Prin baia de aburi se realizează o curățare profundă a feței, prin faptul că porii se deschid și se elimină toxinele, impuritățile și stratul de celule moarte. De asemenea, se îmbunătățește circulația sângelui și se hidratează pielea. În final, tenul este luminos, reîmprospătat, suplu și catifelat, iar cremele sau măștile aplicate după tratament au un efect mai intens.
Baia de aburi cu infuzie de plante se poate face o dată pe săptămână, în cazul unui ten gras, o dată la 2 săptămâni, pentru tenul mixt sau normal, și o dată pe lună, pentru tenul uscat sau sensibil. Folosirea ei în mod exagerat este dăunătoare, pentru că duce la moleșirea țesuturilor și uscarea pielii. De asemenea, dacă aveți cuperoză, evitați baia de aburi.
Cum procedăm? După ce ne curățăm bine fața, ungem porțiunea din jurul ochilor cu o cremă grasă, pentru a o proteja de aburul fierbinte, care o poate irita sau rida. Părul se leagă cu o fâșie de pânză. Puneți la încălzit apă într-un vas cu diametrul mare. Când dă în clocot, adăugați 2-3 linguri de plante, în funcție de tipul de ten.
* Pentru ten gras, mixt sau acneic - lavandă, sunătoare, busuioc, mentă, cimbru, salvie.
* Pentru ten normal - lavandă, salvie, rozmarin, coada-șoricelului, petale de trandafir.
* Pentru ten uscat sau sensibil - tei, gălbenele, mușețel, petale de trandafir. De asemenea, puneți în apă și 1-2 linguri de sare grunjoasă. Când apa începe să fiarbă, se pun plantele, se ia recipientul de pe foc și se așează pe un suport, se acoperă capul și vasul cu un prosop mare și se expune fața la aburi, la o distanță de 20-30 cm.Timp de 5-10 minute, închideți ochii, respirați adânc, relaxați-vă și bucurați-vă de arome plăcute, până când încep să curgă de pe față picături de apă.
După baie, se recomandă un gomaj cu tărâțe și mălai, de exemplu, și, dacă e cazul, extragerea comedoanelor (punctelor negre). Se aplică apoi o loțiune tonică dezinfectantă și o mască purificatoare și astringentă - argilă amestecată cu suc proaspăt de fructe și miere.