Țăranilor români de la poalele munților nu le lipsea din gospodărie seul de vită, untura de bursuc și de urs. Răni, luxații, entorse sau diverse boli trupești se topeau ca prin minune, exact ca grăsimea jivinelor când era preparată pe focul din sobă, cu flori din inima pădurii și descântece, pentru ajutor în vindecare. Mențiuni despre proprietățile medicinale ale unturii de bursuc s-au descoperit chiar și în vechile scrieri ale călugăriței germane Hildegard von Bingen. Folosită în scopuri terapeutice de bătrânii și doftoroaiele satului, atât ca alifie pentru "tras oase" și masaje, cât și ca medicament de uz intern, untura sălbăticiunilor era foarte apreciată acum câteva decenii, când încă nu existau medicamente pe toate drumurile, ca în prezent. Iar dacă strămoșii noștri au folosit-o cu succes în rețetele tradiționale, noi de ce nu ne-am bucura de proprietățile ei terapeutice?
Vestea bună este că biologii ruși (medicina populară siberiană e cea mai tare din lume) au realizat o gamă largă de produse terapeutice din untură de bursuc, dintre care două au ajuns de curând și în farmaciile din țara noastră. Detalii despre utilizarea terapeutică și indicațiile unturii de bursuc aflăm de la Ludmila Bzovîi, o tânără moldoveancă, studentă în București, care cunoaște din proprie experiență beneficiile acestui leac natural.
"În bolile pulmonare, remediul este de mare folos"
- Ludmila, de unde vine preocuparea ta pentru medicina populară și ce te-a făcut să aduci în România aceste produse din untură de bursuc?
- În copilărie, am avut o mare problemă la plămâni, iar medicii nu-mi dădeau mari șanse de vindecare. Făcusem complicații din cauza unei pneumonii puternice care recidivase. Un prieten de-al tatălui meu, aflând despre suferința mea, i-a trimis din Rusia un borcan mare cu untură de bursuc, cu care mama m-a vindecat în numai câteva săptămâni! Aproape că uitasem de această poveste, dar anul trecut, un bun amic din Chișinău a avut o problemă similară. S-a molipsit de o boală pulmonară gravă: tuberculoză. Fiindcă fusese fumător, tratamentul medicamentos părea că nu dă rezultate. Se simțea foarte rău și era slăbit, așa că i-am povestit la telefon prin ce trecusem și i-am recomandat să ia untură de bursuc. Cum el era încă internat în spital, fiind contagios, iar tatăl meu pierduse legătura cu amicul său din nordul Rusiei, m-am interesat de unde altundeva aș putea să fac rost de leacul-minune. Am găsit pe internet un site rusesc, de unde am aflat mai multe detalii despre efectele terapeutice ale unturii de bursuc, dar și cine produce aceste medicamente naturale. Am dat telefon la firma producătoare și am făcut o comandă pentru amicul meu. Am primit trei cutii cu capsule care conțineau untură de bursuc pură. La circa o lună după ce a început cura, era complet schimbat: nu mai tușea deloc, febra i-a scăzut și devenise plin de energie. Mi-am dat seama că, cel puțin în bolile pulmonare, untura de bursuc poate fi de un real folos, așa că am hotărât, împreună cu tatăl meu, s-o aducem și în România, unde am auzit că se folosea cândva, dar în prezent nu mai există.
- Ce proprietăți terapeutice are untura de bursuc?
- Grăsimea de bursuc este un produs pur. Proprietățile sale benefice sunt date de substanțele biologic active pe care bursucul le acumulează în organism, pentru menținerea vieții și a sănătății, în timpul celor patru luni de hibernare (de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii martie), fără mâncare și apă. În compoziția grăsimii de bursuc se evidențiază o cantitate mare de vitamine, acizi organici și macronutrienți: vitaminele A, E, K, PP, complexul B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), tocoferol, acid folic, carotenoizi etc. Concentrația mare de acizi grași polinesaturați (Omega 3, Omega 6 și Omega 9) face untura de bursuc benefică în afecțiunile cauzate de nivelul ridicat de colesterol din sânge, pe care-l elimină din organism. Totodată, acizii grași contribuie la extinderea lumenului vaselor inimii și inhibă depunerea acidului uric în articulații și în organele sistemului urinar, iar alte substanțe active din grăsimea de bursuc au acțiune antiinflamatoare, îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos, reglează balanța hormonală și echilibrul fosfo-calcic al persoanelor distrofice și al copiilor rahitici. Consumul grăsimii de bursuc stimulează circulația sângelui, stimulează procesul de vindecare al țesuturilor deteriorate, ajută la dezvoltarea hormonilor steroizi, accelerează metabolismul proteinelor, au un rol important în sistemul de reproducere feminin și masculin (sinteza hormonilor masculini și feminini, cu efecte benefice mai ales asupra spermatogenezei) și ajută la sinteza de proteine naturale (colagen și cheratină). De asemenea, normalizează funcția tractului gastro-intestinal și îmbunătățește procesele digestive (crește secreția de sucuri gastrice și pancreatice, are efect coleretic și stimulează peristaltismul intestinal). Studiile științifice atestă că acest complex de substanțe naturale stimulează hematopoieza și producerea leucocitelor, având un rol activ în prevenirea formării celulelor canceroase.
- În ce afecțiuni s-au evidențiat cele mai bune rezultate?
- Grăsimea de bursuc este folosită în special pentru tratarea tuberculozei pulmonare, în componența sa găsindu-se substanțe active care acționează asupra bacilului Koch, responsabil de declanșarea bolii. Aceleași efecte benefice are și în alte boli pulmonare și ale tractului respirator: pneumonii cronice sau complicate, pleurezii, silicoze în stadiul incipient, bronșite cronice astmatice (întâlnite mai ales la fumători), astm bronșic, faringite, laringite, amigdalite acute și cronice, fiind totodată adjuvant în cancerul pulmonar. Este indicată preventiv fumătorilor, pentru protecția căilor respiratorii și regenerarea țesutului pulmonar. Produsul stimulează activitatea sistemului imunitar, crește rezistența organismului la agenți patogeni și infecții, fiind astfel prevenite bolile asociate cu deficitul imunitar. Tratamentul cu untură de bursuc are un efect excelent în răcelile de sezon, fiind eficient în infecțiile tractului respirator, tuse și dureri în gât, prin efectele sale antiinflamatoare și expectorante.
Untura de bursuc poate fi utilizată cu succes și în alte probleme de sănătate: afecțiuni gastro-intestinale (colite, enterocolite, gastrite, ulcere gastrice și duodenale, disfuncții ale microflorei intestinale); afecțiuni cardio-vasculare (ateroscleroză, tromboflebită, tromboze, varice, hemoroizi, tulburări ale circulației sanguine la nivel cerebral, hipertensiune arterială, angină pectorală); afecțiuni metabolice (distrofie, rahitism, poliartrită reumatoidă, intoxicații medicamentoase și alimentare). Aplicată local, untura de bursuc are efecte benefice în: boli sau leziuni musculare și scheletice (artrite, tendinite, osteocondroze, osteoporoză, osteomielite, miozite, fracturi, entorse de ligamente și tendoane etc.); afecțiuni articulare (reumatism poliarticular); boli dermatologice (eczeme, psoriazis, dermatită atopică, acnee, urticarie etc.); leziuni ale pielii (zgârieturi, tăieturi, răni, arsuri, piele crăpată, escare, degerături, fisuri anale, fistule, vergeturi, furuncule, abcese, mușcături de insecte etc.).
În Siberia, bursucul a fost considerat dintotdeauna un trofeu valoros, nu numai pentru blană, utilizată la confecționarea hainelor călduroase. Grăsimea lui, consumată încă de-acum 200 de ani, s-a dovedit salvatoare în caz de hipotermie și pentru protejarea pielii împotriva degerăturilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaților ruși li se dădea zilnic o doză de untură de bursuc, pentru a prinde puteri. De asemenea, era inclusă în dieta răniților, pentru recuperarea lor în timp mai scurt. Fiind cunoscut efectul cicatrizant al grăsimii de bursuc, a fost des utilizată în spitalele de campanie pentru tratarea rănilor produse prin împușcare și cicatrizarea rapidă a amputațiilor.
- Există și contraindicații în utilizarea grăsimii de bursuc?
- Conform studiilor medicale realizate de cercetătorii ruși, pe baza cărora produsele au fost înregistrate ca medicamente naturale, tratamentul cu untură de bursuc este contraindicat la pacienții cu boli hepatice, afecțiuni pancreatice (în special pancreatită), litiază biliară și la cei care au avut diverse reacții alergice în trecut. De asemenea, nu poate fi folosită de femeile gravide și de copiii cu vârsta sub 3 ani, pentru că nu s-au făcut studii pe acești subiecți.
Nu este ascuns faptul că, în unele cazuri, tratamentul cu untură de bursuc poate provoca reacții adverse, în special tulburări digestive (greață, vărsături) sau intestinale. Dacă apar astfel de reacții, în funcție de intensitatea lor, este bine să se reducă doza sau să se oprească tratamentul. Țin minte din copilărie că, atunci când luam untură cu lingura, în două din trei situații vărsam tot! Nu are deloc un gust plăcut! Acum, problema este ca și rezolvată, pentru că grăsimea este introdusă în capsule care se dizolvă în tubul digestiv.
- În ce condiții se face extragerea grăsimii? Bursucii sunt cumva sacrificați pentru prelevarea ei?
- Nu! Eu sunt o mare iubitoare a animalelor și vă dați seama că mi-am pus întrebări referitor la modul de recoltare a grăsimii de la simpaticii bursuci. Am aflat că nu este ucis niciun animal pentru a i se preleva prețiosul leac! Extracția unturii se face la începutul iernii, când bursucii (crescuți în condiții apropiate de cele naturale, într-o rezervație specială și hrăniți din belșug) sunt pregătiți pentru hibernare, iar în grăsimea lor sunt sintetizate suficiente elemente nutritive și minerale, care de altfel îi conferă și proprietățile terapeutice amintite. Practic, ei sunt adormiți cu somnifere introduse în hrană și li se face o "lipoaspirație", fiind extrase circa 700 grame de untură de la fiecare animal, astfel încât să le rămână suficiente rezerve pentru hibernare.
- Cum se numesc produsele din untură de bursuc și de unde pot fi procurate?
- Momentan, nu am schimbat numele produselor - au denumirea rusească: CYCTAME? (SUSTAMED). Se găsesc în magazinele naturiste, iar fiecare cutie conține 100 de capsule moi. Practic, este aceeași compoziție, dar în două variante: pentru adulți și pentru copii mai mari de 3 ani, la care există un adaus de ulei din germeni de grâu și miere de albine polifloră, pentru o acțiune sinergică și rezultate rapide. Urmează ca în viitor, în funcție de cum sunt primite aceste două produse de piața farmaceutică, să aducem și o serie de unguente speciale cu untură de bursuc, pentru masaje terapeutice și boli dermatologice.
(Detalii despre aceste produse puteți afla la tel. 0733/02.45.11, 0722/31.60.98)
"Grăsunul" vindecător
Bursucul (viezurele) are 60-80 cm lungime și o coadă de 15-20 cm. Este ușor de recunoscut prin verdeața din pădure: are bot alungit, este îndesat, iar pe spate are două dungi mai deschise la culoare, care-i străbat blana de la bot până la coadă. Animal omnivor, se hrănește cu fructe, semințe, larve, ouă furate din cuiburile păsărilor care cuibăresc la sol, găini, șoareci, iepuri, pui de vulpe. Dacă îi este foame, nu se dă în lături să atace chiar și reptile veninoase, fără să fie afectat de veninul acestora. Inteligent și curajos, atacă orice animal, indiferent de talie, dacă este sâcâit.
Gospodar prevăzător, toamna își face provizii din belșug. Mare amator de porumb, șterpelește știuleți din lanuri și înghesuie în vizuină cantități uriașe (până la 50 kg!). Deși bursucul are iarna o activitate redusă sau hibernează (în funcție de temperatura de-afară), stratul de grăsime pe care-l depune toamna îi asigură supraviețuirea fără să bea deloc apă și chiar fără rezervele de hrană din vizuină. Constructor priceput (sapă mai repede decât un om, cu lopata!), își face vizuine adânci, la 2 metri sub pământ, cu galerii complexe, de 7-8 metri lungime, prevăzute cu încăperi separate pentru locuit, pentru provizii și pentru dejecții, cele din urmă fiind periodic astupate și înlocuite cu altele noi. În comparație cu alte animale sălbatice, bursucul este un maniac al curățeniei!