Românii din Harghita-Covasna

Cristian Curte
Minoritatea majorității

În fiecare an, pe 15 martie, maghiarii de pre­tu­tindeni își sărbătoresc ziua națională. Și tot în fiecare an, în această zi, chiar în mijlocul Ar­dealului, flutură drapelul Ungariei la fiecare poar­tă și se deplânge Trianonul. Politicienii UDMR-ului nu pierd ocazia să caute voturi, iar extremiștii să-și găsească adepți. Motive de protest se inventează în fiecare an. Dacă sunt plăcuțe bilingve, se protestează pentru drapelul Ținutului Secuiesc, dacă sunt școli în limba maternă, se cer universități, iar dacă și aceste cereri vor fi sa­tis­făcute, se va cere autonomia în­tregii regiuni. Pro­babil că această avalanșă de pre­tenții nu se va sfârși niciodată. Nici nu are cum. Dacă revendicările ar fi satisfăcute în tota­litate, UDMR-ul ar rămâne fără obiectul mun­cii, iar maghiarii ar putea să realizeze, în sfârșit, că singura problemă serioasă pe care o au este înapoierea economică a regiunii și penu­ria de locuri de muncă. Desigur, ea nu poate fi rezol­vată prin manifestații și, de aceea, nici nu se discută des­pre ea. Și mai tragic este că cele do­uă probleme sunt interconectate. Maghiarii vor să-și folosească limba peste tot și să renunțe la română, iar asta îi condamnă să trăiască doar în ținutul unde sunt majoritari, pentru că în altă parte nu se pot descurca. Doar cu maghiara nu ai cum să te angajezi în Cluj sau Brașov, ce să mai vorbim de București. Iar dacă un investitor străin, fie el neamț, olandez sau italian, ar de­barca într-o bună zi în Harghita sau Covasna, cu siguranță că și-ar dori angajați flexibili și edu­cați, care să poată vorbi măcar două limbi și să poată depăși la nevoie, dacă nu granițele Ro­mâniei, cu engleza, măcar granițele celor două județe, cu româna. Actuala limitare edu­ca­țio­na­lă nu poate decât să împiedice dezvoltarea eco­nomică, condamnând, astfel, întreaga regiu­ne și pe cei care locuiesc în ea. Tot pe 15 martie, în județele cu populație maghiară, românii se simt de multe ori străini în propria lor țară și se gândesc să plece unde văd cu ochii sau, mult mai rar, să protesteze. Anul acesta, un adolescent din Sfântul Gheorghe a făcut-o într-un stil specific vârstei. S-a foto­gra­fiat în centrul orașului, îmbrăcat în tricolorul ro­mânesc, și având pe fundal o manifestație ma­ghia­ră, în care fluturau dra­pele ale Ungariei. Apoi a postat poza pe Face­book, împreună cu ur­mătorul comentariu: "Pot să își arate iubirea față de țară, dar ei vor autonomie, ne vor pă­mântul. Acolo e liniște, aici e un punct fier­binte (așa îl simt eu), ne vor pământul... Atâta timp cât eu de 1 Decembrie am fost înjurat și hui­duit... Dacă ei nu oferă respect, nici eu nu le ofer, m-am săturat de situația asta, mă simt străin." Rezultatul acțiunii lui a fost primirea unei suite de mesaje de amenințare, unele dintre ele cu moartea... Și toate acestea, pentru că a avut curajul să suprapună trico­lorul nostru peste drapelul lor. Țara noastră, a tuturor, peste reven­dicările și steagurile lor.
Situația lui Cosmin nu este singulară. În mij­locul României trăiesc câteva sute de mii de români care sunt minoritari. Și în vreme ce UDMR-ul cere tot mai multe pentru propria etnie, nimeni nu se sin­chisește de românii din Har­ghita și Covasna. Teoriile de stânga spun că nici nu e nevoie. Sunt majoritari, deci sunt pro­tejați, oricum, de legile țării. Ei bine, tocmai as­ta nu se întâmplă, pentru că, în realitate, în cele două județe, ei sunt minoritarii, uneori sub 20%, iar maghiarii constituie populația majori­tară, uneori peste 90%, în unele sate. Așa se face că, deși au drep­tul să-și vorbească limba, românii nu prea au unde să și-o vorbească și ajung să folosească doar maghia­ra. Și tot din această pricină, deși au dreptul la școli, în realitate, nu au profesori și nici clase unde să stu­dieze. Până și în instituții, deși pot teoretic să folo­sească limba țării, în realitate vor găsi destui func­ționari în primăriile din sate cu care abia reușesc să lege două cuvinte românești.
În final, nu poți să nu remarci că din toată lupta asta a românilor, minoritari în propria lor țară, cu maghiarii, majoritari în propria lor regiune, câștigă doar... UDMR-ul. Lor, politicienilor, le convine de minune o populație săracă și monolingvă. E rețeta perfectă pentru o reușită electorală perpetuă, care le va asigura accesul la bogăție și putere. Altceva nici nu-și doresc.