Aylin și Cantaloop la Jazz Syndicate Live Sessions
La Palatul Ghika, de pe malul lacului Tei, a început una dintre cele mai rafinate și antrenante stagiuni de jazz, intitulată Jazz Syndicate Live Sessions. Ridicat în stil neoclasic de rafinatul domnitor muntean, palatul găzduiește în fiecare lună câte două concerte de gen pe seară, recomandate și prezentate de inegalabilul realizator radio-tv și prezentator de jazz Florian Lungu. Pe 20 martie, cele două concerte vor fi susținute de formațiile Aylin & The Lucky Charms - "Jazz' Like Tha și Cantaloop" - "License To Chill".
În primul caz, e vorba și de-o foarte plăcută surpriză: Aylin Cadîr nu e alta decât simpatica și talentata adolescentă de odinioară, membră a formației Pops, care după ruperea grupului s-a apucat să studieze serios actoria. Cu toate acestea, nu a renunțat niciodată la marea ei pasiune, muzica, și după ani lungi de căutări, a găsit stilul care se potrivește cel mai bine temperamentului și timbrului ei vocal - jazzul. După câțiva ani de peregrinări cu diverse trupe de gen prin mici baruri din țară, Aylin și-a creat propria trupă de jazz, The Lucky Charms. Iar după ce și-a unit forțele cu producători și compozitori de profil, precum Elena Moroșanu (Jazzapela, Three For Helen) sau Moonlight Breakfast, în aprile 2013 a lansat albumul de jazz-pop "Cloud", un debut foarte apreciat de critici, dar și de public. Piesele de pe acest album au fost incluse în emisiunile unor posturi muzicale de radio din Germania, Turcia etc.
Pe scena Palatului Ghika, Aylin & The Lucky Charms vor prezenta melodiile de pe albumul lor, "Cloud", dar și mai noua lor piesă "10 Feet Tall", compusă de artistul american Naz Tokio.
A doua trupă de jazz prezentă în concert va fi "Cantaloop", un quartet alcătuit din saxofonistul Costin Roșu, toboșarul Ștefan Benedict, basistul Adrian Flautistu și Alex Borșan - clape. Cei patru muzicieni promit să le ofere spectatorilor o oră de bucurie jazzistică, în confortul ambianței de la Palatul Ghika. Vor fi interpretate piese de atmosferă, precum "Blue Monk", "Misty" sau "In a Sentimental Mood".
(Biletele pentru acest eveniment au prețuri între 48 și 98 lei și pot fi procurate online pe myticket.ro)
Hiromi
Pe 25 martie, la Sala Radio, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București, va concerta celebra pianistă niponă Hiromi. Prezentă pentru prima oară în România în 2012, când a evoluat alături de Simon Phillips și Anthony Jackson într-un concert sold out, anul acesta, Hiromi se va prezenta pe scena Sălii Radio pentru un extraordinar recital de pian solo, din seria "Jazz Night Out".
Hiromi Uehara s-a născut pe 26 martie 1979, în orășelul Hamamats din Japonia. Cântă la pian încă de la vârsta de cinci ani, iar la doar 14 ani dădea concerte în fosta Cehoslovacie, cu Orchestra Națională din Praga, pentru ca trei ani mai târziu să se regăsească pe aceeași scenă, la Tokio, cu Chick Corea, improvizând, alături de celebrul pianist, în ovațiile publicului japonez.
În 1999 se mută în Statele Unite, unde își definitivează studiile, la "Berklee College of Music" din Boston. Urmează o perioadă fastă, în care a avut șansa să cânte alături de celebrul jazzman canadian Oscar Peterson și de mentorul ei, jazzmanul american Ahmad Jamal.
Hiromi a debutat pe piața muzicală în 2003, cu albumul "Another Mind", care s-a vândut în peste 100.000 de exemplare și a fost premiat cu "Jazz Album of the Year" (Albumul jazz al anului) în Japonia. De atunci a mai scos încă șapte albume de studio, primite extrem de bine de critici și de public.
Nelipsită de pe scenele marilor festivaluri de jazz, pianista japoneză concertează în diferite formule, alături de instrumentiști de marcă, precum Stanley Clarke, Simon Phillips, Anthony Jackson, David Fiuczynski și mulți alții.
Virtuozitatea și efervescența ei creativă, bucuria de a experimenta, dar și carisma pe care o răspândește molipsitor, au impus-o printre primii pianiști și compozitori de jazz contemporan, premiile primite până acum confirmându-i acest statut.
La București, Hiromi va fi prezentă cu un recital de pian solo, ce va dura 90 de minute și va include atât compoziții originale, cât și numeroase surprize.
(Biletele pentru acest eveniment costă 75, 115, 135 de lei, în funcție de categorie, și pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim.)
Dhafer Youssef:
de la minaret, sub luminile scenei
Pe 10 aprilie, la Sala Radio, jazzmanii bucureșteni sunt așteptați la concertul trupei Dhafer Youssef 4tet.
După cum trădează și numele, quartetul este condus de tunisianul în vârstă de 46 de ani Dhafer Youssef. Acesta s-a născut în 1967, în Teboulba, și s-a îndrăgostit de jazz încă din copilărie. Și-a construit singur primul oud (un instrument muzical tradițional arab), la care a învățat să cânte după ureche, ghidându-se după fragmente muzicale auzite la radio. "Nu știam care era muzică clasică, care jazz... Pentru mine era muzică și doar ea conta... Dacă m-aș fi născut în Africa, aș fi bătut la tobe. Dacă aș fi fost din New York, aș fi cântat la saxofon. Dar s-a întâmplat să mă nasc în Tunisia, așa că am ales să cânt la oud. Dacă m-aș fi născut lângă un pian, poate că aș fi învățat să cânt la pian. Dar eu, unul, am văzut cum arată un pian abia când am ajuns la Viena, în 1986", mărturisea artistul.
A cântat la nunți, până a reușit să strângă suficienți bani ca să-și cumpere un oud "adevărat". Vocea lui deosebită, cultivată pentru a psalmodia Coranul și a chema la rugăciune din vârful unui minaret, este un atu al muzicii sale, căreia îi conferă o notă exotică. La 19 ani a ajuns la Viena, unde și-a continuat studiile muzicale și a devenit un virtuoz al oud-ului, instrument considerat strămoșul chitarei acustice.
Pe 10 aprilie 2014, Dhafer Youssef prezintă la Sala Radio al patrulea și cel mai recent material discografic al său, intitulat "Birds Requiem", la care a contribuit și celebrul trompetist norvegian Nils Petter Molvaer. El vine la București însoțit de: Kristjan Randalu - pian; Phil Donkin - contrabas; Chander Sardjoe - tobe.
(Biletele pentru acest eveniment costă 80, 120, 140 de lei, în funcție de categorie și pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim.)