Cafeaua

Iulia Vlad
Prezentă aproape în orice casă, cafeaua are, pe lângă darul de a ne înviora trupul și spiritul, și însușirea de a ne face mai frumoase.

Multe creme și loțiuni "de firmă" au printre ingredien­te cofeina, care se regăsește din plin în ca­fea, pentru că netezește, dă lumino­zitate și strălucire pielii, reduce ridu­rile, eli­mină umflăturile, apa în exces și sem­nele de oboseală, în­cetinește îm­bătrâ­nirea. Și pentru că previne și tra­tea­ză celulita, este nelip­sită din com­po­nența preparatelor pen­tru remodelare corpo­rală. Pentru re­țe­te, utilizați zațul, care trebuie să fie fin și proaspăt, chiar cald, sau cafea fin măcinată, sau ca­fea proaspăt preparată.

Exfoliant cu cafea pentru corp

Ingrediente: o jumătate de ceașcă cu zaț sau cafea măcinată, 3 linguri de sare grunjoasă, un sfert de ceașcă cu gel de duș. Se amestecă zațul și sarea cu gelul și se masează pe întregul corp, cu miș­cări circulare, insistând la coate, ge­nunchi și călcâie. Se clătește apoi cu apă călduță.

Exfoliant cu cafea pentru ten

Ingrediente: 2 linguri de zaț sau ca­fea măcinată, 1 lingură de miere, 1 lin­g­ură ceai de mușețel. Se amestecă in­gre­dientele și se masează blând fața cu mișcări circulare, câteva minute. Se clătește apoi cu apă călduță.

Tratament anticelulită

Ingrediente: o jumătate de ceașcă de zaț sau cafea măcinată, 2 linguri de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Ameste­cați ingredientele și apli­cați-le pe zonele cu pro­bleme, masând ușor, apoi acoperiți cu o folie de plas­­tic și lăsați să stea 5-10 minute. Desfaceți fo­lia și, stând în cadă, ma­sați câ­te­va minute zonele cu ce­lulită cu amestecul ră­mas, apoi clătiți cu apă călduță. Faceți această procedură cel puțin de trei ori pe săptămână. Efecte se văd în câte­va zile. Acest trata­ment este foarte efi­ci­ent și pentru com­bate­rea depozitelor de gră­sime "încăpățânată".

Mască cu cafea și albuș

Ingrediente: 3 linguri zaț sau cafea măcinată, 1 albuș. Amestecați zațul cu albușul și întindeți-l ușor pe față, cu masaj ușor. Lăsați până se usucă, spă­lați cu apă călduță, apoi cu apă rece. Cele două ingrediente curăță, tonifică și strâng porii, de asemenea, au un efect de lifting asupra tenului. Masca este potrivită pentru tenul gras sau mixt.

Mască cu cafea, cacao, lapte și miere

Ingrediente: 2 linguri zaț sau cafea măcinată, 2 linguri cacao pudră, 2 lin­guri lapte călduț, 1 lingură miere. Se amestecă zațul cu pudra de cacao, se adaugă apoi laptele și mierea. Se aplică pe față și se lasă o jumătate de oră, apoi se spală cu apă călduță. Hrănește, revi­ta­lizează și dă fermitate oricărui tip de ten.

Cafeaua contra cearcănelor

Preparați o cantitate mică de cafea tare. După ce s-a răcit, înmuiați com­prese din tifon în ea și aplicați-le pe ochi și în zona cearcănelor. Lăsați să acționeze 15-20 de minute. Repetați mai multe zile, până se estompează cear­cănele. Pentru fiecare aplicare, se pre­pară cafea proaspătă.

Gheață cosmetică

Preparați o cafea tare, pe care după ce s-a răcit o turnați în tăvița de cuburi de ghea­ță și o puneți în con­gelator. Când tre­buie să arătați bine, îna­inte de un eveniment, masați tenul cu un cub de gheață pentru câteva minute. Întinde pielea și îi dă luminozitate.

Cremă cu cafea

Ingrediente: 1 lin­­gură de ceară de al­bine, 1 lingură de ulei de măsline, 1 lin­gură de ulei de mig­dale, 1 lingură unt de cacao, 1 lin­gură de cafea solu­bilă (ness), 3 picături de ulei esențial de la­vandă. Într-un vas pus pe aburi, se pun ceara, apoi untul de cacao. După ce s-au topit, se ia vasul de pe foc, se adau­gă restul ingredientelor și se amestecă până la omogenizare. Se mută într-un recipient de sticlă închis ermetic și se păstrează la loc răcoros. Este o cremă excepțională pentru ten și corp, hră­neș­te, catifelează, reduce ridurile, dezin­flamează, stimulează circulația.