HOROSCOPUL CHINEZESC 2014 - Anul Calului de Lemn

Redactia
- Anul schimbărilor majore și al fenomenelor extreme -

* După anul Șarpelui de Apă, care s-a încheiat pe 30 ianuarie 2014, am intrat în noul an zodiacal chinezesc, ce se află sub influența semnului astrologic al Calului de Lemn. După cum ne avertizează astrologii, noul an va fi mult mai tranșant decât cel precedent, deoarece Calul de Lemn va accentua decisiv noțiunile de justiție, dreptate și echitate, în orice domeniu s-ar manifesta. La nivel planetar, spiritul justițiar al aceluiaș Cal de Lemn ar putea să provoace insurecții, războaie civile sau chiar conflicte militare internaționale, cum se întâmplă deja în Ucraina. Tot din cauza influenței astrale a Calului de Lemn, 2014 va fi anul fenomenelor meteo extreme și al cutremurelor. Iată tot atâtea motive care îi fac pe "cititorii în stele" să creadă că anul Calului de Lemn va aduce câteva schimbări majore în viața noastră *

Semnul Șobolanului
(Anul nașterii: 1900, 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)


Onorați-vă promisiunile făcute!
Anul 2014 vă va pune în câteva situații de viață care vor cere mai multă fermitate, spre deosebire de șo­vă­ielile pe care le-ați avut în cursul anului trecut. Pe scurt, va trebui să treceți la fapte, onorându-vă angajamentele și promisiunile făcute în 2013. Ca­lul de Lemn vă va induce stări de cu­raj și optimism neobișnuite, în fața încercărilor pe care vi le pre­gă­tește destinul. Nu uitați că efectele acțiunilor vor fi puternice și de lun­gă durată.
Dragoste - Anul acesta, viața sentimentală a Șobo­lanilor va suferi numeroase schim­bări. În cuplu, va trebui să abandonați stilul obișnuit de comunicare, ca și unele tabieturi învechite, pentru menținerea echili­bru­lui. Celor singuri, curiozitatea erotică le-ar putea oferi surprize foarte plăcute, în sensul că o întâlnire pasageră poate deveni o relație de-o viață...
Carieră - Afirmarea profesională se va lovi, anul acesta, de ideile altora, ceea ce vă va obliga să cădeți la în­voială, când nu veți fi cel care bate cu pumnul în ma­să. Asta anunță relații sociale pasionante, dar obositoare.
Sănătate - Energia personală, ca și starea gene­rală de sănătate vor avea fluctuații în acest an, fără ris­cul major al unor boli sau crize. Calul de Lemn vă va face mai sedentari, ceea ce nu se va potrivi cu agitația care va domni în viața Șobolanilor. În schimb, veți fi ex­puși unor tentații mai mari către plăceri sau chiar vicii, fapt care, pe termen lung, atrage unele riscuri me­dicale. Influența astrală provoacă, în 2014, migrene, fibrilații sau crampe musculare.

Semnul Boului
(Anul nașterii: 1901, 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)


Duceți la capăt ce-ați început
Anul acesta, cei născuți în zodia Boului se vor con­frunta cu o realitate paradoxală: calitățile personale mai mult îi vor încurca, decât îi vor ajuta! Din punct de vedere al timpului consumat, al proiectelor pe care le au și al acțiunilor directe pe care le întreprind, viața so­cială va căpăta o pondere mult mai ma­re, în dauna celei pri­vate. Cu alte cuvinte, nu vă veți plictisi în 2014... Acest efort a început de anul trecut și astrele vă ajută să continuați. Pro­ble­ma este că marea voastră capa­citate de muncă, lăudată de toa­tă lu­mea, s-ar putea rostogoli în gol, din când în când, dacă nu sunteți atenți la detalii și vă pripiți de dra­gul rezultatelor. Sfârșiți ce-ați început. Așadar, grăbi­ți-vă... încet!
Dragoste - Viața sentimentală va evolua lent, spre un orizont de stabilitate, mai ales dacă sunteți în cuplu. Veți avea o comunicare afectivă liberă, foarte deschisă, cu partenerul. Pentru celibatari, surprizele, indiferent sub ce formă, pot apărea în lunile martie, aprilie și sep­tembrie. Cel mai important rămâne faptul că încrederea în voi înșivă este în creștere, ceea ce vă ajută să depășiți complexe mai vechi.
Carieră - Și la acest capitol, astrele parcă ar vrea să spună: "Graba strică treaba!". Vă veți implica în nu­me­roase proiecte, unele chiar de succes, dar veți fi ten­tați să comiteți imprudența de-a nu reflecta de două ori. Re­lațiile profesionale se vor îmbunătăți simțitor, în măsura în care veți duce la bun sfârșit inițiativele de anul trecut. Este nevoie să nu vă pripiți, mai ales în apri­lie și mai, când vi se deschid noi perspective spec­taculoase.
Sănătate - Energia personală vi se va părea un subiect secundar, anul acesta. Din cauza proiectelor ce vă preocupă veți avea tendința să vă neglijați sănătatea, mai ales în mai, august și sep­tembrie, iar oboseala acu­mu­lată s-ar putea să determine o stare de depresie, în decembrie. Excesul de somnifere vă face rău și la ini­mă, nu doar la ficat! Există un număr mare de su­pra­ponderali în acest semn al zodiacului, care trebuie să-și țină în frâu dieta.

Semnul Tigrului
(Anul nașterii: 1902, 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998)


E vremea iubirii!
Anul 2014 va fi mai dificil, însă cu mult mai spec­taculos decât anul anterior. Destinul vă pregătește o sumedenie de surprize. Veți fi, parcă, împinși de la spa­te de evenimente neașteptate. Timpul va fi atât de gră­bit cu voi, încât veți avea senti­men­tul că parcurgeți în­tregul an mai mult pe fugă. Tot ce este legat de cre­ație artistică, dar și de lungi călătorii romantice, va cunoaște un climat extrem de favorabil. Din fericire, Calul de Lemn vă induce stări pozitive, vă ajută să fiți curajoși, energici, să aveți dârzenie, ca să puteți cuceri munții! Însă nu va fi nici ușor, nici simplu...
Dragoste - Viața sentimen­ta­lă se anunță de-a dreptul pasio­na­lă în acest an! Veți cuceri cu su­fle­tul, dar veți avea și succese erotice, indiferent de situația matrimonială, grație încrederii în voi înșivă și unei veritabile arte de a vă exterioriza sentimentele. Veți fi surprinși să constatați că este mai bine să vă schimbați reperele obișnuite, lăsând loc im­provizației totale, căci asta vă va face irezistibili. Din acest punct de vedere, climatul amoros se anunță ex­trem de înviorat, mai ales pentru celibatari... În anul Calului de Lemn e vremea iubirii pentru toți Tigrii!
Carieră - Veți avea relații sociale și profesionale excelente, culegând roadele strategiei de anul trecut, când cercul vostru de prieteni și protectori s-a diver­si­fi­cat în mod inspirat. Oricât de complicate probleme ați avea în 2014, știința comunicării și solidaritatea vă vor oferi oportunitatea unei ascensiuni profesionale im­portante, începând chiar de la finele lunii martie. Din cauza agitației acestui an, veți simți nevoia de stabili­tate în relațiile amicale.
Sănătate - Anul acesta nu veți duce lipsă de ener­gie. Ideea de luptă, de competiție, vor fi extrem de stimu­latoare pentru metabolism. Este recomandabil să participați la concursuri sportive de orice nivel, căci aveți toate datele să le câștigați. Atenție, însă: Calul de Lemn vă va provoca o poftă uriașă de mâncare, satis­făcută în mod dezordonat, ceea ce vă expune riscului îngrășării și creșterii colesterolului! În rest, nu aveți nici răbdare, nici timp să vă îmbolnăviți...

Semnul Iepurelui
(Anul nașterii: 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999)


Excelență profesională
În acest an veți avea nenumărate oportunități profe­sio­nale, de care veți profita din plin. Reușitele se vor face simțite după echinocțiul de primăvară și vor fi le­gate în chip direct de munca voastră, însă privilegiate, cu adevărat, vor fi domeniile de creație. Tot ceea ce este legat de cercetări și experimente artistice este cu pre­cădere favorizat, până la sfârșitul anului. Încunu­narea carierei este aproape, pentru că veți avea succese pe bandă rulantă. Totuși, nu vă neglijați viața privată!
Dragoste - Viața voastră afectivă vă va aduce numeroase și plăcute surprize în cursul lui 2014, chiar dacă, în ultimii ani, ați avut senti­mentul că ați intrat în­tr-o fundătură. Veți avea neașteptate posibilități de eman­cipare sentimentală, mai ales în lu­nile iunie, sep­tembrie și oc­tom­brie. Sub influența Calului de Lemn, veți fi cuprinși, uneori, de o senzație de libertate sufle­teas­că, pe care nu o mai așteptați și care va fi accen­tuată de anturajul în care trăiți.
Carieră - Datorită unui stil de comunicare foarte deschis și cordial, numeroasele relații sociale pe care le aveți vor avea un impact pozitiv asupra situației finan­ciare. Fiți, totuși, prudenți, căci aveți tendința de a avea încredere prea mare în persoane cu idei utopice, în lunile septembrie și noiembrie! Legăturile voastre pro­fesionale cele mai favorabile sunt de genul masculin...
Sănătate - În 2014, energia Iepurilor se anunță excelentă pe plan fizic, iar pe plan psihic, sunt încă și mai puternici! Dar influența astrelor vă împinge să vă forțați limitele, cu precădere în noiembrie și de­cembrie, ceea ce vă va extenua. Este recomandabil să vă su­pra­vegheați stomacul, rinichii și sistemul endo­crin.

Semnul Dragonului
(Anul nașterii: 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000)


Independență cu orice preț
Acest an va pune la încercare destinul Dragonilor. Na­tivii vor trece prin situații ce le vor permite să-și schim­be viața, uneori de o manieră de-a dreptul radi­cală. Veți avea ocazia să le ară­tați tuturor că îndrăz­neala voas­tră legendară, dovedită de atâtea ori, devine încă și mai puternică, în acest an. Vă veți lăsa ghidați de liberul arbitru mai mult decât oricând, aruncând în aer toate prejudecățile și dogmele care v-au încorsetat viața. Ob­sesia de a deveni independenți cu orice preț vă va da o furie de a trăi ce va spulbera orice obstacol. Re­versul medaliei este că, în 2014, destinul nu vă va lăsa niciun răgaz!
Dragoste - Viața sentimentală va fi marcată de numeroase momente în care va trebui să faceți alegeri mult mai rapid decât altădată. Nu puțini dintre voi vor încerca să recupereze afectiv timpul irosit în ultimii ani, mai ales în cazul cuplurilor. Partenerul de viață va fi constrâns să accepte graba, dar feriți-vă să cădeți pra­dă ex­ceselor sentimentale, mai ales în lunile aprilie, iunie și octombrie. Granița dintre viața privată și cea socială devine aproape ne­însemnată, de câte ori vă lăsați acaparați de o relație pasională.
Carieră - Vă veți con­frun­ta cu proiecte originale și ambițioase, dar e de preferat să nu săriți peste etape, căci graba care vă urmărește tot anul riscă să vă strice treaba, uneori.
Sănătate - În 2014, veți avea mult mai multă ener­gie decât anul trecut, iar acesta va fi punctul forte, căci indiferent ce eforturi veți face, nu veți simți obo­seala. Organismul are tendința să nu mai fixeze calciul sau alte minerale, de aceea este recomandabil să beți mai multe lichide. Totuși, ar trebui să evitați excesul de diuretice, căci vă pot dăuna, pe termen lung. Cele mai bune luni pentru analize medicale și tratamente sunt aprilie, iunie și noiembrie.

Semnul Șarpelui
(Anul nașterii: 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001)


Calm imperial și sânge rece
Mai mult decât în cazul altor semne zodiacale, anul 2014 se va înscrie pentru Șerpi într-un climat general de continuitate și stabilitate. Este chiar recomandabil să sfârșiți ceea ce ați început anul trecut, pentru că as­trele vă influențează pozitiv tocmai în acest sens. Cal­mul imperial și sângele rece vă vor ajuta să rămâneți echi­librați și eficienți în fața oricăror provocări ne­așteptate, de altfel, puțin probabile, căci întregul an se anunță mult mai liniștit decât cel anterior, atât din punct de vedere social, cât și familial.
Dragoste - În privința vieții afective, anul acesta vă va fi mult mai ușor să rămâneți cu picioarele pe pământ. Dacă sunteți celibatar, s-ar putea să fiți confruntat cu tentația de a face o alegere definitivă, pentru a consfinți o relație începută mai demult, dar astrele prevestesc că acest tip de opțiuni nu sunt favorabile în 2014. Pentru cupluri va fi un an „alb".
Carieră - În aceeași at­mos­feră generală de stabilitate va continua și viața profesională. Sunteți singurul semn al zodia­cului pentru care 2014 nu va fi un an al schimbărilor, și ar fi bine să profitați de această tihnă, căci ar putea fi liniștea dinaintea furtunii!
Sănătate - Față de horoscopul anului trecut, care v-a prevestit multe inconveniente în materie de sănătate, în 2014 vă rămâne o singură problemă de rezolvat, moștenită tot din anul anterior, anume - ficatul. Lunile cu cele mai multe riscuri în acest sens se anunță iunie și decembrie. Supravegheați-vă dieta!

Semnul Calului
(Anul nașterii: 1906, 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002)


Afecțiune și generozitate ieșite din comun
Anul 2014 se anunță intens, în privința schim­bărilor de fond ce se vor ivi, indiferent de domeniu. Vă veți confrunta cu evenimente sau situații față de care trebuie să faceți dovada unei mari îndrăzneli. Practic, intrați într-un nou ciclu al des­ti­­nului, ce vă va elibera de mul­te dintre constrângerile de până acum, în schimb, vi se va cere cu­raj. Veți avea entu­ziasm, ba veți fi chiar im­pul­sivi, uneori. Veți privi doar îna­inte, ignorând tre­cutul, cu piedicile sale. Aplom­bul și eficacitatea sunt reperele defi­nitorii ale evoluției în aces an, căci veți depăși cu ușu­rință orice obstacol, dacă vă păstrați capul pe umeri și nu vă pierdeți cu firea.
Dragoste - Veți simți, în același timp, o nevoie intensă, atât de reînnoire, cât și de stabilitate în viața afectivă. Veți reacționa tranșant, dar drept și lucid, făcând dovada unui echilibru afectiv, ce nu vă carac­terizează întotdeauna. Îi veți dărui partenerului o afec­țiune enormă, așteptând ca ea să vă fie întoarsă. Din păcate, o anume înclinație sentimentală spre gesturi excesive și spectaculare poate deveni abuzivă, dar din fericire, excesele sunt atenuate de spiritul autocritic și de stările de moment.
Carieră - Viața profesională se anunță extrem de dinamică. Vă veți confrunta cu situații punctuale, în care veți înțelege adevărata semnificație a noțiunilor de fraternintate și solidaritate, fie că veți fi ajutați, fie că veți oferi protecție, la rândul vostru. Veți fi de o generozitate ieșită din comun, uneori chiar exagerată, cu toți colegii și prietenii voștri. Sunteți singurul semn zodiacal din 2014 care reușește să unească prietenia cu interesele materiale, în mod armonios!
Sănătate - Influențele astrale vă dăruiesc energie în chip direct și vă întăresc metabolismul, deși nu sunteți scutiți de riscul unor accidente vasculare. Totuși, starea fizică generală va fi bună tot anul. În a doua jumătate a intervalului este recomandată o cură de dezintoxicare, indiferent dacă aveți vicii sau nu. Atenție la tensiunea arterială!

Semnul Caprei
(Anul nașterii: 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003)


Schimbări substanțiale
Pentru nativii acestui semn, 2014 se anunță foarte dinamic, prin implicarea în mai multe proiecte din do­menii variate. Vă veți confrunta cu schimbări substan­țiale de viață profesională sau privată, mai ales că ambele se vor influența reciproc. Pe linie profe­sională, mai ales, va trebui să vă dezvoltați creati­vitatea, pentru a evita concurența! Toate acestea s-ar putea chiar să vă aducă o înnoire a stilului de viață, în general, însă curajul și îndârjirea nu vă lipsesc.
Dragoste - Viața sentimentală va fi de-a dreptul palpitantă, anul acesta! Veți avea experiențe noi, trăiri puter­nice, satisfacții și bucurii, iar dacă sunteți în cuplu, nu este exclusă o despărțire, de dragul unei noi iubiri... Fantezia per­sonală vă va fi de mare ajutor. Pentru celibatari, va fi anul tu­turor nebuniilor!
Carieră - Același vânt al schimbării bate și la acest capi­tol, dar cu rezultate de mai lungă durată. Creativitatea vă va face să străluciți profesional, aducându-vă reu­șite și avantaje materiale, dacă nu cumva veți merge până acolo, încât vă veți schimba meseria!
Sănătate - Chiar și în acest caz veți avea parte de schimbări, căci sănătatea va cunoaște mari fluc­tua­ții, din cauza ritmului frenetic de viață. Stilul dezor­donat expune sistemul digestiv la cele mai mari riscuri, mai ales în a doua jumătate a anului.

Semnul Maimuței
(Anul nașterii: 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004)


Bateți fierul cât e cald!
Acest an vă va pune în situații inedite, ce vă vor mobiliza toate capacitățile de adaptare la ceva nou. Lucrurile se vor mișca rapid în toate domeniile exis­tenței, ceea ce vă va obliga să bateți fierul cât e cald! Cei din jurul vostru, indiferent dacă va fi vorba de familie, prieteni sau colegi, vor conta mult pe ingenio­zitatea și spiritul vostru descurcă­reț. Veți depăși multe obstacole din viața socială, dar cuvântul de ordine rămâne adaptare cu orice preț.
Dragoste - Sunt pre­ves­tite agitații sufletești, în acest an, mai ales pentru cei căsă­to­riți. O dorință subită de solitu­dine vă va face mai puțin atenți față de parte­nerul de viață. Salvarea va veni numai de la spon­taneitatea voastră instinctivă și de la arta improvizației, însă tot cu condiția unui efort de adaptare.
Carieră - Din aceeași nevoie de adaptare, anul acesta veți avea nevoie de colaboratori stabili, profunzi, serioși. Evenimentele vă vor împinge spre o comunicare frenetică, pe plan profesional, iar senti­men­tul de prietenie față de unii colegi ce vă sprijină va deveni o a doua natură a personalității voastre. Încă o dată, spontaneitatea, dar și ambițiile personale, vă vor fi aliați de nădejde.
Sănătate - Cu ajutorul astrelor, veți dispune de o sănătate foarte bună anul acesta, cu toate că nu sun­teți scutiți de tentația unor excese dăunătoare, mai ales în lunile aprilie și iunie. Dacă aveți puterea să aban­donați orice plăcere nesănătoasă, inclusiv dependența de me­dicamente luate cu duiumul, anul 2014 este exce­lent.

Semnul Cocoșului
(Anul nașterii: 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005)


Fiți ambițioși, dar lucizi!
Multe dintre ambițiile care vă animă vor fi satis­făcute în cursul acestui an, indiferent de domeniu, însă împlinirea lor nu va fi prea ușoa­ră, căci veți fi ispitiți de mai mul­te proiecte. Fiți ambițioși, dar ră­mâneți lucizi, ca să nu faceți o alegere neinspirată. Vă pân­dește norocul unei relații sociale de o importanță considerabilă!
Dragoste - Liniștea afec­ti­vă a anului trecut se es­tom­pează treptat, pe măsură ce apar unele perspective sentimentale neașteptate. Pen­tru cei căsătoriți, astrele prevestesc redescoperirea tan­dreții. Pentru celibatari, toate învățămintele trecutului vor fi de folos într-o nouă relație. Veți avea ambiții erotice care vă vor face seducători...
Carieră - Pe plan profesional, veți da timpul îna­poi pentru a recapitula greșelile trecute, ca să fiți si­guri că nu le veți repeta. Această stratagemă înțeleaptă vă va da câștig de cauză, dar trebuie să nu încurcați borcanele, în sensul că sunteți tentați să amestecați relațiile profesionale cu cele amoroase, tot din ambiția de-a vă grăbi succesul.
Sănătate - Poate fi anul în care veți avea pro­ble­me cu inima! Lunile cu riscuri rămân cele de vară, mai ales că nu veți avea timp de vacanțe. Sunt reco­man­date analize medicale amănunțite, în primele șase luni ale anului.

Semnul Câinelui
(Anul nașterii: 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006)


Acțiune și adrenalină
2014 va accelera enorm ritmul vieții cotidiene, mai ales la nivel social, un fapt ce se va face însă puțin simțit, în existența privată. O nevoie imperioasă de a vă realiza visurile sociale cele mai ambițioase și mai ascunse vă va împinge înainte, pur și simplu! Veți avea nevoie de adrenalină, căci vă așteaptă multă acțiune... Explicația acestei reacții vine de anul trecut, când o serie de eșecuri personale v-au determinat să amânați revanșa pentru 2014.
Dragoste - Într-un mod aproape singular față de celelalte semne zodiacale, viața sentimentală a Câinelui va fi bogată în satisfacții legate de amorul propriu, însă fără vreo legătură cu ideea de afecțiune! Ceea ce poate deveni o problemă majoră, pe toată durata lui 2014, dacă vă veți mulțumi doar cu suc­cesele imediate pe care le veți trăi, atât profesional, cât și social. Din acest punct de vedere, anul acesta rămâneți o excepție a horoscopului, fiindcă până și în relațiile private doriți să controlați totul, să fiți stă­pâni...
Carieră - Ambiția ie­șită din comun pe care v-o prevestesc astrele nu vă va îndepărta de colegi sau co­la­boratori. Prieteniile și viața profesională se vor supra­pune și se vor influ­en­ța re­ciproc. Mai mult decât atât, veți reuși cu ușurință să ar­monizați ambițiile perso­nale cu interesele partenerilor profesionali, ceea ce vă va da satisfacție.
Sănătate - Acesta este singurul capitol care v-ar putea încurca socotelile, în cursul lui 2014. Și asta, din cauza ritmului frenetic de viață, care vă face să vă neglijați sănătatea. Totuși, astrele nu prevestesc boli sau crize grave, ci doar riscuri la care vă expuneți, cu precădere în mai, iulie și septembrie, în legătură directă cu circulația sanguină și stomacul. Atenție, deci!

Semnul Porcului
(Anul nașterii: 1911, 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007)


Veți iubi și veți fi iubiți!
Este foarte probabil ca, de-a lungul acestui an, să aveți nevoie de mai multă combativitate, fiindcă astre­le prevestesc o viață publică aglomerată, o provocare profesională sau chiar intrarea în politică. Marea fericire în 2014 rămâne felul extrem de devotat în care sunteți iubiți de partener/ă, de familie, de prieteni, căci iubirea vă ajută să învingeți, în cele din urmă!
Dragoste - Viața sentimentală a Porcului va fi covârșitor influențată de astre, în acest an. Veți avea o comunicare de-a dreptul excepțională cu parte­nerul de viață. Veți iubi mult și veți fi iubiți și mai mult! Un colac de salvare binevenit, căci în 2014, veți avea nevoie de sprijin sufletesc...
Carieră - Din punct de vedere profesional, viața voastră se anunță agi­tată. Dacă ați fi avut și aici norocul din iubire, poate că ar fi fost un an mai liniștit! Așa însă, vă sunt pre­vestite tensiuni sociale și efortul de a pune în aplicare diferite proiecte colective. Acesta este și motivul pentru care astrele indică o posibilă intrare în politică sau o ascensiune profesională, ce implică mari răspun­deri administrative. Succesul va veni în octombrie și noiembrie.
Sănătate - În anul Calului de Lemn, vocația de lideri nu vă mai lasă timp și pentru sănătate, pe care o veți neglija total. Veți mânca dezordonat, nesănătos și pe fugă, veți fi obosiți, tracasați, uneori chiar și impulsivi, împrejurări negative care vă expun riscului spitalizării în luna decembrie, fără urmări pe termen lung, din fericire!