Doftoroaia din Cormaia: MARIA BULBUC

Florentin Popa
- Pe Valea Someșului, de-a lungul drumului care urcă de la Năsăud spre Munții Suhard, se află localitatea Cormaia. Caut o femeie devenită legendă, atât în zonă, cât și departe, prin țară, pentru darul de a vindeca cu mâinile goale, orice fel de beteșuguri legate de oase. O cheamă Maria Bulbuc, are 73 de ani, șapte copii, patruzeci de nepoți, zece strănepoți și o poveste de viață presărată cu minuni, așa cum reușește să facă și ea, când oameni aduși pe brațe pleacă pe picioarele lor -

Doftoroaia

Satul Cormaia se află la poalele Rodnei, față în față cu Someșul. Soarele abia răsărit aprinde scântei în turlele unei mânăstiri întrezărite în depărtare. Nu-i nevoie să întreb unde o găsesc pe Maria Bulbuc. Pe o bancă din fața unei case, trei persoane, cu mâini și pi­cioare bandajate, așteaptă sub razele călduțe ale pri­măverii să le vină rândul la "tratament": un tânăr cu mâna umflată, care s-a rănit în pădure în timp ce tăia lemne; un altul, cu laba piciorului neagră la culoare; o doamnă cu un ban­daj atârnat după gât. Odată ur­gențele terminate, sunt pri­mit într-o cămăruță strâmtă, mobilată modest, țărănește, în care miroase puter­nic a plante medici­nale și a alifii. Ma­ma Maria ațâță focul în sobă și mă invită să mă dez­brac. Este o femeie măruntă, cu ochi pătrun­ză­tori și zâm­betul blând. Întins pe masa de masaj, prizonier al mâi­nilor sale pu­ternice, ca­re-mi dez­noadă ar­ti­cu­lațiile, încep să-i as­cult povestea.
Pasiunea Mariei pentru sufe­rințe și leacuri vine din copilărie, când lumea ei erau jocurile din curtea casei, înconjurată de ani­male domestice. "De mică mi-a fost drag să ajut la vindecare. Dacă își rupea un picior vreo oaie sau vreo capră, eu făceam repede lopățele din șindrilă, le legam dimprejur, iar în două săptămâni, li se prindea osul și nu rămâneau cu bete­șug. Zburdau prin poieni când le scoteam legătura, de zi­ceai că-s apucate! Mai târziu, îmi plăcea să ajut animalele la fătat - am scos și iezi, și miei, și viței. Când am mai crescut, moșeam femeile din sat, că nu erau drumuri bune, ca acum, și n-ajun­geau salvările de la oraș... Cred că eu m-am născut cu darul acesta și nu mi-a fost deloc frică să mă lupt cu bolile trupu­lui, chiar dacă era vorba de răni urâte ori de oase rup­te. Am învățat puțin câte puțin, lucrând pe alții, și am tot prins curaj! Iată că au trecut cincizeci și ceva de ani de atunci și nu refuz pe nimeni care-mi cere aju­torul. Și lumea tot vine, ai văzut și dumneata cum stau sărmanii la poartă, cum să-i lași?".

Roua lui Dumnezeu

Degetele lelei Maria îmi iscodesc oasele, citind alfabetul trupului. Știe unde și cât să apese, ca să afle suferințe adânci, care încă nu dau semne că există. "Aici se sudează vertebrele, simți? Stai prea mult pe scaun, la calculator! Orașul lenevește oamenii, îi ține fără muncă și nu-i bine! Dacă ai tăia zilnic măcar un coș de lemne cu toporul n-ai avea așa ceva! Eu, când eram mai tânără, m-am îmbolnăvit grav: am avut cancer la ficat. Doctorii mi-au zis că maximum trei luni o mai duc. Atât! Mi se mărise așa de mult ficatul, că nici nu mai puteam să înghit; îmi împingea mațele în sus și-mi apăsa pe gât, de-a dreptul. Respiram scurt, gâfâit, că aveam și plămânii presați. Eram dis­pe­rată, aveam trei copii mici, sub cinci ani, și mă ru­gam cu lacrimi amare: «Doamne, ce câștigi Tu din moartea mea? Cum mă cobori în țărâna pământului și-mi lași copiii orfani, să mi-i creas­că străinii? Lasă-mă să-mi cresc copilașii, că eu viața întreagă Te-oi lăuda și Ți-oi slăvi Numele!». Și Domnul chiar m-a vindecat, să știi! Eu sunt de religie penticostală, așa am fost de tânără. Bolnavă cum eram, m-au dus pe sus frații la o ungere cu untdelemn, acasă la o soră, care era într-o situație și mai grea decât mine, paralizată la pat. Ne-am rugat noi împre­ună pentru însănătoșire și la urmă a între­bat-o pasto­rul: «Crezi, soră, că Dom­nul te poate vin­de­ca»? Ea n-a zis nimic, că era tare slăbită, dar eu am simțit o căldură mare cum îmi învă­luie capul și co­boară spre picioare, m-am ridicat din scaun și am spus: «Cred!». Așa putere am primit de la Dum­nezeu, că stă­team în picioare, cu mâinile ridi­cate. Nu știam cum e posi­bil, că nu avusesem vlagă nici cât să um­blu singu­ră... Și am simțit apoi un cu­rent în vârful ca­pului, ca­re mi-a răcorit toată fața, ca o rouă de pri­măvară. Mă gân­deam: «Ce răcoare fru­moa­să am pe fața mea; să nu mi-o ia Domnul, că tare bine mă simt!». Și m-am ru­gat cu putere, iar ră­coarea cobora tot mai jos, mai jos, până la degetele de la picioare. Și când m-a cuprins așa, nimic n-am mai avut - puteam să respir ușor și nu mai aveam greutate în burtă! Am că­zut în ge­nunchi și m-am rugat toată seara, cu lacrimi de recunoștință! Când am ajuns acasă, soțului meu nu i-a venit să creadă că sunt pe picioare. Aveam voie bună, râdeam și i-am cerut de mâncare, că nu mai pu­team de foame. Până atunci, nu puteam înghiți decât cartofi zdro­biți, muiați în zer. El tare s-a mirat când a văzut că-mi pun să mă­nânc brânză, slană cu ceapă și pâi­ne și mi-a spus că nu-i bine ce fac. Era speriat, săracul, să nu-mi fac mai rău, dar i-am povestit cum m-am vin­de­cat prin rugăciune. Nu prea mă credea el; așa mi­nune nu mai văzuse, dar s-a bu­curat că eram din nou sănă­toasă și că-i rămâne familia întreagă."

Răul se-ntoarce

Mama Maria îmi rotește ferm picioarele, unul câte unul. Genunchii trosnesc, dar nu mă doare nimic. Mă simt ușor, imponderabil. Aș sta pe patul ei de masaj la nesfârșit, atât de bine îmi este! Căldura focului m-a moleșit și-mi în­greunează pleoapele. Ca și cum n-aș mai fi acolo, își deapănă mai de­parte amintirile. "Au trecut câți­va ani buni, copiii crescu­seră, cei mici erau deja la școa­­lă, ne mergea bine, ne cumpăraserăm mai multe vite, aveam o gospodărie frumoasă și nu știam cum să-I mai mulțumesc Dom­nului pentru toate câte ne-a dăruit. Dar într-o sea­ră, când am venit de la muncă, m-a apucat, deodată, o durere gro­zavă în sto­mac, cum nici la naș­te­rea prun­ci­lor n-am avut! Mă zvârcoleam pe jos de durere... Mi s-a făcut greață și am început să vomit sân­ge curat, ca atunci când te tai din gre­șea­lă cu cuți­tul. Copiii au început să plângă spe­riați, iar băr­batul meu a fugit la primar, că era sin­gurul din sat care avea o mașină ARO, să mă ducă la spi­tal. A rămas o soră de-a mea cu copiii, iar eu am ajuns la spital, la Bistrița, la Urgențe. Mă topeam pe pi­cioare, nu mai aveam pic de putere în trup, așa mult sânge pier­du­sem. Doctorii mi-au făcut ceva injecții, mi-au băgat și un tub în stomac, să vadă dacă n-am ulcer per­forat... A doua zi mă mai liniștisem, chiar mă simțeam mai bine. Mi-au făcut analize, multe și chi­nuitoare. La câteva zile, l-au chemat pe soțul meu și i-au spus că suferi­sem o hemoragie digestivă, din cauza unui cancer de colon. Când a auzit din nou de cancer, bărbatul meu mai că a leșinat. Nu mi-a spus nimic, dar am știut că-i grav din privirea lui. Eu mai târziu am aflat, de la o asistentă, că boala veche mă mai bântuia. Mi-a fost tare frică, mă gândeam că n-am fost demnă de prima vindecare, că nu I-am mul­țumit îndeajuns Domnului pentru minunea săvârșită... Am plâns zile în șir, slăbi­sem 10 kilograme de când mă internasem, nu mă mai recunoșteam în oglindă. Și iar am început să mă rog, cu mai mare speranță. O noapte întreagă m-am rugat cu toată puterea, din tot sufletul... Mi-am pus toată nădejdea în bunul Dumne­zeu și nu m-a lăsat nici de data aceasta! A doua noapte, iar m-au apucat durerile - dar mai jos, în burtă. M-am tot chinuit așa, îmi era tare rău și n-am primit decât o fiolă de algocalmin. La un moment dat, am avut niște crampe mari, de abia am ajuns până la toaletă. Acolo, altă grozăvie: un scaun hemoragic cu sânge negru și bucăți de carne închise la culoare, de m-am și speriat ce iese din mine! Peste vreo oră m-am liniștit, nu mă mai durea nimic și am adormit pe loc, că nu mai aveam pic de pu­te­re. A doua zi dimineața, asistenta șefă m-a anun­țat că trebuie să mai fac câteva analize și să mă pregă­tesc pentru operația de colon. Dar eu m-am lăsat com­plet în mâna Domnului, am refuzat operația și am ple­cat acasă. Mă crezi sau nu, nimic n-am mai avut de atunci! De 37 de ani n-am mai fost la un medic! Nici nu știu cine-i la noi la dispensar, că n-am avut nevoie de o pastilă!".

Doctorii pacienți

Mama Maria își unge mâinile cu uleiuri, le încăl­zește puțin la ochiul sobei, apoi îmi masează cu pu­tere mușchii spatelui, ca pe o cocă de cozonac. Îi simt degetele dincolo de oase, adânc înăuntru, în corp. Pre­siunea nu mai este dureroasă, ca la început; pare mai degrabă o dezmierdare călduță, care-mi elibe­rea­ză ten­siunea. Continuă povestea, fără s-o mai întreb ceva. "Eu mă rog în tot timpul. Și când mănânc. Și cum mă rugam eu așa, într-o seară, am căzut așa, ca într-un somn, și-am auzit vocea Domnului, care-mi grăia astfel: «Am trecut cu încercări de suferință peste mădularele tale și tu te-ai apropiat mai tare de Mine. Eu n-am să te iau din viață, că am de lucru cu tine! Am să-ți binecuvântez mâinile și brațele de muncă! Pâi­nea și untdelemnul nu se vor găta niciodată din casa ta, că nu vreau să te las povară nimănui! Fe­meie, dar de leac am să-ți dau și-am să aduc pe mâna ta oameni în necaz de boală și suferință, să le faci alinare la trup și la suflet. Cu mânurile să lucri și cu gura să mărturisești numele Meu!». Și așa mi-am început eu lucrarea. Prima dată, mi-am studiat de-a fir a păr corpul. Orice durere aveam, mă masam sin­gură, ba într-un loc, ba în altul, până simțeam că-mi face bine. I-am tratat așa și pe copii, când răceau sau se loveau la joacă, și unul n-a știut ce-i acela doctor! Mi-am vindecat de dureri și înțepeneli surorile și ru­dele apropiate, am pus la loc oase rupte și vertebre ta­sate, iar încet, încet, am ajuns să cunosc corpul ome­nesc atât de bine, încât acum îmi dau seama la o sim­plă atingere dacă e vreo problemă ascunsă, pe care doctorii nu o găsesc la analize! Să nu credeți că mă laud, dar am ajuns să știu corpul omenesc la fel ca doctorii, cu toate că n-am văzut niciodată om tăiat! Până la urmă, geaba ești medic și ai atâta carte, dacă nu știi să descoperi rădăcina răului! La mine au venit și încă vin doctori din toată țara: Cluj-Napoca, Baia-Mare, Brașov, Bistrița, Târgu-Mureș. Au și ei, ca orice om, probleme de sănătate fel și fel. Unii aveau probleme cu coloana și nu voiau să se opere­ze, alții nu știau de ce suferă cu adevărat. Pe unii i-am făcut bine, la alții le-am găsit suferința ascunsă și s-au dus să se caute mai abitir, prin spitale. Că oricât dar de vindecare aș avea de la Domnul, nu pot birui chiar toa­te bolile, atâtea câte sunt! De curând, au venit la mine un doctor din Moinești și o colegă de-a lui. Aveau ceva probleme cu coloana și le-am ușurat du­rerile. Însă femeii i-am mai spus ce observasem la masaj: «Dom­nucă dragă, dumneata ai un nodul la sânul stâng. Nu te speria, că-i mișcător; încă nu s-a încrângurat în carne și n-are rădăcini spre subraț! Fă-ți un control serios când ajungi acasă, să nu ajungi să-ți taie sânul!». Tare s-a mâhnit și m-a rugat să nu afle cumva colegul ei, că-i era rușine să n-o facă de ocară... Dar eu i-am spus doctorului să n-o lase așa și să moară, Doam­ne ferește, de cancer! Am aflat că a operat-o mai târziu un chirurg din București, i-a scos nodulul și s-a dovedit la analiză că era malign, dar în stadiu de început! A avut mare noroc, draga de ea! După aceea m-a sunat ca să-mi mulțumească!"

Leacuri țărănești - eficiență garantată

Când aduc vorba despre bolile pe care le poate trata, mama Maria nu mai pare așa de zgârcită la vor­bă. Aflu că tratează cu succes aproape orice pro­ble­mă a membrelor: luxații, entorse, fisuri, lovituri, proble­me cu ligamentele și tendoanele etc. Are și tehnici speciale cu care ajută la sudarea oaselor rupte, dar numai dacă pacientul "are minte și n-atinge picio­rul de pământ, cât îi zic" sau nu încearcă să care greu­tăți cu mâna bolnavă. "La început, pipăi fractura, să văd dacă are sau nu deplasare sau așchii de os. Suferă omul și răcnește, dar îndură dacă știe că tre­buie să-i pun la loc oasele frânte ori să-i îndrept înche­ietura. Dacă văd că-i grav, îl trimit la medic, să-i facă radio­grafie, să nu fie nevoie de operație! Dacă e fractură nor­mală, leg membrul cu pricina în pan­sa­­mente și cartoane groase, iar la fiecare trei zile desfac legătura și fac masaj ușor, ung locul fracturii cu creme, bitter suedez și miere de al­bine, bandajez totul și pun deasu­pra comprese cu țuică de casă, care-i de mare ajutor la lipirea osului. Omul nu mai face febră, îi scade in­fla­mația și oasele se sudează mai repede, că sângele cir­culă mai bine. Peste pan­samentul ud pun folie, un alt pansa­ment uscat și cartoane bine strânse, care țin membrul fix. În timpul acesta, eu îi fac recuperare bolnavului: îi mișc ușor articulațiile brațului sau piciorului rupt, chiar dacă-l mai doare. E mai rău să stea o lună sau mai mult fără să-l miște, că se atro­fiază mușchiul nefolosit! Mai ales la picioare, osul rupt se prinde, dar nu mai poți căl­ca, din cauza mus­cula­turii slăbite și greu te de­prinzi să mergi din nou! Iar recuperarea e tare grea, dacă fractura a fost urâtă ori osul a fost mă­run­țit în mai multe lo­curi!".
La problemele coloa­nei, mama Maria este mult mai precaută. "Tra­tez de mult hernii de disc, deplasări de vertebre, cio­­curi pe coloană și alte pro­bleme. Mai întâi pre­sez punctele care-mi ara­tă la ce vertebră-i sufe­rința și apoi mă apuc de masaj. Uneori, vrei să fie bine, dar poți să faci mai mult rău! Cu sistemul nervos nu-i de joacă! Păi, la o vertebră stricată de tot, fără zgârci, tasată și deplasată spre interior, nu ai ce-i face! Acolo-i de cuțit, de operație, dar chiar și aceea-i deli­cată, că poate secționa măduva și rămâne omul para­lizat! Aici e mare răspundere! Mai îndrept și co­loa­nele strâmbe, la oamenii cocoșați de cifoze și sco­lioze grave, dar dacă boala-i mai veche, nici eu nu-i pot ajuta așa de mult."

Focurile trupului

Aflu că tehnicile mamei Maria ascund și alte se­crete tămăduitoare. "Nu știu cum se întâmplă exact, dar am avut surpriza să-mi zică unii oameni că li s-au mai reglat tensiunea, colesterolul, diabetul, circulația sângelui, chiar și miopia. Mi-am dat seama că atunci când fac masaj, deblochez și reglez toate focurile (energia - n. a.) din corp, pentru că nu-mi scapă centi­metru de piele nelucrat. Nu mai departe de azi dimi­neață, au venit doi frați din Bistrița, cu mama lor, para­lizată pe jumătate. Două ore i-am făcut masaj, eram lac de sudoare și m-am dus sus, să mă spăl și să-mi schimb hainele, iar când m-am întors, mi-a spus femeia că s-a putut ridica singură și s-a ținut dreaptă în șezut, ceea ce n-a fost în stare să facă până atunci. Bucuria mea cea mai mare este în fața minunilor Dom­nului! Ce să-i mai zici? Am strâns-o în brațe și am sfătuit-o s-ajungă la mine mai des. Sunt sigură că dacă are iubire de Dumnezeu și multă credință, va merge din nou!"

Lucrarea lui Dumnezeu

Din mulțimea de rezultate, adesea inexplicabile, în lupta cu suferințele trupului, tanti Maria nu-și în­su­șește meri­te. "Vindecările nu-s din pute­rile mele! Eu doar lu­crez, însă numai Domnul vin­decă! Știi dumneata cum se zice, că Dum­nezeu lucrează prin oa­meni! Probabil că așa se în­tâm­plă și cu mine. De aceea, eu în fiecare dimineață îi mul­țu­mesc lui Dumnezeu c-a înlă­turat în­tu­ne­ricul nopții și mi-a dat zo­rile dimineții, că sunt liberă, că trăiesc în pace, iar cu sănătatea pe care mi-a dăruit-o în mădu­lare am putut să mă ridic din aș­ter­nut. Îi mulțumesc că-mi binecuvântează brațele pen­tru muncă, ca eu să pot trudi, să înfăptuiesc lucrarea Sa de Me­dic Suprem. Din păcate, oamenii uită să-I mul­țu­mească Domnului. Noi atâtea cerem de la Dum­ne­zeu, de parcă ne-ar fi mereu dator: «Iartă-mă, Doam­ne!», «Dă-mi, Doamne!», «Ajută-mă, Doamne!», «Vin­­decă-mă, Doamne!», «Fă-mi, Doamne!»... Dar noi ce-I dăm Lui în schimb? Ce așteaptă Domnul de la noi? Scrie în Cuvântul lui Dumnezeu: «Nu-mi adu­­ceți jertfă! Aduceți-mi doar mulțumiri ca jertfă!»".

Ștafeta vindecării

Cu toate că pe tanti Maria o știu mai mult locui­torii din Cormaia și împrejurimi, faima ei a ajuns și dincolo de granițele țării. "Atâtea che­mări am avut prin țări străine, nici nu vă-nchi­puiți! Au vrut unii să mă ia în America, în An­glia, în Franța, în Australia, unde aveau prieteni sau rude care fuseseră operate de mai multe ori de hernie de disc, dar tot nu se făcuseră bine! Dar eu îmi iubesc țara și familia, nepoții mei dragi și nu pot pleca de pe meleagurile noastre bine­cuvântate! Le-am spus oamenilor să-i aducă aici și-oi vedea eu ce le pot face. Îmi promiteau bani mulți, dar mie nu-mi trebuie bogății, că doar nu iau nimic cu mine! Vreau doar să fiu liberă și să mă fac folositoare oamenilor și Domnului, căci numai prin fapte bune îmi pot câștiga viața veșnică!"
Cât despre "ucenici", mama Maria s-a în­grijit să nu piară tradiția vindecării în familie. Procedeele ei medicale sunt duse mai departe de o fiică și de două nepoate, pe care le-a învățat de mici să tragă oase și să caute "focurile" trupului. Și încă le mai învață, pentru că darul tămăduirii este greu de purtat. După cum singură spune, "Darul fără har nu cunoaște pute­rea lui Dumnezeu"...

***

Dacă aveți probleme de sănătate, pe mama Maria o puteți găsi la capătul satului Cormaia, la casa cu numărul 114. De la gater faceți la dreapta, peste po­deț, unde începe urcușul spre mânăstirea Buna Ves­tire. Dacă nu vă descurcați, întrebați sătenii. O veți găsi, cu siguranță, pentru că-i cunoscută în toată zona! Bine ar fi totuși să-i dați un telefon (dimineața devreme sau seara, după ora 20) înainte să ajungeți la ea. Dacă n-are prea mulți oameni la tratament, nu vă poate primi. Vă răspunde la tel. 0746/47.89.15. Să vă fie de folos!