Baia de aburi

Iulia Vlad
Este una dintre cele mai simple și eficiente metode de îngrijire și întreținere a tenului, nelipsită în orice tratament de înfrumusețare.

Prin baia de aburi se realizează o curățare profundă a feței, prin faptul că porii se deschid și se elimină toxinele, impu­ritățile și stratul de celule moarte. De asemenea, se îmbunătățește circulația sângelui și se hidratează pielea. În final, tenul este luminos, reîmpros­pătat, suplu și catifelat, iar cremele sau măștile aplicate după tratament au un efect mai intens.
Baia de aburi cu infuzie de plan­­te se poate face o dată pe săptă­mână, în cazul unui ten gras, o dată la 2 săptă­mâni, pentru tenul mixt sau nor­mal, și o dată pe lună, pentru tenul us­cat sau sensibil. Folosirea ei în mod exagerat este dăunătoare, pentru că du­ce la moleșirea țesutu­rilor și us­ca­rea pie­lii. De ase­me­nea, dacă aveți cupe­roză, evitați baia de aburi.
Cum procedăm? După ce ne cură­țăm bine fața, ungem por­țiunea din jurul ochi­lor cu o cremă grasă, pen­tru a o proteja de abu­rul fierbinte, care o poate irita sau rida. Părul se leagă cu o fâșie de pân­ză. Puneți la încălzit apă într-un vas cu dia­metrul mare. Când dă în clocot, adău­gați 2-3 linguri de plan­te, în funcție de tipul de ten.
* Pentru ten gras, mixt sau acneic - la­vandă, sunătoare, busuioc, men­tă, cimbru, salvie.
* Pentru ten normal - lavandă, sal­­vie, rozmarin, coada-șoricelului, pe­tale de trandafir.
* Pentru ten uscat sau sensibil - tei, gălbenele, mușețel, petale de tran­dafir. De asemenea, puneți în apă și 1-2 lin­guri de sare grunjoasă. Când apa înce­pe să fiarbă, se pun plantele, se ia reci­pientul de pe foc și se așează pe un su­port, se acoperă capul și vasul cu un prosop mare și se expune fața la aburi, la o distanță de 20-30 cm.Timp de 5-10 minute, închideți ochii, respirați adânc, relaxați-vă și bucurați-vă de aro­me plăcute, până când încep să curgă de pe față picături de apă.
După baie, se recomandă un gomaj cu tărâțe și mălai, de exemplu, și, dacă e cazul, extragerea comedoanelor (punc­telor negre). Se aplică apoi o loțiune tonică dezinfectantă și o mască puri­ficatoare și astringentă - argilă ames­tecată cu suc proaspăt de fructe și miere.