La pas prin Bucureștii de ieri și de azi

Dana Ene
Profitați de zilele acestea de primăvară ade­vă­rată, chiar dacă sunt însoțite, uneori, de averse de ploaie, și aventurați-vă, cât mai du­rează grația anotimpului, prin Centrul Vechi al Capitalei.

Veți vedea cum primăvara a reușit să-și strecoare lumina printre clădirile frumos renovate, ba chiar și printre cele abandonate...
Dacă sunteți pasionați de trecutul Bucureștilor sau, pur și simplu, curioși să aflați ceva despre el, ARCEN (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) inițiază sâmbătă, 29 martie, de la ora 17, proiectul "Prin Bucureștii ce se duc". Un grup de tineri inimoși, membri ai acestei asociații, vă vor purta gratuit pe niște trasee deosebite, prin vechile cartiere și mahalale bucureștene.
Prima călătorie se desfășoară sub un enunț capti­vant: Povestea Mahalalei Flămânda. Este un traseu pietonal de o oră și jumătate, desfășurat în perimetrul străzilor Bibescu Vodă - Piața Unirii - Dealul Pa­triarhiei - str. Ienăchiță Văcărescu - str. Principatele Unite - str. Olimpului - Piața Concordiei - Calea Șerban Vodă - str. Bibescu Vodă.
Povestea Mahalalei Flămânda poate fi trăită pe viu, în perioada 29 martie - 13 aprilie, în fie­care sâmbătă și duminică, de la ora 17. Punctul de plecare este baza Dealului Patriarhiei - Piața Unirii. Plin de farmec istoric, traseul vă poartă pe urma primelor tramvaie din Capitală, trase cândva de cai, pe aleile grădinilor de pe Dâmbovița, pe drumul pe care intrau în Capitală domnitorii fanarioți. Atmosfera va fi completată de povești despre hoții de mahala, care terorizau Capitala, dar și despre viața din timpul nopții, pe la margini de București.
ARCEN își propune prin intermediul acestui proiect să atragă atenția asupra memoriei și iden­tității orașului București. Vechile cartiere ale Ca­pitalei, salvate parțial, în ciuda furiei demolărilor co­muniste, reprezintă insule de frumusețe și roman­tism. Din păcate, unele dintre ele se află și azi sub pre­siu­nea demolărilor iresponsabile și a dezvoltării urbane haotice.
Un alt punct de popas al unei plimbări prin Cen­trul Vechi poate fi pe strada Blănari nr. 14, la cochetul Teatru Godot Café, unde luna apri­lie debutează cu un concert Maria Răducanu și Maxim Bel­ciug. Cei doi artiști își așteaptă fanii pe 4 aprilie, de la ora 21, promițând desfătări muzicale situate între clasic și tradițional. Fiecare dintre cei doi muzicieni își are propria carieră: Maria Ră­ducanu este una dintre cele mai tulburătoare și vibrante voci de pe scena muzicală de la noi, iar Ma­xim Belciug și-a făurit un re­nume de artist al chitarei clasice.
(Prețul unui bilet la acest con­cert este de 40 lei.)
Coborând pe Magheru, vă pu­teți opri, pe 1 aprilie, la Cine­ma Patria, ca să-l vedeți pe Ho­ra­țiu Mălăele în spectacolul "Sunt un orb", un recital extra­ordinar, compus dintr-o pleiadă de poezii de dragoste semnate de Nichita Stănescu, Teodor Pâcă, George Topârceanu, Emil Bru­maru, Mircea Micu, George Țăr­nea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet. Alături de poezie, mu­zică și improvizație, în spec­tacolul "Sunt un orb" veți regăsi umorul inconfundabil al lui Ho­rațiu Mălăele. "«Sunt un orb» cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar și proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dum­nea­voas­tră", spunea actorul.
(Biletele au prețuri cuprinse între 39 și 49 lei și pot fi găsite chiar la "Patria".)
Puțin mai la vest, pe strada General Berthelot nr. 60, la Sala Radio "Mihail Jora", sâmbătă, 5 aprilie, sunteți așteptați la un alt concert - Alexandrina. Fru­moasa și talentata artistă basarabeancă Alexandrina Hristov își va lansa aici cel de-al doilea album din cariera ei, intitulat "Flori de Spin". Stilul ei muzical, situat la confluența genurilor rock-pop, jazz-soul, precum și versurile jucăușe, pline de metafore, inspi­rate, au impus-o pe Alexandrina pe scena bucureș­teană încă de acum cinci ani, când a debutat cu "Om de lut".
Așteptat de fani timp de aproape cinci ani, "Flori de Spin", este un punct de cotitură în muzica artistei. Este un album produs 100% de ea, compozițiilor și versurilor proprii adăugându-li-se o orchestrație ori­ginală.
Alături de Alexandrina vor mai urca pe scenă la acest concert și: Petre Ionuțescu, Gabriel Almași, Ale­xei Turcan, Mihai Moldoveanu, Sergiu Cătană și Muse Quartet. Partea vizuală a spectacolului va fi asi­gurată de Cote.
(Pentru spectacolul Alexandrinei există trei cate­go­rii de bilete, cu prețuri începând de la 60 de lei, care au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim.)
Dacă pe lângă poezie și muzică sunteți amatori și de bijuterii de înaltă clasă, tot în centrul Capitalei puteți prinde o expoziție deosebită, intitulată "Aurul și argintul antic al României", deschisă până pe 23 aprilie 2014, la Muzeul Național de Istorie, de pe Calea Victoriei nr. 12. Expoziția reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint, descoperite pe teritoriul țării noastre. Este o plimbare prin peste șase milenii de măiestrie metalur­gică românească.
Multe din obiectele prezentate se află în expoziția permanentă "Tezaur Istoric" a Muzeului, iar altele pro­vin din peste 31 de muzee din țară, unele fiind expuse în premieră.
(Prețul unui bilet este de 7,7 lei pentru elevi și studenți și 27,5 lei - adulți. Există și un pachet de 55 lei pentru o familie: 2 adulți și maximum 3 copii.)
Expoziția va fi itinerantă, străbătând alte 12 orașe din România.