Chiar dacă reprezintă, adesea, o eliberare, despărțirea presupune inevitabil și suferință: reproșuri legate de violență, trădare, lipsa comunicării, împărțirea bunurilor și a copiilor. Există, totuși, modalități de a menține loviturile reciproce în anumite limite, manifestând respect față de fostul partener. Pentru edificarea problemei, ne-am adresat unor psihologi specializați în probleme de cuplu, colaboratori ai revistei "Formula AS": dr. Norica Fischer, Ana Markulis Zătrean și dr. Filip Onaca. Pentru o lectură mai ușoară, îi vom numi A, B și C -
"Despărțirea presupune sentimente amestecate, care au o intensitate comparabilă cu aceea de la începutul relației"
- Divorțul înseamnă întotdeauna renunțarea la o mare speranță. O asemenea ruptură în viața cuiva se poate petrece în chip "fericit"?
A: Despărțirea și divorțul reprezintă niște seisme pentru suflet. Cu toții ne dorim iubire și stabilitate în cuplu, iar majoritatea celor implicați într-o relație își dau multă osteneală unii cu alții. Eșecul nu poate să nu doară. Va suferi mai ales acela dintre parteneri care nu a luat inițiativa separării și se pomenește, dintr-o dată, singur, tânjind după conviețuirea de dinainte. Într-o asemenea situație, un divorț pașnic poate fi considerat o mare performanță.
B: Un divorț amiabil este, într-adevăr, o faptă eroică, posibilă numai prin eforturile ambilor parteneri. Ei trebuie să-și învingă tristețea, resentimentul, să depășească pierderea suferită și să adopte o atitudine constructivă.
C: A trage o linie de final, punând capăt unei căsnicii nefericite, poate fi și o ușurare imensă. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, sunt în joc sentimente amestecate, care la început au o intensitate comparabilă cu aceea din faza inițială a relației, cea a îndrăgostirii. De aceea, anul de după despărțire e important, deoarece în cursul lui, emoțiile pot reveni la proporții rezonabile. În această perioadă, mediatorii buni și avocații pricepuți pot avea o contribuție prețioasă, propunând înțelegeri care să liniștească spiritele. Mi se par condamnabili acei avocați care "toarnă gaz peste foc", din dorința de a avea cât mai multe acțiuni în instanță - din păcate, mai întâlnim și astfel de personaje.
- Când a sosit momentul să decidem că nu mai avem altă soluție decât divorțul?
A: Atunci când constatăm că intimitatea, bucuria, comunicarea și încrederea aproape au dispărut. Când nu mai vedem în celălalt nimic din ce ne-a atras către el, la început. Când relația ne face să ne simțim cel mai adesea deprimați, singuri, tensionați și agresivi.
C: Despărțirea este ca "o gură de aer proaspăt", o eliberare din prizonieratul unei relații nefericite. Însă cei care apelează la consiliere pentru problemele cuplului pot avea și surpriza de a-și da seama că divorțul nu este, de fapt, singura schimbare posibilă. În astfel de discuții, se vede limpede că, uneori, dorința despărțirii e alimentată de orgolii exacerbate, de mult subiectivism și frustrare. În urma dialogului cu psihologul, unele cupluri devin conștiente de tiparul în care evoluează relația lor și se decid să îl modifice, renunțând la divorț.
Ultimul prilej de răfuială
- Despărțirea decurge la fel cum a fost căsnicia - pașnic, neutru sau furtunos?
A: Eu cred că divorțul pune capăt relației, făcând uz de aceleași mijloace. Problemele apărute în timpul căsniciei se fac simțite, de regulă, și la despărțire. De multe ori, se agravează. Fiindcă e ultimul prilej de răfuială, de plătit polițe vechi.
B: Dacă partenerii s-au tratat reciproc cu respect și prețuire, finalul se va desfășura, de asemenea, pe o cale relativ pașnică. Totuși, o relație de iubire nu se poate transforma în prietenie, printr-o simplă apăsare de buton.
C: Dacă oamenii au avut o relație conflictuală, dacă a existat între ei concurență sau o dispută legată de autoritate, aceasta va continua și în timpul divorțului, sub forma unui "război al celor două roze".
Mânia și ura fac despărțirea mai simplă
- Când cei doi parteneri mai nutresc sentimente de afecțiune și prietenie reciprocă, ele pot îngreuna luarea unor decizii clare și categorice. Nu cumva mânia și ura simplifică despărțirea?
A: Mânia este o energie de care ai nevoie ca să te poți desprinde. Așa încât, sigur că da, mânia și ura fac despărțirea mai simplă. Însă, la un divorț, e important să se negocieze condiții care să le permită ambilor parteneri să ducă o viață liniștită în continuare. Sentimentele de prietenie, preocuparea pentru binele celuilalt, respectiv asumarea responsabilității pentru găsirea unor rezolvări echitabile sunt benefice pentru ambele părți.
B: Poate că demonizarea fostului partener te poate ajuta, pe termen scurt. Însă când omul pe care l-ai iubit cel mai mult se transformă pentru tine în omul pe care îl urăști cel mai mult, ceva nu e în ordine. Și sentimentele de prietenie îți pot fi de folos, ca să-l lași pe celălalt să-și urmeze drumul în pace.
C: Mânia și ura te ajută la început, ca să te detașezi de celălalt. Însă aceste sentimente trebuie discutate, căci numai astfel se va deschide calea către soluții acceptate în comun. În schimb, sentimentele reprimate duc la blocaje întreținute ani de zile.
- Tema banilor este una deosebit de dificilă. Cum se ajunge la compromisuri echitabile, în cazul unui divorț?
A: Există două posibilități - fie reglementări paușale ale partajului și pensiei alimentare, conform prevederilor legale, fie reglementări individuale, orientate în funcție de posibilitățile și nevoile părților implicate. Ultima variantă este îndeobște mai avantajoasă. De exemplu: dacă te ocupi și tu de copil, eu pot lucra mai mult, în consecință, vom avea cu toții mai mulți bani. Corectitudinea ne impune să ținem seama de dificultățile și de contribuția celuilalt. Din păcate, în majoritatea cazurlor, mânia și ura transformă problema banilor și a bunurilor comune în război. "Dacă tot plec, măcar să iau tot ce pot". Așa se face că cel care pleacă ia, uneori, și țiglele de pe acoperiș.
"Copiii nu trebuie să devină spectatori ai conflictelor"
- Când sunt de luat decizii cu privire la copii, toată lumea le vrea binele. Numai că nu toți văd binele în același fel. Cum se pot găsi soluții cu adevărat bune?
A: Copiii trebuie să știe ce urmează să se întâmple cu ei. În funcție de vârsta pe care o au, pot fi eventual implicați în luarea deciziilor. Însă mama și tatăl trebuie să fie atenți să nu-și transforme copiii în niște spectatori ai conflictelor, enervărilor și dezamăgirilor lor. Și, mai ales, să nu-și facă din ei aliați în disputa cu partenerul! Vorbindu-l de rău pe celălalt în prezența lor, de exemplu, li se creează copiilor conflicte inimaginabile.
B: Întotdeauna, bine va fi ceea ce le oferă copiilor protecție, ocrotire și siguranță. Pentru un astfel de bine e nevoie de seriozitate. Copiii merită să fie respectați ca niște oameni în deplinătatea tuturor facultăților, chiar dacă ei sunt încă dependenți de ajutorul părinților. Părinții buni sunt cei care știu să le transmită și în momentele grele mesaje de încurajare. "Te iubesc, și chiar dacă plec, voi fi alături de tine, oricând".
C: Pentru copii, binele înseamnă să li se permită să-și iubească și mama, și tatăl, și să aibă contact cu amândoi. Afirmă acest lucru toți copiii trecuți printr-un divorț, atunci când ajung la maturitate și își recapitulează amintirile. Soluțiile bune sunt cele din care rezultă doi părinți cooperanți, iar nu un câștigător și un perdant. Pentru unii copii este dificil, la început, să se mute mereu din locuința unui părinte în cea a altuia. Ei resimt de fiecare dată tristețea despărțirii și sunt suprasolicitați de cerințele adaptării la noul mediu. Dacă nu știu cum să interpreteze modificările de comportament observate la copiii lor în această perioadă, părinții ar trebui să ceară ajutorul unui specialist.
- Cât de necesar este să știe copiii despre motivele despărțirii?
A: Copiii au nevoie de toate informațiile pe care sunt capabili să le înțeleagă. Iar cel care a luat inițiativa separării trebuie să-și asume această răspundere și să-și expună deschis motivele. Despărțirea părinților îi lipsește pe copii de o parte din sprijinul de care beneficiau anterior și ei au nevoie să fie siguri de ceea ce le rămâne. Important este să li se consolideze această convingere: "Eu mă despart de tatăl tău (de mama ta), însă nu și de tine. Nu tu ești motivul". Copiii își iubesc familia și, în majoritatea cazurilor, nutresc speranța că părinții se vor împăca. În special copiii mici rămân cu această dorință profundă. Și sunt adesea înclinați să-și atribuie vina pentru neînțelegerile dintre părinți. De aceea, explicațiile de genul: "Mămica și tăticul nu se mai înțeleg atât de bine" nu sunt suficiente. Neînțelegerea trebuie explicată pe înțelesul lor.
B: Copiii trebuie să știe că numai părinții sunt responsabili pentru eșecul relației. Când permiți copilului să cunoască prea multe detalii ale conflictului dintre adulți, tinzi să-l pui în poziția de substitut al partenerului, ceea ce nu e deloc bine.
C: Copiii nu trebuie amestecați în viața amoroasă și în disputa părinților. Nici copiii mai mari nu trebuie folosiți pe post de cea mai bună prietenă, de condică de reclamații sau de loc de descărcat molozul - fără nici o îndoială, acesta este un abuz. Părinții trebuie să-și caute în altă parte confidenți pentru grijile și sentimentele lor de vinovăție, ca și pentru mânie, ură sau disperare.
"Dacă reușim să ne aducem aminte momentele fericite, ne putem respecta în continuare fostul partener"
- În momentele de criză, lucrurile nu se pot desfășura totdeauna lin, oricât s-ar strădui ambii parteneri. Ce este de făcut, atunci când tonul se înăsprește, iar atmosfera devine încărcată?
A: Se întrerupe discuția. Se ia o pauză. Se regăsește calmul. Dialogul va continua altă dată. Dacă tonul devine din ce în ce mai iritat, se poate apela la un terț: un mediator sau un terapeut.
B: O încleștare în conflict n-a ajutat nimănui vreodată. Prin urmare, când situația se prezintă astfel, partenerii ar trebui să renunțe deocamdată la confruntare, să ia distanță, să se ocupe mai degrabă de propria lor persoană. Dacă ajung mereu în același punct, e indicat să solicite sprijinul unui specialist, să se adreseze la timp unui mediator. O abordare nouă și constructivă a conflictului s-a dovedit utilă în deblocarea multor cazuri complicate.
- Respect - cuvântul magic pentru orice căsnicie, dar și pentru perioada ulterioară divorțului, mai ales acolo unde există și copii. Cum poate fi păstrat și protejat respectul reciproc?
A: Fundamentul respectului este timpul petrecut împreună. Dacă reușim să ne aducem aminte de momentele fericite, ne putem respecta în continuare fostul partener. Cel puțin ca părinte. Căci fără el n-ar fi existat copiii pe care îi avem împreună. Aceștia constituie un motiv suficient pentru ca părinții să-și poarte reciproc recunoștință - în pofida înstrăinării și a tuturor dezamăgirilor.
B: Respectul se întemeiază pe stima de sine și pe acceptarea diversității oamenilor. Aflându-ne în conflict, percepția noastră se îngustează și nu mai vedem în celălalt decât un dușman. În astfel de situații, avem nevoie de un ajutor din afară, de cineva care să cântărească cu obiectivitate reacțiile, pentru a reveni la un comportament bazat pe respect. Numai dacă ne simțim înțeleși, îl putem privi cu bunăvoință pe celălalt.