleacă ușor într-o parte, sugerând o ființă umană căzută pe gânduri.
Există două varietăți de pan­se­luțe: panseluța de câmp, ce crește spontan în pajiști, fânețe sau locuri necultivate, numită și "trei-frați-pă­tați", și panseluța de grădină, cultivată în special ca plantă deco­rativă și care este aproape nelipsită în grădina din jurul casei sau în jardinierele din balcoanele blocu­rilor.

Descrierea plantei

Panseluța de grădină este o plantă anuală care se sădește toamna. Rezistă și iarna și înflorește ime­diat, primăvara. Așa se ex­plică prezența târzie a pan­selelor în parcuri, sub for­mă de covoare florale, îna­inte de venirea iernii.
Petalele superioare sunt colorate violet închis, mai rar violet deschis, pe­talele laterale sunt albe, galbene sau albăstrui, iar petala inferioară este întotdeauna galbenă, cu 5 până la 7 dungi colorate mai intens. Abateri de la această paletă coloristică se pot observa la panseluța culti­vată, în cazul căreia horticultorii, pentru a câștiga "clientul cumpărător", au creat hibrizi noi, cu o mul­titudine de combinații coloristice ale petalelor florale. O altă deosebire între panseluța de câmp (trei-frați-pătați) și panseluța de grădină este mărimea florilor, cea de câmp fiind mult mai mică decât cea de gră­dină.
Materia primă folosită pentru obținerea de pre­parate farmaceutice este reprezentată, în principal, de planta întreagă (tulpină, frunze, flori) fără rădăcini (Herba viola tricoloris). Pentru procesarea panseluței sub formă de pulbere sau macerat se folosesc numai florile (Flores viola tricoloris).

Recoltare și uscare

Atât panseluța de grădină cât și cea de câmp (Trei-frați-pătați) se recoltează în perioada de înflo­rire, începând cu sfârșitul lunii aprilie și până în sep­tembrie. Recoltarea se face prin tăiere cu foarfeca sau secera, la 4-5 cm deasupra coletului, pentru a da po­sibilitatea plantei să se regenereze cât mai repede. Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spa­ții aerisite, în poduri - de preferință acoperite cu tablă, în șoproane, verande, iar la bloc, pe balcon. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Până la momentul folosirii se păstrează ca plantă întreagă, iar mărunțirea (gros­cioară) se face doar înaintea utilizării. Randamentul de uscare este de 5:1, adică din 500 g plantă verde trebuie să rezulte în urma procesului de uscare 100 g plantă uscată.

Compoziția chimică

Este foarte diversă și cuprinde flavonoide, saponine triterpenice, mucilagii, rutin, antocianozide, toa­te acestea determinând acțiunile te­rapeutice pentru nenumăratele boli prezentate mai jos.

Preparate din panseluțe

Pulberea

Mod de preparare: florile uscate se macină foarte fin într-o râșniță de cafea și se folosesc ca atare, câte un vârf de linguriță, luat cu puțină mie­re și apă.

Maceratul

Mod de preparare: 2 linguri flori mărunțite groscior se lasă la macerat timp de 3 ore, în 150 ml apă, la tem­peratura camerei, după ca­re se fil­trează. Se îndul­cește după gust.

Infuzia

Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opă­resc cu 250 ml de apă clo­cotită și se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndul­cește după gust, cu miere.

Decoctul

Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. Se va avea în ve­dere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală (aceas­ta din urmă se va umecta cu puțină apă, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde datorită îm­bibării filtrului din vată). Se îndul­cește cu miere.

Tinctura

Mod de preparare: 20 g de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtân­du-se eventualul reziduu care s-a de­pus pe fundul vasului. Se păs­trează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picu­rător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe pe­rioada păstrării, se agită flaco­nul înainte de utilizare.

Vinul medicinal

Mod de preparare: 100 g plantă uscată și mărun­țită groscior se pun într-un litru vin alb natural, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, dacă vinul folosit la preparare are concen­trația alcoolică de cel puțin 11 grade.

Tratamente interne cu panseluțe

Cu toate că vindecă o multitudine de boli, pan­seluțele de grădină sunt apreciate mai mult pentru efectul lor ornamental, neglijându-li-se virtuțile tera­peutice de excepție, la fel de puternice ca ale panse­luței sălbatice, cunoscută sub denumirea de Trei frați pătați.
* Boli alergice - alergia, prin frecvența ei, este considerată o boală a civilizației moder­ne, foarte greu de tratat, fiind provocată de mai multe cauze: * Fac­tori fizici - căldură, frig; * Factori chimici - medi­camente, produse cosmetice, aditivi alimentari; * Factori biologici - praf, polen, păr, toxine, fructe etc. * Cele mai frecvente simptome se manifestă la nivelul pielii (cutanat), prin prurit, erupții, eriteme; la nivel ocular - mâncărimi, tumefacție, lăcrimări; în sfera ORL, prin strănut, obstrucție nazală, rinoree ("nas care curge"); la nivel pulmonar - tuse sau dispnee (greutate în respirație).
Natura ne oferă o șansă uriașă să tratăm bolile alergice cu panseluțe. Pot ocupa unul dintre primele locuri în topul celor mai eficace plante medicinale folosite în tratamentul alergiilor.
Mod de administrare: * Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi, după masă. *Tinctura se admi­nis­trează câte 50 picături, de 3 ori pe zi, dizolvate într-o cană de ceai de tei călduț. * Vinul medicinal se administrează câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, după masă.
Un ceai complex, cu proprietăți antialergice și desensibilizante se poate prepara din: flori de panseluțe, flori de gălbenele, frunze și flori de păducel, fructe de cătină. Se ia câte o linguriță din fiecare produs vegetal, uscat și mă­cinat groscior. Amestecul se opărește cu 250 ml apă, apoi se administrează câte 50 ml, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator (faringite, laringite, traheite, bronșite, bronho-pneu­monii, astm bronșic), ca expectorant. * Maceratul - se iau câte 2 căni pe zi, dimineața și seara la culcare. * Infuzia - se beau 3 căni pe zi, după masă. * Tinc­tura - se iau câte 50 picături, de 3 ori pe zi, dizolvate într-o cană de ceai de tei călduț, după masă. * Vinul terapeutic - se administrează 2 linguri, de 3 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului urinar (cistite ca­tarale, pielite, nefrite), ca diuretic. * Infuzia - 3 căni pe zi. * Maceratul - 2 căni pe zi, dimineața și seara, la culcare. * Tinctura - 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie. * Vinul - 3 linguri, de 3 ori pe zi, toate după masă.
* Boli ale aparatului digestiv (ca laxativ). * Infuzia - 3 căni pe zi. * Tinctura - 30 de pi­cături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de volbură. * Vinul - 3 linguri, de 3 ori pe zi, toate administrându-se după masă.
* Bolile aparatului vascular (bolile ca­pilarelor) (fragilitate capilară, vase sparte la nivelul membrelor inferioare). * Infuzia - 3 căni pe zi. * Tinctura - 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de saschiu. * Vin - 3 linguri, de 3 ori pe zi, toate după masă.
* Boli ale pielii (dermatite, dermatoze care au o cauză, în principal, alergică, ca de exem­plu: urticarie, prurit, prurigo, neurodermite, eczeme, dermatitele atopice și de contact). În acest caz, se utilizează atât în administrare internă, cât și externă. * Infuzie - 3 căni pe zi, după masă. * Tinctura - câte 50 picături, de 3 ori pe zi, dizolvate într-o cană de ceai de gălbenele călduț, după masă; * Vin -2 linguri, de trei ori pe zi, după masă.

Depurativ - detoxifiant

Preparatele din panseluțe au o acțiune depurativă apreciabilă. Se folosesc pentru cura de detoxifiere a orga­nismului, împreună cu extractele din păpădie, cicoare, lemn-dulce și plop. Această com­binație re­pre­zintă un detoxifiant complex, prin efectul depurativ renal al tinc­turii de păpădie, efectul he­patic, datorat tincturii de cicoa­re, efectul anti­aler­gic, prin tinctura de panse­luțe, și digestiv, prin extractul fluid de lemn-dulce. Extractul din muguri de plop are acțiune imunosti­mulatore generală la nivelul organismului.
Mod de administrare: 30 picături, de 2 ori pe zi, după masă. Cura durează 30 de zile și se poate repeta de trei ori pe an.
(Acest produs se poate procura de la farmacia Faltis din Brăila.)

Tratamente externe cu panseluțe

Decoctul din panseluțe, preparat conform tehnicii prezentate mai sus, se folosește sub formă de băi generale, locale, sau comprese pentru diverse boli ale pielii. O fiertură din panseluțe este recomandat să se adauge în apa folosită pentru baia sugarului, evitân­du-se astfel frecventele alergii provocate de scutece, așa-numita "dermatită de scutece", care este o derma­tită de contact, produsă prin iritația tegumentelor de către scutecele umede, îmbibate de urina fermentată. Această fiertură se obține din 2 linguri de panseluțe mărunțite groscior, care se fierb cu un litru de apă, timp de 2-3 minute. Se filtrează, iar filtratul se adau­gă în cădița cu apă călduță pregătită pentru îmbăierea sugarului.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­maceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.