- Cum am putea ști cu exactitate cine a votat PNL, atâta vreme cât locurile eligibile au fost distribuite dinainte, în virtutea unei înțelegeri dintre PSD, PC și PNL și nu au rezultat dintr-o selecție operată de electorat în cunoștință de cauză? Alegătorii au pus ștampila pe "USL", fără să se gândească la identitatea liberală sau social-democrată a candidatului. Probabil că de multe ori, nici candidatul nu era prea sigur de identitatea sa politică, căci aleșii și miniștrii PNL au aprobat cu ușurință măsuri prea puțin liberale, iar tentativa de lovitură de stat din vara lui 2012 a fost susținută de PNL, partid care, în mod normal, ar fi trebuit să fie apărătorul statului de drept. Este firesc ca PDL să se situeze înaintea PNL în sondaje, deoarece a fost cel puțin consecvent cu sine însuși în această perioadă, în timp ce PNL a sărit dintr-o barcă în alta, ceea ce nu este niciodată bine primit de electorat: opoziția nu te crede, iar cei ce te-au ales se simt trădați. Scorul bun al PMP i se datorează în primul rând președintelui Traian Băsescu și percepției că liderul PDL, Vasile Blaga, ar fi de fapt un aliat secret al PSD. Dacă această tendință va continua, PNL va fi al treilea partid, la o distanță mică de PMP, mai ales că și activul său din teritoriu este pe cale să se dezintegreze din cauza tăierii accesului la banii publici, prin ieșirea de la guvernare, și a stimulentelor oferite de PSD, care are pregătit câte un pumn de arginți pentru fiecare trădător. După declarațiile sale anterioare, Crin Antonescu ar trebui să demisioneze, dar onoarea cuvântului dat nu l-a caracterizat vreodată: a mai promis că demisionează și dacă referendumul pentru suspendarea președintelui va eșua și nu a făcut-o. Rămâne varianta debarcării de către un congres extraordinar. Pentru a o contracara, Crin Antonescu încearcă să joace cartea lui Klaus Johannis, a cărui popularitate ar trebui să-i convingă pe liberali să nu abandoneze barca PNL, în speranța unui succes electoral răsunător al edilului sibian. Pe de altă parte, laudele pe care i le aduc domnului Johannis președintele Băsescu și Elena Udrea sugerează că și PMP contează tot pe el, iar în fundal se profilează o "monstruoasă coaliție" PMP-PNL. PDL nu are ce căuta în această ecuație, de Forța Civică și de PNȚCD nu merită să vorbim, căci sunt prea mici pentru a fi relevante. Unitatea dreptei nu este în acest moment decât un cântec de sirenă al PMP, care ar putea atrage totuși și o parte din pdl-iști. Lucrurile sunt deocamdată destul de complicate și încâlcite, fără a fi însă complexe.
- Mitingul organizat pe 10 martie la Târgu Mureș, pentru comemorarea secuilor uciși în 1854, le-a prilejuit participanților repunerea în discuție a autonomiei Ținutului Secuiesc, într-o atmosferă în care s-au manifestat atitudini revizioniste la adresa României. Patru cetățeni ungari, printre care doi membri ai partidului Jobbik, au primit, în urma acestor manifestări, interdicție de a intra în România timp de un an, în vreme ce DIICOT a dezvăluit faptul că are pe rol un dosar în care mai multe persoane sunt cercetate pentru "acțiuni împotriva ordinii constituționale", prin declarații cu caracter revizionist și separatist. Considerați suficient de promptă și de justă reacția autorităților române? Ne putem aștepta la noi astfel de manifestări ale extremiștilor maghiari în contextul electoral de la noi și în contextul, mai larg, politic, al regiunii?
- Consider că măsurile anunțate de statul român împotriva extremiștilor ungari, în special împotriva membrilor Jobbik, sunt juste și relativ prompte, dar insuficiente. Problema este mult mai complexă, după cum au dezvăluit unii analiști - din păcate prea puțini - care au subliniat colaborarea dintre Jobbik și proiectul eurasiatic al lui Alexandr Dughin, ideologul apropiat de Kremlin. După cum aflăm de pe blogul conservator În linie dreaptă, Gabor Vona a ținut de curând o prelegere anti-europeană la Universitatea Lomonosov din Moscova, invitat fiind de Dughin, promotorul Uniunii Eurasiatice sub egida Rusiei - o structură ce neagă principiile culturii democratice de tip occidental, UE, NATO și tot ce poate fi asociat cu ele. Și asta se întâmplă tocmai acum, când Rusia face demersuri pentru a se apropia de granița estică a României, printr-un culoar între Crimeea și Transnistria, adică prin alipirea sudului și estului Ucrainei, conform estimărilor mai multor experți americani și europeni. Nu este deci întâmplător că, imediat după ce a fost la Moscova, Vona a participat la mitingul de la Tg. Mureș, care a degenerat în scandal, ci este o dovadă a faptului că Rusia întreține tensiunile inter-etnice din România, încurajând formațiunile extremiste maghiare și ungare, care militează pentru independența și apoi alipirea Transilvaniei la Ungaria. Așa-zisa autonomie a Ținutului Secuiesc nu este, de altfel, decât un pretext pentru a cultiva aceste aspirații revizioniste și separatiste, menite să destabilizeze România, membru al UE și al NATO, situat incomod de aproape de ceea ce Kremlinul consideră un fief al său, și anume, Republica Moldova. Chiar dacă separatiștii nu vor avea câștig de cauză, ei au reușit deja să deturneze dezbaterea publică și să otrăvească spațiul public, distrăgând atențiile și energiile națiunii de la lucrurile cu adevărat importante. M-am întrebat adesea de ce nu vorbim deschis despre aceste lucruri în emisiunile televizate? Nu am răspuns pentru această lipsă de seriozitate a dezbaterii publice pe tema extremismului maghiar/ ungar, dar știu sigur că orice combatere eficientă a acțiunii sale nocive trebuie să înceapă de la demascarea legăturilor sale internaționale și că fără o astfel de analiză, nici măcar maghiarii de bună credință din Transilvania nu vor înțelege ce li se pregătește.